11-06-17

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten heeft de Food and Drug Administration (FDA) aan het farmabedrijf Endo International gevraagd de pijnstiller Opana van de markt te halen. Opana - oxymorphone hydrochloride - behoort tot de groep van de bijzonder sterke opiaten, die in de Verenigde Staten al veel overdosissen zouden hebben veroorzaakt. De Amerikaanse autoriteiten zeggen dat de voordelen van de pijnstiller niet langer opwegen tot het risico op misbruik. Er wordt gewag gemaakt van een dreigende crisis in de volksgezondheid. Indien Endo International niet vrijwillig ingaat op de vraag, kunnen de autoriteiten de vergunning voor het product officieel intrekken.

De Amerikaanse brouwgroep Molson Coors neemt de distributie van het Mexicaanse biermerk Sol in de Verenigde Staten voor zijn rekening. Daarover heeft Molson Coors een overeenkomst gesloten met de Nederlandse groep Heineken, het moederbedrijf van Sol. Het distributiecontract werd afgesloten voor een periode van tien jaar. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Door het akkoord kan Molson Coors zijn portfolio in de Verenigde Staten met een authentiek Mexicaans bier uitbreiden. Heineken kan zich door de transactie anderzijds volledig toeleggen op de commerciële ondersteuning van zijn andere Mexicaanse bieren Tecate en Dos Equis.

De Oost-Vlaamse bakkerijgroep La Lorraine heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 689 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. De winst liep met 16 procent op tot 101 miljoen euro. De omzetgroei is in belangrijke mate te danken aan een verdere internationale uitbreiding, waardoor de helft van de omzet inmiddels al in Oost-Europa wordt gerealiseerd. Voor een verdere groei wordt gerekend op onder meer Turkije, waar eind vorig jaar een fabriek werd geopend. Turkije moet ook een toegangsweg worden naar de Arabische emiraten. Bovendien wordt niet uitgesloten dat de groep vanuit Polen ook de Russische markt verder zal bewerken.

De Duitse verzekeraar Allianz overweegt om de Franse kredietverzekeraar Euler Hermes helemaal over te nemen. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt, al wordt eraan toegevoegd dat nog geen definitieve beslissing is genomen. Allianz heeft op dit ogenblik een belang van 63 procent in Euler Hermes, maar zou in onderhandeling zijn om ook het resterende pakket van 37 procent over te nemen. Met die transactie zou een bedrag van ongeveer 1,5 miljard euro zijn gemoeid. Eerder dit jaar diende Allianz een gedeelte van zijn financiële reserves te besteden aan een aandeleninkoop, maar chief executive Oliver Baete benadrukte dat nog voldoende middelen overblijven voor een overname.

In de Verenigde Staten heeft bij de Federal Trade Commission (FTC) weinig enthousiasme om de geplande fusie tussen de drogisterijketens Rite Aid en Walgreens Boots Alliance goed te keuren. Walgreens bezit een netwerk van 8.175 winkels, terwijl Rite Aid ongeveer 4.600 filialen telt. Amerikaans marktleider is CVS Health met meer dan 9.600 winkels. Walgreens had al wel aangegeven bereid te zijn om 1.200 winkels aan de kleinere keten Fred’s te verkopen om mogelijke kartelbezwaren tegen de geplande fusie weg te nemen. Walgreens lanceerde anderhalf jaar geleden zijn voorstel om tot een fusie met Rite Aid over te gaan. De waarde van de transactie wordt geraamd op een bedrag tussen 6,82 miljard dollar en 7,35 miljard dollar.

De Amerikaanse luxeketen Nordstrom overweegt om zijn notering aan de New York Stock Exchange stop te zetten. Zes leden van de familiale groep Nordstrom, oprichter van de luxeketen, zouden immers overwegen om de uitstaande aandelen op te kopen. De familiale holding heeft op dit ogenblik nog een belang van 31,2 procent in de luxeketen. Nordstrom is eigenaar van een keten met 354 winkels in veertig Amerikaanse staten. Daarnaast heeft de groep ook filialen in Canada en Puerto Rico. De familie zou op zoek naar een partner die voor de overname een bedrag tussen 1 miljard dollar en 2 miljard dollar zou kunnen aanbrengen. Nordstrom heeft een marktwaarde van ongeveer 7,4 miljard dollar.

De financiële groep Swift, verantwoordelijk voor het internationale betaalverkeer tussen banken, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van meer dan 347,2 miljoen euro, tegenover ruim 298,8 miljoen euro het jaar voordien. De winst daalde met 31 procent naar 47 miljoen euro. Het bedrijf werd het voorbije jaar geconfronteerd met een toenemend aantal computeraanvallen, waardoor bijkomende investeringen in de beveiliging van het systeem dienden te worden gedaan. Onder meer werden de beveiligingsteams versterkt, terwijl ook nieuwe tools werden ontwikkeld om transacties te monitoren en afwijkingen sneller te kunnen identificeren. Bij Swift zijn 11.000 financiële instellingen aangesloten.

Het Chinese internetconcern Alibaba heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 158,3 miljard yuan. Dat betekende een stijging met 56 procent tegenover het jaar voordien. Ook dit jaar zouden een inkomsten een groei tussen 45 procent en 49 procent moeten kunnen laten optekenen. Dat heeft Maggie Wu, financieel directeur van Alibaba, tijdens een beleggersdag gemeld. Wanneer geen rekening wordt gehouden met de overnames van Youku en Lazada, zou ook vorig jaar een omzetgroei van 45 procent zijn geboekt. Het bedrijf, dat naar eigen zeggen vorig jaar 454 miljoen actieve gebruikers telde, wil volgens Wu inspanningen doen om de consument langer op het platform te houden, zodat de omzet verder stijgt.

Het Italiaanse energieconcern Eni heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 18,05 miljard euro. Dat betekende een stijging met 35 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg van 583 miljoen euro naar 1,83 miljard euro. Het concern boekte een nettowinst van 965 miljoen euro, tegenover een verlies van 383 miljoen euro het eerste kwartaal vorig jaar. Eni kon, net zoals de andere grote energiebedrijven, profiteren van de hogere prijzen die voor olie en gas werden betaald. De gemiddelde dagproductie steeg met 2,3 procent tot bijna 1,8 miljoen vaten. Over het hele jaar wordt een groei met 5 procent tot 1,84 miljoen vaten verwacht.

In Canada is Sam Panopoulos (83), naar eigen zeggen uitvinder van de pizza hawaii, overleden. Sam Panopoulos was twintig jaar toen hij van Griekenland naar Canada verhuisde. In de Canadese provincie Ontario begon hij met zijn broers een aantal restaurants. Daarbij experimenteerde hij onder meer door ham en ananas aan traditionele pizza’s toe te voegen. Klanten zouden bijzonder positief op het experiment hebben gereageerd, waardoor de variant in de eerste helft van de jaren zestig van de voorbije eeuw op het officiële menu van de restaurants van Panopoulos werd geplaatst. De pizza hawaii is inmiddels wereldberoemd, maar heeft zowel enthousiaste supporters als fervente tegenstanders.

De Britse investeringsmaatschappij Lion Capital zoekt een overnemer voor de Nederlandse winkelketen Hema. Dat hebben een aantal bronnen meegedeeld. Een aantal zakenbankiers zouden gevraagd zijn om tegen de zomer een aantal suggesties voor de toekomst van Hema te formuleren. De verkoop zelf zou pas voor volgend jaar zijn gepland. De operatie zou zowel met een beursgang als met een onderhandse verkoop kunnen worden doorgevoerd. Eventueel zouden ook bijkomende aandeelhouders kunnen worden aangetrokken, zodat Lion de kans zou krijgen om zijn participatie in de winkelketen te verkleinen. Lion kocht Hema tien jaar geleden voor een bedrag van ongeveer 1,3 miljard euro.

Het mediabedrijf Talpa heeft zijn verzoek bij de Nederlandse Ondernemingskamer voor een onderzoek naar uitgever Telegraaf Media Groep (TMG) ingetrokken. Talpa heeft een overnamebod gedaan op de Telegraaf Media Groep, die zich echter akkoord heeft verklaard met een verkoop aan het Belgische Mediahuis en Van Puijenbroek, de huidige grootaandeelhouder van de Nederlandse uitgever. Talpa wil die verkoop aanvechten, maar heeft nu toch de vraag naar een onderzoek over de gang van zaken bij de uitgever ingetrokken. Talpa wil de biedstrijd echter wel verder zetten, maar zijn tegenpartijen hebben al een ruime meerderheid in de uitgever opgebouwd.

De groep Deutsche Post heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 14,88 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetstijging was in belangrijke mate te danken aan de toenemende populariteit van ecommerce. In Duitsland werd een omzetgroei met bijna 10 procent opgetekend. De operationele winst steeg met 1,4 procent tot 885 miljoen euro, maar bij de nettowinst diende een terugval met 0,9 procent tot 633 miljoen euro worden gemeld. Die achteruitgang moet volgens het bedrijf echter worden toegeschreven aan hogere fiscale lasten. Frank Appel, topman van Deutsche Post, sprak dan ook over een sterk jaarbegin.

In Brazilië wordt president Michel Terner niet langer vervolgd wegens mogelijke illegale verkiezingsfinanciering. Dat heeft de electorale rechtbank van Brasilia beslist. De beschuldigingen waren gelinkt aan het bouwbedrijf Odebrecht, dat jarenlang aan politici smeergeld zou hebben betaald en daarmee ook de campagne van Terner zou hebben gefinancierd. Gilmar Mendes, voorzitter van het electorale hooggerechtshof, wees er daarbij op dat geen sluitende bewijzen tegen de president konden worden voorgelegd. Terner (76) werd eind augustus president van Brazilië. Hij werd daarmee de opvolger van Dilma Rousseff, die zelf wegens inbreuken tegen de financieringswetgeving was afgezet.

Vastgoedgroep Xior Student Housing heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 3,5 miljoen euro huurinkomsten ontvangen. Dat betekende een stijging met 65 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 134.000 euro naar 2,5 miljoen euro. De groep beschikte op het einde van het eerste kwartaal over portefeuille met 2.639 wooneenheden, gewaardeerd op een bedrag van 288,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 8,6 procent tegenover eind vorig jaar. De bezettingsgraad daalde over diezelfde periode van 97,4 procent naar 97,1 procent. De groep gaf daarbij aan zijn groeistrategie dit jaar verder te zullen zetten en de portfolio verder uit te breiden.

Meer Nieuws

11:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.