17-06-17

Nieuwsoverzicht

Restaurantketen McDonald’s maakt niet langer deel uit van de groep hoofdsponsors van het Internationaal Olympische Comité (IOC). Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. Door de beslissing komt een einde aan een samenwerking die een periode van meer dan vier decennia overbrugde en normaal nog tot eind dit decennium zou doorlopen. Gewag wordt gemaakt dat de restaurantketen naar andere zakelijke prioriteiten zou kijken, maar ook wordt gewezen op de ongemakkelijke relatie tussen sport en fastfood. McDonald’s is nog wel nationaal sponsor voor de organisatie van de Olympische winterspelen in Pyeongchang in Zuid-Korea volgend jaar.

Het ecommerce-concern Amazon neemt de Amerikaanse supermarktgroep Whole Foods Market over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 13,7 miljard euro. De overeenkomst betekent de grootste overname uit de geschiedenis van Amazon. De supermarktgroep blijft ook na de overname onder eigen naam functioneren en behoudt ook zijn hoofdkwartier in de Texaanse stad Austin. Ook John Mackey, chief executive van Whole Foods, blijft in functie. De overname biedt volgens hem de mogelijkheid om de waarde voor de aandeelhouders van de supermarktgroep te maximaliseren. Whole Foods spitst zich toe op de verkoop van gezonde voeding en boekte vorig jaar een omzet van ongeveer 16 miljard dollar.

De Franse bank Société Générale (SocGen) haalt met de beursgang van zijn autoleasedivisie ALD Automotive een bedrag van bijna 1,2 miljard euro op. ALD Automotive is met een vloot van 1,4 miljoen auto’s in meer dan veertig landen het grootste autoleasebedrijf van Europa. De beursgang geeft het bedrijf volgens SocGen meer ruimte om verder te groeien. SocGen kondigde in februari aan de autoleasetak naar de beurs te brengen. In eerste instantie wordt een belang van 20 procent verkocht. Bij een sterke vraag kunnen extra aandelen worden geplaatst, waarmee de opbrengst kan oplopen tot 1,3 miljard euro. De totale waarde van ALD Automotive wordt geraamd op 5,8 miljard euro.

Bij voertuigenbouwer Van Hool is de productie van tankcontainers voor het Duitse chemieconcern gestart. Het totale order omvat de productie van 482 tankcontainers die zullen worden gebruikt voor het transport van chemisch producten met de trein. De container werd door BASF en Van Hool gezamenlijk ontworpen. Van Hool heeft het over een bijzonder betekenisvolle bestelling, aangezien het order één zesde van de jaarlijkse productie van industriële voertuigen vertegenwoordigt. De voertuigenbouwer zegt te verwachten dat de introductie van de tankcontainer het transport van chemische producten ingrijpend zal veranderen. Door het order van BASF zal Van Hool ook extra aanwervingen moeten doen.

De schikking die verzekeraar Ageas vorig jaar ter waarde van 1,2 miljard euro met de gewezen aandeelhouders van Fortis heeft gesloten, is niet bindend. Dat heeft de rechtbank van koophandel in Amsterdam beslist. De schikking had betrekking op de instorting van Fortis bijna tien jaar geleden, waarbij veel beleggers zich misleid voelden. De Nederlandse rechter was echter van oordeel dat de schikking niet alle gedupeerden op eenzelfde manier bejegende. Onder meer zou zijn gebleken dat de leden van belangenorganisaties een grotere vergoeding zouden krijgen. Er is volgens de rechter dan ook een schijn van eigenbelang. Ageas heeft nu vier maanden tijd gekregen om een nieuw voorstel te formuleren.

Het Amerikaanse retailconcern Walmart neemt het modebedrijf Bonobos over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 310 miljoen dollar. Dat heeft Walmart bekend gemaakt. De merken van Bonobos zullen ook bij andere takken van Walmart, zoals Jet.com, worden verkocht. Tevens wil Walmart de kleding in verschillende landen aanbieden. Andy Dunn, oprichter van Bonobos, krijgt bij Walmart de supervisie over de afdeling modemerken. Walmart merkt op dat vernieuwers zoals Dunn de toekomst van het bedrijf en de detailhandel mee vorm zullen geven. Bonobos werd tien jaar geleden opgericht en begon met de online verkoop van mannenbroeken, maar heeft inmiddels ook vijfendertig fysieke winkels.

Het Belgische krantenbedrijf Mediahuis en investeerder VP Exploitatie hebben hun bod op Telegraaf Media Groep (TMG) bevestigd. Daarmee is dat bod van 6 euro per aandeel op het moederbedrijf van De Telegraaf en de puzzelboeken Keesing onvoorwaardelijk geworden. Mediahuis en VP Exploitatie hebben gezamenlijk een aandeel van 61,38 procent in Telegraaf Media. Dat is volgens het samenwerkingsverband voldoende om het gelanceerde overnameproces af te ronden. Gert Ysebaert, topman van Mediahuis, kan nu begonnen worden aan de bouw van een succesvol, stabiel en leidend Nederlands-Belgisch mediabedrijf. Mediahuis is in Nederland ook al eigenaar van de groep NRC Handelsblad.

De Japanse airbagmaker Takata vraagt mogelijk op korte termijn al een bescherming tegen het faillissement aan. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Takata zou eerst in Japan een bescherming aanvragen. Daarna zou hetzelfde gebeuren in de Verenigde Staten. Takata zou door de procedure een overname door zijn Amerikaanse sectorgenoot Key Safety Systems, dochter van de Chinese groep Ningbo Joyson Electronic, willen voorbereiden. Takata is in de problemen gekomen door omvangrijke terugroepacties. De voorbije negen jaar dienden meer dan honderd miljoen airbags van het bedrijf door gevaarlijke constructiefouten vervangen te worden.

Wellicht zal de Europese Commissie op korte termijn aan het Amerikaanse bedrijf Google een boete van mogelijk meer dan 1 miljard euro opleggen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de zakenkrant Financial Times gemeld. Bij de Europese Commissie lopen verschillende verschillende mededingingszaken tegen Google. Het bedrijf zou de dominante marktpositie van zijn populaire zoekmachine misbruiken om andere producten en diensten van Google een voorsprong te geven op de concurrentie. Het onderzoek heeft zeven jaar geduurd, maar een eerste oordeel zou nu snel te kunnen volgen. De Europese recordboete staat tot nu toe op naam van Intel, dat 1,1 miljard euro moest betalen.

Het Chinese technologieconcern Tencent heeft plannen om het Finse bedrijf Rovio, ontwikkelaar van games zoals Angry Birds, over te nemen. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. Met het bod zou een bedrag van ongeveer 3 miljard dollar zijn gemoeid. Er werd wel benadrukt dat nog geen overeenkomst is gesloten. Rovio zou immers niet graag zijn onafhankelijkheid willen opgeven. Het Finse bedrijf zou ook een mogelijke beursgang overwegen, maar ook hierover is nog geen definitieve beslissing genomen. Tencent is, onder meer met dochterbedrijven zoals Supercell en Riot Games, uitgegroeid tot de grootste uitgever van games ter wereld.

Het alternatieve taxibedrijf Lyft wil tegen het midden van het volgende decennium jaarlijks één miljard ritten met autonome wagens organiseren. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het voornemen is onderdeel van een reeks ambities die het bedrijf naar voor heeft gebracht om een bijdrage te leveren aan het klimaatakkoord van Parijs. De doelstelling van het bedrijf moeten er naar eigen zeggen toe leiden dat de emissies van de Amerikaanse transportsector tegen het midden van het volgende decennium met minstens vijf miljoen ton per jaar kan worden gereduceerd. Lyft is één van de vele Amerikaanse bedrijven die zich hebben geëngageerd om de klimaatakkoorden na te leven.

Het Vlaamse bedrijf Aphea.Bio heeft een kapitaal van 9 miljoen euro samengebracht voor de ontwikkeling van bacteriën die maïs en tarwe beter tegen schimmels moeten kunnen beschermen. Daarmee wil het bedrijf zich als een alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen opwerpen. Aphea.Bio wil daarbij gebruik maken van micro-organismen die van nature in de bodem en plantenwortels kunnen worden aangetroffen. Aphea.Bio is de vijfde spinoff van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in de landbouwsector. Het bedrijf zal worden geleid door Isabel Vercauteren, die acht jaar bij Bayer CropScience heeft gewerkt. De markt voor biologische gewasbescherming groeit met 15 procent per jaar.

De Europese Commissie heeft aan het Brits-Nederlandse energieconcern Shell de toelating gegeven om voor 3,8 miljard dollar activa in de Noordzee aan het oliebedrijf Chrysaor te verkopen. Shell had de verkoop van de activiteiten, gesitueerd voor de Britse kust, in januari aangekondigd. De betrokken bezittingen realiseerden vorig jaar een productieniveau van gemiddeld 115.000 vaten per dag. De volledige Noordzee-productie van Shell bedroeg tijdens diezelfde periode gemiddeld 211.000 vaten per dag. Door de transactie maken ook vierhonderd medewerkers de overstap naar Chrysaor. De verkoop is bij Shell onderdeel van een desinvesteringsprogramma van 30 miljard dollar.

De Europese Commissie heeft zich akkoord verklaard met de Duitse overheidsplannen om een reserve aan te leggen voor de verwerking van kernafval. Door de regeling moeten kernenergiebedrijven ruim 24 miljard euro in het fonds injecteren. Omdat het overheidsfonds mogelijk strijdig zou kunnen zijn met de Europese regelgeving over staatssteun, diende aan de Europese autoriteiten toestemming te worden gevraagd. Volgens de Europese Commissie zijn de maatregelen echter verdedigbaar. Duitsland wil al zijn kerncentrales over uiterlijk vijf jaar sluiten. Door het fonds wordt de verantwoordelijkheid voor het kernafval weggehaald bij de energiebedrijven, die wel een financiële bijdrage moeten leveren.

Er is een investeerder gevonden voor de voormalige site van autobouwer Ford Motor in Genk. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois bekend gemaakt. Oorspronkelijk zouden zich vier kandidaten voor de site hebben gemeld, maar daarvan is volgens Bourgeois nog één kandidaat overgebleven waarmee gesprekken worden gevoerd. Een naam werd niet genoemd, maar volgens een aantal partijen zou Groep Machiels, actief in logistiek en afvalbeheer, de nieuwe gebruiker van de site worden. Er zouden ongeveer duizend arbeidsplaatsen kunnen worden gecreëerd. Daarmee wordt voldaan aan de eis van de Vlaamse regering, die minstens vijftien werknemers per hectare wou.

Meer Nieuws

11:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.