22-06-17

Nieuwsoverzicht

Travis Kalanick is niet langer chief executive van het alternatieve taxibedrijf Uber. Dat heeft de onderneming bevestigd. Volgens een aantal bronnen was de positie van Kalanick onhoudbaar geworden omdat de topman het vertrouwen van de grote aandeelhouders was verloren. Eerder al was Kalanick voor een onbepaalde periode met vakantie gestuurd. Kalanick was acht jaar geleden één van de oprichters van Uber, dat een grote bijval genoot, maar de voorbije tijd steeds meer in opspraak is gekomen door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer. Kalanick zou wel lid van de raad van bestuur van het bedrijf blijven.

De Amerikaanse chipfabrikant Intel is de nieuwe sponsor van het Internationaal Olympisch Comité IOC). Dat heeft de sportorganisatie bekend gemaakt. Het sponsoringcontract heeft een looptijd van zeven jaar. Intel zegt zijn technische kennis ook te willen gebruiken om de organisatie van de Olympische Spelen nog aantrekkelijker te maken. Onder meer zou gedacht worden aan de inzet van drones om wedstrijden nog beter in beeld te kunnen brengen. Voor de sportorganisatie is de komst van Intel goed nieuws. Eerder deze maand werd immers bekend gemaakt dat de Amerikaanse restaurantketen McDonald’s na meer dan veertig jaar de samenwerking met de Olympische beweging stopzet.

De Japanse autoconstructeur Honda Motor heeft de productie in zijn fabriek van Sayama, ten noorden van Tokio, wegens een infectie met het computervirus WannaCry tijdelijk moeten stilleggen. Vorige maand werd al wereldwijd een uitbraak van WannaCry, dat computers met ransomware besmet, gemeld. Nu moest ook Honda vaststellen dat de WannaCry het informaticasysteem voor de productie in de fabriek van Sayama had uitgeschakeld. De productie moest één dag worden onderbroken. Honda sluit niet uit dat ook andere fabrieken van de groep zijn getroffen. De verspreiders van WannaCry eisen meestal losgeld om de geblokkeerde computersystemen weer vrij te geven.

De drankengroep Diageo neemt het Mexicaanse bedrijf Casamigos Tequila, zes jaar geleden opgericht door George Clooney, Rande Gerber en Mike Meldman, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 700 miljoen dollar. Afhankelijk van de winstontwikkeling de volgende tien jaar, kan dat bedrag nog met 300 miljoen euro worden opgevoerd. Casamigos produceerde aanvankelijk uitsluitend voor de vriendenkring van de initiatiefnemers, maar vier jaar geleden werd het merk op de consumentenmarkt gebracht. Casimigos wordt het snelstgroeiende tequilabedrijf ter wereld genoemd. Vorig jaar werden 120.000 dozen met twaalf flessen verkocht. Dit jaar wordt gemikt op de verkoop van 170.000 dozen.

De Amerikaanse motorfietsenfabrikant Harley-Davidson werkt aan een plan om zijn Italiaanse sectorgenoot Ducati, op dit ogenblik onderdeel van de Duitse autogroep Volkswagen, over te nemen. Sinds het uitbreken van het dieselschandaal bij Volkswagen, heeft de Duitse groep echter besloten om zich voortaan op zijn kernactiviteiten toe te spitsen. Daardoor werd beslist om ook Ducati te verkopen. Volkswagen betaalde 860 miljoen euro voor Ducati, maar zou volgens waarnemers bij een verkoop 1,5 miljard euro kunnen opbrengen. Naast Harley-Davidson zouden ook het Indiase Bajaj en een aantal investeringsmaatschappijen zoals Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en Bain Capital belangstelling tonen.

Het sportartikelenbedrijf Nike heeft een akkoord om een gedeelte van zijn producten rechtstreeks op het ecommerce-platform van online handelaar Amazon te verkopen. Dat staat in een rapport van de financiële groep Goldman Sachs. Op dit ogenblik zijn de producten van Nike op Amazon alleen te koop op de platformen van onafhankelijke distributeurs of bij Zappos, dochter van het ecommerce-bedrijf. Nike zou immers gevreesd hebben dat de verkoop op Amazon het premium-imago van zijn merk zou aantasten. Door de samenwerking met Amazon krijgt Nike volgens waarnemers toegang tot een verkoopkanaal dat bij de millennials een grote populariteit geniet.

De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo biedt een symbolische euro om de rendabele activiteiten van Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca over te nemen. De overname mag echter geen impact hebben op de kapitaaleisen en het dividendbeleid van Intesa Sanpaolo. Dat heeft de instelling bekend gemaakt. Intesa Sanpaolo weigert de probleemkredieten, die de kern vormen van de sluimerende Italiaanse bankencrisis, over te nemen. Die activiteiten zouden moeten worden gedekt door de Italiaanse overheid, die daarvoor nog wel een decreet moet goedkeuren. Door de operatie kan wel een Europese interventie, die de lasten wil afwentelen op de obligatiehouders en grote klanten, worden vermeden.

De Duitse autoconstructeur Audi gaat in zijn fabriek in Brussel twee elektrische wagens bouwen. Dat heeft Hubert Waltl, directeur productie en logistiek bij Audi, bevestigd. Eerder was al bekend gemaakt dat Audi vanaf volgend jaar in zijn fabriek in Vorst het elektrische model e-tron zal produceren, maar het jaar daarop wordt die activiteit aangevuld met het e-tron Sportback. De bouw van de twee modellen bewijst volgens Waltl niet alleen dat Audi volop voor elektrische autovervoer wil gaan, maar ook dat de vestiging in Brussel optimaal benut zal blijven. Door de toewijzing van de twee elektrische modellen heeft de fabriek in Vorst nog werk voor minstens acht jaar.

Het materialenbedrijf Umicore neemt de divisie katalysatoren de Deense groep Haldor Topsoe over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 120 miljoen euro. Haldor Topsoe is gespecialiseerd in de ontwikkeling van katalysatoren voor zware dieselvoertuigen. Umicore zal door de overname naar eigen zeggen zijn klantenbasis gevoelig kunnen uitbreiden. Haldor Topsoe heeft ook vestigingen in China, Brazilië en Texas. Het Deense bedrijf heeft 280 werknemers. Bovendien wordt opgemerkt dat dankzij het Deense bedrijf ook een bredere productportfolio kan worden uitgebouwd, terwijl tevens de nodige technologie wordt verworven op het gebied van emissiecontrole.

Investeerder Sofindev verkoopt het Ieperse automatiseringsbedrijf Syx aan de Oostenrijkse groep Gantner. Syx is ontwikkelaar van oplossingen voor toegangscontrole, kassasystemen en gebouwenbeheer in de vrijetijdssector. Het bedrijf is marktleider in de Benelux, maar is ook actief in Groot-Brittannië en India. Nagenoeg alle belangrijke dierenparken en musea in België en Nederland zijn klant van Syx, net zoals onder meer de Tower Bridge in Londen. Het bedrijf telt honderdtwintig medewerkers. Gantner is een sectorgenoot van Syx, maar is actief in meer dan zeventig landen. Opgemerkt wordt dat beide bedrijven, zowel in technologie als geografische spreiding, bijzonder complementair zijn.

Autobouwer Tesla moet op zoek naar een nieuwe verantwoordelijke voor de divisie die werkt aan software voor zelfrijdende wagens. Chris Lattner, die minder dan zes maanden geleden voor die functie werd aangetrokken, heeft het bedrijf inmiddels opnieuw verlaten. Beide partijen zeggen dat Lattner niet goed bij het bedrijf paste, maar verdere details werden niet gegeven. Lattner werkte voor zijn komst naar Tesla gedurende elf jaar bij Apple, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de programmeertaal Swift. De man wordt bij Tesla vervangen door Jim Keller, die al meewerkte aan de Autopilot van het bedrijf. Het team wordt ook versterkt met wetenschapper Andrej Karpathy, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie.

De Europese Commissie geeft drie producenten van autoverlichting - het Duitse bedrijf Hella, het Duits-Italiaanse Automotive Lighting en het Franse Valeo - wegens kartelvorming een boete van bijna 27 miljoen euro. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, gemeld. Uit onderzoek blijkt dat de drie ondernemingen drie jaar lang hun prijzen en voorwaarden op elkaar afstemden. Het ging om de levering van onder meer koplampen, dagrijverlichting, achterlichten en mistlampen en hulpverlichting aan fabrikanten van personenauto’s en bedrijfswagens. Automotive Lighting moet 16,3 miljoen euro betalen, Hella 10,4 miljoen euro. Valeo, dat het bestaan van het kartel onthulde, krijgt geen boete.

Een consortium van Innovation Network Corporation of Japan, Bain Capital Private Equity en Development Bank of Japan is de geprefereerde partij om de activiteiten van Toshiba Memory Corporation (TMC) over te nemen. Dat heeft de Japanse groep Toshiba bekend gemaakt. Memory Corporation, de geheugendivisie van Toshiba, werd begin april afgesplitst als een volledige dochteronderneming van de Japanse groep. De afsplitsing was volgens het Japanse concern noodzakelijk om een verdere groei van de divisie te garanderen en bij te dragen tot een verbetering van de financiële structuur van de groep. Het consortium rond Bain Capital zou 17 miljard euro willen betalen voor de divisie.

Het Brussels parket onderzoekt niet langer of de Franse zakenman Bernard Arnault zich aan domiciliefraude schuldig heeft gemaakt. Arnault, topman van de luxegroep Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), heeft immers met een schikking ingestemd. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Arnault had vijf jaar geleden de Belgische nationaliteit aangevraagd. Het Brusselse parket besliste daarop echter te onderzoeken of de man, die in Ukkel een appartement heeft, wel voldoende in België verbleef om voor een naturalisatie in aanmerking te komen. Ondanks de schikking zegt Arnault (68) geen schuld te bekennen.

Het investeringsfonds CVC Capital wil voedingsproducent Continental Foods uit Puurs verkopen. Aan de zakenbanken UBS en Messier Maris is de opdracht gegeven om potentiële overnemers te vinden. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Gehoopt zou worden om voor Continental Foods – het moederbedrijf van merken zoals Devos & Lemmens, Oxo en Royco – tegen eind dit jaar een nieuwe eigenaar te kunnen vinden. CVC Capital nam Continental Foods vier jaar geleden van de Amerikaanse groep Campbell Soup over voor een bedrag van 400 miljoen euro, maar zou het bedrijf nu voor een bedrag van ongeveer 1 miljard euro willen verkopen. Bij Continental Foods werken een duizendtal mensen.

Meer Nieuws

10:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.