13-06-17

Nieuwsoverzicht

De online winkel Amazon wil zich in Europa ook toeleggen op de verkoop van wagens. In Italië werd al een pilootproject opgezet, maar het initiatief zou nu naar Groot-Brittannië worden uitgebreid. Dat heeft Christoph Möller, directeur van de Europese autodivisie van Amazon, tegenover het Duitse magazine Automobilwoche gezegd. Amazon is volgens Möller inmiddels gestart met de rekrutering van medewerkers. In Italië was Amazon al gestart met de verkoop van auto’s van constructeur Fiat-Chrysler. De autoverkoop is voor Amazon niet helemaal een nieuwe activiteit. In de Verenigde Staten is het ecommerce-bedrijf immers al langer actief op de automarkt.

Marc Coucke wil op basis van de ondernemingen Pharco Innovations en Etixx Sports een nieuw farmaconcern uitbouwen. Dat hebben bronnen tegen de krant De Tijd gezegd. Coucke verkocht eerder zijn bedrijf Omega Pharma aan de Amerikaanse groep Perrigo. Die transactie omvatte ook de sportdrankendivisie Etixx, die inmiddels echter door Coucke is teruggekocht. Eind dit jaar zou Etixx worden samengevoegd met Pharco Innovations, dat anderhalf jaar geleden door Coucke werd gekocht. Ook het bedrijf Primerosa Pharma, dat 20 procent van Pharco bezit, zou in de nieuwe constructie worden betrokken. Primerose Pharma is de vennootschap van Mario Debel, een gewezen topmanager van Omega Pharma.

Het chemiebedrijf Ineos wil een nieuwe propyleenfabriek bouwen. Daarbij wordt vooral gedacht aan Antwerpen. De operatie vormt onderdeel van een groot Europees expansieproject, waarin onder meer ook de uitbreiding van crackerinstallaties voor ethyleen in Schotland en Noorwegen is voorzien. In Antwerpen zou een fabriek voor propaandehydrogenatie worden voorzien. De fabriek zou propaan uit de Verenigde Staten invoeren en in propyleen omzetten. De fabrieken van Ineos in Lillo en Geel maken al gebruik van propyleen voor de productie van polypropyleen. Naast Antwerpen zouden echter ook nog een aantal andere Europese vestigingen kandidaat zijn voor de investering, die vijftig banen zou opleveren.

Het Istituto per le Opere di Religione (IOR), de bank van het Vaticaan, heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 36 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 16,1 miljoen euro het jaar voordien. De gunstige resultaten zijn naar eigen zeggen onder meer te danken aan een voorzichtige benadering van investeringen, hoewel de omgeving gekenmerkt werd door een hoge volatiliteit, een wereldwijde politieke onzekerheid en lage intrestvoeten. De bank werkte vorig jaar met bijna vijftienduizend cliënten, die aan de instelling een portfolio van 5,7 miljard dollar toevertrouwden. Het operationele inkomen daalde van 45,4 miljoen euro naar 44,1 miljoen euro.

De Duitse discounter Aldi wil de volgende vijf jaar in de Verenigde Staten negenhonderd nieuwe winkels openen. Met het project is een investering gemoeid van 3,4 miljard dollar. De investering is een antwoord op aartsrivaal Lidl, die zijn eerste winkels in de Verenigde Staten lanceert en tegen eind volgend jaar een netwerk van honderd Amerikaanse winkels wil hebben geopend. Aldi is al sinds het midden van de jaren zeventig in de Verenigde Staten actief en wil over vijf jaar op de Amerikaanse markt 2.500 filialen hebben. Eerder dit jaar maakte het bedrijf bekend 1,6 miljard dollar te investeren in de renovatie van dertienhonderd bestaande winkels.

Het energiebedrijf EDF Luminus levert de laatste twee jaar van dit decennium de elektriciteit voor het netwerk van het spoorbedrijf Infrabel. Het bedrijf heeft daarover een aanbesteding gewonnen. Dat heeft EDF Luminus gemeld. Het contract heeft betrekking op een jaarlijks volume van vijftienhonderd gigawattuur. Dat is de grootste Belgische aanbesteding voor elektriciteit dit jaar. Voor diezelfde periode won EDF Luminus eerder ook de aanbesteding voor de levering van aardgas aan alle sites van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), Infrabel en HR Rail. Dit jaar wordt de elektriciteit voor het spoornet geleverd door Electrabel, terwijl voor volgend jaar een contract is voorzien met Eni.

De Britse autobouwer Jaguar Land Rover, dochter van de Indiase groep Tata Motors, heeft een bedrag van 25 miljoen dollar geïnvesteerd in het alternatieve taxibedrijf Lyft. Tevens zal het vervoerbedrijf ook gebruik kunnen maken van een vloot wagens van de Britse constructeur. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De investering van Jaguar Land Rover, waarbij gebruik gemaakt werd van dochteronderneming InMotion, maakte deel uit van een grotere financiële operatie waarmee Lyft een bedrag van 600 miljoen dollar ophaalde. InMotion verwerft door de transactie een belang in het alternatieve taxibedrijf, maar zal ook expertise ter beschikking stellen.

De Iraanse luchtvaartmaatschappij Aseman Airlines heeft bij de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing dertig nieuwe exemplaren van het type B737-MAX gekocht. Dat heeft Hussein Alaei, topman van Aseman, tegenover het Iraanse persbureau Irna bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 2,6 miljard euro. De eerste leveringen worden over vijf jaar verwacht. Volgens Alaei zou Aseman overwegen om na de eerste levering nog eens een order voor dertig bijkomend toestellen te plaatsen. Boeing verkocht eind vorig jaar tachtig toestellen aan de staatsonderneming Iran Air, die echter ook bij de Europese constructeur Airbus honderd vliegtuigen heeft besteld.

Het Zweedse incassobureau Intrum Justitia mag worden overgenomen door investeringsmaatschappij Nordic Capital. Dat heeft de Europese Commissie beslist. De overname werd in november vorig jaar bekend gemaakt. Nordic Capital is echter ook eigenaar van Lindorff, een Noorse concurrent van Intrum Justitia, zodat voor een verstoring van de markt werd gevreesd. De Europese Commissie heeft nu echter beslist om onder een aantal voorwaarden in te stemmen met de operatie. Nordic Capital had eerder al aangegeven bereid te zijn om de incasso-activiteit en de aankoop van schuldpapieren van Lindorff in Denemarken, Estland, Finland en Zweden af te stoten. Intrum Justitia stopt de schuldeninning in Noorwegen.

Bij het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) neemt John Flannery begin augustus de functie van chief executive op. Flannery (55) wordt daarbij de opvolger van Jeff Immelt (61). Begin volgend jaar wordt Flannery ook voorzitter van de raad van bestuur van General Electric. Op dat ogenblik gaat Immelt, die al sinds het begin van deze eeuw de leiding over het bedrijf in handen heeft, met pensioen. Hij loodste het conglomeraat onder meer door de financiële en economische crisis op het einde van het voorbije decennium. Flannery werkt al dertig jaar voor General Electric. Op dit ogenblik staat hij aan het hoofd van GE Healthcare, de medische divisie van het Amerikaans conglomeraat.

Indien Groot-Brittannië op een harde brexit aanstuurt, zal het land geen productielocatie meer kunnen hebben voor de bouw van nieuwe vliegtuigen voor rekening van Airbus. Dat heeft Fabrice Bregier, operationeel directeur van Airbus, tegenover de Britse krant The Times gezegd. Een vrij verkeer van personen is volgens Bregier een harde eis van de Europese vliegtuigmaker. Verder is het volgens de directeur essentieel dat onderdelen niet extra belast worden en dat bepaalde standaarden worden behouden. Indien dat niet lukt, zal volgens hem naar andere locaties worden uitgeweken. Airbus heeft in Groot-Brittannië op dit ogenblik twee productielocaties, waar in totaal ongeveer tienduizend personen werken.

Taxidienst Uber heeft Bozoma Saint John, verantwoordelijke van de dienst Apple Music, aangetrokken. Dat heeft Uber bekend gemaakt. Saint John begon haar carrière bij Pepsi, waar ze verantwoordelijk was entertainmentmarketing. Daarna stapte ze over naar de muziekstreamingdienst Beats, die drie jaar geleden door Apple werd overgenomen. Bij Uber krijgt Saint John de functie van chief brand officer. Volgens waarnemers wil het bedrijf met de aanstelling van Saint John een persoonlijkheid naar voor schuiven die het interne en externe vertrouwen bij Uber kan herstellen. Bovendien zou de Afro-Amerikaanse Saint John de diversiteit in de topkaders van Uber verder moeten versterken.

Het chatplatform Discord, dat onder meer bij gamers een grote populariteit geniet, heeft eerder dit jaar bijna 50 miljoen dollar aan investeringen opgehaald. Dat hebben bronnen tegenover de nieuwssite Techcrunch gemeld. Bij de investeringsronde zou het bedrijf gewaardeerd zijn op 725 miljoen dollar. Het bedrijf had eerder al 29 miljoen dollar opgehaald. Een gedeelte van de financiële middelen zou echter al besteed zijn aan de terugkoop van aandelen van vroege medewerkers. Discord is onder meer populair geworden bij prominente gebruikers van YouTube en Twitch, die op de applicatie beroep doen om met fans in contact te blijven. De applicatie telt inmiddels ruim 45 miljoen geregistreerde gebruikers.

België wil de regelgeving voor de goksector verscherpen. Dat blijkt uit een wetsontwerp van Koen Geens, federaal minister van justitie. Onder meer reclame voor online weddenschappen tijdens sportwedstrijden zal in de toekomst onmogelijk worden. Ook zal op televisie voor acht uur in de avond geen reclame voor gokactiviteiten meer mogen worden gevoerd. Bij elke reclameboodschap zou bovendien ook een waarschuwing worden verplicht. Gokactiviteiten hebben in België een piekniveau bereikt. Twee jaar geleden werden bij casino’s, wedkantoren en online gokplatformen bijna 850 miljoen euro verspeeld. Ook de Nationale Loterij haalt elk jaar ongeveer 320 miljoen euro inzetten op.

Bij autobouwer Opel zal topman Karl Thomas Neumann zijn functie van chief executive na de overname door de Franse groep PSA Peugeot-Citroën neerleggen. Hij zal worden opgevolgd door Michael Lohscheller, op dit ogenblik financieel directeur bij de Duitse constructeur. Dat heeft Opel bekend gemaakt. Neumann blijft na de overname wel lid van bestuur van Opel. Vooral onenigheid met de visie van Peugeot-Citroën ten opzichte van elektrische auto’s zou aan de basis liggen van het vertrek van Neumann. Opel wordt door huidig eigenaar General Motors voor een bedrag van 2,2 miljard euro aan PSA Peugeot-Citroën verkocht. De Franse groep krijgt door de overname twaalf bijkomende productielocaties.

Meer Nieuws

08:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.