28-06-17

Aanwezigheid smartphone vermindert cognitieve capaciteit

Alleen al de fysieke aanwezigheid van een smartphone - zelfs al is het apparaat uitgeschakeld - heeft een negatieve impact op de cognitieve capaciteit van de bezitter. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Texas bij nagenoeg achthonderd smartphone-bezitters. Opgemerkt wordt dat de nabijheid van de smartphone tijdens de uitvoering van een taak de gebruiker dwingt om niet aan het apparaat te denken. Er moet volgens de onderzoekers echter hersencapaciteit worden geïnvesteerd om de smartphone bewust te negeren, waardoor het brein minder beschikbare reserves overhoudt om de taak uit te voeren.

“Uit de studie bleek dat de cognitieve capaciteit van het individu afneemt naarmate zijn smartphone - nochtans uitgeschakeld - zich dichter in de nabijheid bevindt,” benadrukt onderzoeksleider Adrian Ward, professor marketing aan de University of Texas. “Wanneer de smartphone zich in een andere kamer bevond, bleken de kandidaten op cognitieve tests de beste resultaten te halen. Die prestaties kennen echter een significante achteruitgang wanneer de smartphone merkbaar op een tafel in de directe omgeving van zijn bezitter wordt gelegd. De slechtste resultaten worden echter geboekt wanneer de proefpersonen toelating krijgen de smartphone in hun broekzak op de bergen.”

“Het bewuste brein houdt zich tijdens de uitvoering van een cognitieve taak weliswaar niet rechtstreeks met de smartphone bezig, maar ook de inspanning om niet aan het apparaat te denken neemt hersencapaciteit in beslag,” betoogt professor Ward. “Daardoor kan slechts een gedeelte van de maximale cognitieve mogelijkheden worden ingezet om een gevraagde taak uit te voeren.” Tevens kon worden vastgesteld dat ook een grotere afhankelijkheid van de smartphone een negatieve impact heeft op de cognitieve prestaties. Anderzijds moest worden geconcludeerd dat er bij de invloed tussen een uitgeschakelde en operationele smartphone geen enkel verschil kon worden gemerkt.

“Men kan niet zeggen dat de kandidaten mogelijk afgeleid zouden kunnen worden door de activiteit op de telefoon”, zegt Adrian Ward. “De loutere aanwezigheid van het apparaat bleek voldoende om de cognitieve capaciteiten aan te tasten.

Lees Verder

11:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smartphone |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.