07-06-17

Nieuwsoverzicht

Palmer Luckey, ontwerper van de Oculus Rift, heeft een nieuwe onderneming opgericht die technologie ontwikkelt voor grenstoezicht. Dat hebben Amerikaanse media gemeld. Het nieuwe bedrijf van Palmer Luckey gebruikt lidar-technologie om toezicht te houden op onder meer grensgebieden en militaire bases. Lidar-technologie wordt momenteel vooral toegepast in zelfrijdende auto’s. Met deze radartechniek kan de omgeving worden gescand. Dit zou ook goed werken voor controle en toezicht. Het lidar-systeem van Luckey kan bijvoorbeeld onderscheid maken tussen vogels en mogelijke bedreigingen zoals drones. De technologie zou als een alternatief kunnen worden beschouwd voor een grensmuur.

De Duitse rederij Rickmers heeft het faillissement aangevraagd. Een ultiem herstructureringsplan van Ignace Van Meenen, chief executive van Rickmers, werd door HSH Nordbank afgewezen. De Duitse rederij wordt geconfronteerd met een schuld van 1,5 miljard euro. Rickmers was met ongeveer honderdtwintig schepen en tweeduizend medewerkers de derde grootste rederij van Duitsland, maar raakte de voorbije jaren onder steeds grotere druk. Onder Ignace Van Meenen werden onder meer een aantal activiteiten afgestoten. Een fusie met sectorgenoot ER Capital mislukte, maar deze lente had Rickmers nog een herstelplan ingediend. Het voorbije jaar boekte de rederij een verlies van 341 miljoen euro.

De handelsrechtbank van Brussel heeft een beschermingsstatuut van de koffiecapsules van Nespresso vernietigd. De uitspraak kan grote gevolgen hebben. Ondanks de patentbescherming hebben diverse partijen capsules op de markt gebracht die ook in de machines van Nespresso konden worden gebruikt. Daarvoor riskeerden ze echter een veroordeling. Het Amerikaanse concern Mondelez stapte vier jaar geleden naar de rechtbank in Brussel om de annulatie van de speciale bescherming van de capsules te laten verwerpen. De rechtbank verklaarde zich akkoord met Mondelez, maar Nestlé, de fabrikant van Nespresso, ging in beroep tegen die uitspraak. Dat beroep is nu echter verworpen.

De Britse supermarktketen Sainsbury heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 29,1 miljard pond. Dat betekende een stijging met 12,7 procent tegenover het jaar voordien. Dat betekende een stijging met bijna 13 procent tegenover het jaar voordien. De groei was echter uitsluitend te danken aan de overname van winkelketen Argos. Indien met die transactie geen rekening wordt gehouden, zou een omzetdaling met 0,6 procent zijn geregistreerd. De winst viel met 8,2 procent terug tot 503 miljoen pond. Mike Coupe, chief executive van Sainsbury, benadrukte dat de Britse voedingsretail de voorbije maanden onder grotere druk stond door de aanstaande brexit.

Société Générale wil een belang van 23 procent in het leasebedrijf ALD Automotive naar de beurs van Parijs brengen. Dat heeft de Franse bank bekend gemaakt. De waarde van het leasebedrijf wordt daardoor geraamd op een bedrag van 7 miljard euro. Als de operatie lukt, zal ALD Automotive op midden juni op de beurs van Parijs debuteren. Het leasebedrijf zou daarmee de grootste Franse beursgang sinds twee jaar worden. Société Générale kan door de operatie tot 1,4 miljard euro ophalen. Met dat geld kan de bank zijn kapitaalbuffers verder versterken, maar bovendien zou de groep de nodige financiële armslag willen verkrijgen, zodat het leasebedrijf in zelfrijdende technologie zou kunnen investeren.

John Hendrickson heeft zijn functie als chief executive van het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo neergelegd. Hendrickson stond slechts dertien maanden aan het hoofd van Perrigo na het vertrek van zijn voorganger Joe Papa naar een Canadese concurrent. Het vertrek van Hendrickson is de tweede wissel aan de top van het bedrijf sinds de activistische aandeelhouder Starboard Value vorig jaar in september zich in Perrigo inkocht en veranderingen eiste. Starboard heeft een belang van 6,7 procent opgenomen in Perrigo. De farmagroep maakt een moeilijke periode door. Dat Hendrickson, die een lange carrière bij Perrigo had uitgebouwd, vroegtijdig opstapt, wordt als een alarmerend signaal bestempeld.

De Franse modegroep Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt echter wel opgemerkt dat de verkopen tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar nog de negatieve impact ondervonden van de eerdere terroristische aanslagen in Parijs. Het concern - dat onder meer de merken Louis Vuitton, Givenchy, Fendi en Christian Dior in portefeuille heeft - zegt dan ook niet te verwachten dat deze groei zich ook in de volgende kwartalen van dit jaar nog verder zal doorzetten. Er zal worden geïnvesteerd in de versterking van de merken in de portfolio.

De Franse hogesnelheidstrein zal voortaan onder de naam InOui opereren. Dat heeft de Société Nationale de Chemins de Fer (SNCF) bekend gemaakt. De naamsverandering wordt begin juli dit jaar ingezet op de verbinding tussen Parijs en Bordeaux. Later dit jaar volgen ook de verbindingen van de Franse hoofdstad met Lyon en Rijsel. Tegen het einde van dit decennium moet de naamsverandering zijn afgerond. InOui wordt de tegenhanger van Ouigo, een goedkoop aanbod waarmee de Franse spoorwegen vier jaar geleden van start gingen. In een eerste reactie merken een aantal partijen op het vreemd te vinden dat de sterke naamsbekendheid van de Train Grande Vitesse (TGV) wordt opgegeven.

De Nederlandse optiekholding GrandVision heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 845 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 5,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 123 miljoen euro naar 136 miljoen euro. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van de verkoop van zonnebrillen en geslaagde marketing-initiatieven. In de belangrijkste markten steeg de omzet met 0,7 procent tot 498 miljoen euro. Hier werd echter vooral de waardedaling van het Britse pond gevoeld, maar dat kon door sterkere prestaties in Oostenrijk en Duitsland worden gecompenseerd. In Latijns-Amerika werd onder meer door overnames in Uruguay en Mexico een groei opgetekend.

De Brusselse regering heeft een nieuw mobiliteitsplan goedgekeurd dat de grote bedrijven verplicht hun werknemers twee alternatieven te bieden voor bedrijfswagens. Dat heeft de krant L'Echo gemeld. Het plan heeft betrekking op bedrijven met meer dan honderd werknemers en een vloot van minstens tien wagens. Vanaf volgend zullen deze bedrijven verplicht zijn hun werknemers drie opties te bieden. Daarbij kan gekozen worden voor een klassieke bedrijfswagen, een goedkopere auto met een fiets of vervoerbewijs of een mobiliteitspakket. De bedrijven krijgen tot eind juni tijd hun mobiliteitsbehoeften op te maken. Tegen eind dit jaar moet een actieplan op basis van de nieuwe regels worden voorgesteld.

Het Brits-Nederlands energieconcern Shell heeft de aangekondigde desinvestering van zijn teerzand-activiteiten in Canada afgerond. De activiteiten werden overgenomen door de groep Canadian Natural Resources. Dat heeft Shell bekend gemaakt. Met de transacties was een totaalbedrag van ongeveer 9,25 miljard dollar gemoeid. Shell had eerder al aangekondigd dat de transacties tot een afschrijving zouden leiden die tussen 1,3 miljard dollar en 1,5 miljard dollar werd geraamd. Daarvan werd 1,1 miljard dollar al tijdens het eerste kwartaal van dit jaar op de balans van het bedrijf ingeschreven. Naar verwachting zal tijdens het tweede kwartaal nog eens een afschrijving van 0,4 miljard dollar gebeuren.

Het vastgoedconcern WDP Groep, gespecialiseerd in logistieke projecten, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 25,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is in belangrijke mate te danken aan een sterke uitbreiding van de vastgoedportefeuille door overnames. De totale waarde van de vastgoedportefeuille steeg van 2,2 miljard euro naar 2,27 miljard euro. Tegen eind dit decennium wil WDP Groep kunnen beschikken over een portefeuille met 3 miljard euro. Het concern kon terugvallen op een bezettingsgraad van 97,2 procent, tegenover een niveau van 97 procent het kwartaal voordien.

De Brits-Zweedse farmagroep AstraZeneca heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,4 miljard dollar. Dat betekende een daling met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De achteruitgang is in grote mate te wijten aan het verlies van de patentrechten op een aantal belangrijke geneesmiddelen. Daarbij moest onder meer bij de cholesterolmiddel Crestor een daling met 45 procent worden gemeld. De nettowinst van de groep viel van 646 miljoen dollar naar 537 miljoen dollar terug. Pascal Soriot, chief executive van AstraZeneca, stelde echter bijzonder veel vertrouwen te hebben in Tagrisso en Lynparza, twee middelen voor de behandeling van kanker.

De Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero neemt een notering op de beurs van Frankfurt. Het bedrijf, dat voor 35 procent eigendom is van de holding Rocket Internet, wil met de operatie een bedrag van 450 miljoen euro ophalen. De bijkomende financiële middelen zullen worden gebruikt om de verdere groei van de onderneming te ondersteunen. Delivery Hero werd zes jaar geleden in Berlijn opgericht, maar is inmiddels actief in meer dan veertig landen. De maaltijdbezorger telt ongeveer zesduizend werknemers en realiseerde vorig jaar 197 miljoen bestellingen met een gezamenlijke omzet van 347 miljoen euro. Delivery Hero is het eerste bedrijf uit de portfolio van Rocket Internet dat een beursnotering neemt.

De Amerikaanse kledingfabrikant Guess heeft mogelijk de mededingingsregels overtreden. De Europese Commissie heeft daarvoor aanwijzingen en stelt een diepgaand onderzoek in. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, bekend gemaakt. Vestager vermoedt dat het Amerikaanse kledingmerk verboden afspraken heeft gemaakt met de detailhandel, die daardoor in de Europese Unie geen grensoverschrijdende verkopen zou mogen doen. Die grensoverschrijdende verkopen zijn volgens Vestager een meerwaarde van de interne markt, aangezien de consumenten hierdoor de mogelijkheid krijgen voor het goedkoopste product te kiezen. Ook is er sprake van illegale afspraken met de groothandel.

Meer Nieuws

07:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.