12-06-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse bedrijf Sirius XM Holdings, aanbieder van satellietradio en internetdiensten, heeft een belang van 19 procent verworven in de online muziekdienst Pandora. Met de transactie zou een bedrag van 480 miljoen dollar zijn gemoeid. Sirius, onderdeel van het concern Liberty Media, krijgt ook drie vertegenwoordigers - waaronder ook het voorzitterschap - in het bestuur van Pandora. Een volledige overname door Sirius werd door Pandora afgewezen. Pandora maakte verder ook bekend zijn ticketverkoper Ticketfly af te stoten. De activiteit wordt voor een bedrag van 200 miljoen dollar aan Eventbride verkocht. Pandora had Ticketfly ruim anderhalf jaar geleden gekocht voor 450 miljoen dollar.

Het Canadese concern Valeant Pharmaceuticals verkoopt zijn divisie iNova Pharmaceuticals aan de consortium rond de investeerders Pacific Equity Partners en Carlyle Group. Dat heeft het farmabedrijf bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 930 miljoen dollar. De operatie moet Valeant toelaten zich meer op zijn kernactiviteiten toe te spitsen en bovendien zijn schuldenlast te verlichten. Het Canadese bedrijf had Valant een pakket van 28,54 miljard dollar schulden. iNove Pharmaceuticals is producent van voorschriftvrije producten voor gewichtscontrole, pijnmanagement, cardiovasculaire problemen en verkoudheden. De divisie is actief in een vijftiental landen.

Het Amerikaanse verfconcern Sherwin-Williams heeft recent van de Amerikaanse en Canadese autoriteiten de toestemming gekregen voor de geplande overname van sectorgenoot Valspar Corporation. Daardoor werden de laatste hindernis voor de overname weggewerkt. Twee fabrieken voor de productie van industriële houtcoatings van Valspar in de Verenigde Staten en Canada moeten wel aan de groep Axalta worden verkocht. Sherwin-Williams realiseerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van van 2,76 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 164,9 miljoen dollar naar 239,2 miljoen dollar.

De Franse autogroep Renault en zijn Japanse partner Nissan overwegen de bouw van een fabriek voor de opslag van energie. De installaties zouden een vermogen tot 100 megawatt moeten kunnen opslaan. Onder meer zou gebruik gemaakt worden van tweedehandse batterijen van elektrische wagens. De plannen hangen samen met de verwachte verschuiving van verbrandingsmotoren naar elektrische aandrijving en met de toename van de energieproductie uit duurzame bronnen. Grootschalige opslag van energie is nodig om overcapaciteit van piekproducties op te vangen en in dalperiodes weer vrij te geven. Er wordt nog uitgekeken naar een mogelijke inplantingsplaats van de fabriek.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft de verkoop van zijn divisie Aviation Australia afgerond. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Eind vorig jaar was aangekondigd dat Aviation Australia, dat diensten levert aan de luchtvaart, aan de groep Viva Energy zou worden verkocht voor een bedrag van ongeveer 250 miljoen dollar. Viva Energy nam drie jaar geleden ook al andere downstream-activiteiten, zoals verkoop en raffinage, van Shell over. De activiteiten van Aviation Australia worden voorlopig onder het merk Shell verder gezet. Viva Energy verkoopt in licentie ook al smeermiddelen en brandstoffen onder het merk van Shell.

De Amerikaanse interieurketen Michaels Companies heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,16 miljard dollar. Dat betekende een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De vergelijkbare omzet kende wel een terugval met 1,2 procent. De operationele winst viel met 4 procent tot 139,3 miljoen dollar, maar onder meer door een inkrimping van de fiscale lasten, kon bij de nettowinst een groei met 2 procent tot 72,2 miljoen dollar worden gemeld. Michaels - dat ook de ketens Aaron Brothers en Pat Catan omvat - verwacht volgens topman Chuck Robin tijdens de tweede jaarhelft een belangrijke prestatieverbetering.

De Indiase mijnbouwer Adani investeert 10,6 miljard euro in de steenkoolbekken van Galilee in de Australische deelstaat Queensland. Dat heeft Gautam Adani, topman van de Indiase mijngroep, bekend gemaakt. Adani heeft het daarbij over de grootste ontwikkeling op het gebied van infrastructuur en tewerkstelling uit de recente geschiedenis van Australië. Adani kondigde aan in Carmichael zes steenkoolgroeven en vijf ondergrondse mijnen te plannen, gespreid over een oppervlakte van 447 vierkante kilometer. Daarmee wordt Carmichael de grootste steenkoolmijn van Australië. Het bedrijf rekent op de creatie van tienduizend directe en indirecte banen. De ontginning zou vijftig tot zestig jaar duren.

Het Amerikaanse voedingconcern Tyson Foods heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 9,08 miljard dollar, tegenover 9,17 miljard inkomsten dezelfde periode vorig boekjaar. Het operationele resultaat daalde van 704 miljoen dollar naar 571 miljoen dollar, terwijl de nettowinst van 434 miljoen dollar naar 341 miljoen dollar terugviel. Het bedrijf werd geconfronteerd met lagere volumes en prijsdalingen. Over het hele jaar wordt een volumegroei tot 4 procent in het vooruitzicht gesteld, waarbij vooral gerekend wordt op sterke prestaties van de exportmarkten. Het bedrijf stelde verder ook ongeveer 675 miljoen dollar synergie-opbrengsten te verwachten.

Het postbedrijf TBC-Post uit Zaventem wil tegen eind dit decennium in België op de markt van de gemeentepost minstens een aandeel van 10 procent hebben opgebouwd. Dat heeft Thierry Brugma, topman van TBC-Post, tegenover de krant De Tijd gezegd. Om die doelstellingen te realiseren zou de onderneming minstens negenhonderd personeelsleden willen aanwerven. TBC-Post kreeg vier jaar geleden een licentie om in België geadresseerde post te verdelen. In eerste instantie richtte het bedrijf zich vooral op bedrijvenpost en aangetekende zendingen, maar wil ook diensten voor lokale overheden - zoals gemeentes en politiezones - ontplooien. Het bedrijf wil dit jaar minstens twintig gemeentes aansluiten.

Autobouwer Volvo heeft een zelfrijdende truck ontwikkeld die in Brazilië bij de oogst van suikerriet wordt ingezet. De technologie zorgt er volgens de autobouwer voor dat de opbrengst van de oogst kan worden opgevoerd. Opgemerkt wordt dat de truck zich met grote precisie door de velden beweegt, zodat schade kan worden vermeden aan de jonge aanplant die de volgende oogst moet garanderen. Omdat jonge planten worden platgereden, zou op dit ogenblik volgens Volvo nog ongeveer 4 procent van de oogst verloren gaan. Door het inschakelen van de zelfrijdende truck - die door satellietnavigatie wordt gestuurd - zou bij de oogst per hectare zelfs een winst van 10 ton mogelijk zijn.

België wil de vrije verkoop van kogelladers verbieden. Daarvoor zal de Belgische wapenwet worden gewijzigd. In die wetgeving is bepaald dat particulieren zonder vergunning geen munitie kunnen kopen. Die bepaling wordt nu ook met kogelladers aangevuld. Tot nu toe konden in gewone wapenwinkels ongestoord laders gekocht worden voor machinegeweren, waardoor terroristen en criminelen zich gemakkelijk konden bevoorraden. Dat zou nu onmogelijk moeten worden. Bovendien zullen bezitters van een wapenvergunning alleen laders kunnen kopen die overeenkomen met het type munitie dat in de licentie is vermeld. Illegale wapentrafieken blijven in België een belangrijk probleem.

Het Duitse conglomeraat Siemens heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van bijna 20,22 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Het ordervolume liet een groei met 2 procent optekenen. Wanneer met constante wisselkoersen zou worden gewerkt, zou een groei met respectievelijk 5 procent en 1 procent zijn gerealiseerd. De operationele winst steeg met 5 procent tot bijna 1,46 miljard euro. De nettowinst bedroeg ruim 1,48 miljoen euro. Tegenover het tweede kwartaal vorig boekjaar werd een groei met 0,2 procent gemeld. De winst bleef beperkt door onder meer hogere fiscale lasten.

Coca-Cola Zero blijft in België op de markt. Dat heeft Coca-Cola Belgium gemeld. Het moederbedrijf had eerder gemeld dat Coca-Cola Zero in Australië en Nieuw-Zeeland uit de markt zal worden gehaald en zal worden vervangen door Coca-Cola No Sugar. Australië en Nieuw-Zeeland vormen een proefregio voor het nieuwe suikervrije concept, waaraan vijf jaar werd gewerkt. Een aantal bronnen had gemeld dat de nieuwe variant daarna ook in andere landen op de markt zou worden gebracht. In België wordt volgens het bedrijf echter geen overstap gewogen. Daarbij wordt benadrukt dat op dit ogenblik 45 procent van de Belgische gezinnen op regelmatige basis Coca-Cola Zero koopt.

Het Amerikaanse bedrijf Western Digital wil zijn bod op de chipdivisie van het Japanse concern Toshiba naar minstens 18 miljard dollar verhogen. Daarmee zou worden tegemoet gekomen aan de financiële eisen van de Japanse groep. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Toshiba zou minstens 2 biljoen yen of 18 miljard dollar eisen voor de divisie. De verkoop moeten het concern helpen de zware verliezen van zijn nucleaire divisie Westinghouse te dekken. Eerder al had Western Digital pogingen ondernomen om te beletten dat Toshiba zijn chipdivisie aan een andere partij zou verkopen. De transactie zou immers indruisen tegen eerdere samenwerkingsverbanden tussen beide partijen

De Amerikaanse spoorwegmaatschappij CSX Corporation heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,87 miljard dollar, tegenover 2,62 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 356 miljoen dollar naar 362 miljoen dollar. CSX Corporation verzorgt spoorvracht in drieëntwintig staten van de Verenigde Staten en twee Canadese provincies. Hunter Harrison, de nieuwe chief executive van het bedrijf, kondigde ook een nieuw operationeel model aan. Treinen zullen volgens hem niet meer wachten tot alle wagons zijn volgeladen, maar zullen steeds op tijd vertrekken. Ook zal het samenstellen van de treinen op een andere manier worden aangepakt.

Meer Nieuws

07:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.