06-06-17

Nieuwsoverzicht

In Saoedi-Arabië is het lokale kantoor van de nieuwszender al-Jazeera door de overheid gesloten. De zendvergunning van al-Jazeera werd ingetrokken. Dat hebben Saoedische media gemeld. Volgens de lokale autoriteiten heeft al-Jazeera terreurorganisaties gesteund en probeert de zender de nationale soevereiniteit van Saoedi-Arabië te verstoren. De ingreep is een gevolg van de beslissing van Saoedi-Arabië om de diplomatieke banden met Qatar, het thuisland van al-Jazeera, te verbreken. Ook Bahrein, Jemen, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de banden met Qatar doorgeknipt. Qatar is een bondgenoot van Iran, de aartsvijand van Saoedi-Arabië.

De Duitse groep Nemos krijgt een vergunning om voor de kust van Oostende van start te gaan met een experimentele installatie voor de opwekking van golfslagenergie. Dat heeft Philippe De Backer, staatssecretaris voor de Noordzee, bekend gemaakt. De installatie moet energie halen uit de beweging van de golven. Dat gebeurt met een boei die aan een toren met een hoogte van twaalf meter is gevestigd. Nemos heeft voor het testproject een vergunning tot eind dit decennium, maar indien de technologie succesvol blijkt, kan volgens de staatssecretaris uiteraard tot een verlenging worden beslist. Nemos is een initiatief van de Duitse ingenieur Jan-Peter Peckolt, tevens een Olympisch zeiler.

Voor grijze garnalen moet inmiddels een prijs van 100 euro per kilogram worden betaald. Dat betekent een stijging met 40 procent tegenover twee jaar geleden. De hoge prijs moet volgens het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek wellicht worden toegeschreven aan de daling van het garnalenbestand in de Noordzee. Daardoor moeten de garnaalvissers grotere inspanningen doen om hun redelijke voorraad te kunnen garanderen, terwijl de omvang van de vangst steeds kleiner wordt. Daardoor zijn de grijze garnalen volgens het visserij-instituut een echte delicatesse geworden die zelfs duurder is dan de Noorse kreeften. België consumeert 54 procent van de totale vangst Noordzeegarnalen.

De Spaanse financiële groep Banco Popular gaat met de Europese Centrale Bank (ECB) bekijken op welke manier alsnog het zware tekort op zijn balans kan worden aangepakt. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Banco Popular is in moeilijkheden geraakt door een aantal vastgoedkredieten die mogelijk niet meer kunnen worden afgelost. Door die problemen is de kapitaalbuffer van de bank gevoelig verzwakt. Verwacht wordt dat de Spaanse groep aan de Europese Centrale Bank extra noodleningen zal vragen, zodat er tijd kan worden gewonnen om de situatie recht te trekken. Emilio Saracho, bestuursvoorzitter van Banco Popular, benadrukt wel dat de bank solvabel blijft.

De Amerikaanse groep Mohawk Industries, wereldwijd marktleider in vloerbekleding en moederbedrijf van onder meer Quick-Step en Unilin, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,22 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Jeffrey Lorberbaum, chief executive van Mohawk, maakte daarbij gewag van het beste eerste kwartaal uit de geschiedenis van de onderneming. De nettowinst steeg met 16,5 procent tot 201 miljoen dollar. Lorberbaum gaf verder nog aan dat het bedrijf dit jaar in totaal meer dan 750 miljoen dollar zal investeren in de verdere uitbreiding van zijn activiteiten.

De technologiebedrijven Apple en Amazon brengen samen met elektronicaproducent Foxconn een bod uit op de chipdivisie van Toshiba. Dat heeft Terry Gou, bestuurslid van Foxconn, tegen de Japanse krant Nikkei gezegd. Volgens een aantal bronnen heeft Foxconn ruim 16 miljard euro geboden op de chipafdeling. Het is niet duidelijk welk bedrag zouden bijbrengen. Naast Foxconn zouden er nog vier andere partijen, waaronder Western Digital en Broadcom, in de divisie zijn geïnteresseerd. Toshiba doet de divisie van de hand om de verliezen op zijn nucleaire activiteiten te kunnen compenseren. Apple en Amazon zijn belangrijke klanten van Foxconn, dat onder meer chips voor de iPhone en de Kindle produceert.

Deutsche Bank heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 7,3 miljard euro inkomsten gerealiseerd. Dat betekende een daling met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg echter van 236 miljoen euro naar 575 miljoen euro. John Cryan, topman van Deutsche Bank, stelde dat de winstgroei in belangrijke mate te danken is aan bezuinigingen die de instelling heeft doorgevoerd. Met die ingreep is volgens hem stevige basis gelegd om in de toekomst opnieuw sterke prestaties te kunnen melden. Cryan merkte daarbij op dat de bank door een bijzonder moeilijke periode is gegaan, maar nu opnieuw betere tijden kan verwachten.

De Amerikaanse groep General Electric mag Baker Hughes, dienstverlener voor de oliesector, overnemen. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. General Electric had in oktober vorig jaar bekend gemaakt zijn activiteiten op het gebied van olie en gas met Baker Hughes te willen fuseren. In de nieuwe groep, die een jaaromzet van ongeveer 32 miljard dollar zou realiseren, heeft General Electric een aandeel van 62,5 procent, tegenover 37,5 procent voor Baker Hughes. De Europese Commissie had echter een onderzoek naar de fusie aangekondigd, maar zegt nu dat de transactie geen negatief effect zal hebben op de concurrentie in de relevante Europese markten.

China National Chemical Corporation (ChemChina) heeft een uitrookprocedure van de resterende aandeelhouders van zijn Zwitserse sectorgenoot Syngenta bevestigd. Dit hebben beide partijen bekend gemaakt. ChemChina heeft inmiddels 94,7 procent van de aandelen van Syngenta in portefeuille. Het Chinese concern had eerder te kennen gegeven een uitrookprocedure te zullen starten indien minder dan 98 procent van de aandelen zouden worden aangemeld. ChemChina herhaalde verder dat een verzoek tot denotering van de resterende aandelen Syngenta zal worden ingediend. Begin februari dit jaar had ChemChina aangekondigd Syngenta over te willen nemen voor een bedrag van 43 miljard dollar.

De Zweedse autobouwer Volvo heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 47,6 miljard Zweedse kroon of bijna 5 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met meer dan 25 procent tot 2,6 miljard kroon. Volvo, dochterbedrijf van de Chinese groep Geely, verkocht tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 130.000 wagens. Dat beteknde een stijging met ruim 7 procent tegenover het eerste kwartaal vorig jaar. Volvo dankt de groei aan toenemende verkopen in Europa en Azië. Zowel in Zweden als China werd een dubbelcijferige groei gemeld, waardoor de terugval in Noord-Amerika en Latijns-Amerika werd gecompenseerd.

Het Nederlandse bedrijf Fastned breidt zijn netwerk voor snellaadstations uit naar België. Het concern heeft daarover een overeenkomst gesloten met Van der Valk, die in België dertien hotels en restaurants van laadstations zal voorzien. Het bedrijf heeft in Nederland al een netwerk met meer dan zestig laadstations. Fastned verwacht dat de eerste Belgische installaties midden volgend jaar in gebruik zullen kunnen worden genomen. Een installatie bestaat uit twee laadpalen onder een dak dat met zonnepanelen is uitgerust. Voor het gebruik van de laadpalen is een betalende applicatie nodig. Fastned wil een Europees netwerk van laadstations uitbouwen. Ook in Duitsland loopt een samenwerking met hotelketen Van der Valk.

De Franse autobouwer Renault heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 13,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met het belang van Renault in de Russische groep Avtovaz, zou een omzetstijging met 20 procent tot 12,6 miljard euro zijn gemeld. De verkoop steeg met 15 procent tot bijna 874.000 exemplaren. Het concern maakt daarbij gewag van een sterke vraag naar suv-modellen zoals de Captur en de Kadjar. Op de Europese markt kon een groei met 10 procent worden gemeld, vooral dankzij de grote populariteit van modellen zoals de Kadjar, Clio, Captur en Duster.

Bioscoopgroep Kinepolis mag in België weer nieuwe vestigingen bouwen. Dat heeft de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) beslist. Twintig jaar geleden was aan Kinepolis een verbod opgelegd om in België nog nieuwe bioscopen te bouwen. Daarmee wou men een dreigende dominantie van Kinepolis op de Belgische markt tegengaan. In eerste instantie mocht Kinepolis ook geen bestaande bioscoopcomplexen uitbreiden of renoveren, maar dat verbod werd tien jaar geleden al geschrapt. Er wordt echter opgemerkt dat de concurrenten voor Kinepolis op dit ogenblik niet langer kleinere familiebedrijven zijn, maar vaak grotere groepen met een sterkere financiële draagkracht. Overnames in België blijven wel verboden.

Het onderzoek van de Europese Commissie naar de overname van het Nederlandse chipbedrijf NXP Semiconductors door het Amerikaanse Qualcomm gaat mogelijk langer duren dan eerder was voorzien. Qualcomm had tot begin juni tijd gekregen om te reageren op een aantal bezwaren die tegen de fusie eventueel zouden kunnen worden ingebracht, maar heeft daarover geen voorstellen ingediend. Eventueel zou de Europese Commissie kunnen beslissen om de overname zonder concessies te laten doorgaan, maar ook zou aangegeven kunnen worden dat aanvullend onderzoek noodzakelijk blijkt. Qualcomm maakte eind vorig jaar bekend NXP Semiconductors voor 47 miljard dollar te willen overnemen.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf LG Electronics, producent van elektronische apparatuur, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 14,7 biljoen won of 11,9 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 9,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 82 procent tot 922 miljard won. Het bedrijf maakt onder meer gewag van een positieve invloed van het internet-of-things, waardoor een grotere vraag kan worden opgemerkt naar wasmachines en koelkasten uit de hogere marktsegmenten. Op de smartphonemarkt diende echter een verlies van 200 miljoen won worden gemeld. De divisie moet al acht kwartalen op rij verliescijfers melden.

Meer Nieuws

07:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.