14-06-17

Nieuwsoverzicht

Brouwer AB InBev en retailer Delhaize schakelen voor het transport van bier over op het spoorvervoer. Dankzij de beslissing zouden jaarlijks vijfduizend vrachtwagenritten kunnen worden uitgespaard. De biertrein verbindt de brouwerij van AB InBev in Jupille (Luik) met het distributiecentrum van Delhaize in Ninove. De nieuwe service is zopas van start gegaan. Het initiatief kadert ook binnen de strategie van AB InBev om de uitstoot van koolstofdioxide terug te schroeven. Omdat de vrachtwagens op hun rit van Jupille naar Ninove ook gebruik maken van de Brusselse ring, zal het initiatief ook helpen om de filedruk in het verkeer rond de Belgische hoofdstad te verlichten.

Horlogefabrikant Ice-Watch is op zoek naar een partner. Dat heeft de Waalse zakenman Jean-Pierre Lutgen, eigenaar van Ice-Watch, bevestigd. Gedacht zou mogelijk worden aan een eventuele verkoop van een minderheidsbelang. Een volledige verkoop zou - zeker voorlopig - niet aan de orde zijn. Lutgen, die op dit ogenblik nog alle aandelen van Ice-Watch in handen heeft, zegt in ieder geval de controle over het hele proces te willen behouden. Bij een eventueel partnerschap zou de voorkeur worden gegeven aan een industriële partij. Drie jaar geleden had Ice-Watch al eens de zakenbank Rothschild gevraagd een mogelijke partner te zoeken, maar leverde geen resultaten op.

Het koerierbedrijf DHL Aviation heeft de voorbije maand op zijn site op de luchthaven van Zaventem de voorbije maand vijftig tijdelijke medewerkers een vast contract aangeboden. Ook volgende maand krijgen nog eens vijfenzeventig werknemers eenzelfde aanbod. Dat heeft het bedrijf tijdens een vergadering van de ondernemingsraad bekend gemaakt. Er was de voorbije periode heel wat kritiek gekomen op DHL Aviation omdat de onderneming 250 arbeidskrachten vele weken en zelfs maanden met dagcontracten had laten werken. Die methode is wettelijk eigenlijk alleen in uitzonderlijke situaties toegelaten. Het bedrijf had daarop een intern onderzoek aangekondigd. De vakbonden hebben een verdere controle aangekondigd.

Travis Kalanick, chief executive van Uber, legt zijn functie tijdelijk neer. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Uber werd de voorbije periode met een aantal schandalen geconfronteerd. Het bedrijf werd ervan beticht een seksistische cultuur te hanteren. Ook de leiding van topman Travis Kalanick werd echter bekritiseerd. Uiteindelijk werd aan externe analisten, onder leiding van voormalig openbaar aanklager Eric Holder, gevraagd de onderneming door te lichten. Daarbij werden een aantal maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. Kalanick zegt van zijn verlofperiode gebruik te willen maken om na te denken over de samenstelling van een leidersteam met de hoogste kwaliteiten.

Bij Coca-Cola Services in Anderlecht worden vijftig tot vijfenzeventig banen geschrapt. Dat heeft het bedrijf tijdens een bijzonder ondernemingsraad bevestigd. Dat hebben de vakbonden bekend gemaakt. Op dit ogenblik werken bij Coca-Cola Services in Anderlecht 218 mensen. Volgens de vakbonden liggen Europese herstructureringsplannen aan de basis van het collectief ontslag. De vakbonden zeggen al enkele tijd op de hoogte te zijn van de plannen, maar er wordt wel opgemerkt dat de omvang van het ontslag groter is dan aanvankelijk werd ingeschat. De ontslagen hebben geen betrekking op de verschillende vestigingen van Coca-Cola Enterprises in België.

De overname van de Nederlandse wijndistributeur Baarsma door het Franse landbouwconcern InVivo zal de concurrentie op de Nederlandse markt niet belemmeren. Dat heeft de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) gemeld. Er worden volgens de autoriteit dan ook geen bezwaren tegen de voorgenomen verkoop gemaakt. Vorige maand raakte bekend dat InVivo plannen koesterde om Baarsma over te nemen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Baarsma is verdeler van wijnmerken zoals Canei, La Tulipe en GatoNegro en realiseerde vorig jaar een omzet van ongeveer 210 miljoen euro. Bij InVivo zijn ongeveer 3.500 wijnboeren aangesloten.

De Franse drankengroep Pernod Ricard neemt het Mexicaanse bedrijf Del Maguey Single Village Mezcal over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Del Maguey Single Village Mezcal werd in het midden van de jaren negentig opgericht door kunstenaar Ron Cooper. Het management van het Mexicaanse bedrijf blijft ook na de overname door Pernod Ricard in functie. Del Maguey is één van de belangrijkste producenten van mescal, verwant aan tequila, ter wereld. In trendy steden kunnen steeds meer mescal-bars worden opgemerkt. De wereldwijde verkoop van mescal realiseerde twee jaar geleden een wereldwijde omzet van 80 miljoen dollar.

Het investeringsfonds BlackRock wil dat het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil meer inspanningen doet om de risico’s van de klimaatverandering voor het bedrijf in kaart te brengen. BlackRock heeft een belang van 4 procent in ExxonMobil en is daarmee de tweede grootste investeerder in het energieconcern. Eerder steunde een meerderheid van 62 procent van de aandeelhouders van het olieconcern al een maatregel voor een grotere transparantie over klimaatverandering. ExxonMobil is nu verplicht om maatregelen te bedenken die de effecten van klimaatverandering op de bedrijfsvoering kunnen tegengaan. Vorig jaar kwam aan het licht dat ExxonMobil al langer kennis had over de problematiek.

Op de scheepswerven van Le Havre is het cruiseschip MSC Meraviglia officieel gedoopt. Het schip werd gebouwd in opdracht van rederij MSC Cruises en zal vanuit Malta opereren. De Meraviglia is het grootste schip dat ooit door een Europese rederij werd gebouwd. De constructie heeft ongeveer 900 miljoen euro gekost en biedt plaats aan 5.714 passagiers. Pierfrancesco Vago, voorzitter van MSC Cruises, benadrukte dat de Meraviglia een nieuw tijdperk in de geschiedenis van de rederij inluidt. Uiteindelijk wil MSC Cruises een schip bouwen dat bijna 7.000 passagiers zal kunnen meenemen. De Meraviglia is driehonderd meter lang en haalt een hoogte van vijfenzestig meter.

Investeringsmaatschappij Gilde Equity Management mag winkelketen Leen Bakker van Blokker Holding overnemen. Dat heeft de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend gemaakt. Volgens de toezichthouder blijft er ook na de overname voldoende concurrentie over. Gilde is nu al onder meer eigenaar van Kwantum. De investeringsmaatschappij benadrukte eerder beide ketens als zelfstandige, onafhankelijke merken te willen laten bestaan. De transactie zou ook geen gevolgen hebben voor de tewerkstelling bij Leen Bakker en de arbeidsvoorwaarden van het personeel. Leen Bakker werd bijna twintig jaar geleden door Blokker Holding overgenomen.

Waymo, het zusterbedrijf van Google en ontwikkelaar van zelfrijdende auto’s, zet zijn project Firefly stop. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt. De Firefly is een prototype van een miniwagen dat drie jaar geleden werd voorgesteld. De wagen werd geïntroduceerd als concept dat de toekomst van zelfrijdende wagens moest demonstreren. Technici van Waymo zeggen nu echter dat de Firefly niet voldoende mogelijkheden biedt om geavanceerde tests door te voeren. Onder meer wordt erop gewezen dat de wagen maximaal een snelheid van veertig kilometer per uur kon ontwikkelen. Voor de verdere tests zal gebruik gemaakt worden van een aangepaste versie van het model Chrysler Pacifica.

Het technologiebedrijf Apple werkt aan technologie voor zelfrijdende auto’s. Dat heeft Tim Cook, chief executive van Apple, tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. Het is de eerste keer dat Apple toegeeft aan de ontwikkeling van een zelfrijdende auto te werken. Er doen al lang geruchten de rond dat Apple in zijn Project Titan werkt aan de ontwikkeling van een zelfrijdende auto. Hoewel het bedrijf talloze gespecialiseerde ingenieurs aantrok, werd officieel geen enkele uitspraak gedaan over de plannen. Cook heeft nu wel gezegd dat Apple niet aan een eigen auto werkt, maar zich wel toelegt op de ontwikkeling van de onderliggende technologie voor autonome systemen.

De Engelse Competition and Markets Authority (CMA) heeft aan de Nederlandse biergroep Heineken verduidelijking gevraagd over de overname van 1.900 pubs van de Britse groep Punch Taverns. Gevreesd wordt dat de transactie in verscheidene Engelse regio’s een bedreiging voor de concurrentie zou kunnen vormen. Heineken moet snel een aantal voorstellen doen om die zorgen weg te nemen. Indien de Nederlandse groep daarin niet lukt, zal de Engelse regulator tot een diepgaand onderzoek overgaan. Heineken maakte half december vorig jaar bekend de pubs van Punch Taverns over te nemen. Met de transactie was een bedrag van 305 miljoen pond gemoeid.

Europcar Group, aanbieder van autoverhuurdiensten, neemt een minderheidsbelang van 20 procent in het autodeelbedrijf SnappCar. Ook leidt Europcar voor SnappCar een financieringsronde van 10 miljoen euro. Eerdere aandeelhouders van SnappCar zijn Autobinck Group en het Deense startup-platform Founders. De investering stelt SnappCar in staat om zijn activiteiten verder uit te breiden. SnappCar werd zes jaar geleden opgericht. Het bedrijf beschikt inmiddels over een vloot van ruim dertigduizend wagens en meer dan 250.000 gebruikers. SnappCar, de tweede grootste autodeeldienst van Europa, is actief in Nederland, Denemarken en Zweden, maar wil geografisch verder uitbreiden.

De Zweedse bank Handelsbanken zet veertig internationale bedrijven op een zwarte lijst. Dat heeft de Zweedse krant Svenska Dagbladet bekend gemaakt. De geviseerde bedrijven zouden betrokken zijn geweest bij milieuschandalen, inbreuken tegen de mensenrechten of corruptie. Onder meer Chevron, Alstom, Deutsche Telekom, Shell, Lockheed Martin, Hewlett Packard Enterprises en Renault zouden door Handelsbanken op de zwarte lijst zijn geplaatst. Er wordt gewag gemaakt van een totale portefeuille met een waarde van meer dan 500 miljard kroon of bijna 5 miljard euro aan beleggingen. Alle investeringen van de Zweedse bank in de betrokken bedrijven zullen worden afgestoten.

Meer Nieuws

09:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.