26-06-17

Japans en Chinees op Britse arbeidsmarkt best betaalde talen

Duits is op de Britse arbeidsmarkt de meest gezochte buitenlandse taal, maar voor Japans en Chinees wordt het hoogste loon geboden. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Adzuna. Anderzijds moet volgens de onderzoekers worden opgemerkt dat de vraag naar Arabische talen tegenover het voorbije jaar met 31,5 procent is gedaald. Adzuna merkt nog op dat in Londen de breedste waaier van buitenlandse talen wordt gevraagd, waarbij ook het Nederlands, Zweeds en Deens in de top tien kunnen worden teruggevonden. Vooral in de verkoop, het onderwijs en de toerisme en catering worden buitenlandse talen gevraagd.

Kandidaten die de Japanse taal beheersen, kunnen in Groot-Brittannië rekenen op een gemiddeld jaarsalaris van 32.355 pond, gevolgd door Chinees met 31.119 pond. “Er kan op de Britse arbeidsmarkt een duidelijke toename in belangstelling voor niet-Europese talen worden opgemerkt,” aldus Adzuna. “Ook het Arabisch en het Russisch worden in de top tien van gevraagde talen vermeld.” Het Duits, dat vorig jaar nog de beste vergoeding liet optekenen, is inmiddels met een salaris van 31.030 pond - een daling met 1,8 procent tegenover vorig jaar - naar een vierde plaats teruggevallen. Het Frans staat op een derde plaats met 31.079 pond. In de top tien staan verder ook nog Spaans, Italiaans, Portugees en Pools.

“De groeiende interesse voor niet-Europese talen moet mogelijk aan de brexit worden toegeschreven,” meent Doug Monro, oprichter van Adzuna. “Britse werkgevers kijken mogelijk uit naar een toekomst buiten de Europese Unie. Er is dan ook misschien sprake van een signaal dat het Britse bedrijfsleven verder in de wereld kijkt voor groeimogelijkheden.” Desondanks blijft het Duits op de Britse arbeidsmarkt met 8.154 vacatures - een stijging met 7,9 procent tegenover vorig jaar - de meest gevraagde taal. Op de tweede plaats staat het Frans met 7.050 vacatures, gevolgd door het Spaans, Italiaans, Nederlands, Russisch, Pools, Chinees, Zweeds en Arabisch.

Voor Nederlandstaligen telde Adzuna in Groot-Brittannië 1.832 vacatures.

Lees Verder

09:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: talen, arbeidsmarkt |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.