05-06-17

Nieuwsoverzicht

De Russische autobouwer Avtovaz gaat nog dit jaar wagens uitvoeren naar China. Dat heeft Nicolas Maure, chief executive van Avtovaz, bekend gemaakt. Maure benadrukte daarbij dat Avtovaz met een aantal Chinese verdelers wordt onderhandeld. Er wordt echter ook gepraat met Bipek Auto uit Kazachstan. Eerder was al bekend gemaakt dat Avtovaz een Lada met vierwielaandrijving op de Chinese markt wou verkopen. In totaal wil Avtovaz dit jaar ongeveer 25.000 wagens uitvoeren. Eerder was gewag gemaakt van een export van 30.000 exemplaren, maar die doelstelling werd volgens Maure naar beneden herzien door ongunstige vooruitzichten voor de automarkt in Kazachstan.

De alternatieve taxidienst Uber heeft van de recente aanslagen in Londen gebruik gemaakt om lokaal zijn prijzen te verhogen. Dat hebben een aantal klanten tegen de Britse krant The Guardian gezegd. Sommige reizigers zouden meer dan een verdubbeling hebben opgemerkt. Het bedrijf wijst er echter op dat normaal een algoritme wordt gebruikt op basis van het volume van de vraag. De paniek na de aanslagen zorgde voor een groot aantal bestellingen, waardoor de tarieven automatisch stegen. Er wordt echter aan toegevoegd dat al na korte tijd het algoritme werd uitgeschakeld, zodat opnieuw normale prijzen werden gehanteerd. Uber verklaarde verder dat alle getroffen passagiers zouden worden terugbetaald.

Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel breidt de productiecapaciteit van zijn fabriek in het Zweedse Kvarntorp uit. Met het project is een investeringen gemoeid van 10 miljoen euro. AkzoNobel produceert in Kvarntorp microvoedingsstoffen voor de landbouw. Het project moet volgend jaar worden opgeleverd. De fabriek wordt geconfronteerd met een toenemende vraag, vooral vanuit regio’s die met landbouwgrond van inferieure kwaliteit moeten afrekenen. AkzoNobel produceert hoogwaardige stoffen waarmee ijzer kan worden toegediend aan planten. Het Nederlandse concern is in deze activiteiten wereldwijd marktleider. De producten worden ook gemaakt in Nederland en de Verenigde Staten.

Het staalconcern Aperam heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van nagenoeg 1,08 miljard dollar naar bijna 1,28 miljard dollar. De nettowinst van het concern, gespecialiseerd in de productie van roestvrij staal, steeg van 49 miljoen dollar naar 93 miljoen dollar. Timoteo Di Maulo, topman van Aperam, benadrukte dat het bedrijf onder meer kon profiteren van de aantrekkende vraag in Europa. Door de sterkere vraag konden ook hogere prijzen worden aangerekend. In totaal verscheepte Aperam tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 486.000 ton staal. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het kwartaal voordien. Aperam verwacht voor het tweede kwartaal een gelijkaardig resultaat.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines schort vanaf begin juli alle vluchten naar Venezuela op. Volgens het concern is er niet veel vraag naar tickets en levert de verbinding tussen de Amerikaanse stad Houston en de Venezolaanse hoofdstad Caracas te weinig op. Door het schrappen van de dagelijkse vlucht wordt het financieel geplaagde Venezuela verder geïsoleerd van de rest van de wereld. De forse daling van de olieprijs heeft Venezuela opgezadeld met grote financiële problemen. Het land heeft een zeer eenzijdige focus op olie en is daarmee in grote mate afhankelijk van de import van andere goederen. Dat heeft geleid tot een volledige instorting van de Venezolaanse economie.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) zal wellicht tegen eind dit jaar of begin volgend jaar een operator kiezen voor de installatie van wifi-netwerken in de Belgische treinstations. Dat heeft François Bellot, federaal minister van mobiliteit, gezegd. Voor de introductie van draadloos internet op de treinen zal volgens de minister wel met een langere tijdsperiode rekening moeten worden gehouden. Nieuwe treinstellen die vanaf volgend jaar worden geleverd, zullen volgens de minister al wel zijn uitgerust om wifi te kunnen aanbieden. Het aanbieden van wifi in stations en op treinen staat in het moderniseringsplan voor de spoorwegen. Op de treinen wordt draadloos internet echter wel mogelijk betalend.

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 3,2 miljard pond inkomsten geboekt. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werd ook een nettowinst gerealiseerd van 259 miljoen pond, tegenover een verlies van bijna 1 miljard pond de eerste drie maanden vorig jaar. De bank kan daarmee voor de eerste keer in meer dan een jaar opnieuw een positief resultaat melden. Er moesten voor de eerste keer ook geen zware boeten, schikkingen of andere grote bijzondere kostenposten worden gemeld. Ross McEwan, topman van de bank, heeft eerder al aangegeven dat Royal Bank of Scotland vanaf volgend jaar weer structureel winstgevend zal zijn.

Het chemieconcern Solvay heeft de verkoop van zijn dochterbedrijf Acetow, gespecialiseerd in de productie van cellulose-acetaatkabels, aan het investeringsfonds Blackstone afgerond. Dat heeft Solvay bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard euro. De verkoop laat Solvay toe om zijn netto financiële schuld met ongeveer 0,7 miljard euro te verminderen. Acetow maakt vezels die verwerkt worden in onder meer sigarettenfilters, maar ook in textiel en kunststofverpakkingen. De hoofdzetel van het bedrijf is gevestigd in Duitsland. Daarnaast heeft Acetow ook nog fabrieken in Frankrijk, Brazilië, de Verenigde Staten en Rusland. De onderneming heeft ongeveer 1.250 werknemers.

De Italiaanse bank UniCredit heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 4,8 miljard euro inkomsten geboekt. Dat was een stijging met ruim 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 40 procent tot 907 miljoen euro. De winst is naar eigen te danken aan kostenbesparingen, de stabilisering van de rentebaten en hogere commissies. De cijfers tonen volgens UniCredit ook de eerste signalen van het reorganisatie dat de bank is gestart. Opgemerkt wordt dat al 36 procent van de geplande afslankingen in het kantorenbestand is gerealiseerd. De aangekondigde personeelsafbouw is al voor 32 procent gerealiseerd. Bij de probleemleningen werd een daling met 30 procent tot 55,3 miljard euro.

Het Russische energieconcern Rosneft mikt op een verdere groei in het Midden-Oosten. Het bedrijf maakte bekend meerdere contracten te hebben in de Koerdische regio in Irak. Rosneft merkte daarbij op met de semi-autonome regionale Koerdische regering in Irak een samenwerking op te starten op het gebied van exploratie en productie. Ook krijgen het concern toegang tot het pijpleidingsysteem in de regio. Eerder maakte Rusland al bekend de volgende jaren ruwe olie van de Koerden af te nemen. De nieuwe contracten zijn volgens Rosneft weloverwogen investeringen in een van de belangrijkste regio's in het Midden-Oosten. Het Russische concern sloot vorig jaar al contracten in Egypte en Libië.

Het Canadese modeketen Lululemon Athletica, gespecialiseerd in sportkleding, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 520,3 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 45,3 miljoen dollar naar 31,2 miljoen dollar. De groep maakte verder bekend veertig winkels van dochtermerk Ivivva te sluiten. Opgemerkt wordt dat de winkels al verscheidene jaren op rij verliezen moeten melden. De verkoop wordt wel online verder gezet. Uiteindelijk zullen slechts acht winkels van het merk verder blijven bestaan. Nog eens zeven filialen zullen tot een vestiging van Lululemon worden omgezet.

De Rotterdamse haven gaat op de Tweede Maasvlakte een speciaal gebied ontwikkelen waar bedrijven uit de offshore-industrie zich kunnen vestigen. Met de aanleg is volgens het Rotterdamse havenbedrijf enkele tientallen miljoenen euro gemoeid. Een aantal partijen al interesse hebben getoond. Voor het nieuwe gebied zal in de Prinses Alexiahaven een sector van ongeveer dertig hectare worden opgespoten. Verwacht wordt dat de eerste bedrijven over een tweetal jaar hun activiteiten zullen kunnen starten. Allard Castelein, topman van het Havenbedrijf Rotterdam, wijst erop dat de aanleg van offshore windparken een bijzonder grote groeimarkt vertegenwoordigen, waarvoor een gespecialiseerd havengebied nodig is.

De entertainmentgroep Studio 100 wil zijn internationale uitbreiding verder zetten. Dat heeft Hans Bourlon, topman van Studio 100, gezegd. Het bedrijf gaat volgens hem in Duitsland actief op zoek naar opportuniteiten voor de inplanting van nieuwe pretparken. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten wordt daarentegen gezocht naar mogelijke overnames. Het bedrijf is in de betrokken landen al op de televisiemarkt aanwezig, onder meer met series over de figuren Maya de Bij, Wickie en Heidi op de videostreamdienst Netflix. In Vlaanderen zullen bovendien alvast twee nieuwe waterparken zoals Plopsaqua worden gebouwd. Over de locaties van die initiatieven is nog geen definitieve beslissing genomen.

Het Amerikaanse interieurconcern Restoration Hardware heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 562,1 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De overname van Waterworks had in die omzetgroei een aandeel van 6 procentpunt. Het bedrijf boekte een verlies van 3,4 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 13,5 miljoen dollar tijdens het eerste kwartaal vorig jaar. Gary Friedman, chief executive van Restoration Hardware, benadrukte dat het bedrijf een belangrijke transformatieperiode doormaakt, waarbij verscheidene nieuwe initiatieven - zoals RH Modern, RH Teen en RH Hospitality - heeft gelanceerd.

Het internetbedrijf Google komt begin volgend jaar met een nieuwe versie van zijn browser Chrome, waardoor gebruikers de mogelijkheid zullen krijgen om bepaalde advertenties te onderdrukken. De nieuwe functie is volgens Google niet ontwikkeld om reclame te blokkeren, maar wel om de gebruiker de kans te bieden om vervelende advertenties weg te werken. Onder meer wordt gewezen op reclame met geluid of advertenties die de gebruiker belet om onmiddellijk een pagina met content te kunnen bekijken. De functie wordt begin volgend jaar aan Chrome toegevoegd. Google wil met de nieuwe functie naar eigen zeggen de internetervaring voor gebruikers verbeteren, wat moet leiden tot een verminderde inzet van adblockers.

Meer Nieuws

11:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.