04-06-17

Italiaan niet langer grootste pastaconsument ter wereld

Italië is niet langer de grootste pastaconsument van de wereld. Vele Italianen verkiezen immers een dieet met minder koolhydraten. Dat blijkt uit een rapport van consulent Mintel, die berekende dat in Italië het voorbije jaar nog gemiddeld 15,2 kilogram pasta werd geconsumeerd. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien. Over een periode van vijf jaar is het Italiaanse pastaverbruik echter al met 10,6 procent gedaald. De eerste plaats wordt nu ingenomen door Brazilië, naast Rusland en Duitsland de enige markt waar de pastaconsumptie de voorbije vijf jaar nog een toename heeft laten optekenen.

In Italië werd vorig jaar in totaal 908.100 ton pasta verkocht. Daarmee zakt het land in de wereldwijde rangschikking terug tot een derde plaats. Brazilië is met een verkoop van meer dan 1,22 miljoen ton de grootste verbruiker, gevolgd door Rusland met ruim 1,18 miljoen ton. De onderzoekers stelden vast dat 23 procent van de Italianen aangeeft om gezondheidsredenen zijn pastaverbruik te hebben verminderd. Bij vijfenvijftigplussers loopt dat aandeel op tot 28 procent. Per hoofd van de bevolking blijven de Italianen echter nog wel de grootste pastaconsumenten, maar dat volume is op vijf jaar tijd wel van 17 kilogram op 15,2 kilogram teruggevallen.

Bovendien kan ook een duidelijke verschuiving in de smaak worden opgetekend. Daarbij wordt volgens Mintel steeds vaker gekozen voor glutenvrije of organische varianten. De onderzoekers wijzen er echter op dat het fenomeen niet alleen in Italië kan worden vastgesteld. "Ook in onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten blijken vele consumenten over te schakelen op rijst en granen," benadrukt Jodie Minotto, analist bij Mintel. "De pastaproducenten hebben dan ook hun portfolio aangepast en aangevuld met gezonde alternatieven. De pastamarkt heeft dan ook een heel ander uitzicht dan vijf jaar geleden. Glutenvrije en organische varianten behoren bij vele producenten inmiddels tot het klassieke aanbod."

Lees Verder

15:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pasta |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.