27-06-17

Nieuwsoverzicht

De Duitse autofabrikant BMW investeert de volgende drie jaar 600 miljoen dollar in zijn fabriek in Spartanburg in de Amerikaanse staat South-Carolina. In de fabriek zal de nieuwe generatie van het model X3 worden geproduceerd. Bij BMW in Spartanburg werken op dit ogenblik negenduizend mensen, maar door de nieuwe investeringen worden duizend bijkomende banen gecreëerd. De fabriek in Spartanburg, waar vorig jaar 411.000 wagens werden geproduceerd, is de grootste vestiging van de Duitse autobouwer in de wereld. De fabriek werd vijfentwintig jaar geleden geopend en kreeg sindsdien al 8 miljard dollar investeringen. De productie is voor 70 procent gericht op de export.

De autoverhuurdienst Avis heeft een samenwerking gesloten met Waymo, gespecialiseerd in de ontwikkeling van zelfrijdende wagens en dochter van het technologieconcern Alphabet. Avis zal het onderhoud verzorgen van de vloot minibussen, geleverd door Chrysler, waarop de technologie van Waymo wordt uitgetest. Financiële details over het akkoord werden niet meegedeeld. Waymo heeft in Phoenix een proef opgezet waarbij zelfrijdende voertuigen door consumenten als deelauto - met een begeleider om bij noodgevallen in te grijpen - kunnen worden gebruikt. De wagens worden opgeslagen en onderhouden bij Avis Budget, maar blijven wel eigendom van het technologiebedrijf.

De werknemers van voedingsgroep Mondelez hebben in Rhisnes nabij Namen het werk neergelegd. Het personeel wou met het initiatief zijn onvrede tonen over een aangekondigde afslanking, waarbij vijftig banen zouden verdwijnen. Bij Mondelez in Rhisnes werken op dit ogenblik nog 431 mensen, maar volgens het bedrijf weegt de brexit op de verkoop. Tot voor kort werd 30 procent van de productie in Rhisnes, waar kazen van de merken Philadelphia en Ziz worden gemaakt, naar Groot-Brittannië uitgevoerd. De vakbonden hopen dat de ontslagen in een vervroegd pensioen zouden kunnen worden omgezet. In totaal werken in België 1.700 mensen voor Mondelez.

De Nederlandse retailer Hema heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 283,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 4,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfswinst steeg van 15,8 miljoen euro naar 17,9 miljoen euro. Het Nederlandse concern boekte daarbij een nettoverlies van 12,4 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 14,7 miljoen euro dezelfde periode vorig boekjaar. De grootste groei werd opgetekend bij verzorgingsproducten, waar de omzet met 9,6 procent toenam. Bij kleding was er een stijging met 2,3 procent. De divisie voeding liet daarentegen een achteruitgang met 0,7 procent optekenen.

Het videoplatform Vimeo werkt niet langer aan de uitbouw van een eigen streamingdienst. Dat heeft Joey Levin, chief executive van Vimeo, benadrukt. Het bedrijf had eind vorig jaar bekend gemaakt een betaalde streamingdienst te willen organiseren. De dienst zou in de loop van volgend jaar moeten worden gelanceerd en zou bovendien, net zoals Netflix, ook eigen producties op de markt moeten brengen. Bij het filmbedrijf Paramount Pictures werd voor de creatie van die content Alana Mayo weggehaald. Levin benadrukt nu echter dat Vimeo zich volledig moet toeleggen op de verdere ontwikkeling van zijn bestaande platform, dat inmiddels ruim 750.000 betalende gebruikers zou tellen.

Mijnbouwgroep Rio Tinto beschouwt het Chinese Yancoal als voorkeursbieder in de biedingsstrijd op zijn Australische steenkooldivisie Coal & Allied Industries. Dat heeft Rio Tinto bekend gemaakt nadat gebleken was dat Yancoal zich bereid toonde een bedrag van 2,7 miljard dollar te betalen voor Coal & Allied. Ook Glencore had een bod van 2,7 miljard dollar gedaan op de divisie, waarbij bovendien ook nog een aantal royalties waren beloofd. Volgens Rio Tinto heeft het bod van Yancoal echter een grotere kans van slagen. Daarbij wordt gewezen op mogelijk verzet van de toezichthouders tegenover een bod van Glencore, dat volgens Rio Tinto ook nog een aantal financiële onzekerheden zou inhouden.

Het Noorse Oljefondet, het grootste staatsinvesteringsfonds van de wereld, heeft zich aangesloten in de strijd tegen aandelen zonder stemrecht. Het fonds, dat een vermogen van 960 miljard dollar heeft, zegt zijn steun te verstrekken aan een oproep om bedrijven met aandelen zonder stemrecht in de beursgraadmeters minder ruimte te geven. Het Noorse staatsfonds benadrukt dat stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen belangrijk is om bedrijven te kunnen aan te spreken op hun strategie en financiële prestaties. Eerder mengde het fonds zich onder meer al in de discussie over de hoogte van beloningen van topmensen in het bedrijfsleven en trok het zich terug uit bedrijven die niet genoeg doen om het milieu te beschermen.

Dankzij de brexit kunnen in het Duitse financiële centrum Frankfurt tussen drieduizend en vijfduizend nieuwe banen worden gecreëerd. Dat heeft het Duitse Verbandes der Auslandsbanken (VAB) gemeld. Door het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, zullen zich volgens Stefan Winter, voorzitter van de organisatie, in Frankfurt tussen twaalf of veertien grote banken vestigen of bestaande divisies sterk uitbreiden. De bijhorende tewerkstelling zal volgens hem geleidelijk toenemen. Uiteindelijk ongeveer vijf jaar na de brexit, zal volgens Winter elke grote bank of financiële instelling met internationale activiteiten zijn personeelsbestand met driehonderd tot vijfhonderd personeelsleden hebben uitgebreid.

Kabelgroep Altice wil eventueel het belang van het Portugese bedrijf Promotora de Informaciones (Prisa) in het Portugese mediaconcern Media Capital overnemen. Er worden tussen beide partijen verkennende gesprekken over een mogelijk overnamebod gevoerd. Dat heeft Altice gezegd in een reactie op vragen van de toezichthouder Comissão do Mercado de Valores Mobiliários. Media Capital is een Portugese mediagroep die volgens Altice leidende posities heeft in onder meer televisie, audiovisuele producties, radio en entertainment. Prisa heeft een belang van 94,69 procent in Media Capital. De groep zou voor de participatie een bedrag van 450 miljoen euro willen ontvangen.

Het activistische hedgefonds Third Point van investeerder Daniel Loeb heeft een belang van van ruim 1 procent genomen in de Zwitserse voedingsgroep Nestlé. Met de transactie was een bedrag van ruim 3 miljard euro gemoeid. Third Point wil met zijn belang Nestlé onder meer dwingen om zich uit cosmeticaproducent L’Oréal terug te trekken. Nestlé heeft nu nog ongeveer 23 procent van L'Oreal in handen. Loeb wil ook dat de Zwitserse groep een aantal verbeteringen doorvoert en een aantal duidelijke doelstellingen op het gebied van winstgevendheid zou instellen. Nestlé zegt contact te houden met zijn aandeelhouders, maar benadrukt tevens vast te houden aan zijn strategie.

De Britse groep Holland & Barrett, een keten van gezondheidswinkels, wordt door het concern L1 Retail van de Russische miljardair Mikhail Fridman overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 2 miljard euro. Holland & Barrett heeft een netwerk van meer dan 1.150 winkels in elf landen, waaronder Koeweit, Malta, Singapore en China. De Britse groep werd zeven jaar geleden gekocht door investeerder Carlyle. Ook Kohlberg Kravis Roberts, Bain Capital en Advent zouden interesse hebben gehad in een overname van Holland & Barrett. Peter Aldis, chief executive van Holland & Barrett, blijft ook na de overname door L1 Retail in functie. Holland & Barrett boekte vorig jaar 610 miljoen pond omzet.

De geplande overname van de Italiaanse probleembanken Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca door sectorgenoot Intesa Sanpaolo kost mogelijk 3.900 medewerkers banen. Dat is gebleken nadat de Italiaanse overheid een speciale noodwet stemde die de afwikkeling van beide probleembanken mogelijk maakt. Slechte leningen worden ondergebracht is een zogenaamde badbank. Intesa liet weten de gezonde delen van de twee banken voor een symbolisch bedrag over te willen nemen. De ontmanteling van de banken kan Italië in totaal tot 17 miljard euro kosten. Daarvan wordt ruim 5 miljard euro gebruikt om de kosten van Intesa te dekken. Daarnaast heeft de staat garanties gegeven voor 12 miljard euro.

De Franse bankgroep Natixis neemt een belang van 50,04 procent in het Belgische bedrijf Dalenys, gespecialiseerd in betaaloplossing, over. Dalenys is het voormalige Rentabiliweb en werd vijftien jaar geleden opgericht door Jean-Baptiste Descroix-Vernier. Saint-Georges Finance, de holding van Descroix-Vernier, heeft nog iets meer dan de helft van Dalenys in handen. Andere aandeelhouders zijn Le Peigné van Bernard Arnault en de Franse vermogensbeheerder Oddo Asset Management. Door de verkoop wordt de waarde van Dalenys geraamd op een bedrag van 160 miljoen euro. De Franse bank zal tegen dezelfde voorwaarden een bod uitbrengen op de resterende aandelen van het Belgische bedrijf.

Facebook praat met Amerikaanse filmstudio's over de productie van originele televisie-series voor het sociale netwerk. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Facebook zou per aflevering een bedrag van 3 miljoen dollar betalen. Dat bedrag ligt op het niveau van de prestigieuze reeksen van partijen zoals Netflix of Home Box Office (HBO). Met de originele series zou Facebook een gedeelte van de miljardenmarkt voor televisiereclames willen inpalmen. De eerste afleveringen zouden tegen het einde van de zomer moeten kunnen worden gelanceerd. Ook zouden bij producenten zoals BuzzFeed een aantal korte video’s willen inkopen.

Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, de emir van Qatar, heeft met Darren Woods, de topman van het olieconcern ExxonMobil, gesprekken gevoerd over een samenwerking. Dat heeft het Qatarese staatspersbureau bekend gemaakt. ExxonMobil heeft de voorbije jaren een bijzonder groot aandeel gehad in de ontwikkeling van Qatar als grootste exporteur van vloeibaar gas. In samenwerking met het staatsconcern Qatar Petroleum werd onder meer geïnvesteerd in productielocaties, transportschepen en de benodigde infrastructuur. De leidinggevende positie van Qatar zou echter door het diplomatieke conflict met een aantal buurlanden in het gedrang kunnen worden gebracht.

Meer Nieuws

07:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.