18-06-17

Verouderde besturingssystemen kunnen bedrijven veel kosten

Niet alleen particulieren, maar ook ondernemingen blijven vaak beroep doen op verouderde en achterhaalde besturingssystemen en browsers. Nochtans loopt de kans op lekken daardoor gevoelig op. Dat is de conclusie van een onderzoek van veiligheidsspecialist BitSight bij vijfendertigduizend bedrijven in twintig verschillende sectoren. Er moest worden vastgesteld dat bij 5,7 procent van de onderzochte bedrijven meer dan de helft van het computerpark met een verouderd besturingssysteem werd opgemerkt. Bovendien bleek dat 24,3 procent van de ondernemingen met een verouderde browser werkt.

“Het onderzoek toont duidelijk aan dat er daadwerkelijk een correlatie bestaat tussen het gebruik van verouderde technologieën en datalekken,” benadrukt Dan Dahlberg, onderzoekswetenschapper bij BitSight. “Er moest immers worden vastgesteld dat bedrijven met verouderde besturingssystemen drie keer meer het risico lopen met een datalek te zullen worden geconfronteerd. Ook wanneer blijkt dat meer dan de helft van de computers met verouderde browsers zijn uitgerust, moet een verdubbeling van de kans op een lek worden vastgesteld. Het verband betekent niet dat het datalek het gevolg is van een verouderd systeem, maar is wel een indicator van het risicoprofiel van het slachtoffer.”

De onderzoekers stelden vast dat bij overheidsinstanties meer dan 25 procent van de computers op verouderde besturingssystemen draaien. Daarbij werd ook opgemerkt dat apparatuur van Apple 80 procent van de achterhaalde infrastructuur vertegenwoordigden. Ook in de financiële diensten, de retail en de gezondheidszorg bleken 15 procent van de computers met achterhaalde software te zijn uitgerust. De resultaten van het onderzoek tonen volgens BitSight aan dat ook het bedrijfsleven en de overheden zich meer bewust moeten zijn van de gevaren die door verouderde software wordt gecreëerd en moet er sneller worden opgetreden om potentiële lekken te dichten.

Lees Verder

14:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: besturingssysteem |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.