02-06-17

Nieuwsoverzicht

Bij het technologiebedrijf Option uit Leuven heeft chief executive Jan Callewaert zijn functie neergelegd. Dat heeft het bedrijf gemeld. Eerder was aangegeven dat Callewaert zou aanblijven tot een opvolger was gevonden, maar uiteindelijk werd beslist dat de functie van chief executive voorlopig zal worden overgenomen door een managementcomité onder leiding van Eric van Zele, voorzitter van het bedrijf. Jan Callewaert zal zich voortaan toespitsen op de zakelijke ontwikkeling en verkoop. Het bedrijf geeft aan op dit ogenblik over beperkte financiële middelen te beschikken, maar er wordt gewezen op een herstructureringsplan dat werd geïmplementeerd en voor een ommekeer moet zorgen.

Het retailconcern FNG Mode heeft tijdens het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 2,8 miljoen euro. Eerder was al een omzet van 459,8 miljoen euro een operationele winst van 37,6 miljoen euro gemeld. Een vergelijking met het jaar voordien is moeilijk omdat het huidige FNG Mode vorig jaar werd gevormd door een fusie van Brantano, FNG Group en R&S Retail. Die overnames hebben volgens Dieter Pennickx van het concern, belangrijke investeringen vereist, waardoor het bedrijf met zware eenmalige kosten werd geconfronteerd en uiteindelijk een verlies werd geboekt. Wanneer geen rekening wordt gehouden met eenmalige lasten, zou een winst van 3,1 miljoen euro zijn gerealiseerd.

De Nederlandse scheepswerf Damen Shipyards mag zijn sectorgenoot Keppel Verolme overnemen. Dat heeft de Nederlandse Autoriteit Consument & Markten (ACM) gemeld. Uit onderzoek is volgens de autoriteit immers gebleken dat nationaal en internationaal voldoende andere scheepswerven voor de noodzakelijke concurrentie kunnen zorgen. De overname van Verolme, op dit ogenblik eigendom van de groep Keppel Offshore & Marine uit Singapore, werd in april aangekondigd. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Door de overname krijgt Damen de beschikking over een dok waar de allergrootste schepen, booreilanden en andere maritieme constructies kunnen worden hersteld.

Ondernemer Marc Coucke heeft bij het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie (Cepani) een klacht neergelegd tegen het Amerikaanse farmabedrijf. Coucke eist een schadevergoeding omdat Perrigo bij de overname van Omega Pharma, het bedrijf van de Belgische ondernemer, niet te goeder trouw zou hebben gehandeld. Over de omvang van de schadeclaim werden geen details bekend. Perrigo had eind vorig jaar zelf een klacht neergelegd tegen Coucke, die volgens het Amerikaanse concern de resultaten van Omega Pharma kunstmatig zou hebben opgesmukt, zodat voor de onderneming een grotere overnameprijs zou kunnen worden gevraagd. Die betichtingen zijn door Coucke afgewezen.

Papierproducent IdemPapers uit Virginal in Waals-Brabant is failliet. Dat heeft de handelsrechtbank van Waals-Brabant beslist. Door de ingreep dreigen 380 arbeidsplaatsen te zullen verdwijnen. In december vorig jaar was bij IdemPapers een procedure van gerechtelijke reorganisatie gestart. Die periode werd meermaals verlengd in de hoop alsnog een doorstart te kunnen realiseren. Nadat de laatste kandidaat, het Amerikaanse concern Avery, echter af afgehaakt, was een faillissement onafwendbaar geworden. Bij toeleveranciers zouden nog eens zeventig banen kunnen verdwijnen. Er zijn twee curatoren aangesteld. IdemPapers ontstond acht jaar geleden uit het toenmalige Arjo Wiggins.

De autodienstengroep D'Ieteren heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzetgroei van 11,9 procent gerealiseerd. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Indien de resultaten van het Italiaanse bedrijf Moleskine, dat in oktober werd overgenomen, niet worden meegerekend, zou een omzetgroei met 10,2 procent zijn geboekt. Er wordt aan toegevoegd dat alle activiteiten van de groep een sterke groei hebben laten optekenen. De ‘D’Ieteren Auto, invoerder van Volkswagen, werd een omzetstijging met 14 procent opgetekend. De beglazinsactiviteiten van Belron lieten een toename met 6,2 procent noteren, terwijl bij Moleskine een groei met 13,8 procent werd geregistreerd.

De Nederlandse brillenketen Eyelove breidt zijn activiteiten uit naar de Belgische markt. De groep zou nog dit jaar in België minstens tien shop-in-shops willen openen. Paul Berkelmans, topman van Eyelove, noemt de uitbreiding een logische stap. Hij merkt daarbij op dat de winkels van de keten in het zuiden van Nederland veel Belgische klanten telden. Belgische consumenten zouden in de grensstreek de helft van de verkoop verzekeren. Berkelmans wijst er daarbij op dat de prijs voor brillen in België iets hoger ligt dan in Nederland. De topman denkt in België vooral aan verkooppunten bij apothekers. Op termijn zou Eyelove mikken op een honderdtal Belgische verkooppunten.

In Zwitserland heeft de supermarktketen Coop een eerste vestiging geopend waar uitsluitend vegetarische en veganistische producten worden verkocht. Het concern wil daarmee naar eigen zeggen inspelen op de stijgende vraag naar vleesvervangers. Coop startte vier jaar geleden door die toenemende interesse met de eigen vegetarische productlijn Karma. Onder diezelfde naam werd in het treinstation van Zug, een twintigtal kilometer ten zuiden van Zürich, een eerste eigen winkel van de formule geopend. Sinds vorig jaar heeft Coop, de grootste supermarktketen van Zwitserland, ook in zijn traditionele winkels al een groot vegetarisch en veganistisch gamma. Vier op tien Zwitsers zou zijn vleesconsumptie willen minderen.

De Amerikaanse taxidienst Uber heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover het kwartaal voordien. Het verlies kon tegelijkertijd van 991 miljoen dollar naar 708 miljoen dollar worden ingekrompen. Het concern benadrukt daarbij nog altijd verder te werken aan een internationale uitbreiding, waarvoor belangrijke investeringen zijn vereist en de kosten hoog oplopen. Uber beschikt naar eigen zeggen nog over een reserve van 7,2 miljard dollar. Tegelijkertijd maakte het bedrijf het vertrek bekend van financieel directeur Gautam Gupta, die een nieuwe functie bij een startup in San Francisco zou opnemen.

De Belgische baggergroep Deme moet een boete van bijna 35 miljoen euro betalen omdat het bedrijf in Nigeria smeergelden zou hebben betaald. Dat heeft de krant De Tijd gemeld. Om een grote opdracht in Nigeria te kunnen verwerven zou Deme in het land bijna 21 miljoen dollar smeergelden hebben betaald aan een aantal hoge ambtenaren. Het geld zou met behulp van schermvennootschappen en belastingparadijzen aan de begunstigden zijn overgemaakt. De trafieken zouden door Zwitserse speurders zijn ontdekt. De smeergelden hadden betrekking op een project voor baggerwerken aan de rivier Bonny in Nigeria, waar Deme al sinds het midden van het voorbije decennium actief is.

Voetbalclub Anderlecht heeft voor zijn wedstrijden in de Champions League de Duitse verzekeraar Allianz als shirtsponsor aangetrokken. Allianz wordt daarbij de vervanger van Proximus, dat met zijn merk immers alleen in België actief is. De Duitse verzekeraar krijgt bij de Europese thuiswedstrijden van Anderlecht ook een plaats op de reclamepanelen aan de rand van het speelterrein. De samenwerking biedt aan Anderlecht ook toegang tot het Allianz Junior Football Camp, een stage voor jonge voetballers bij de Duitse landskampioen Bayern München. De verzekeraar is al vele jaren sponsor van de Duitse club. Het stadion van Bayern München werd dan ook de Allianz Arena gedoopt.

De Franse bank Crédit Agricole heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 227 miljoen euro naar 845 miljoen euro. De Franse groep zegt te hebben profiteren van de aantrekkende economie in Europa, terwijl ook gewezen wordt op sterkere activiteiten op de hypotheekmarkt. Er wordt nog aan toegevoegd dat de consumentendivisie, het vroegere Crédit Lyonnais, zijn winst met 50 procent tot 140 miljoen euro kon opdrijven. Verder werd erop gewezen dat de Franse bank voor een bedrag van 3,6 miljard euro vermogensbeheerder Pioneer Investments van Unicredit heeft overgenomen.

Het Duitse bedrijf Linde, producent van industriële gassen, fuseert met zijn Amerikaanse sectorgenoot Praxair. De overeenkomst tussen beide partijen leek in december vorig jaar al duidelijk, maar pas nu heeft Linde definitief met de operatie ingestemd. Vooral bij de vakbonden en het personeel van Linde bleken grote bezwaren tegen de samensmelting met Praxair. Gevreesd wordt dat de beoogde kostenbesparingen van minstens 1 miljard dollar per jaar alleen door een zware afslanking van het personeelsbestand zal kunnen worden gerealiseerd. Met de fusie is een bedrag gemoeid van 35 miljard dollar. Door de operatie ontstaat de grootste leverancier van industriële gassen ter wereld.

De Amerikaanse groep John Deere, fabrikant van landbouwmachines, neemt het Duitse concern Wirtgen, gespecialiseerd in de bouw van werfmachines, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,6 miljard euro. Het Duitse concern overkoepelt de merknamen Wirtgen, Vögele, Hamm, Kleeman, Benninghoven en Ciber en exporteert naar meer dan honderd landen. De transactie kadert in de strategie van Deere om zijn activiteiten te diversifiëren en zich meer op wegenbouw toe te leggen, zodat de afhankelijkheid van de landbouwsector zou kunnen worden beperkt. Wirtgen heeft ongeveer achtduizend werknemers en realiseerde vorig jaar een omzet van 2,6 miljard euro.

Staalproducent ArcelorMittal heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,1 miljard dollar, tegenover 13,4 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een nettowinst van 1 miljard dollar, tegenover een verlies van 416 miljoen dollar tijdens de eerste drie maanden vorig jaar. ArcelorMittal zegt te hebben kunnen profiteren van de stijgende staalprijzen en een toenemende vraag. In totaal werd een volume van 21,1 miljoen ton staal verscheept. Dat betekende een stijging met ruim 5 procent tegenover het laatste kwartaal vorig jaar. Lakshmi Mittal, topman van het staalconcern, benadrukte nog dat alle bedrijfsonderdelen een vooruitgang hebben laten optekenen.

Meer Nieuws

09:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.