31-05-17

Nieuwsoverzicht

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tijdens zijn voorbije boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van ruim 6,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 6 procent op tot 1,3 miljard euro. De maatschappij vervoerde het voorbije boekjaar 120 miljoen reizigers. Dat betekende een toename met 13 procent. Daarbij werd een bezettingsgraad van 94 procent gerealiseerd. Michael O’Leary, topman van Ryanair, wees erop dat de sector het voorbije jaar met moeilijke omstandigheden - getekend door de brexit en terreur - moest afrekenen. Dit jaar wordt een verdere groei tot 130 miljoen reizigers verwacht.

Het Amerikaanse bedrijf Essential maakt zijn debuut op de smartphonemarkt. Het bedrijf werd opgericht door Andy Rubin, bedenker van het besturingssysteem Android. Rubin wil met Essentieel in het hogere marktsegment de concurrentie aangaan met onder meer Samsung, Huawei en Apple. Opmerkelijk is dat de smartphone van Essentieel gemaakt is uit titanium, terwijl de concurrenten gebruik maken van aluminium. Daardoor zou het apparaat van Essentieel, dat ongeveer 700 dollar zou kosten, sterker moeten zijn. Android werd midden vorig decennium door Google opgekocht. Drie jaar geleden besliste Rubin om Google opnieuw te verlaten om opnieuw een eigen bedrijf uit te bouwen.

De Britse restaurantketen Gordon Ramsay Group heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 52 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. Het concern kon vooral profiteren van een sterke omzetstijging van de buitenlandse restaurants, die een omzetgroei met 24 procent tot 3,6 miljoen pond lieten noteren. De keten boekte een uiteindelijk een nettowinst van 740.000 pond, tegenover een verlies van 2 miljoen pond het jaar voordien. Daarmee kon Ramsay, die in totaal eenendertig restaurants in portefeuille heeft, voor de eerste keer in vijf jaar opnieuw winst melden. De groep werd zwaar getroffen door de financiële crisis eind vorig decennium.

Beursuitbater London Stock Exchange (LSE) neemt de divisie internationale obligatie-analyses van het Amerikaanse concern Citigroup over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 685 miljoen dollar. De overname moet de mogelijkheden van de informaticadivisie van het Britse beursbedrijf helpen versterken. Verwacht wordt dat de operatie tijdens de tweede helft van dit jaar zal kunnen worden afgerond. London Stock Exchange had na de geblokkeerde fusie met Deutsche Börse bekend gemaakt op zoek te gaan naar overnamemogelijkheden om een verdere groei te kunnen realiseren. De nieuwe activiteit zou de omzet van de beursuitbater binnen drie jaar met 30 miljoen dollar moeten opdrijven.

De Brits-Nederlandse energiegroep Shell is gestart met de activiteiten van TapUp, een bezorgdienst voor brandstoffen die eerder al werd aangekondigd. Met TapUp kunnen automobilisten in een aantal wijken in Rotterdam brandstof laten bezorgen. De leveringen gebeuren met een elektrisch voertuig, dat voldoende brandstof voor een tiental auto’s kan omvatten. De betaling gebeurt met een kredietkaart of een automatische transactie. De automobilist betaalt naast de geleverde brandstof per tankbeurt ook een vergoeding van 3,95 euro. In de Verenigde Staten kunnen al een aantal gelijkaardige initiatieven van onder meer de bedrijven WeFuel en Booster Fuels worden opgemerkt.

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft met een groep verontwaardigde investeerders een schikking van 200 miljoen pond getroffen. Daarmee heeft de Britse bank vermoedelijk een rechtszaak kunnen voorkomen. Wel moeten alle beleggers zich met de schikking akkoord verklaren. Ook de rechter kan de schikking nog verwerpen. De klacht van de investeerders gaat terug tot negen jaar geleden, toen de bank een aandelenoperatie lanceerde om de overname van de Nederlandse groep ABN Amro te kunnen financieren. Die operatie mislukte echter en Royal Bank of Scotland diende door de Britse overheid te worden gered. De beleggers raakten daarbij hun investering kwijt en zeggen door de bank misleid te zijn.

Stelios Haji-Ioannou, oprichter van de Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet, zal het grootste deel van zijn vermogen weggeven. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Haji-Ioannou beschikt over een vermogen van ongeveer 2,3 miljard euro, maar zou zich hebben aangesloten bij het initiatief The Giving Pledge van Bill Gates. De ondertekenaars van dat charter beloven het grootste deel van hun fortuin weg te schenken aan caritatieve projecten. Inmiddels hebben al meer dan vierhonderd personen het charter ondertekend. Daarbij is in totaal een kapitaal van ongeveer 365 miljard dollar aan caritatieve doelen toegewezen. Ook Warren Buffet en Michael Bloomberg hebben het charter ondertekend.

De mediagroep Videohouse neemt het Brusselse bedrijf TV Data over. TV Data is gespecialiseerd in oplossingen op tijdens de uitzending van televisie-programma’s bijkomende informatie op het beeldscherm te laten verschijnen. Videohouse, onderdeel van de Euro Media Group, is in België marktleider in audiovisuele faciliteiten. Door de overname van TV Data, dat zes medewerkers telt, kan de mediagroep zijn positie op die markt nog verder versterken. De twee bedrijven kenden in het verleden al een samenwerking en zijn actief in België en Frankrijk. TV Data heeft vooral een sterke positie in de uitzending van sportwedstrijden en evenementen.

Autobouwer Volvo heeft vanuit zijn vestiging in de Chinese stad Daqing een eerste contingent wagens van het model S90 naar Europa laten vertrekken. De auto’s worden met een containertrein tot in Zeebrugge gebracht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwe Chinese One Belt One Road, die de nieuwe versie van de vroegere zijderoute tussen het land en de westerse wereld moet worden. Elke containertrein kan tweehonderdvijftig wagens meevoeren. Met de trein kan op het traject van Daqing naar Zeebrugge een tijdwinst van 67 procent worden gerealiseerd tegenover het zeetransport. Voorlopig wordt één trein per week voorzien, maar bedoeling is die frequentie op te voeren.

Hooggeplaatste Chinese ambtenaren mogen voortaan na een vertrek uit hun publieke functie gedurende een periode van drie jaar geen gelijkaardige opdracht in de privésector uitvoeren. Dat heeft de Chinese overheid bekend gemaakt. De maatregel moet voorkomen dat publieke functies voor eigen gewin zouden kunnen worden gebruikt. De restricties gelden voor leidinggevende functies in provinciale administraties of hogere niveaus. Voor ambtenaren onder het provinciaal niveau geldt een limiet van twee jaar. De restricties zijn onderdeel van de pogingen van de Chinese president Xi Jinping om de corruptie in het land terug te dringen. China telde twee jaar geleden ongeveer 7,17 miljoen ambtenaren.

Het Franse olieconcern Total heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 2,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 56 procent tegenover het jaar voordien. De groei was vooral te danken aan de hogere olieprijs en aan de bezuinigingen die de voorbije jaren werden doorgevoerd. Er werd een productieniveau van 2,57 miljoen vaten per dag gerealiseerd. Het bedrijf maakte verder bekend tot eind volgend jaar tien nieuwe projecten te willen opstarten. Daarbij wordt onder meer gemikt op Zuid-Amerika, waar onder meer een samenwerkingsakkoord werd gesloten met de Braziliaanse groep Petrobras om diepzeevelden te ontginnen.

AlphaGo, het algoritme van Google dat het strategische bordspel Go speelt, zet zijn activiteiten stop. AlphaGo heeft recent een reeks van drie wedstrijden tegen Ke Jie, de Chinese wereldkampioen in het bordspel, gewonnen en het bedrijf zegt dat de computer daarmee zijn mogelijkheden maximaal heeft uitgeput. Het team van DeepMind, dat de computer heeft ontwikkeld, zal zich nu toespitsen op de ontwikkeling van andere algoritmes. Bedoeling is onder meer dat de technologie wetenschappers kan helpen om geneesmiddelen tegen ziektes te vinden. De winst van AlphaGo tegen Ke Jie wordt als een belangrijke stap beschouwd in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

De Spaanse financiële groep Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 6,38 miljard euro inkomsten geboekt. Dat betekende een stijging met 10,3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 709 miljoen euro naar 1,2 miljard euro. Er wordt wel op gewezen dat vorig jaar een negatieve druk werd ervaren van lagere inkomsten uit handelsactiviteiten en ongunstige wisselkoerseffecten. Het Spaanse concern maakte verder nog bekend dat vooral uitstekende resultaten in Turkije en Mexico een bijdrage aan de winstgroei hebben geleverd. Op die markten werd een winstgroei met respectievelijk 20 procent en 10 procent gemeld.

De Belgische financiële groep Bank Delen gaat verder op zoek naar overnamemogelijkheden in Nederland. Met een aantal potentiële partners zouden al informele gesprekken worden gevoerd. Bank Delen maakte met de overname van vermogensbeheerder Oyens & Van Eeghen uit Amsterdam twee jaar geleden zijn debuut op de Nederlandse markt. Op dit ogenblik heeft Bank Delen in Nederland een portefeuille van ruim 1 miljard euro. Uiteindelijk wil de Belgische groep in Nederland een plaats verwerven bij de vijf grootste vermogensbeheerders. Daarbij wordt gemikt op een portefeuille van minstens 10 miljard euro. Bank Delen is ook al actief in België, Luxemburg, Zwitserland en Groot-Brittannië.

De Belgische holding Sucraf heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 42.000 euro, tegenover een negatief resultaat van 57.000 euro het jaar voordien. Sucraf zegt er daarbij nochtans in geslaagd te zijn om de instandhoudingskosten van de vennootschap tot een minimum te beperken. De holding had vroeger een suikerrietplantage in de Democratische Republiek Congo in portefeuille, maar die participatie werd meer dan vijf jaar geleden genationaliseerd. Sucraf heeft daarover nog wel een schadeclaim lopen, maar telt op dit ogenblik verder geen activiteiten meer. Sucraf is voor ruim 45 procent in handen van investeerder Value8 en is op zoek naar nieuwe activiteiten.

Meer Nieuws

09:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.