25-06-17

Nieuwsoverzicht

Het mijnbouwconcern Glencore heeft zijn bod op de groep Coal & Allied Industries, de steenkooldivisie van sectorgenoot Rio Tinto, verhoogd. Glencore zou nu bijna 2,7 miljard dollar willen bieden op de divisie. Eerder was een bedrag van 2,6 miljard dollar geboden. Bovendien zouden aan de steenkoolprijs ook royalties worden gekoppeld. Er wordt echter opgemerkt dat een overeenkomst niet is gegarandeerd. Onder meer regelgevende instanties zouden daarvoor akkoord moeten geven. Bovendien is Glencore niet de enige geïnteresseerde partij. Eerder maakte het Chinese Yancoal al zijn interesse in de activiteiten kenbaar. Het nieuwe bod van Glencore zou minstens 225 miljoen dollar hoger liggen dan het Chinese voorstel.

De Ierse overheid heeft met de verkoop van een belang van 25 procent in Allied Irish Banks een bedrag van ongeveer 3 miljard euro opgehaald. Bedoeling is om de volgende jaren ook de rest van de aandelen te verkopen. Allied Irish Banks werd naar de beurzen in Londen en Dublin gebracht. De Ierse overheid moest tijdens de financiële crisis de bank te hulp schieten met 21 miljard euro aan noodsteun om te voorkomen dat de financiële groep zou omvallen. Ierland moest vervolgens zelf met Europese noodhulp gesteund worden. Allied Irish Banks werd in overheidshanden sterk afgeslankt en buitenlandse bezittingen werden verkocht. De bank richt zich nu op zijn Ierse thuismarkt.

Het technologiebedrijf Aproplan heeft met een kapitaalronde een bedrag van 5 miljoen euro opgehaald. Aproplan ontwikkelde een applicatie voor bouwplannen, waardoor aannemers, ingenieurs en architecten met gedeelde digitale kopieën kunnen werken. De applicatie moet het bespreken, registreren en rapporteren van bouwprojecten vereenvoudigen. De opbrengst van de kapitaalverhoging moet vooral gebruikt worden om de applicatie verder uit te bouwen tot een persoonlijke assistent voor werfleiders. Ook worden de activiteiten in het buitenland versterkt. Aproplan, dat vijf jaar geleden werd opgericht, haalde het kapitaal op bij onder meer Fortino Capital, Inventures en Matexi.

De Belgische brouwerijen hebben het voorbije jaar gezamenlijk 294,8 miljoen euro geïnvesteerd. Daarmee is een nieuw record gevestigd. Tegenover het jaar voordien was er sprake van een toename met 26,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van Belgische Bouwers. Verder werd gemeld dat de Belgische biersector inmiddels 224 brouwers telt. Ook dat betekent een toename met 12,5 procent tegenover het jaar voordien. De groei moet worden toegeschreven aan de opkomst van een groot aantal kleine ambachtelijke brouwerijen. In totaal bieden de Belgische brouwers werk aan 4.735 werknemers. Dat niveau bleef constant tegenover het jaar voordien. Onrechtstreeks worden 49.000 banen ondersteund.

Het Britse automerk Jaguar Land Rover (JLR) wordt mogelijk naar de beurs gebracht. Tata Motors, het Indiase moederconcern van Jaguar Land Rover, zou een notering aan de beurzen van Londen en New York overwegen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De opbrengst van de beursgang zou worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe modellen en technologieën. Tata Motors kocht Jaguar Land Rover negen jaar geleden van het Amerikaanse concern Ford. Met die transactie was een bedrag gemoeid van 2,5 miljard dollar. In maart volgend jaar wordt bij Jaguar Land Rover een investeringsprogramma afgerond, waarbij een bedrag van ruim 5 miljard dollar werd geïnjecteerd.

Door de beslissing van Groot-Brittannië om zich van de Europese Unie los te maken, zal het Japanse beurshuis Nomura zijn Europese hoofdkantoor van Londen naar Frankfurt overhevelen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Bij de operatie zouden bijna honderd medewerkers zijn vertrokken. Ook München, Luxemburg en Parijs werden als mogelijke bestemming overwogen, maar uiteindelijk koos Nomura toch voor het Duitse financiële centrum Frankfurt. De Japanse groep, die zijn hoofdkantoor heeft in Tokio, heeft in Europa ruim drieduizend medewerkers. Het merendeel daarvan werkt vanuit Londen. Ook Goldman Sachs en Morgan Stanley zijn in Frankfurt op zoek naar kantoorruimte.

De Amerikaanse kabelgroep Charter Communications heeft mogelijk plannen om Cox Communications over te nemen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de krant New York Post gemeld. Charter Communications nam eerder ook al Time Warner Cable over. Er wordt wel opgemerkt dat er tussen Charter en Cox nog een formele gesprekken zijn opgestart. Cox heeft eerder echter al duidelijk gemaakt geen interesse te hebben in overnamevoorstellen. Het bedrijf wijst daarbij naar de investeringen die worden gedaan in de uitbreiding van het netwerken, de producten en de samenwerkingsverbanden. Dat kan volgens sommige bronnen echter veranderen met de komst van een nieuwe chief executive begin volgend jaar.

Het Amerikaanse bouwconcern Lennar Corporation heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 3,26 miljard dollar, tegenover bijna 2,75 miljard dollar tijdens dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst daalde echter van 219 miljoen dollar naar 214 miljoen dollar. Stuart Miller, chief executive van Lennar, maakte gewag van sterke resultaten, die volgens hem gesteund werden door een verbetering van de economie. Miller zei dat Amerikaanse consumenten opnieuw een groter vertrouwen tonen, terwijl ook de arbeidsmarkt opnieuw groeit. Het orderboek van Lennar breidde met 12 procent uit tot bijna negenduizend woningen. Dat is de sterkste groei in tien jaar.

De Franse energiebedrijf Engie heeft een belang van 40 procent in het koelbedrijf National Central Cooling Company (Tabreed) uit Dubai gekocht. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 700 miljoen euro. Dat heeft Engie bekend gemaakt. Engie nam het belang over van investeringsmaatschappij en grootaandeelhouder Mubadala Investment Company uit Abu Dhabi. Na de verkoop houdt Mubadala nog een belang van 42 procent in Tabreed. De overname zou tijdens het derde kwartaal van dit jaar moeten kunnen worden afgerond, maar zou nog wel door de toezichthouders van de Verenigde Arabische Emiraten moeten worden goedgekeurd.

Het telecomconcern Altice heeft de overname van Teads, een platform voor online videoreclame, afgerond. Dat heeft Altice bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 285 miljoen euro. Teads werd zes jaar geleden opgericht en heeft 1,2 miljard unieke bezoekers. Het mobiele publiek van Teads bestaat uit 720 miljoen consumenten. De overname door Altice werd in maart dit jaar aangekondigd. In de overeenkomst is voorzien dat het management van Teads in functie blijft. Bovendien krijgt Pierre Chappaz, topman van Teads, een zetel in het bestuur van Altice. Teads boekte vorig jaar een omzet van 187,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 44 procent tegenover het jaar voordien.

BNP Paribas Fortis verhuist de volgende twee jaar een gedeelte van de informatica en een aantal andere ondersteunende diensten van Brussel naar Lissabon. Dat heeft de bank bevestigd. Bij de operatie zullen ruim honderdtwintig werknemers zijn betrokken, maar de bank benadrukte dat er geen naakt ontslagen zullen vallen. Voor de betrokken personeelsleden zouden immers interne oplossingen kunnen worden gevonden. De operatie maakt deel uit van plannen die twee jaar geleden al werden uitgewerkt en waarin voorzien werd dat in de ondersteunende diensten in verschillende landen het aantal effectieven zou worden beperkt. Door de operatie wil de bank de nodige kostenbesparingen doorvoeren.

De Italiaanse financiële instellingen Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca zullen de boeken moeten neerleggen. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) beslist. Er was een injectie van 6,4 miljard euro nodig om de beide banken te kunnen redden, maar de Europese instelling wijst erop dat geen van beide Italiaanse banken een geloofwaardig herstelplan heeft kunnen voorleggen en evenmin een oplossing voor een aanzuivering van hun kapitaaltekorten hebben kunnen aanreiken. Omdat de twee banken geen sleutelrol vertolken in het Italiaanse financiële stelsel, zal het verdwijnen van de instellingen volgens de Europese autoriteiten ook geen impact hebben op de financiële stabiliteit van het land.

Het Nederlandse technologieconcern Philips neemt het Amerikaanse bedrijf Electric Geodesics, leverancier van geavanceerde apparatuur voor hersenscans, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van bijna 33 miljoen euro. De overname laat Philips toe het eigen bestaande productaanbod op het gebied van medische beeldvorming te versterken. Electric Geodesics maakt apparatuur en bijbehorende software waarmee elektrische hersenactiviteit kan worden gemeten en beoordeeld, zonder de patiënt met een grote overlast te confronteren. Met de technologie kan Philips aan de artsen ook een completer beeld van de hersenen van een patiënt bieden dan nu nog het geval is.

In Peru hebben de autoriteiten maatregelen genomen om de historische site van Machu Picchu tegen een toeristische overlast te beschermen. Voortaan zal de oude incastad immers uitsluitend nog met een officieel erkende gids kunnen worden bezocht. Een gids mag ook slechts maximaal zestien personen rondleiden en wordt verplicht een opgelegd traject volgen. Bovendien wordt ook de duur van een bezoek beperkt. Een prijsverhoging is voorlopig niet voorzien, maar toegangstickets gelden voortaan wel nog slechts voor een halve dag. Machu Picchu werd vorig jaar, ondanks een moeilijk toegankelijke ligging, door een recordaantal van 1,4 miljoen toeristen bezocht.

In Rusland dreigt mediaregulator Roskomnadzor de communicatie-applicatie Telegram te blokkeren. De Russische veiligheidsdiensten willen meer zicht op de gebruikers van Telegram in het kader van de strijd tegen het terrorisme, maar Pavel Dourov, oprichter van de applicatie, weigert de geëncrypteerde gespreksgegevens vrij te geven. Roskomnadzor heeft daarop op zijn website een open brief geplaatst waarin Dourov wordt gevraagd de informatie vrij te geven. Indien daaraan geen gevolg wordt gegeven, zou Telegram in Rusland worden geblokkeerd. De applicatie zou vaak door allerhande misdadigers worden gebruikt omdat de versleutelde berichten niet door de autoriteiten kunnen worden opgespoord.

Meer Nieuws

10:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.