01-06-17

Nieuwsoverzicht

Na de Britse verzekeraar Lloyd's willen zeker nog twee financiële groepen door de brexit van Londen naar Brussel verhuizen. Dat heeft Marcia De Wachter, directeur bij de Nationale Bank van België, gezegd. De twee bedrijven hebben bij de Nationale Bank een erkenningsdossier ingediend. Verdere details over de identiteit van de betrokken partijen werden niet vrijgegeven, maar wel werd aangegeven dat de bedrijven gespecialiseerd zijn in respectievelijk betaaldiensten en geldtransfers. De voorkeur voor Brussel zou worden toegeschreven aan de sterke positie van België op het gebied van financiële infrastructuur. Specifieke deadlines voor een beslissing rond een eventuele verhuis werden niet gegeven.

In de Verenigde Staten wil de Federal Aviation Administration (FAA) luchtvaartmaatschappij United Airlines omdat het bedrijf voor zijn vluchten een toestel zou hebben ingezet dat niet luchtwaardig was. De problemen zouden betrekking hebben op een incident drie jaar geleden, waarbij een onderdeel van de brandstofpomp van het vliegtuig moest worden vervangen. De vereiste controle van de herstelling werd volgens de autoriteiten echter nooit uitgevoerd. In totaal zouden drieëntwintig vluchten zijn uitgevoerd op binnenlandse en internationale bestemmingen vooraleer het bedrijf zich in regel zou hebben gesteld. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten willen dat United Airlines een boete van 435.000 dollar betaalt.

De Duitse restaurantketen Vapiano wil dit jaar nog een notering aan de beurs van Frankfurt. Dat heeft Jochen Halfmann, chief executive van Vapiano, bevestigd. Vapiano richt zich op de Italiaanse keuken en opende vijftien jaar geleden een eerste filiaal in Hamburg. Inmiddels heeft de keten wereldwijd 185 restaurants, verdeeld over meer dan dertig landen. De keten heeft onder meer vestigingen in Luxemburg, Frankrijk en Nederland. Vapiano hoopt met de beursgang een bedrag van 85 miljoen euro aan nieuwe aandelen te kunnen plaatsen. Ook de bestaande aandeelhouders zouden een gedeelte van participatie verkopen. De opbrengst zal worden gebruikt om de verdere groei te ondersteunen.

Het Russische olieconcern Lukoil heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van ruim 62 miljard roebel of 988 miljoen euro gerealiseerd, tegenover een positief resultaat van bijna 43 miljard roebel dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 22 procent tot ongeveer 1,4 biljoen roebel. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen kunnen profiteren van de gestegen olieprijzen. De olieproductie viel echter met 11 procent tot 164 miljoen vaten. Dat was in belangrijke mate te wijten aan reducties van de opbrengsten van het project West Qurna in Irak. Zonder die impact zou er sprake zijn geweest van een daling met 1,1 procent. De gasproductie steeg met 2,8 procent tot 6,5 miljard kubieke meter.

De Franse groep Vivendi mag Telecom Italia overnemen. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Telecom Italia moet daarbij wel zijn belang van 70 procent in de digitale netwerkoperator Persidera verkopen, zodat mogelijke concurrentieproblemen kunnen worden ontweken. Daarbij wordt opgemerkt dat Vivendi al een aanzienlijk minderheidsbelang van 29 procent heeft opgebouwd in Mediaset, een concurrent van Persidera. Vivendi had al langer een belang van bijna 24 procent opgebouwd in Telecom Italia. De waarde van Persidera, dat voor 30 procent in handen is van uitgever Gedi, wordt geraamd op een bedrag van 138 miljoen euro.

Het alternatieve taxibedrijf Uber heeft zijn technologie-directeur Anthony Levandowski ontslagen. Levandowski en Uber werden in februari aangeklaagd door Google, de voormalige werkgever van Levandowski. Daarbij werd aangevoerd dat Levandowski bij Google 14.000 documenten over zelfrijdende auto’s zou hebben gestolen vooraleer hij in januari vorig jaar zijn eigen bedrijf Otto oprichtte. Otto werd in augustus vorig jaar door Uber overgenomen. Levandowski werd daarbij benoemd tot verantwoordelijke voor de technologiedivisie van het alternatieve taxibedrijf. Lewandowski werd ontslagen omdat hij weigerde aan het juridisch onderzoek naar de diefstal van de documenten mee te werken.

De Franse farmagroep Sanofi heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 8,7 miljard euro. Dat was een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 424 procent tot 5,7 miljard euro, maar dat bedrag omvat ook bijna 4,43 miljard euro baten uit de verkoop van dochterbedrijf Merial. Het bedrijf wordt verder geconfronteerd met dalende opbrengsten van het diabetes-middel Lantus, dat al enkele tijd zijn patentbescherming heeft verloren. Die achteruitgang moet worden gecompenseerd door de lancering van nieuwe middelen tegen eczeem en reumatoïde artritis.

De kantoren van de European Banking Authority (EBA) moeten van Londen naar Frankfurt worden overgeheveld. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd. Omdat Groot-Brittannië ervoor gekozen heeft zich uit de Europese Unie terug te trekken, moet de Europese bankautoriteit naar een andere thuisbasis op zoek. Ook Wolfgang Schäuble, Duits minister van financiën, benadrukte eerder al dat de instelling naar Frankfurt zou moeten verhuizen. Dat zou volgens hem de mogelijkheid creëren voor een versmelting met de European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA), die al in de Duitse stad is gevestigd.

De Nederlandse uitvaartcoöperatie Dela heeft het voorbije jaar 400 miljoen euro premie-inkomsten geïnd. Dat betekende een stijging met bijna 9 procent tegenover het jaar voordien. Inmiddels heeft Dela 3,9 miljoen verzekeringsnemers. Dat betekende een stijging met bijna honderdduizend klanten op één jaar tijd. De coöperatie boekte een winst van 137 miljoen euro, terwijl het jaar voordien nog een verlies werd geleden, te wijten aan tegenvallers bij beleggingen. Er wordt wel opgemerkt dat de groeimogelijkheden op de Nederlandse markt voor uitvaartpolissen stilaan beperkt worden. Wel ziet de coöperatie nog groei in België, terwijl ook activiteiten in Duitsland in het vooruitzicht worden gesteld.

De werkloosheidsgraad in Duitsland is tijdens de maand mei gezakt tot 5,7 procent van de beroepsbevolking. Dat is het laagste niveau sinds de Duitse hereniging. Dat heeft het Duitse ministerie van arbeid bekend gemaakt. In totaal werden tijdens de maand mei nog 2,54 miljoen werklozen geteld. In april was nog een werkloosheidsniveau van 5,8 procent opgetekend. De Duitse economie kende tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een groei met 0,6 procent, dankzij een sterke binnenlandse vraag en een verstevigde handel. De Duitse Bundesbank verwacht dat die groei de volgende maanden verder zal aanhouden, wat op zijn beurt de tewerkstelling en de consumentenuitgaven zal ondersteunen.

Het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,2 miljard dollar. Dat betekende een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werd een nettowinst geboekt van 72 miljoen dollar, tegenover een verlies van 529 miljoen dollar tijdens de eerste drie maanden vorig jaar. De omzetdaling is onder meer te wijten aan de dalende inkomsten bij de divisie Consumer Healthcare International, die grotendeels uit het Belgische bedrijf Omega Pharma bestaat. Ook werden een aantal distributiecontracten met onder meer Eurogenerics stopgezet. Perrigo laat daarbij verstaan. verdere ingrepen niet uit te sluiten.

De Ierse regering wil een kwart van zijn belang in Allied Irish Banks (AIB) naar de beurs te brengen. De maatregel heeft een belangrijke symbolische waarde. Allied Irish was immers één van de probleembanken die in allerijl door de Ierse regering moest worden gered nadat de instelling bijna was bezweken onder de financiële crisis negen jaar geleden. De Ierse overheid investeerde 21 miljard euro in de bank en heeft 99,9 procent van de aandelen van Allied Irish in handen. Nu de bankaandelen op de beurzen beter presteren, acht de Ierse overheid de tijd rijp om de instelling gedeeltelijk naar de beurs te brengen. De waarde van de Ierse bank wordt nu geraamd op 12 miljard euro.

De Duitse online retailgroep Rocket Internet heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een operationeel verlies van 72 miljoen geboekt, tegenover een negatief resultaat van 329 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De nettoverlies kromp met 75 procent tot 86 miljoen euro. Rocket Internet investeert in jonge bedrijven die vaak zwaar verlieslatend zijn. De holding hoopt dat deze startups ooit winstgevend zullen worden, maar dat kan nog geruime tijd aanslepen. De omzet van Rocket Internet is niet bekend. De bedrijven uit de portefeuille van de holding realiseerden wel samen een omzet van 617 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover de eerste drie maanden vorig jaar.

In de Verenigde Staten mogen bedrijven wegens patentinbreuken alleen nog worden aangeklaagd in de staten waar ze zijn gevestigd. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof beslist. De uitspraak is een belangrijke tegenslag voor de zogenaamde patenttrollen, bedrijven die zelf geen producten maken, maar inkomsten verwerven uit royalties voor de licenties in hun portefeuilles. Deze patenttrollen bleken immers een voorkeur te geven om klachten in te dienen bij rechtbanken die hadden laten blijken hun strategieën genegen te zijn. De voorbije jaren worden 30 procent van de patentzaken gevoerd in één district in de staat Texas. Door de beslissing van het hooggerechtshof worden deze praktijken onmogelijk.

Het farmabedrijf Patheon is overgenomen door de Amerikaanse groep Thermo Fisher Scientific. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 7,2 miljard dollar. Patheon produceert geneesmiddelen in opdracht van zowel grote farmaceutische concerns als kleinere biotechbedrijven die experimentele producten ontwikkelen. Het bedrijf wordt geleid vanuit de Verenigde Staten, maar is officieel in Nederland gevestigd. Patheon heeft fabrieken in Tilburg en Groningen. Thermo Fisher, dat een waarde heeft van 67 miljard dollar, is een producent van onder meer diagnostische testen en medische apparatuur. Het concern, geleid door chief executive Marc Caspar, deed de voorbije jaren al belangrijke overnames.

Meer Nieuws

09:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.