26-06-17

Nieuwsoverzicht

De Franse groep Compagnie des Alpes gaat de volgende zes jaar het pretpark Walibi in Waver grondig renoveren. Met de plannen is een investering gemoeid van meer dan 100 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Jaarlijks zullen een aantal nieuwe attracties worden geopend. Daarbij krijgt elke zone van het park een nieuw thema. Na afronding van de investeringsronde zal volgens Jean-Christophe Parent, algemeen directeur van Walibi, 75 procent van het park zijn vernieuwd. De grootste investering wordt over vier jaar gepland. Dan wordt volgens Parent in een compleet nieuwe zone een rollercoaster gebouwd die in de Benelux een unicum zou zijn. Op dat ogenblik zal Walibi tien rollercoasters tellen.

Het grondstoffenconcern Glencore gaat helpen bij de herontwikkeling van de fabriek van Nyrstar in Port Pirie in Australië. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. De zinksmelter in Port Pirie wordt omgevormd tot een verwerkingsfabriek voor verschillende metalen. Glencore heeft vijf jaar geleden een gelijkaardig project afgerond bij Kazzinc in Kazachstan. Nyrstar zal van dezelfde Isasmelt-technologie van Glencore gebruik kunnen maken. Bedoeling is dat de smelter in Port Pirie een grotere flexibiliteit krijgt in de selectie van grondstoffen. Personeel van Nyrstar zal ook woren opgeleid in de loodsmelter van Kazzinc in Ust-Kamenogorsk in Kazachstan. Er zullen ook medewerkers van Kazzinc overkomen naar Port Pirie.

De oogst van thee in de Indiase stad Darjeeling moet dit jaar met een belangrijke tegenslag rekening houden. Dat hebben woordvoerders van de Darjeeling Tea Association gezegd. Gewezen wordt op sociale onrust die zich de jongste tijd over de stad en het omliggende gebied heeft verspreid. Er werden geregeld betogingen geregistreerd, waardoor op de piek van de oogstperiode het werk op de theeplantages grotendeels was stilgevallen. Er wordt op gewezen dat de theeplantages al onder druk staan van de klimaatverandering, een prijsdaling op de wereldmarkt en hoge productiekosten. Darjeeling produceert jaarlijks tussen achtduizend en tienduizend ton thee. De sector biedt in de regio werk aan 57.000 mensen.

Wapenfabrikant FN Herstal heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 853 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 10,6 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep op van 45,5 miljoen euro naar 60,5 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat de donkere periode van de tweede helft van de jaren negentig - twintig jaar geleden werd een verlies van 73 miljoen euro geleden - tot het verleden behoren. Het bedrijf zou inmiddels zelfs op een reserve van meer dan 410 miljoen euro kunnen terugvallen. Het bedrijf zegt echter ook belangrijke investeringen te doen. Het voorbije jaar zou 59 miljoen euro zijn geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. De werknemers ontvingen ook een bonus van 3.500 euro.

Over afzienbare tijd kan in het Bodo-gebied in de Niger Delta wellicht worden begonnen met de opruiming van de olievervuiling. Dat heeft Inemo Samiana, bemiddelaar van het Bodo Mediation Initiative, bevestigd. Het gebied raakte door grote lekkages in installaties van Shell op het einde van het voorbije decennium zwaar verontreinigd. Onderhandelingen tussen Shell en de lokale bevolking over de sanering van het gebied hebben echter lange tijd aangesleept. Het bedrijf maakt daarbij gewag van onderlinge onenigheid tussen de lokale bevolking. Volgens Samiana zou echter in de loop van de eerstvolgende weken daadwerkelijk met de sanering van start kunnen worden gegaan. De operatie zou drie jaar kunnen duren.

Het Nederlandse fintechbedrijf Adyen heeft een bankvergunning gekregen. Adyen handelt online betalingen af voor internetbedrijven en retailers, maar wil zijn activiteiten verder uitbreiden. Dat heeft Pieter van der Does, oprichter en chief executive van Adyen, tegenover het Financieele Dagblad bevestigd. Adyen realiseerde vorig jaar een omzet van 659 miljoen euro en boekte een nettowinst van 113 miljoen euro. Door de bankvergunning kan het fintech-bedrijf naar eigen zeggen onder meer het betaalproces van zijn klanten soepeler laten verlopen. Adyen is in Nederland de achttiende partij met een bankvergunning. Ook Klarna, de Zweedse concurrent van Adyen, verwierf recent een bankvergunning.

De Duitse bank Commerzbank zal tijdens het tweede kwartaal van dit jaar verliescijfers moeten melden. Door een ontslagronde en een reorganisatie moet immers een bedrag van 810 miljoen euro worden afgeboekt. Dat heeft Martin Zielke, topman van Commerzbank, bevestigd. Ook het operationele resultaat zal tijdens het tweede kwartaal een terugval kennen. Daarbij wordt gewezen op de moeilijke marktomstandigheden. Over het hele jaar verwacht Commerzbank wel een positief resultaat te kunnen melden. Commerzbank maakte eerder bekend tot het einde van dit decennium 9.600 banen te zullen schrappen. Een sociaal akkoord met de vakbonden is nog niet ondertekend, maar de bank verwacht wel snel een oplossing.

Filmproducent Disney wordt in de Verenigde Staten beticht van plagiaat. De klacht is afkomstig van Denise Daniels, een kinderpsychologe die namens het National Childhood Grief Institute het programma The Moodsters heeft ontwikkeld. Volgens Daniels is de animatiefilm Inside Out van Disney op het idee van The Moodsters gebaseerd. Inside Out ging op het festival van Cannes in wereldpremière en geniet bijzonder veel bijval. De film werd al met meer dan honderd prijzen bekroond. Daniels zegt haar idee destijds ook bij Disney aangedragen te hebben. Pete Docter, regisseur van Inside Out, zegt echter geïnspireerd te zijn geweest door de puberbuien van zijn tienerdochter.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft een miljardenorder van het Ierse luchtvaartbedrijf Avolon in de wacht gesleept. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. Avolon, gespecialiseerd in het leasen van vliegtuigen, heeft bij Boeing de intentie voor de aankoop van vijfenzeventig exemplaren van het type 737 MAX8 ingediend. Dat order heeft een waarde van ongeveer 8,4 miljard dollar. Daarnaast werd een optie genomen op een order van nog eens vijftig vliegtuigen. De betrokken toestellen bieden ruimte aan minstens 149 passagiers. De maximale capaciteit bedraagt 220 reizigers. Avalon heeft op dit ogenblik een portfolio die meer dan 850 vliegtuigen omvat.

Het Canadese bedrijf BlackBerry heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 235 miljoen dollar, tegenover 400 miljoen dollar inkomsten tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Er werd een nettowinst geboekt van 671 miljoen, tegenover een verlies van 670 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar, toen echter een grote afschrijving moest worden geboekt. Dit jaar kon BlackBerry echter profiteren van een gunstige uitspraak in een patentdispuut met Qualcomm, die het Canadese bedrijf 815 miljoen dollar opleverde. BlackBerry herposioneert zich steeds meer tot een leverancier van software en diensten. Die activiteiten boekten een groei met 13 procent.

De Antwerpse haven mag geen vervuild baggerslib meer storten in een Nederlandse put. De Raad van State acht de exportvergunning onvoldoende gemotiveerd. Het Antwerpse Havenbedrijf verkreeg vier jaar geleden van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) de toelating om drie miljoen kubieke meter baggerslib met tributyltin te storten in de Slufter in de Rotterdamse haven. De Slufter is speciaal ontworpen voor de berging van vervuild havenslib. Belgische milieubedrijven voerden echter aan dat ook zij het slib duurzaam konden verwerken en stapten naar de Raad van State, die de exportvergunning heeft geschorst. Ovam blijft er echter bij dat een berging in de Slufter de beste oplossing is.

Bankverzekeraar KBC gaat tot het einde van dit decennium een bijkomend bedrag van 1,5 miljard euro investeren in digitalisering. Dat heeft het bedrijf op een beleggersdag in de Ierse hoofdstad Dublin gemeld. Onder meer wordt gewezen op de organisatie van robotadvies voor beleggers, betaalapplicaties voor consumenten en andere toepassingen die financiële activiteiten moeten vergemakkelijken. Met deze nieuwe technologieën wil de KBC volgens Erik Luts, chief innovatie van de bankverzekeraar, nog meer inspelen op de verwachtingen van zijn klanten. Volgens Luts mag worden verwacht dat tegen eind dit decennium wellicht 80 procent van de klanten minstens gedeeltelijke digitale transacties uitvoert.

De Franse bouwgroep Eiffage mag het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis op de Warandeberg in Brussel bouwen. Met de realisatie van het project is een investering gemoeid van ongeveer 190 miljoen euro. Het nieuwe complex moet plaats bieden aan ongeveer 4.500 werknemers. De werken zullen in augustus worden gestart en moeten over vier jaar worden opgeleverd. Het gebouw krijgt een oppervlakte van 100.000 vierkante meter en zal volgens de financiële groep aan de hoogste normen op het gebied van energie en leefmilieu beantwoorden. Het gebouw zal volgens de bank aan sterke ecologische, economische, esthetische en sociale vereisten voldoen.

In Mozambique is gestart met de verhuis van 7.500 dieren naar het Zinave National Park. De operatie zal ongeveer drie jaar in beslag nemen. Dat heeft de Peace Parks Foundation, gevestigd in Zuid-Afrika, bekend gemaakt. Het dierenbestand van Zinave werd door de burgeroorlog in Mozambique bijna geheel uitgeroeid. Ongeveer 500 dieren zullen worden overgebracht vanuit Gorongosa, een ander Mozambikaans natuurpark dat sinds het einde van de burgeroorlog vijftien jaar geleden opnieuw tot leven komt. Daarnaast komen ongeveer 6.000 dieren uit het park Sango in buurland Zimbabwe. Ook vanuit een aantal locaties in Zuid-Afrika zullen opnieuw dieren naar Zinave worden gebracht.

Op Charleroi Airport heeft het Belgische vliegtuig Sonaca 200 zijn eerste testvlucht gemaakt. Dat heeft het bedrijf Sonaca Aircraft, gevestigd in Gosselies, bekend gemaakt. De Sonaca 200 is een eenmotorig vliegtuig met twee zitplaatsen. Het toestel zal is bedoeld voor de opleiding van piloten en toeristische activiteiten. De tests met het vliegtuig zullen in totaal ongeveer vier maanden in beslag nemen. De eerste proefvluchten worden uitgevoerd vanop Charleroi Airport, maar voor het verdere verloop van de tests zal worden uitgeweken naar de stad Avignon in het zuiden van Frankrijk. Gehoopt wordt dat de eerste leveringen in oktober zullen kunnen gebeuren. De ontwikkeling vergde een investering van 3,5 miljoen euro.

Meer Nieuws

08:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.