18-06-17

Ook oude ideeën worden door wasbeurt weggespoeld

Het wassen van de handen is niet exclusief bedoeld om bacteriën te verwijderen, maar kan ook een mentaal signaal van een nieuw begin vormen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Toronto. De onderzoekers kwamen immers tot de vaststelling het fysieke gebaar van het wassen van de handen tevens een verschuiving van de persoonlijke doelstellingen kan aangeven, waarbij eerdere prioriteiten naar de achtergrond worden geduwd en nieuwe ambities naar voor worden geschoven. Het fenomeen zou volgens de onderzoekers onder meer kunnen worden gebruikt om gezond gedrag te promoten.

“Het wassen van de handen heeft een verbazend effect op het menselijk brein,” benadrukt de onderzoekers Ping Dong en Spike Lee, marketeers aan de University of Toronto. “De gewoonte blijkt immers ook tot een grotere flexibiliteit in het denken te kunnen leiden.” Uit een aantal experimenten is volgens de onderzoekers immers gebleken dat de doelstellingen en prioriteiten door het handenwassen flexibeler werden, zodat een heroriëntering gemakkelijker werd. Door dit ritueel kunnen oude ideeën daadwerkelijk uit het menselijk brein worden weggespoeld en wordt een grotere toegankelijkheid voor nieuwe gedachten gecreëerd.”

Eerder onderzoek toonde al aan dat fysieke reinigingsrituelen ook een mentale impact kunnen hebben. Onder meer kon daarbij worden vastgesteld dat een douche het gevoel van schuld door immoreel gedrag kan verminderen. “De reiniging betekent een scheiding,” benadrukken de onderzoekers. “Fysiek zal het wassen van de handen of een douche ervoor zorgen dat vuil en potentiële besmettingen worden verwijderd, maar ook mentaal betekent het ritueel een afscheid van oude gewoontes of ideeën. Personen die voor een gedragswijziging worden gesteld, zouden dan ook kunnen worden aangemoedigd de handen te wassen, zodat nieuwe ideeën sneller zouden kunnen worden aanvaard.”

Lees Verder

13:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: creativiteit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.