27-06-17

China en Hongkong centrum wereldwijde namaakindustrie

China en Hongkong zijn met ruime voorsprong wereldwijd de grootste verdelers van namaakgoederen. Dat zegt een studie van het European Union Intellectual Property Office (EUIPO) en de Europese politiedienst Europol. In het rapport wordt opgemerkt dat China en Hongkong verantwoordelijk zijn voor 86 procent van de namaakgoederen die wereldwijd op de markt worden gebracht. Hun activiteiten vertegenwoordigen volgens de onderzoekers een bedrag 396,5 miljard dollar. Er wordt echter aan toegevoegd dat een aantal andere landen - zoals Turkije, Thailand in Singapore - in de namaaksector een specifieke positie hebben ingepalmd.

“China blijft een massamarkt voor de fabricage van namaakgoederen, terwijl Hongkong voor een groot gedeelte van die voorraden als een cruciaal verdeelcentrum fungeert,” wordt in het rapport opgemerkt. “Daarnaast zijn er echter een aantal landen waar de creatie van een gespecialiseerde namaakindustrie kan worden opgemerkt.” Onder meer wordt daarbij op gewezen dat Singapore vooral fungeert als een leverancier voor onder meer nagemaakte smartphones voor markten in Duitsland, België of Italië, terwijl Thailand vooral in verband wordt gebracht met stromen van illegale kopieën van allerlei goederen naar Groot-Brittannië en Duitsland.

De onderzoekers merken verder op dat de namaakindustrie in China ongeveer 12,5 procent van de totale export en meer dan 1,5 procent van het bruto binnenlandse product vertegenwoordigt. “Geraamd moet worden dat ongeveer 72 procent van de namaakgoederen die op dit ogenblik in de Europese Unie, Japan en de Verenigde Staten op de markt worden gebracht, vanuit China werden geëxporteerd,” aldus het rapport. “Hongkong, dat weliswaar zelf geen grote namaakindustrie lijkt te kennen, fungeert daarbij als een noodzakelijke draaischijf om de namaakvoorraden naar bestemmingen buiten Azië te exporteren.”

In het rapport wordt er tevens op gewezen dat internationale treinverbindingen in de toekomst mogelijk een grotere plaats zullen krijgen in het vervoer van namaakgoederen. Daarbij wordt erop gewezen dat inmiddels al twaalf Europese steden een rechtstreekse verbinding voor cargotreinen met China hebben

Lees Verder

12:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: namaak |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.