12-06-17

Heroïne kost Amerikaanse economie meer dan 51 miljard dollar per jaar

Heroïne kost de Verenigde Staten een verlies van meer dan 51 miljard dollar per jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Illinois op basis van cijfers over verslavingen over twee jaar geleden. Opgemerkt wordt dat het gebruik van heroïne in de Verenigde Staten zijn hoogste niveau in twintig jaar tijd heeft bereikt. Het product is ook de dodelijkste drug ter wereld. Volgens de onderzoekers moet geraamd worden dat een druggebruiker de samenleving gemiddeld 50.799 dollar kost. Bijna 13.000 mensen zouden twee jaar geleden in de Verenigde Staten aan een overdosis zijn gestorven. Dat betekende een stijging met ongeveer 21 procent tegenover het jaar voordien.

“De Verenigde Staten tellen ongeveer één miljoen actieve heroïne-gebruikers, zodat de totale economische kost kan worden geraamd op een bedrag van ruim 51 miljard dollar,” benadrukken de onderzoekers Simon Pickers en Ruixuan Jiang, docenten farmaco-economie aan de University of Illinois. “De kost per individuele patiënt ligt bij heroïne ook gevoelig hoger dan bij andere chronische gezondheidsproblemen.” Onder meer wordt daarbij gewezen naar diabetes, die in de Verenigde Staten 11.148 dollar per patiënt kost en in totaal de economie 248,6 miljard dollar zou kosten voor 22,3 miljoen patiënten. Bij chronische longaandoeningen is er sprake van 2.567 dollar per patiënt en 38,5 miljard dollar voor 15 miljoen patiënten.

Ruixuan Jiang merkt op dat het aantal heroïne-gebruikers tijdens de eerste dertien jaar van deze eeuw een verdubbeling heeft gekend. “In het begin van deze eeuw werd één gebruiker per duizend inwoners geteld,” benadrukt de onderzoeker. “Vier jaar geleden was er al sprake van twee patiënten per duizend personen.” Opgemerkt wordt dat vele gebruikers op heroïne overschakelen nadat ze eerst verslaafd zijn geraakt aan voorgeschreven opiaten, die als pijnstiller worden gebruikt. Door de hoge marktprijs van legale opiaten en de moeilijkheden om een voorschrift te verkrijgen, schakelen vele patiënten volgens de onderzoekers over op heroïne, dat goedkoper is en ook gemakkelijker kan worden gevonden.

De onderzoekers waarschuwen nog dat heroïne niet alleen de grote agglomeraties kan worden gevonden, maar ook steeds meer in landelijke regio’s kan worden aangetroffen.

Lees Verder

09:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: heroïne |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.