08-06-17

Nieuwsoverzicht

Drankenproducent AB InBev heeft een minderheidsbelang genomen in het Amerikaanse bierplatform RateBeer. De transactie had enkele maanden geleden al plaats, maar werd pas nu bekend. Financiële details over de operatie werden niet meegedeeld. De instap van AB InBev in RateBeer heeft echter bij een aantal ambachtelijke brouwers voor ongenoegen gezorgd. RateBeer geldt immers als een onafhankelijk platform dat de kwaliteit van bieren quoteert en ranglijsten van de beste bieren ter wereld publiceert. Volgens een aantal ambachtelijke brouwers tast de investering van AB InBev echter de onafhankelijkheid van het platform aan. Bieren zoals Dogfish Head en Cantillon zouden de samenwerking met RateBeer stopzetten.

De Waalse kalkproducent Lhoist mag testen uitvoeren om water op te pompen uit de Tridainebron in Rochefort. Dat heeft het Waalse Gewest beslist. De Tridainebron wordt echter ook gebruikt voor de productie van het trappistenbier van Rochefort. Volgens de producenten geeft het bronwater een unieke smaak aan het bier. Lhoist wil echter zijn steengroeve La Boverie in de buurt uitbreiden, maar daarvoor moet de bron worden verplaatst, zodat het bedrijf dieper kan graven. Door de operatie zou de kalkgroeve nog dertig jaar operationeel kunnen blijven en zouden vierhonderd banen kunnen worden gered. De paters vrezen echter een verlies aan kwaliteit en willen bij de Waalse regering vragen de vergunning voor de testen te schrappen.

In Spanje neemt Banco Santander zijn noodlijdende sectorgenoot Banco Popular over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van één euro. Door de operatie kon een nieuwe bankencrisis worden bezworen. Banco Popular ging gebukt onder een portefeuille van 36 miljard euro dubieuze hypothecaire kredieten. Die waren nog een overblijfsel van de vastgoedcrisis die enkele jaren geleden in Spanje woedde. De voorbije maanden was de beurskoers van Banco Popular gekelderd. De crisis had tot onrust geleid bij andere Spaanse banken. Banco Santander zou na de overname voor 7 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven om de buffer te versterken. Voor de spaarders van Banco Popular heeft de overname geen gevolgen.

De Duitse staat heeft jarenlang aan energiebedrijven onterecht een belasting op de brandstof voor kerncentrales aangerekend. Het land had geen wettelijke bevoegdheden om de belasting te heffen. Dat heeft het Duitse constitutionele hof beslist in een geding dat door de energiebedrijven Eon, RWE en EnBW was aangespannen. Duitsland rekende de voorbije vijf jaar op elke gram kernbrandstof aan de energiebedrijven een belasting van 145 euro aan. Dat leverde de Duitse overheid in totaal ruim 6 miljard euro op. Dat bedrag dreigt de Duitse staat nu echter aan de energiebedrijven te zullen moeten terugbetalen. Duitsland wil over vijf jaar de bevoorrading met nucleaire energie stopzetten.

Het voedingsbedrijf Greenyard heeft het voorbije gebroken boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een omzet geboekt van nagenoeg 4,25 miljoen euro. Dat was een stijging met ruim 7 procent tegenover het jaar voordien. De groei was echter voor 2,7 procentpunt te danken aan overnames. Autonoom werd een groei van 5,3 procent gerealiseerd. Ongunstige wisselkoersen hadden een negatieve impact van 1 procent. De operationele winst steeg met 7 procent tot 145,7 miljoen euro. De nettowinst daalde echter van 17 miljoen euro naar 0,7 miljoen euro, maar die terugval werd toegeschreven aan eenmalige kosten wegens een herfinanciering. Anders zou een nettowinst van 21,9 miljoen euro zijn geboekt.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 849,7 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 41 procent toe tot 68,8 miljoen dollar. In Canada en de Verenigde Staten werd een omzetgroei met 2 procent opgetekend, maar internationaal diende een status-quo te worden gemeld. Het Amerikaanse concern, dat onder meer de merken Transformer en Monopoly in portefeuille heeft, heeft bekend gemaakt de tweede week van september in Providence in Rhode Island voor de eerste keer in zijn geschiedenis een conventie voor de fans te organiseren.

De Australische verzekeraar QBE Insurance vestigt zijn Europese basis in Brussel. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Door de beslissing van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten, ziet ook QBE Insurance zich genoodzaakt een nieuw regionaal hoofdkwartier op te richten op het Europese continent. Richard Pryce, verantwoordelijke van de Europese activiteiten bij QBE Insurance, wees erop dat voor Brussel werd gekozen omdat België al de belangrijkste Europese activiteit van de Australische groep vertegenwoordigt, maar er wordt aan toegevoegd dat ook de Nationale Bank van België zich als regulator bijzonder pragmatisch heeft opgesteld. De zetel in Londen blijft echter ook behouden.

De Amerikaanse staat Californië gaat nauwer samenwerken met China in de strijd tegen de opwarming van de aarde. De Californische gouverneur Jerry Brown heeft daarover samen met Wan Gang, Chinees minister van wetenschap en technologie, in Peking een akkoord ondertekend. Brown verklaarde eerder al dat Californië zich aan de klimaatdoelstellingen wilde houden, ondanks de beslissing van president Donald Trump om de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord van Parijs terug te trekken. Het Chinees-Californisch klimaatakkoord bepaalt onder meer dat beide partners nauwer gaan samenwerken op het vlak van hernieuwbare energie, uitstootneutrale mobiliteit en stadsontwikkeling.

Bij het Amerikaanse technologiebedrijf Uber worden twintig medewerkers ontslagen. De betrokkenen zouden zich op de werkvloer aan intimidatie of ander wangedrag schuldig hebben gemaakt. Dat hebben Amerikaanse media gemeld. Het bedrijf ligt al enkele tijd onder vuur nadat een vrouwelijke ingenieur in een blogpost getuigde over dagelijks seksisme en ongewenste intimiteiten. Bovendien zou de personeelsdiensten de klachten van het slachtoffer hebben genegeerd. Na een onderzoek werden meer dan tweehonderd klachten weerhouden. Naast de ontslagen kregen ook zeven werknemers een schriftelijke waarschuwing. Voor dertig anderen zijn specifieke opleidingen voorzien. Bijna zestig anderen worden nog onderzocht.

Chipfabrikant Broadcom heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 48,8 procent tot 1,67 miljard dollar. De divisie draadloze communicatie liet een inkomstengroei met 45,2 procent tot 1,15 miljard dollar optekenen, terwijl bij de zakelijke opslagactiviteiten een stijging met 35,62 procent tot 712 miljoen dollar werd gemeld. De andere afdelingen kenden een toename met 32,32 procent tot 217 miljoen dollar. Het bedrijf boekte een operationele winst van 474 miljoen dollar, tegenover een verlies van 1 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus schroeft het productietempo van het type A380 mogelijk verder terug. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. De A380 is het grootste passagiersvliegtuig van de wereld, maar Airbus lukt er niet in nieuwe klanten voor het toestel te vinden. Daarom zal de productie mogelijk worden verlaagd naar minder dan één vliegtuig per maand. Airbus had vorig jaar al een gereduceerde productie aangekondigd, maar toen was nog een ritme van één toestel per maand aangekondigd. Een definitieve beslissing over de verdere vertraging zou later dit jaar worden genomen. Vorig jaar leverde Airbus achtentwintig toestellen van het type af, maar een nieuwe klant werd niet gevonden.

De Amerikaanse groep Kimberly-Clark, producent van papieren hygiëne-artikelen, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,48 miljard dollar, tegenover ruim 4,47 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 804 miljoen dollar naar 834 miljoen dollar. Het concern, eigenaar van merken zoals Huggies en Kleenex, verwijst naar scherpe concurrentie en moeilijke marktomstandigheden in de ontwikkelde markten, waardoor organisch een omzetdaling met 1 procent werd gemeld. De uiteindelijke groei is te danken aan een positieve impact van 2 procent door gunstige wisselkoersen. Opkomende markten boekten een organische omzetgroei van 4 procent.

Het alternatieve taxibedrijf Lyft lanceert een samenwerking met nuTonomy, een startup die gefinancierd wordt door het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Het partnership zou in de Amerikaanse stad een zelfrijdende auto in het verkeer moeten krijgen. Lyft sloot eerder al partnerschappen met Waymo en General Motors. Startup nuTonomy was het eerste bedrijf dat passagiers in zelfrijdende auto’s op openbare wegen heeft vervoerd. Dat programma begon in augustus vorig jaar in Singapore, maar ook in Boston heeft nuTonomy al een aantal ritten met autonome taxi’s uitgevoerd. De samenwerking doet beroep op de vloot van nuTonomy, die uit aangepaste versies van de elektrische Renault Zoe bestaat.

Het Russische online beveiligingsbedrijf Kaspersky heeft bij de Europese Commissie een klacht neergelegd tegen het Amerikaanse technologieconcern Microsoft. Het Russische bedrijf vindt dat Microsoft zijn dominante positie op de markt voor besturingssystemen misbruikt en zijn eigen antivirus-software in Windows wordt ingebouwd. Die software krijgt volgens Kaspersky voorrang tegenover programma’s van andere ontwikkelaars. Het is volgens Kaspersky voor de gebruikers onmogelijk om de antivirus-programma’s van Microsoft volledig uit te schakelen. Alternatieve programma’s zouden actief worden tegengewerkt. Eerder diende Kaspersky al een klacht in bij de Russische mededingingsautoriteit.

De Amerikaanse truckbouwer Navistar International Corporation heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,1 miljard dollar. Dat betekende een daling met 4,6 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Daarmee diende voor het negende kwartaal op rij een omzetdaling worden gemeld. Het bedrijf - ook fabrikant van schoolbussen en kipwagens - leed een verlies van 80 miljoen dollar, tegenover een winst van 4 miljoen dollar tijdens het tweede kwartaal vorig jaar. Er moet volgens het concern daarbij echter wel rekening gehouden worden met een budget van 60 miljoen dollar voor de herschikking van de activiteiten op de tweedehandsmarkt.

Meer Nieuws

07:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.