09-06-17

Nieuwsoverzicht

De Zweedse meubelketen Ikea wil in de toekomst zijn producten mogelijk ook op externe online verkoopkanalen aanbieden. Dat heeft Torbjorn Loof, bestuurder van Ikea, tegen het persbureau Reuters gezegd. Loof benadrukte dat de markt snel sterke veranderingen doormaakt. Volgend jaar zullen met eerste tests worden gestart. Onder meer wordt gedacht aan een mogelijke samenwerking met partijen zoals Amazon of Alibaba. De Zweedse groep werkt al enkele tijd aan formules om de offline en online activiteiten beter te integreren. Ikea boekte vorig jaar een online omzet van 1,4 miljad euro. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover het jaar voordien. De totale omzet steeg met 7 procent tot 34,2 miljard euro.

De Amerikaanse technologiegroep Microsoft neemt het digitale beveiligingsbedrijf Hexadite over. Dat hebben beide bedrijven bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Geruchten over de transactie deden al langer de ronde. Daarbij werd al eens een bedrag genoemd van 100 miljoen dollar. Hexadite ontwikkelt software die kunstmatige intelligentie met bestaande beveiligingssoftware samenbrengt om op cyberaanvallen te kunnen reageren. Het hoofdkantoor van het beveiligingsbedrijf is gevestigd in de Amerikaanse stad Boston, maar de onderzoeksdivisie bevindt zich in Israël. Hexadite wordt bij Microsoft onderdeel van de divisie Windows and Devices Group.

Shell Australia heeft een fiscaal dispuut met de Australische belastingdienst. Het geschil heeft betrekking op een bedrag van bijna 223 miljoen dollar. Dat blijkt uit antwoorden die de Australische tak van Shell aan een onderzoekscommissie van de Australische senaat heeft gestuurd. Aanleiding van het dispuut is de hoge schuldenlast van Shell Australia en de belastingvrijstelling op de betaalde rente. Die schulden staan veelal uit bij verwante bedrijven, waardoor sprake zou kunnen zijn van belastingontwijking. Shell heeft het over een verschillend inzicht in de technische interpretatie van de wet. De Australische belastingdienst neemt ook andere oliebedrijven op de korrel.

De Franse groep Rémy Cointreau, producent van cognacs en likeuren, heeft het voorbije boekjaar, dat eind april werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 1,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,7 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf maakte gewag van uitstekende prestaties in de Verenigde Staten en Canada, terwijl anderzijds een groeiversnelling in de regio Asia-Pacific kon worden vastgesteld. Daarbij wordt vooral gewezen op de verkoop van cognac in China. De operationele winst steeg met bijna 14 procent tot 226,1 miljoen euro. De nettowinst steeg met 73,5 procent naar 190,3 miljoen euro. Het succes van het voorbije jaar sterkt naar eigen zeggen het vertrouwen in de toekomst.

De Italiaanse probleembank Monte dei Paschi di Siena wordt volgend jaar niet onderworpen aan de stresstest van de European Bank Authority (EBA). Dat blijkt uit de eerste details over de nieuwe keuring van de kapitaalpositie en risico’s bij Europese banken, die de Europese financiële autoriteit heeft vrijgegeven. Monte dei Paschi haalde bij de vorige stresstest vorig jaar niet de vereiste scores. Daarbij bleek dat de instelling onvoldoende buffers had om een zware macro-economische te kunnen overleven. De bank krijgt echter opnieuw een grote kapitaalinjectie. De Europese bankautoriteit merkt op dat tijdens een dergelijke herstructurering geen stresstest wordt voorzien.

De Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad Airways heeft de gesprekken over de lancering van een joint-venture met het Duitse toeristische concern TUI Group afgebroken. Dat hebben de twee partijen bekend gemaakt. Etihad had eerder plannen gemeld om samen met het Duitse bedrijf een luchtvaartmaatschappij op te zetten die zich op het toerisme zou toespitsen. Etihad hoopte op die manier zijn verlieslijdende dochterbedrijf Air Berlin nieuw leven inblazen. Eind vorig jaar werd hierover een voorlopige overeenkomst gesloten, maar uiteindelijk zegt Etihad het project toch niet te zullen doorzetten. TUI Group gaf aan het besluit van de Arabische luchtvaartmaatschappij te betreuren.

De Nederlandse drankengroep Lucas Bols, producent van likeuren en sterke dranken, heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind maart werd afgerond, een omzet gerealiseerd van 80,5 miljoen euro. Dat betekende een stijging met bijna 11 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met meer dan 28 procent tot 15,1 miljoen euro, maar daarbij wordt wel gewag gemaakt van een eenmalige fiscale meevaller. Het bedrijf zegt ook autonoom sterke prestaties te hebben laten optekenen, maar tevens wordt gewezen op de samenwerking die de Nederlandse groep in december vorig jaar rond het merk Passoa met de Franse groep Rémy Cointreau is opgestart.

De Amerikaanse groep Fis heeft een belang van 60 procent in consulent Capco verkocht aan investeerder Clayton Dublier & Rice. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 477 miljoen dollar. Capco werd op het einde van de voorbije eeuw opgericht door de Belgisch ondernemer Rob Heyvaert. Ruim tien jaar geleden werd Capco voor een bedrag van bijna 100 miljoen dollar door Symphony overgenomen en begin dit decennium voor een bedrag van 292 miljoen dollar aan Fis doorverkocht. Na de verkoop aan Clayton behoudt Fis nog een belang van 40 procent in Capco. Volgens waarnemers paste Capso niet echt bij de bankdiensten van Fis en de relatief conservatieve bedrijfscultuur van de Amerikaanse groep.

De Amerikaanse luxegroep Michael Kors heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van ruim 1,06 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 11,2 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Operationeel werd een verlies van 42,6 miljoen dollar geleden, maar indien geen rekening wordt gehouden met een afboeking van 193,8 miljoen dollar, zou een positief resultaat van 151,2 miljoen dollar zijn gerealiseerd. De nettowinst daalde van 177 miljoen dollar naar 26,8 miljoen dollar. De Amerikaanse groep had op het einde van het voorbije boekjaar een netwerk van 827 winkels. Op één jaar werden 159 nieuwe filialen geopend.

Autobouwer Tesla moet voor de bouw van het nieuwe Model Y een nieuwe fabriek bouwen. De installaties van de huidige fabriek in Fremont in de Amerikaanse staat kan immers geen capaciteitsverhoging meer organiseren. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd. Gepland is dat het Model Y over twee jaar op de markt zou komen. In de fabriek in Fremont worden op dit ogenblik al het Model S en het Model X gebouwd. Bovendien zijn ook de voorbereidingen voor de productie van het Model 3 volop aan de gang. Dat wordt een goedkopere variant van het Model S en zou volgende maand in productie moeten gaan. Deze herfst presenteert Tesla met de Semi ook zijn eerste elektrische vrachtwagen.

De Duitse bandenproducent Continental heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11 miljard euro. Dat betekende een stijging met 11,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De autonome omzetgroei bedroeg 9,5 procent. De operationele winst nam met 9,1 procent toe tot 1,1 miljard euro. De nettowinst steeg met 2,1 procent tot 750 miljoen euro. Elmar Degenhart, chief executive van Continental, benadrukte dat het bedrijf goede prestaties heeft laten optekenen, waardoor volgens hem ook de omzetverwachtingen voor het hele jaar volgens hem naar boven kunnen worden bijgesteld. Er wordt nu gerekend op meer dan 43,5 miljard euro inkomsten.

Het Amerikaanse bedrijf Snap heeft de startup Placed, die de offline weerslag van digitale reclamecampagnes, overgenomen. Placed, dat in Seattle en New York meer dan honderd werknemers heeft, zou echter zijn activiteiten onafhankelijk zetten. Snap, het moederbedrijf van de camera-applicatie Snapchat, wijst erop dat de reclamewereld al lange tijd op zoek is naar oplossingen om online en offline activiteiten aan elkaar te kunnen koppelen. Waarnemers merken op dat Snap de voorbije maanden bijzonder veel inspanningen gedaan om een gesofisticeerd product voor adverteerders uit te bouwen. In december vorig jaar werd bekend gemaakt dat Snap het bedrijf Flite, gespecialiseerd in reclametechnologie, had overgenomen.

De Belgische restaurantketen Exki heeft zich volledig teruggetrokken uit New York. Eind vorig jaar werden de enige twee vestigingen in de Amerikaanse stad gesloten en het geplande derde restaurant zal er nooit komen. Dat heeft de directie van de keten bevestigd. De keten, die zich heeft gespecialiseerd in gezond fastfood, wou oorspronkelijk in New York een vijftigtal vestigingen openen, maar het aanbod van de Belgische groep zou op de lokale markt slechts een matige bijval genieten. In Europa daarentegen maakt Exki wel gewag van sterke prestaties, waarbij dit jaar met Duitsland en Spanje twee nieuwe markten werden aangeboord. Ook in België, Nederland en Frankrijk worden verdere uitbreidingen gepland.

In het energiepark Greensky langsheen de spoorlijn tussen Leuven en Luik zijn negen nieuwe windmolens in gebruik genomen. De turbines moeten volgens het energiebedrijf Engie Electrabel en spoornetbeheerder Infrabel, initiatiefnemers van het project, voldoende elektriciteit leveren om jaarlijks ongeveer zestigduizend treinen te laten rijden. Daarnaast zullen ook 26.000 gezinnen door de nieuwe turbines van elektriciteit worden voorzien. De nieuwe turbines hebben een gezamenlijke productiecapaciteit van 32 megawatt. Infrabel zegt ook nog naar andere interessante locaties op zoek te zijn om hernieuwbare energie te ontwikkelen. Onder meer werd in Bierbeek bij Leuven een project met zonnepanelen bestudeerd.

De Nederlandse groep Refresco, bottelaar van sappen en frisdranken, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 524 miljoen euro, tegenover 448 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het productievolume steeg met meer dan 26 procent tot bijna 1,7 miljard liter. Die groei werd gedeeltelijk gedragen door overnames. Autonoom werd een groei met 2,3 procent opgetekend. De nettowinst liet daarentegen een status-quo op 6 miljoen euro optekenen. Daarbij wordt onder meer gewezen op de hogere kosten die met een aantal overnames gepaard gingen. Bovendien werden de resultaten ook ongunstig beïnvloed door de waardedaling van het Britse pond.

Meer Nieuws

09:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.