10-06-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE) is van plan zijn verlichtingsdivisie te verkopen. Het concern zegt dat met een aantal potentiële kopers inmiddels onderhandelingen zijn gestart. Door de verkoop wil General Electric meer ruimte creëren om zich op zijn industriële activiteiten toe te spitsen. De divisie wordt mogelijk in delen verkocht. Wel wil het concern zijn activiteiten rond professionele verlichting en commerciële led-lampen behouden. Er was al langer gewag gemaakt van een mogelijke verkoop van de verlichtingsdivisie. Daarbij werd gesproken over een bedrag van 500 miljoen dollar. General Electric deed eerder al zijn andere consumentendivisies van de hand.

De Franse cosmeticagroep L'Oréal is rond de verkoop van dochterbedrijf The Body Shop exclusieve onderhandelingen gestart met het Braziliaanse concern Natura Cosméticos. Het Braziliaanse bedrijf had op de The Body Shop eerder al een bod gedaan van 1 miljard euro. The Body Shop werd in het midden van de jaren zeventig van de voorbije eeuw in Engeland opgericht en werd elf jaar geleden door L’Oréal overgenomen. Het bedrijf heeft ruim drieduizend verkooppunten, gespreid over meer dan zestig landen. De omzet van de keten staat echter al jaren onder druk door toegenomen concurrentie van andere ketens en internet. De verkoop zou nog dit jaar moeten worden afgerond.

De Europese Commissie heeft onder voorwaarden ingestemd met de overname van het Zwitserse farmabedrijf Actelion door het Amerikaanse medische concern Johnson & Johnson (J&J). Met de transactie is een bedrag gemoeid van 30 miljard dollar. De twee bedrijven hadden rond de verkoop in januari al een overeenstemming bereikt. De Europese Commissie waarschuwt dat ook na een fusie de ontwikkeling van innovatieve middelen tegen slapeloosheid worden verder gezet. Beide bedrijven zijn in die sector actief, maar hadden eerder al aangegeven dat de onderzoekdivisie van Actelion, verantwoordelijk voor het onderzoek naar slapeloosheid, verder gaat als een zelfstandig bedrijf.

Het softwarebedrijf Realdolmen heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 243,8 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3,2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 2,8 procent tot 11 miljoen euro. De operationele winst nam met 12,8 procent toe tot 12 miljoen euro. Marc De Keersmaecker, chief executive van Realdolmen, benadrukte dat het bedrijf op een goed jaar kan terugblikken. Hij merkt op dat de doelstellingen van de transformatie - een duurzame groei met verbeterde marges - die het jaar voordien werd ingezet, worden gehaald, al blijft er volgens de topman uiteraard nog altijd ruimte voor verbetering.

De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek gestart naar de voorgenomen overname van het Nederlandse chipbedrijf NXP Semiconductors door het Amerikaanse concern Qualcomm. Het onderzoek is volgens de Europese toezichthouder noodzakelijk omdat de fusie mogelijk zal leiden tot hogere prijzen, terwijl anderzijds de keuze en innovatie in de halfgeleiderindustrie zou kunnen worden beperkt. Er liep al een onderzoek naar de transactie, maar dat wordt nu nog verder doorgevoerd. De Europese Commissie moet tegen de derde week van de maand oktober een oordeel over de fusie naar voor brengen. Qualcomm wil 47 miljard dollar betalen voor het Nederlands bedrijf.

De Zwitserse bank Crédit Suisse wil tegen eind volgend jaar in Londen nog eens vijftienhonderd banen schrappen. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. Crédit Suisse lanceerde twee jaar geleden al een sanering, die door de brexit versneld zou worden doorgevoerd. Oorspronkelijk had Crédit Suisse in Londen meer dan negenduizend medewerkers. Uiteindelijk zou de Zwitserse groep in de Britse hoofdstad ongeveer vijfduizend werknemers willen overhouden. Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zou in de financiële sector van Londen uiteindelijk tienduizenden banen kunnen kosten. Daarmee zou het Britse financiële centrum zwaar worden ondermijnd.

Het Japanse technologieconcern Softbank neemt de robotfabrikanten Boston Dynamics en Schaft over van Alphabet, het moederbedrijf van onder meer Google. Financiële details over de transacties werden niet bekendgemaakt. Het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics, onder meer producent van lastdragende lopende robots voor militair gebruik, werd gecreëerd aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en werd vier jaar geleden door Google overgenomen. Softbank wordt ook eigenaar van het Japanse bedrijf Schaft, een producent van humanoïde robots die eveneens vier jaar geleden door Google werd overgenomen. Softbank bracht eerder al onder meer de zorgrobot Pepper op de markt.

De Canadese retailgroep Hudson's Bay Company heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar, dat eind april werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 3,2 miljard dollar. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Bij constante wisselkoersen zou een omzetdaling met 2,9 procent zijn opgetekend. Het operationeel liet verder op van 125 miljoen dollar naar 211 miljoen dollar, terwijl het nettoverlies van 97 miljoen dollar naar 221 miljoen dollar steeg. Het concern maakte verder bekend zijn Noord-Amerikaanse activiteiten te herschikken. Daarbij zouden tweeduizend banen verloren gaan. De operatie zou een kostenbesparing van ruim 350 miljoen dollar opleveren.

De subsidies die vliegtuigbouwer Boeing van de Amerikaanse overheid ontvangt, zijn grotendeels conform met de internationale geldende regels. Dat heeft de World Trade Organisation (WTO) gezegd. Er wordt wel opgemerkt dat een regeling met de staat Washington wel de nodige vragen oproept. Boeing en zijn Europese concurrent Airbus zijn al dertien jaar verwikkeld in een aanslepend dispuut, waarbij de partijen elkaar ervan betichten met onwettellijke staatssteun te werken. Boeing zegt dat Airbus 22 miljard dollar illegale opstarthulp en andere subsidies heeft ontvangen. De Europese constructeur zegt door de illegale Amerikaanse concurrentie 100 miljard dollar contracten te zijn verloren.

De Amerikaanse modegroep G-III Apparel - eigenaar van merken zoals Tommy Hilfiger, Calvin Klein en Donna Karan, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 529 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt wel gewezen op de impact van het overgenomen Donna Karan, dat een omzet van 55 miljoen dollar aanbracht. De organische groei bedroeg ongeveer 4 procent. De kosten van de integratie van Donna Karan zorgden echter ook mee voor een nettoverlies van 10,4 miljoen dollar, tegenover een winst van 2,8 miljoen dollar de eerste drie maanden vorig jaar. Donna Klaran zou de tweede jaarhelft winstgevend worden.

De Europese Commissie wil met Rusland overleggen over de geplande verdubbeling van de Nordstream-gaspijpleiding. Opgemerkt wordt dat het gesprek noodzakelijk is om te vermijden dat bij de aanleg van de pijplijn juridische problemen zouden kunnen ontstaan. De Europese Commissie heeft dan ook aan de lidstaten van de Europese Unie een mandaat gevraagd om de gesprekken te voeren. Door de uitbreiding zou de capaciteit van Nordstream een jaarlijks volume van 55 miljard kubieke meter gas krijgen. De Europese Unie wil zijn afhankelijkheid van energie-import echter terugschroeven. Duitsland is voorstander van Nordstream, maar sommige andere lidstaten verzetten zich tegen het project.

Het Noorse concern Petroleum Geo-Services heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 154,8 miljoen dollar, tegenover 203,1 miljoen dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep op van 57,1 miljoen dollar naar 106,5 miljoen dollar. Jon Erik Reinhardsen, chief executive van Petroleum Geo-Services, stelde echter goede hoop te hebben dat de rest van het jaar een ommekeer zou laten blijken. Daarbij werd onder meer gewezen op de positieve ontwikkelingen in het orderboek, dat op het einde van het eerste kwartaal een waarde van 340 miljoen dollar had, tegenover 215 miljoen dollar op het einde van het voorbije jaar.

Het mijnbouwconcern Glencore heeft een overnamebod gedaan op de Australische steenkoolproducent Coal & Allied Industries, dochter van Rio Tinto. Met het voorstel is een bedrag gemoeid van 2,6 miljard dollar. Dat heeft Glencore bekend gemaakt. Er zijn echter geen garanties dat de overname ook daadwerkelijke zal kunnen worden gerealiseerd. Onder meer moet de toestemming worden verkregen van een aantal regelgevende instanties. Eerder al had ook de Chinese groep Yancoal zijn interesse voor Coal & Allied Industries, dat vooral aan Japanse krachtcentrales levert, laten blijven. Glencore zou echter ongeveer 100 miljoen dollar meer bieden dan zijn Chinese concurrent.

De Duitse financiële groep Commerzbank heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,37 miljard euro, tegenover 2,32 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 169 miljoen euro naar 217 miljoen euro. Martin Zielke, chief executive van Commerzbank, maakte gewag van een goede jaarstart. Er werd ook op gewezen dat de kernkapitaalratio op het einde van het eerste kwartaal was gestegen tot 12,5 procent, tegenover 12,3 procent eind vorig jaar. Op het einde van het eerste kwartaal vorig jaar werd een ratio van 12 procent gemeld. De voorzieningen voor slechte leningen liepen op van 148 miljoen euro naar 195 miljoen euro.

De aandeelhouders van het internetbedrijf Yahoo hebben ingestemd met de verkoop van de kernactiviteiten van de groep aan Verizon Communications. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Na de verkoop van de divisie zullen de resterende activiteiten onder de nieuwe naam Altaba worden verder gezet. Verizon betaalt ongeveer 4,5 miljard dollar voor de internet-divisie van Yahoo. De activiteiten zullen worden samengevoegd met de eigen internet-dochter America Online (AOL). De gefuseerde divisie zal zijn activiteiten onder de naam Oath verder zetten. Er zullen door de operatie echter 2.100 banen verdwijnen. Het banenverlies zou evenredig over de twee bedrijven worden verdeeld.

Meer Nieuws

09:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.