18-06-17

Nieuwsoverzicht

De Franse Société Nationale de Chemins de Fer (SNCF) begint over twee jaar tests met een prototype van een autonome hogesnelheidstrein. Gehoopt wordt dat de zogenaamde drone-trein over zes jaar operationeel kan worden ingezet. De trein is uitgerust met sensoren, die het mogelijk maken obstakels te herkennen, zodat automatisch kan worden afgeremd wanneer dat mogelijk zou blijken. De trein zal op afstand bestuurd kunnen worden, al zouden er in de beginperiode nog wel machinisten en conducteurs aan boord zijn om bij noodsituaties te kunnen ingrijpen. Bedoeling is om de hogesnelheidstreinen sneller en met een grotere frequentie te laten rijden. De trein zou eerst worden ingezet op de route tussen Parijs en Lyon.

Het Nederlandse leger kan bij de Zweedse groep Scania tweeduizend vrachtwagens bestellen. Dat heeft de Nederlandse regering bekend gemaakt. Met het project is een investering gemoeid van ongeveer 500 miljoen euro. De legertrucks zullen in de fabriek van Scania in de Nederlandse stad Zwolle worden gebouwd. Het dossier van de aankoop heeft bijna negen jaar aangesleept. Opgemerkt wordt dat de vrachtwagens voor alle onderdelen van de krijgsmacht zijn bedoeld. Door het order komt een einde aan de langdurige samenwerking van het Nederlandse leger met de nationale constructeur DAF Trucks, die sinds het begin van de jaren dertig duizenden voertuigen heeft kunnen leveren.

De Belgische hostinggroep Intelligent neemt zijn Deense sectorgenoot Zitcom Group over. Daarmee zet de groep, opgericht door ondernemer Jonas Dhaenens, zijn groei verder. Intelligent is de koepel boven de hostingbedrijven Combell, Byte en Sentia en had in Denemarken vorig jaar ook al het bedrijf DanDomain ingelijfd. Aan die activiteiten wordt nu Zitcom, een groep met merken zoals ScanNet, Wannafind en Curanet, toegevoegd. Intelligent was twee jaar geleden al marktleider geworden in de Benelux, maar wordt nu ook de grootste partij in Denemarken. Intelligent boekte vorig jaar een omzet van 96 miljoen euro, maar zou dit jaar een verdere groei tot 140 miljoen euro laten optekenen.

In Zuid-Afrika krijgen mijnbouwbedrijven nieuwe eigendomsregels opgelegd. Dat heeft Mosebenzi Zwane, Zuid-Afrikaans minister van mijnbouw, bekend gemaakt. Bepaald werd dat de mijnbouwbedrijven voor minstens 30 procent in handen van zwarte investeerders moeten zijn. De ondernemingen krijgen twaalf maanden tijd om aan de nieuwe voorwaarden te voldoen. Tevens wordt bepaald dat nieuwe mijnbouwprojecten voor minstens 50 procent aan zwarte investeerders moeten worden toegewezen. Bovendien moeten de ondernemingen 1 procent van hun jaaromzet in lokale gemeenschappen investeren. De mijnsector heeft tevergeefs geprobeerd om een alternatieve regeling te treffen.

In Brazilië wil suikerproducent Raizen Energia, een joint-venture van Shell en Cosan, twee ethanolmolens van de groep Tonon overnemen. Voor de molens Santa Candida in Bocaina en Paraiso in Brotas, gesitueerd in de deelstaat Sao Paulo, werd een bedrag van 823 miljoen Braziliaanse real of 248 miljoen euro geboden. Tonon diende twee jaar geleden bescherming tegen zijn schuldeisers te vragen. De verkoop van de ethanolmolens vormt een onderdeel van een gerechtelijke reorganisatie die bij het bedrijf wordt doorgevoerd. Raizen is de grootste individuele producent van suikerriet ter wereld. Het bedrijf produceerde twee jaar geleden 4 miljoen ton suiker en ruim 2 miljard liter ethanol.

Hunter Maritime Acquisition, een Amerikaanse vennootschap van de familie Saverys, moet de plannen voor de aankoop van vijf grote schepen voor een bedrag van 133,5 miljoen dollar van de Duitse rederij Oskar Wehr stopzetten. De schepen dienden voor het vervoer van steenkool, ertsen en andere droge bulk, maar minderheidsaandeelhouders van Hunter hebben de verkoop geblokkeerd. Hunter had eind vorig jaar een bedrag van 150 miljoen dollar opgehaald en wou met een aantal investeringen anticiperen op een herleving van de markt voor het vervoer van droge bulk. Een eerdere overname van vier schepen van een Chinese rederij mislukte omdat een andere partij een hoger bod had gedaan.

Het bedrijf Oystershell Laboratories uit Oost-Vlaanderen, gespecialiseerd in luizenbestrijding, wordt overgenomen door de Nederlandse investeringsmaatschappij Gilde Buy Out Partners. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt, maar volgens een aantal bronnen zou een bedrag tussen 80 miljoen euro en 100 miljoen euro zijn betaald. Vorig jaar werd een omzet van 20 miljoen euro gerealiseerd. Dat bedrag zou dit jaar met 50 procent worden opgevoerd. Oystershell lanceerde tien jaar geleden een product op basis van oliën en siliconen om luizen te bestrijden. Het bedrijf werkt aan de uitbouw van een eigen verkoopkanaal. Ook wordt gedacht aan een verdere geografische uitbreiding.

Winkelketen Euro Shoe GRoup heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 144 miljoen euro. Dat betekende een status-quo tegenover het jaar voordien. Er diende echter een verlies van 3,8 miljoen euro geboekt te worden, terwijl het jaar voordien nog een positief resultaat van 616.000 euro was geboekt. Het verlies is vooral te wijten aan Avance, een dochterbedrijf van Euro Shoe dat wordt ontmanteld. Er moeten immers herstructureringskosten worden geboekt voor twaalf winkels die worden gesloten. De verkoop van zestien andere winkels heeft wel een surplus opgeleverd, maar dat bleek niet voldoende om alle sluitingskosten te dekken, waardoor een provisie van 2,8 miljoen euro werd aangelegd.

Het zuivelbedrijf Inex uit Bavegem heeft een belangrijk contract gesloten in Zuid-Korea. Daarbij zal Inex in eerste instantie maandelijks vier containers room leveren aan de Zuid-Koreaanse onderneming Yoonique, die het product wil doorverkopen aan lokale restaurants en cateraars. Het contract heeft daarmee een omvang van 800 ton room per jaar. Het bedrijf realiseert inmiddels de helft van zijn omzet in het buitenland. Nederland is daarbij de belangrijkste bestemming, maar het Oost-Vlaamse bedrijf exporteert inmiddels ook naar andere landen, onder meer in Azië. China vertegenwoordigt inmiddels al 2 procent van de totale groepsomzet, die vorig jaar ongeveer 130 miljoen euro bedroeg.

De Vlaamse bankverzekeraar KBC Group koopt United Bulgarian Bank (UBB) en de Bulgaarse leasingmaatschappij Interlease. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 610 miljoen euro. De Vlaamse financiële groep neemt de Bulgaarse activiteiten over van de National Bank of Greece. De operatie vertegenwoordigt de eerste overname van KBC Group sinds het uitbreken van de financiële crisis op het einde van het voorbije decennium. De Bulgaarse aankopen werden eind vorig jaar bekend gemaakt, maar werden nu ook door de toezichthouders en kartelautoriteit goedgekeurd. De Vlaamse bankverzekeraar garandeert dat zijn kapitaalratio ook na de transactie ruim boven de minimumgrens blijft.

De Nederlandse retailgroep Blokker Holding heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 2 miljard euro. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover het jaar voordien. Het nettoverlies liep op van 52 miljoen naar 180 miljoen euro. Ook operationeel werd een verlies geboekt van 49 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 7 miljoen euro het jaar voordien. Vooral de huishoudelijke sector liet met een omzetdaling van 10,2 procent tegenvallende prestaties optekenen. De online verkoop liet wel een groei met 30 procent tot 173 miljoen euro optekenen, onder meer dankzij de uitbreiding van het assortiment en een toename van het aantal online bestelpunten in de winkels.

De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn heeft het voorbije jaar 518,8 miljoen reizigers geregistreerd. Dat betekende een daling met 2,1 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit het jaarverslag van de vervoersmaatschappij. De Lijn wordt al zes jaar op rij met dalende reizigersaantallen geconfronteerd. Begin dit decennium werden nog 551,2 miljoen passagiers genoteerd. De inkomsten van de maatschappij stegen echter met 10 procent tot 186 miljoen euro. Het aandeel van de betalende passagiers in het totale aantal reizigers steeg immers tot 98 procent, tegenover een niveau van 88,3 procent ruim twee jaar geleden. De kostendekking steeg van 15,8 procent tot 20,3 procent.

Het Duitse chemieconcern Basf en diens Zwitserse sectorgenoot Syngenta hebben zich gemeld voor divisies die Bayer en Monsanto door hun geplande fusie zullen moeten afstoten. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. In totaal zou het gaan om 2,5 miljard dollar tot 3 miljard dollar aan bezittingen, waaronder de zadendivisie voor knoflook en peper en een onderdeel dat katoenzaad produceert. Gesprekken over de overname van de onderdelen zouden zich echter nog wel in een vroeg stadium bevinden. Bayer verwacht nog altijd de overname van Monsanto dit jaar af te ronden. Het Duitse concern betaalt 66 miljard dollar Monsanto.

Zweden is het eerste land ter wereld waar passagiers kunnen inchecken voor de trein met een onderhuidse chip. De proef met de chip is enkele weken geleden begonnen. Dat heeft de Zweedse spoorwegmaatschappij bekend gemaakt. Verwacht wordt dat nog dit jaar een honderdtal treinreizigers van het systeem gebruik zullen kunnen maken. Er wordt beroep gedaan op een chip die ook in bankpassen worden gebruikt en waardoor onder meer contactloos betalen mogelijk wordt. De chips zullen in een aantal specialise piercingwinkels worden geïmplanteerd. Om gebruik te maken van de chip moet er eenmalig een online-account aangemaakt worden. De chip wordt aan een treinabonnement gekoppeld.

De Europese Unie heeft vorig jaar voor 144 miljard euro geneesmiddelen en farmaceutische producten geëxporteerd. Daarmee is de Europese Unie wereldwijd de grootste exporteur van farmaproducten. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Na de Europese Unie volgen Zwitserland met 65 miljard euro en de Verenigde Staten met 47 miljard euro. Geneesmiddelen uit de Europese Unie worden vooral uitgevoerd naar de Verenigde Staten (34 procent), Zwitserland (11 procent), China en Japan (6 procent) en Rusland (4 procent). Binnen de Europese Unie is Duitsland de grootste exporteur (25 procent), gevolgd door België (13 procent), Groot-Brittannië (11 procent) en Frankrijk en Ierland (10 procent).

Meer Nieuws

09:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.