17-06-17

Artificiële intelligentie analyseert krantencommentaren

De Amerikaanse krant New York Times doet voortaan beroep op Jigsaw, een dochterbedrijf van Alphabet, om de commentaren op zijn artikels te analyseren. Dat heeft Bassey Etim, community-eindredacteur van de krant, bevestigd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Perspective, een algoritme van Jigsaw dat beroep doet op machine learning om zogenaamde toxische content te identificeren en te verwijderen. In eerste instantie zal door de inschakeling van Perspective ongeveer een kwart van alle artikelen uit de krant opnieuw voor commentaren worden opengesteld. Gehoopt wordt dat aandeel op termijn tot 80 procent te kunnen opdrijven. De resterende artikels ook anders niet voor commentaren beschikbaar zijn.

De voorbije jaren hebben verscheidene nieuwsorganisaties - waaronder Reuters en Recode - hun commentaren-sectie moeten sluiten omdat het onmogelijk bleek de stroom ongepaste en aanstootgevende boodschappen onder controle te houden. De mediabedrijven benadrukten niet de financiële middelen te hebben om personeel en tijd te blijven opofferen om alle commentaren voor een mogelijke publicatie door te nemen. Door die problemen staan ook bij de New York Times op dit ogenblik amper 10 procent van de artikelen open voor commentaren. “Op die manier werd echter ook de vrije expressie en het constructief debat ondermijnd,” aldus Jared Cohen, chief executive van Jigsaw.

Op dit ogenblik beschikt de New York Times over een team van veertien moderatoren om de commentaren te analyseren. “De introductie van Perspective zal wellicht niet tot een afslanking leiden, maar zal wel voor een efficiëntere organisatie van het werk kunnen zorgen,” aldus nog Bassey Etim tegenover het persbureau Bloomberg. “Op dit ogenblik kunnen de moderatoren ongeveer tweehonderd commentaren per uur publiceren. Met de assistentie van Perspective zal een volume van duizend commentaren per uur mogelijk worden.” Een aantal onderwerpen - zoals criminaliteit en een aantal overlijdensberichten - blijft echter van commentaren uitgesloten.

Het algoritme van Perspective is gebaseerd op meer dan zestien miljoen bewerkte commentaren die de voorbije tien jaar door de Amerikaanse krant werden verwerkt.

Lees Verder

16:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: krantencommentaren |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.