27-06-17

Vrouwen verwachten meer steun van leidinggevende seksegenotes

Vrouwen verwachten op de werkvloer vaak meer steun van leidinggevende seksegenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Massey University in Nieuw-Zeeland. Vastgesteld werd dat vrouwelijke werknemers vaak gewag maken van negatieve ervaringen met leidinggevende seksegenoten. Het fenomeen kan volgens de onderzoekers echter meestal niet aan de houding van de leidinggevenden worden toegeschreven, maar moet wel verwezen worden naar de specifieke verlangens die in deze relaties vanuit de ondergeschikten vaak naar voor blijken te komen.

Daarbij wordt opgemerkt dat vrouwelijke werknemers tegenover een mannelijke leidinggevende meestal niet dezelfde verwachtingen naar voor brengen. “Vaak wordt bij onderlinge conflicten tussen vrouwen gesproken over een Queen Bee Syndroom, waarbij vrouwelijke managers ondergeschikte seksegenoten extreem streng zouden behandelen, maar dat fenomeen blijkt hier niet aan het werk te zijn,” betoogt onderzoeksleider Jane Hurst, professor management aan de Massey University. “Wel moet worden vastgesteld dat vrouwelijke werknemers in het algemeen van leidinggevende seksenoten een hoger niveau van emotioneel begrip verwachten,” zegt de onderzoekster.

“Daarbij wordt ervan uitgegaan dat een vrouwelijke leidinggevende onder meer beter zou moeten begrijpen welke problemen de combinatie van het moederschap met een carrière creëren. Verwacht wordt vaak dat hieruit ook een aantal toegevingen – onder meer op het gebied van flexibiliteit – volgen.” Uit het onderzoek bleek volgens professor Hurst echter ook dat het traditionele hiërarchische bedrijfsmodel vaak niet overeenstemt met de carrière-ontwikkeling die veel vrouwen voor ogen hebben. Vrouwen bekijken volgens haar hun loopbaan veel minder vanuit een streven naar de opwaartse professionele mobiliteit in een hiërarchische organisatie.

“Voor hen staat een succesvolle carrière vaak eerder synoniem voor een uitdagend en interessant werk,” aldus Janet Hurst.

Lees Verder

09:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrouw |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.