04-06-17

Nieuwsoverzicht

De Japanse autobouwer Toyota zet de samenwerking met het Amerikaanse technologieconcern Tesla, fabrikant van elektrische wagens, stop. Dat heeft Toyota bekend gemaakt. Aangegeven werd dat Toyota ook zijn pakket aandelen van Tesla heeft verkocht. De twee bedrijven lanceerden begin dit decennium hun samenwerking, waarbij Toyota een belang van 50 miljoen dollar nam in Tesla, dat omgekeerd voor een bedrag van 42 miljoen dollar een fabriek van de Japanse groep in Californië kocht. De samenwerking leverde echter niet de gewenste resultaten op. Inmiddels heeft Toyota een eigen project voor de bouw van elektrische wagens opgezet. Die auto’s zouden eind dit decennium op de markt moeten komen.

De Duitse autoconstructeur Audi ontkent doelbewust de emissiewaarden van zijn dieselmotoren te hebben gemanipuleerd. De afwijkende resultaten zijn volgens het bedrijf het gevolg van een technisch probleem. Alexander Dobrindt, Duits minister van verkeer, had er onlangs Audi van beticht ontoelaatbare uitstoot-software te hebben gebruikt, maar de autobouwer benadrukt dat slechts een relatief beperkt aantal wagens zijn getroffen. De oorzaak zou moeten gezocht worden bij een fout in de software van de automatische transmissie. Het bedrijf zegt de afwijkingen zelf te hebben gemeten en aan de bevoegde instanties te hebben gemeld. Rupert Stadler, topman van Audi, zegt dat Dobrindt de feiten verkeerd heeft voorgesteld.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s heeft een reeks merchandising-artikelen gelanceerd. Daarvoor werd een samenwerking opgestart met het Japanse modemerk Beams. De collectie bestaat uit onder meer handtassen, t-shirts en telefoonhoezen, die echter allemaal in een beperkte editie van driehonderd exemplaren op de markt werden gebracht. De producten worden voor een bedrag van 3.900 yen of 35 dollar op het Japanse ecommerce-platform Rakuten te koop aangeboden. Het Japanse bedrijf zal ook instaan voor de internationale verzending van de bestellingen. De merchandising werd gepromoot door de Japanse popzangeres Yuko Oshima.

Het Franse cosmeticabedrijf L’Oréal heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten was er sprake van een groei van ruim 5 procent. Met luxemerken zoals Yves Saint Laurent en Giorgio Armani werd bijna 18 procent groei genoteerd. Het bedrijf kon naar eigen zeggen vooral profiteren van een sterke vraag naar luxeproducten in Azië, maar ook in veel Europese landen kon een goede verkoop worden gerealiseerd, waarmee de zwakkere prestaties op de Franse thuismarkt konden worden gecompenseerd.

In de Amerikaanse staat Californië is zakenman Jack O’Neill overleden. O’Neill (94) is de uitvinder van de neopreen-wetsuit, die surfers tegen het koude water diende te beschermen. O’Neill opende vijfenzestig jaar geleden zijn eerste surfwinkel in San Francisco. Die vestiging zou uiteindelijk de basis worden van een internationaal concern. De zakenman verloor bij een surfongeval in het begin van de jaren zeventig zijn linkeroog. Sindsdien droeg O’Neill een ooglap. O’Neill woonde tot het einde van zijn leven in Santa Cruz, waar hij eigenaar was van een woning met uitzicht op de Stille Oceaan. De zakenman is ook initiatiefnemer van de O’Neill Sea Odyssey, een educatief programma voor jongeren.

Het bedrijf Waymo, onderdeel van de groep Alphabet, onderzoekt de mogelijkheid om zelfrijdende vrachtwagens te produceren. Dat hebben woordvoerders van Waymo bevestigd. Waymo heeft een technologie voor zelfrijdende auto’s ontwikkeld en wil nu ook bekijken in welke mate ook vrachtwagens voor de toepassing in aanmerking komen. Op dit moment worden met één vrachtwagen tests op de openbare weg uitgevoerd, zodat het bedrijf de nodige data kan verzamelen. Het voertuig is nog niet zelfrijdend en wordt nog steeds met de hand bestuurd. Waymo wijst erop dat zelfrijdende technologie het gevaar op ongevallen met vrachtwagens, die vaak zware gevolgen hebben, gevoelig kan verminderen.

HP Enterprise heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 7,4 miljard dollar. Dat betekende een daling met ongeveer 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een nettoverlies van 612 miljoen dollar, tegenover een winst van 320 miljoen dollar tijdens de eerste drie maanden vorig jaar. Het concern maakt gewag van moeilijke marktomstandigheden. HP Enterprise, die zich toelegt op de ontwikkeling van software en systemen voor bedrijven, moet daarbij opboksen tegen de rivaliserende clouddienstverleners. Meg Whitman, chief executive van HP Enterprise, benadrukt wel sterke prestaties in een aantal kernactiviteiten te zien.

De beldienst Skype, onderdeel van Microsoft, wordt volledig vernieuwd. De dienst zal zich onder meer toespitsen op groepsgesprekken. Dat heeft Microsot bekend gemaakt. Amritansh Raghav, topman van Skype, maakt gewag van de grootste verandering voor de dienst sinds elf jaar geleden zijn aanbod met video uitbreidde. Volgens Raghav moet Skype zich aanpassen om op nieuwe trends te kunnen inspelen. Onder meer wil Skype een sterkere positie verwerven in de strijd tegenover concurrenten zoals WhatsApp, Facebook Messenger en Snapchat. In eerste instantie is de nieuwe versie beschikbaar voor Android. De volgende maanden komen ook de andere besturingssystemen aan bod.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone verkoopt zijn dochterbedrijf Logicor, gespecialiseerd in Europees logistiek vastgoed, aan investeerder China Investment Corporation (CIC). Het Chinese staatsinvesteringsfonds betaalt 12,25 miljard euro voor het Europese vastgoedbedrijf. Logicor heeft meer dan zeshonderd bezittingen in Europa - onder meer in Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland - met een gezamenlijke opslagruimte van 13 miljoen vierkante meter. Ook een samenwerkingsverband van de Singaporese investeerders Mapletree Investments en Temasek zou interesse in Logicor hebben getoond. Blackstone had eerder overwogen Logicor naar de beurs te brengen.

Het Russische energieconcern Gazprom heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 1,82 biljoen roebel of ongeveer 28,7 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei was vooral te danken aan de toenemende verkoop van ruwe olie en geraffineerde producten. De nettowinst daalde echter met 8 procent tot ruim 333,45 miljard roebel. Daarbij wordt gewezen op de impact van hogere operationele kosten en belastingen en een verlies op handelsactiviteiten. De export van het concern steeg met 15 procent tot 51 miljard kubieke meter. Gazprom heeft een aandeel van 34 procent op de gasmarkt van de Europese Unie.

De overgang van fossiele brandstoffen naar milieuvriendelijker energiebronnen is - ondanks de tegenwerking van de Amerikaanse president Donald Trump - niet te stoppen. Dat heeft Ben van Beurden, bestuursvoorzitter van het energieconcern Shell, gezegd. Trump kondigde onlangs aan dat de Verenigde Staten uit het klimaatverdrag van Parijs stappen, maar dat zal volgens van Beurden de overstap naar duurzame bronnen niet kunnen tegenhouden. Voorlopig blijven olie en gas volgens de topman van Shell echter nog belangrijke grondstoffen. Van Beurden raamt dat de piekproductie van olie pas over twintig jaar volgt. Voor gas wordt gemikt op het midden van de volgende eeuw.

Het Duitse farmabedrijf Merck heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel weliswaar terug van 591 miljoen euro naar 521 miljoen euro, maar tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar kon het bedrijf nog profiteren van een eenmalige bate door de verkoop van een aantal rechten. Het bedrijf merkt op dat zijn divisies healthcare en life sciences ook begin dit jaar een sterke groei hebben laten optekenen. Het bedrijf hoopt op korte termijn te kunnen profiteren van Amerikaanse licenties voor de verkoop van een nieuw middel voor de behandeling van kanker.

Spotify heeft zijn medeoprichter Martin Lorentzon terechtgewezen, nadat de man op de Zweedse radio had gezegd dat het technologiebedrijf geen geld nodig heeft en niet werkt aan een beursgang op Wall Street. Het bedrijf benadrukte daarbij dat Lorentzon geen woordvoerder is en dat een beursnotering zeker nog altijd een optie blijft. Spotify maakte vorige maand bekend een aantal Amerikaanse zakenbanken de opdracht te hebben gegeven om de mogelijkheden van een beursgang te onderzoeken. Sinds Spotify tien jaar geleden werd opgericht, heeft het bedrijf in totaal 1,5 miljard dollar opgehaald bij investeerders. De streamingdienst van Spotify heeft 50 miljoen betalende gebruikers.

Het Duitse staalconcern Salzgitter heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,35 miljard euro. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg echter van 1 miljoen euro naar 48,7 miljoen euro. Het bedrijf zegt daarbij te hebben kunnen profiteren van de aantrekkende staalmarkt en kostenbesparingen. Salzgitter boekte de beste resultaten sinds de uitbraak van de financiële crisis negen jaar geleden geleden en stelt zich dan ook optimistisch op tegenover de volgende kwartalen. Wel waarschuwt de Duitse groep voor de gevolgen van de impact van goedkoop buitenlands staal op de Europese markt.

De Britse bank Barclays wil opnieuw een deel van zijn Afrikaanse divisie van de hand doen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het Britse concern had eerder al aangegeven het belang in dochterbedrijf Barclays Africa Group op termijn af te slanken tot ongeveer 15 procent. Vorig jaar had de Britse bank zijn belang in de Afrikaanse activiteiten al tot ruim 50 procent afgebouwd. Nu zouden opnieuw 33,7 procent van de aandelen op de markt worden gebracht. Naar verluidt is er al interesse voor alle aangeboden aandelen. De Britse bank nam in het midden van het voorbije decennium voor een bedrag van 5,4 miljard dollar een belang van 60 procent in Absa, dat tot Barclays Africa Group werd omgevormd.

Meer Nieuws

10:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.