08-06-17

Zwitserland heeft meer troeven dan fiscale baten

Fiscale baten blijven voor bepaalde groepen een cruciale reden om een verhuis naar Zwitserland te overwegen, maar de aantrekkingskracht van het land gaat al enkele tijd veel verder dan louter belastingvoordelen. Dat is de conclusie van een rapport van vastgoedconsulent Knight Frank over de Zwitserse vastgoedmarkt, waarbij ook gewezen wordt naar een sterk onderwijssysteem, een hoge veiligheidsniveau en een superieure levenskwaliteit die in het land kunnen worden teruggevonden. Er wordt aan toegevoegd dat vermogende klanten de aankoop van vastgoed in Zwitserland nog altijd als een interessante belegging bestempelen.

“Een gunstig fiscaal stelsel is nog altijd een belangrijke reden om naar Zwitserland te verhuizen, maar vaak wordt ook naar een aantal bijkomende factoren gekeken,” zegt Alexander Koch de Gooreynd, analist bij Knight Frank. “In het verleden werd vooral gekeken naar het fiscaal vriendelijke beleid van het land, maar de voorbije vijf jaar werd Zwitserland steeds meer beschouwd als een toevluchtsoord voor persoonlijke en economische veiligheid. Het fiscaal stelsel is nog altijd belangrijk, maar de eindbeslissing wordt inmiddels ook door een aantal andere elementen beïnvloed.” Zwitserland was lange tijd een droombestemming voor Duitsers, Fransen en Italianen, maar Knight Frank verwacht nu ook steeds meer Britten.

“De aankoop van vastgoed is in Zwitserland wel aan een aantal restricties gebonden,” erkent de analist. “Bovendien worden aan residenten daarbij minder zware voorwaarden opgelegd dan aan andere geïnteresseerden. Ook gelden andere regels voor vakantiewoningen dan voor residenties voor een permanent verblijf.” Er wordt echter opgemerkt dat internationale kopers vastgoed in Zwitserland nog altijd als een veilige investering beschouwden, zeker door de politieke onzekerheid in een aantal andere regio’s van de wereld, waaronder ook delen van Europa en de Verenigde Staten. Knight Frank noemt Zwitserland een vastgoedmarkt zonder grote schokken, maar met een veilige basis om activa te bewaren.

Superrijken, met een vermogen van minstens 30 miljoen dollar, beschouwen bij hun uiteindelijke residentie-keuze volgens Knight Frank de levensstijl en persoonlijke veiligheid als de belangrijkste factoren.

Lees Verder

08:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zwitserland |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.