03-06-17

Nieuwsoverzicht

Supermarktketen Delhaize heeft zich met een campagne voor zijn chocopasta schuldig gemaakt aan inbreuken tegen de reclamewetgeving. Dat heeft het hof van beroep van Brussel gezegd in een geding dat het merk Nutella van chocoladeproducent Ferrero tegen Delhaize was opgestart. Delhaize had aangevoerd dat chocopasta op basis van palmolie, zoals door Nutella wordt gebruikt schadelijk is voor het leefmilieu. Delhaize doet voor zijn huismerk beroep op choco die zonder palmolie wordt gemaakt. De handelsrechtbank van Brussel had anderhalf jaar geleden Delhaize in het gelijk gesteld, maar die uitspraak is nu in beroep verworpen. Delhaize werd bevolen zijn campagne te stoppen.

Het aanbod van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) wordt met 5 procent opgevoerd. Dat heeft de federale ministerraad beslist. François Bellot, federaal minister van mobiliteit, benadrukt dat het nieuwe plan beter op de verplaatsingsbehoeften is aangepast. Hij maakt daarbij gewag van een groter aanbod van snellere en stiptere treinen langs intermodale knooppunten. De verhoging van het aanbod geldt zowel voor de stedelijke agglomeraties als de landelijke verbindingen. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar het project Angelic, dat de netwerken rond de steden Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi verder moet versterken. Ook de commerciële snelheid van de treinen zal worden verhoogd.

De bankgroep ING België wil slechts een vijftigtal kantoren van dochter Record Bank in zijn eigen netwerk opnemen. Daardoor zal voor ruim 480 filialen van Record Bank een oplossing moeten worden gezocht. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Toen ING België in oktober zijn saneringsplannen aankondigde, maakte de groep ook bekend dat dochtermerk Record Bank te zullen stopzetten. Daarbij werd aangegeven dat een gedeelte van de 536 kantoren van Record Bank, die door zelfstandige agenten worden geleid, in het moederbedrijf ING België zou kunnen opgaan. Nu blijkt slechts een gedeelte van die filialen een verdere toekomst binnen het moederconcern te krijgen.

Het entertainmentbedrijf Studio 100 heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 161,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De brutowinst steeg met 20 procent tot 56,6 miljoen euro. Het bedrijf merkt op dat de themaparken - die een gezamenlijke omzet van 71,5 miljoen euro lieten optekenen - een absoluut recordjaar lieten optekenen. Het bedrijf zegt ook dit jaar op een verdere groei te rekenen. Daarbij wordt onder meer gewezen op de overname van het Duitse bedrijf m4e, een aantal nieuwe bioscoopfilms en theatershows. Drie jaar geleden boekte Studio 100 een absolute recordomzet van 176,6 miljoen euro.

De Turnhoutse lijmenproducent Soudal neemt zijn Sloveense sectorgenoot Mitol over. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat de overname Soudal toelaat zijn positie op de industriële lijmenmarkt verder te verstevigen. Bovendien wordt gewag gemaakt van een uitbreiding van de portfolio en de expertise. Mitol heeft een portfolio van meer dan vijfhonderd technische lijmen, vooral bestemd voor de professionele houtverwerking, de papierproductie en verpakkingsindustrie en het verlijmen van vloerbekleding. Het bedrijf realiseert met een tachtigtal werknemers een jaaromzet van 17 miljoen euro. Mitol moet Soudal ook helpen tegen eind decennium een jaaromzet van 1 miljard euro te halen.

De Franse kristalfabrikant Baccarat wordt overgenomen door de Chinese investeerder Fortune Fountain Capital. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 164 miljoen euro. Fortune Fountain Capital, dat eigendom is van de nazaten van een befaamde Chinese kalligraaf, verwerft in eerste instantie een belang van bijna 90 procent in Baccarat, maar wil in een latere fase ook de resterende aandelen opkopen. Baccarat is al meer dan tweeënhalve eeuw acties, maar wordt de jongste periode met een dalende omzet geconfronteerd. Baccarat hoopt door de overname zijn expansieplannen in Azië en het Midden-Oosten te kunnen versnellen. Baccarat is vooral bekend als fabrikant van glasserviezen en kroonluchters.

Baggeraar Jan de Nul heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 2,04 miljard euro. Dat betekende een daling met 9 procent tegenover het jaar voordien, toen echter gewag kon worden gemaakt van een aantal grote projecten, zoals de werken aan de modernisering van het Suezkanaal in Egypte of de uitbouw van een haventerminal in Panama en grote werken in Ghana, Brisbane en Nigeria. De nettowinst daalde met ruim 60 procent naar 102 miljoen euro. De resultaten vorig jaar stonden onder druk vanwege een wereldwijde daling van de investeringen in infrastructuur, lage olieprijzen en een zwakke economische groei. Wel kon al voor het zesde jaar op rij een omzet van meer dan 2 miljard euro worden gemeld.

Luchthaven Liège Airport moet aan honderden omwonenden een schadevergoeding betalen wegens geluidsoverlast. Dat heeft het hof van beroep in Brussel beslist. Meer dan vijfhonderd gezinnen rond de luchthaven waren naar de rechtbank gestapt na de ontwikkeling van de luchthaven op het eind van de jaren negentig. Ze klaagden over geluidsoverlast, in het bijzonder door nachtvluchten van de cargomaatschappijen TNT Express en CAL Cargo Airline. Het hof van beroep in Brussel ging grotendeels op de eisen van de omwonenden in. De luchthaven moet aan de gedupeerden compensaties tot 45.000 euro per gezin betalen. Bij TNT Express lopen de claims op tot een bedrag van maximum 10.625 euro.

De Duitse financiële groep Commerzbank heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,37 miljard euro, tegenover 2,32 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt onder meer gewezen op de hogere inkomsten uit de effectenhandel. De nettowinst van de bank steeg van 169 miljoen euro naar 217 miljoen euro. Martin Zielke, chief executive van Commerzbank, maakte daarbij gewag van een goed jaarbegin. De bank maakte ook bekend zijn kernkapitaalratio op het einde van het eerste kwartaal tot 12,5 procent te hebben opgevoerd, tegenover 12,3 procent het kwartaal voordien en 12 procent op het einde van het eerste kwartaal vorig jaar.

China heeft in een kunstmatig meer bij Huainan de drijvende zonnekrachtcentrale Sungrow Power Supply in dienst genomen. De installatie heeft een vermogen van 40 megawatt en is daarmee de grootste drijvende zonnekrachtcentrale van de hele wereld. De installatie is gesitueerd in een gebied dat gedurende een lange periode voor mijnactiviteiten werd gebruikt. Door een aantal bodemverzakkingen raakte het gebied onder water en werd er een meer gevormd. Het water van het meer moet beletten dat de zonnepanelen oververhit zouden raken. Door gebruik te maken van een beschikbaar wateroppervlak, diende bovendien geen landbouwgebied worden ingenomen om de zonnekrachtcentrale te bouwen.

Bij bagageafhandelaar Aviapartner op luchthaven Brussels Airport hebben de vakbonden gewaarschuwd voor mogelijke acties. Onder de werknemers werd alvast een pamflet uitgedeeld waarin wordt gewezen op een tekort aan personeel, slechte arbeidscontracten en onveilig materiaal. Er is nog overleg met de directie gepland, maar indien daar geen oplossing kan worden gevonden, zijn acties volgens de vakbonden niet uitgesloten. De directie heeft al wel een toegeving gedaan door een aantal interim-krachten een contract van bepaalde duur aan te bieden, maar die maatregel gaat volgens de vakbond niet ver genoeg, aangezien daarbij geen enkele verbetering voor het tekort aan personeel wordt bereikt.

De Japanse autobouwer Toyota heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd 27,6 biljoen yen of 222,5 miljard euro geboekt. De nettowinst liep met 28 procent tot 1,8 biljoen yen. De terugval moet volgens de autobouwer vooral worden toegeschreven aan ongunstige wisselkoersefecten. In totaal verkocht Toyota het voorbije jaar bijna 9 miljoen wagens. Dat betekende een stijging met 0,3 miljoen eenheden tegenover het jaar voordien. Voor dit jaar wordt in de verkoop ongeveer een status-quo verwacht. Omdat ook dit jaar met ongunstige wisselkoerseffecten moet rekening worden gehouden, zou de winst met bijna 20 procent kunnen dalen.

Bij de Duitse autobouwer Audi moet chief executive Rupert Stadler mogelijk vertrekken. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Reden is het emissieschandaal bij moederbedrijf Volkswagen, dat zich nu echter ook naar Audi blijkt uit te breiden. De Duitse overheid zou immers aanwijzingen hebben dat ook Audi gebruik maakte van software om de emissiewaarden van de dieselmotoren van het merk kunstmatig te verbeteren. Volgens een aantal bronnen zou de raad van bestuur van Volkswagen op korte termijn een beslissing nemen over het lot van Stadler, wiens contract in mei nog voor een periode van vijf jaar werd verlengd. Stadler staat al tien jaar aan het hoofd van Audi.

Het Italiaanse energiconcern Eni heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 18,05 miljard euro. Dat betekende een stijging met 35 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg van 583 miljoen euro naar 1,83 miljard euro. Het concern boekte een nettowinst van 965 miljoen euro, tegenover een verlies van 796 miljoen euro het eerste kwartaal vorig jaar. Het bedrijf kon profiteren van een sterk herstel van de olieprijzen, die sinds de eerste drie maanden vorig jaar met ongeveer 60 procent bleken te zijn gestegen. Eni realiseerde de eerste drie maanden van dit jaar een productie van gemiddeld bijna 1,8 miljoen vaten per dag. Dat betekende een stijging met meer dan 2 procent.

De Amerikaanse groep PPG Industries staakt voorlopig zijn pogingen om het Nederlandse concern AkzoNobel over te nemen. Om zijn initiatieven te kunnen verder zetten, had het Amerikaanse concern ten laatste begin juni een officieel bod moeten indienen bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat is echter niet gebeurd, waardoor minstens gedurende een half jaar geen verdere stappen mogen worden ondernomen. Ton Büchner, topman van AkzoNobel, reageerde met tevredenheid op het uitblijven van een officieel voorstel. Voor de aandeelhouders van AkzoNobel lijken de gebeurtenissen voorlopig minder voordelig. Het bod van PPG Industries lag immers hoger dan de huidige aandelenkoers van AkzoNobel.

Meer Nieuws

10:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.