28-05-17

Nieuwsoverzicht

Iran hoopt later dit jaar overeenkomsten te sluiten met oliemaatschappijen zoals Lukoil en Total. Volgens Bijan Zanganeh, Iranisch minister van olie, zal het land  in samenwerking met internationale bedrijven de olieproductie in de volgende vijf jaar met een kwart opvoeren. Iran produceert op dit ogenblik ongeveer 4 miljoen vaten olie per dag. Door de ontwikkeling van nieuwe velden en de extra winning uit bestaande velden moet dat volume met één kwart kunnen worden opgevoerd. Daarmee zou Iran goed ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie voor zijn rekening nemen. De vooruitzichten van de minister volgen op de herverkiezing van president Hassan Rohani, die de banden met het westen wil normaliseren.

In de Verenigde Staten heeft het mediabedrijf Viacom een overeenkomst gesloten met de lokale divisie van het telecomconcern Altice. De bedrijven willen de volgende jaren onder meer samenwerken rond reclame en distributie. Viacom is het moederbedrijf van televisiezenders zoals Music Television (MTV)  en Nickelodeon en filmstudio Paramount. Door de overeenkomst hebben klanten van Altice onder meer toegang tot de inhoud van content van Viacom. Financiële details over de deal werden niet bekendgemaakt. De Amerikaanse divisie van Altice ontstond door de overname van de bedrijven Suddenlink en Optimum. Door de overeenkomst behoudt Viacom de toegang tot de 2,4 miljoen Amerikaanse klanten van Altice.

Italië slaat vanaf begin volgend jaar geen munten meer van één of twee eurocent. Dat heeft een Italiaanse parlementscommissie beslist. In de toekomst zullen de prijzen in Italië tot op een bedrag van 5 eurocent worden afgerond. De afschaffing van de kleinste euromunten was een voorstel van de Partido Democratico van gewezen Italiaans premier Matteo Renzi. Reden is de hoge kost om de munten te slaan. De productie van een muntstuk van één eurocent zou immers 4,2 eurocent vergen. Bij het muntstuk van twee eurocent loopt die kost op tot 5,2 eurocent. Bovendien worden de kleine muntstukken door parkeermeters en automaten voor snoep of drank meestal geweigerd.

De Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 900 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei was te danken aan de toegenomen verkoop op de Aziatische markt en de uitbreiding van het netwerk winkels in de Aziatische regio. Zonder nieuwe winkels zou een omzetdaling met 2 procent zijn gemeld. In Azië werd een omzetgroei van 8 procent opgetekend, terwijl in Europa en Noord-Amerika een daling diende te worden geboekt. De nettowinst van de keten steeg van 87 miljoen dollar naar 93 miljoen dollar. De groep heeft wereldwijd 310 winkels.

Een overname van de grote Amerikaanse bierbrouwer Molson Coors door Heineken ligt niet voor de hand, ondanks een verbetering van de strategische positie ten opzichte van de grote concurrent AB Inbev. Dat concluderen analisten van Bernstein eerder deze week. Volgens de marktkenner is de strategische positie van Heineken ten opzichte van AB Inbev in veel belangrijke markten al in balans. Daarnaast zou bij een eventuele overname naar verwachting ook de hele Europese tak van Molson Coors moeten worden verkocht wegens mededingingsbezwaren en zouden te behalen kostenbesparingen beperkt zijn. Al met al is de overname dus niet erg aantrekkelijk voor Heineken.

Het Amerikaanse bedrijf HP Inc heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,4 miljard dollar. Dat was een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei van HP Inc, één van de erfgenamen van het vroegere Hewlett-Packard, was vooral te danken aan een toenemende verkoop van personal computers en printers. Er werden immers veel orders van bedrijven die hun computerpark dienden te moderniseren. In de printerdivisie bleek vooral het succes van de draagbare fotoprinter Sprocket. De printerdivisie kon daarvoor voor de eerste keer in zes jaar een omzetgroei melden. De nettowinst van de groep daalde van 660 miljoen dollar naar 559 miljoen dollar.

Het Amerikaanse concern Staples, leverancier van kantoorbenodigdheden, heeft een overnamebod van Cerberus Capital Management afgewezen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Staples zou zichzelf immers hoger waarderen dan het bod van 5,8 miljard dollar dat Cerberus zou hebben gedaan. Investeerder Sycamore Partners zou naar verluidt nog wel in de race voor een overname. Vorige maand kwamen berichten naar buiten dat Staples met een aantal investeerders over een mogelijke verkoop zou praten. Het bedrijf kampt al geruime tijd met tegenvallende resultaten. Een fusie met sectorgenoot Office Depot werd door de autoriteiten geweigerd.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Royal Dutch Shell overweegt zijn belang in het bedrijf Canadian Natural Resources geheel of gedeeltelijk te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Shell heeft een participatie van bijna 9 procent in Canadian Natural Resources. De waarde van het belang wordt geraamd op 4,1 miljard Canadese dollar. Geen van beide partijen wenste de berichten te bevestigen. Shell verwierf de aandelen Canadian Natural eerder dit jaar bij de verkoop van zijn Canadese teerzanden. Met de opbrengsten van de verkoop zou Shell de schuld verder willen verlagen na de overname van het Britse BG Group.

De Amerikaanse elektronicaverkoper Best Buy heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,5 miljard dollar, tegenover 8,4 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf profiteerde onder meer van een goede verkoop van de nieuwe spelcomputer Switch van Nintendo. De verkopen in de winkels namen met 1,6 procent toe, maar Hubert Joly, chief executive van Best Buy, benadrukte dat ook online uitstekende prestaties konden worden gerealiseerd en sprak in het algemeen van een goed kwartaal. De nettowinst van de elektronicagroep liep wel van 229 miljoen dollar naar 188 miljoen dollar terug. De spelcomputer Switch kwam begin maart op de markt.

De groep Glencore, gespecialiseerd in mijnbouw en grondstoffenhandel, wil het Amerikaanse concern Bunge, producent van granen en zaden, inlijven. Dat heeft Glencore bevestigd. Bunge is inmiddels op de hoogte gebracht van de interesse, maar Glencore waarschuwt dat een succesvolle afronding van fusiegesprekken niet is gegarandeerd. Het was al langer bekend dat Glencore plannen voor overnames koesterde. Een topman van de divisie landbouw van Glencore had in april al toegegeven dat het bedrijf op zoek was naar mogelijke uitbreidingen in de Verenigde Staten. Bunge heeft een marktwaarde van ongeveer 10 miljard dollar. De waarde van Glencore wordt geraamd op 55 miljard dollar.

De Amerikaanse doe-het-zelfketen Lowe's heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 17 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 10,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 884 miljoen dollar naar 602 miljoen euro, waarbij echter gedeeltelijk wordt gewezen naar een verlies op een vervroegde aflossing van schulden. Ook bleef de vergelijkbare verkoopsgroei beperkt tot 1,9 procent. Het bedrijf waarschuwt dat de vervroegde schuldaflossing wellicht ook in de jaarcijfers zal kunnen worden opgemerkt, hoewel daardoor echter ook de rentelasten zullen dalen. Gerekend wordt anderzijds dat de jaaromzet met 5 procent zal stijgen.

Het Deense energieconcern Dong Energy verkoopt zijn divisie olie en gas aan de Zwitsers-Britse groep Ineos. Met de transactie is een bedrag een bedrag gemoeid van ruim 1,1 miljard dollar. Door het afstoten van olie en gas krijgt Dong de mogelijkheid zich beter te focussen op duurzame energie, zoals offshore windturbines en biomassa. Ongeveer 440 werknemers van Dong zullen de overstap maken naar Ineos. De verkoop moet later dit jaar worden afgerond. Dong besloot vorig jaar november zijn activiteiten rond olie en gas van de hand te doen. Het Deense bedrijf is de grootste uitbater van offshore windmolenparken ter wereld. Door de verkoop heeft Dong nog uitsluitend duurzame activiteiten.

Staalproducent ArcelorMittal en zijn Italiaanse partner Marcegaglia zullen de Italiaanse staalfabriek Ilva kunnen overnemen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Ilva, gelegen in de Zuid-Italiaanse stad Tarente, is de grootste staalfabriek van Europa. ArcelorMittal en Marcegaglia zouden een hoger bod op de fabriek hebben gedaan dan het voorstel van een groep bedrijven onder leiding van het Indiase concern JSW Steel. De overname moet nog wel door de Italiaanse overheid worden goedgekeurd. ArcelorMittal en Marcegaglia zouden belangrijke investeringen in Ilva willen doen. Onder meer zou de productie worden opgedreven, maar ook zou een nieuw onderzoekscentrum zijn gepland.

Het modemerk Abercrombie & Fitch heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 661,1 miljoen dollar. Dat was een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De keten boekte een nettoverlies van 61 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 39,6 miljoen dollar tijdens de eerste drie maanden vorig jaar. Voor het vijfde kwartaal op rij diende een omzetdaling te worden genoteerd. Het bedrijf voegde eraan toe dat ook het tweede kwartaal met een verdere omzetdaling rekening zal moeten worden gehouden. Voor de tweede jaarhelft werd echter een verbetering in het vooruitzicht gesteld. De verkoop van Hollister, het belangrijkste merk van de groep, steeg wel met 3 procent.

Kaspersky Lab wil de Amerikaanse autoriteiten toegang geven tot de broncode van hun antivirussoftware. Dat heeft Eugene Kaspersky, oprichter van het Russische antivirusbedrijf, gzegd. Het Amerikaanse National Security Agency (NSA), het Defense Intelligence Agency (DIA) en het Federal Bureau of Investigation (FBI) gaven eerder al aan onderzoek te doen naar het gebruik van de antivirussoftware binnen de Amerikaanse overheid. Er zouden zorgen zijn omdat Rusland verdacht wordt een aantal digitale aanvallen te hebben georganiseerd. De Amerikaanse autoriteiten vrezen dat  Russische spionnen de software van Kaspersky proberen te misbruiken om Amerikaanse computers te bespioneren.

Meer Nieuws

13:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.