28-06-17

Nieuwsoverzicht

Het sociale netwerk Facebook heeft de grens van twee miljard gebruikers bereikt. Dat heeft Mark Zuckerberg, chief executive van Facebook, bekend gemaakt. Benadrukt wordt dat inmiddels een kwart van de wereldbevolking een account op Facebook heeft. Het sociale netwerk werd dertien jaar geleden opgericht en bereikte vijf jaar geleden de grens van één miljard gebruikers. Sindsdien werd driekwart van de verdere groei buiten de westerse wereld geregistreerd. Ook blijkt dat 66 procent van de gebruikers dagelijks op Facebook actief is. In de ranglijst van sociale media staat YouTube op de tweede plaats met 1,5 miljard gebruikers, gevolgd door Instagram (700 miljoen) en Twitter (328 miljoen).

Telegraaf Media Groep (TMG) heeft besloten om dochterbedrijf Keesing, uitgever van puzzelboeken, te verkopen. Het is de bedoeling om de verkoop voor eind dit jaar af te ronden. Dat heeft de Nederlandse groep bekend gemaakt. Er zou wel overwogen worden om een minderheidsbelang in Keesing aan te houden. Benadrukt wordt dat de omzet en winst van Keesing de voorbije jaren een sterke groei heeft gekend, maar er wordt aan toegevoegd dat een eventuele verkoop het dochterbedrijf beter in staat zou stellen zijn internationale groei te versnellen. In maart was al een verkoop van Keesing aangekondigd. Een aantal kandidaten zou zich al hebben gemeld.

Het kranenbedrijf Sarens heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 555 miljoen euro. Dat was een daling met 6,6 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst viel met 14 procent terug tot 129 miljoen euro. Het bedrijf moest tevens een nettoverlies boeken van 31 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 17 miljoen euro het jaar voordien. De achteruitgang moet volgens Sarens worden toegeschreven aan de dalperiode die de oliesector en andere grondstoffen hebben doorgemaakt en waardoor klanten diverse investeringsprojecten uitstellen. Olie en gas vertegenwoordigen ruim een kwart van de groepsomzet van Sarens. Volgend jaar wordt een herstel verwacht.

Het biotechbedrijf Histogenex investeert bijna 10 miljoen euro in een nieuwbouw in Wilrijk. De onderneming ontwikkelt kankertests die niet alleen een diagnose stellen, maar ook de meest geschikte behandeling suggereren. Klanten van Histogenex zijn universiteiten, ziekenhuizen en farmabedrijven. Het bedrijf werd de voorbije periode met een sterk toegenomen vraag geconfronteerd. Daarom werd naar eigen zeggen ook een uitbreiding van de bedrijfssite noodzakelijk. Histogenex realiseerde vorig jaar een omzet van 17 miljoen euro. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Dit jaar wordt gerekend op een omzet tussen 21 miljoen euro en 23 miljoen euro.

Het biotechbedrijf Ablynx uit Gent krijgt van zijn Amerikaanse partner Merck een mijlpaalbetaling van 2,5 miljoen euro voor de opstart van een nieuwe fase in een gezamenlijk onderzoeksproject rond immuno-oncologie. Dat heeft Ablynx bekend gemaakt. Edwin Moses, gedelegeerd bestuurder van Ablynx, benadrukt dat de combinatie een groot potentieel bezit om een aantal belangrijke nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Hij zegt veel te verwachten van de combinatie van de nanobody-technologie van Ablynx met de immuno-oncologische expertise van Merck. Ablynx verwacht dat het onderzoeksproject snel tot een klinisch onderzoek bij vrijwilligers zou kunnen leiden.

Daniel Ropers stopt als algemeen directeur van de Nederlandse webwinkel Bol.com. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Ropers zet zijn carrière verder als bestuursvoorzitter van Springer Nature, een uitgever van wetenschappelijke artikelen. Bij Bol.com wordt Ropers opgevolgd door Huub Vermeulen, die als bestuurslid was van de webwinkel. Bol.com werd bijna twintig jaar geleden door Ropers, destijds consulent bij McKinsey, bedacht. Kort daarna werd hij financieel directeur van de webwinkel. Begin deze eeuw werd hij door het platform aangesteld als algemeen directeur. Bol.com heeft inmiddels in Nederland en België naar eigen zeggen ongeveer 7,5 miljoen klanten en 16.000 verkooppartners.

De grote Britse banken moeten in achttien maanden een speciale buffer van 11,4 miljard pond aanleggen voor een mogelijke economische crisis door de Brexit. Dat heeft de Bank of England bekend gemaakt in een rapport over de financiële stabiliteit van de financiële sector. Opgemerkt wordt dat de banken de bijzondere buffer voor speciale macro-economische crisisomstandigheden van 0 procent naar 0,5 procent moeten opvoeren. Tegen eind juni volgend jaar zou die buffer een reserve van 5,7 miljard pond moeten omvatten. Tegen eind volgend jaar moet die buffer volgens tot 11,4 miljard pond worden verdubbeld. Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, roept daarbij op tot waakzaamheid.

Het voorstel van Heineken om Britse pubs af te stoten is mogelijk voldoende om de mededingingsproblemen rond de overname van adressen van Punch Taverns weg te nemen. Dat heeft de Britse Competition and Markets Authority (CMA) gemeld. Heineken wil ongeveer negentienhonderd Britse pubs van Punch Taverns overnemen, maar de autoriteiten stelden dat op een aantal locaties in het land de concurrentie in het gedrang dreigde te komen. De Amsterdamse brouwer stelde voor om pubs op deze locaties te verkopen om voldoende concurrentie te garanderen. Het onderzoek loopt weliswaar nog, maar volgens de autoriteit lijkt de maatregel voldoende om de bezwaren tegen de overname te schrappen.

Het Amerikaanse internetbedrijf Google moet wegens machtsmisbruik op de Europese markt een boete betalen van 2,42 miljard euro. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Google wordt met een Europese recordboete geconfronteerd. Het internetbedrijf misbruikt volgens de Europese autoriteiten zijn zoekmachine om eigen producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, te bevoordelen ten opzichte van de concurrentie. In Europa verlopen 90 procent van alle zoekopdrachten langs Google. Daardoor heeft het bedrijf een grote dominantie op de zoekmarkt. Google zegt echter niet akkoord te gaan met de visie van de Europese Commissie en overweegt in beroep te gaan.

De genationaliseerde Spaanse bank Bankia fuseert met de kleinere concurrent Banco Mare Nostrum (BMN). Door de fusie zegt Bankia zijn positie als vierde bank van Spanje te verstevigen. De Spaanse overheid hoopt vermoedelijk door de schaalgrootte een betere prijs te kunnen krijgen als het nog overgebleven belang in Bankia naar de beurs gebracht wordt. Bankia werd zeven jaar geleden opgericht, maar dreigde twee jaar later door de Spaanse vastgoedcrisis ten onder te gaan. De instelling moest met 20 miljard euro door de Spaanse overheid worden gered. Sindsdien heeft de Spaanse staat een meerderheidsbelang in de bank. Door de fusie verwatert dat belang tot 66,56 procent.

In Brazilië is president Michel Terner (76) door hoofdaanklager Rodrigo Janot officieel beticht van corruptie. Terner is daarmee het eerste Braziliaanse staatshoofd dat in staat van beschuldiging is gesteld wegens criminele handelingen. Janot beschuldigt Temer ervan 150.000 euro steekpenningen te hebben aangenomen van Joesley Batista, topman van het vleesconcern JBS Group. De betrokkenheid van Terner in het omvangrijke Braziliaanse corruptieschandaal Lava Jato zou gebleken zijn uit geheime geluidsopnames. Het Braziliaanse hooggerechtshof moet beslissen of de klacht tegen Terner wordt overgemaakt aan het Braziliaans congres, dat over een eventuele vervolging moet beslissen.

Aardgasrederij Exmar heeft van zijn schuldeisers toestemming gekregen om de terugbetaling van een lening van 1 miljard Noorse kronen of 105 miljoen euro met twee jaar uit te stellen. Voorzien was dat Exmar het betrokken krediet in juli van dit jaar zou terugbetalen, maar door het mislukken van een verkoop van een aantal activa aan de Nederlandse groep Vopak, beschikt de rederij op dit ogenblik niet over de middelen om die schuld af te lossen. Bijna 95 procent van de obligatiehouders zou de verlenging van het krediet hebben goedgekeurd. Daarbij moet wel met een verhoogde intrestvoet worden rekening gehouden. Gewag wordt gemaakt van een intrestvoet van 8,9 procent.

Het financiële bedrijf Intellecteu haalt met een kapitaaloperatie een bedrag van 2 miljoen euro op bij investeerder Pamica van ondernemer Michel Akkermans. Intellecteu levert onder meer integratiediensten voor de globale financiële markt, met extra aandacht voor internationale transacties. Met de bijkomende middelen wil het bedrijf zich meer focussen op nieuwe toepassingen van blockchain en aanverwante technologieën. Het is tevens de bedoeling op Intellecteu, opgericht door Dirk Avau en Hanna Zubko, verder op internationale schaal te laten groeien. Het bedrijf beschikt al over kantoren in Brussel, Kiev, Lissabon, Mexico City en New York. Akkermans wordt bij Intellecteu aangesteld tot voorzitter.

De Amerikaanse chipmaker Nvidia ontwikkelt in samenwerking met Zenuity, een joint-venture van de Volvo en Autoliv, systemen en software voor zelfrijdende auto’s. De partijen zetten hiervoor de technologieën van Nvidia rond kunstmatige intelligentie in. Volvo wil over vier jaar een autonome wagen op de markt introduceren. Daarvoor werd ook de joint-venture Zenuity opgericht. Zenuity, dat ongeveer tweehonderd werknemers telt, werkt aan de ontwikkeling van software voor zelfrijdende auto’s. Daarbij kan nu ook beroep worden gedaan op de artificiële intelligentie van Nvidia. Die technologie wordt gebruikt voor de navigatie, de identificatie van obstakels en het anticiperen op mogelijke gevaren.

Het Amerikaanse concern Apple heeft het Duits bedrijf SensoMotoric Instruments (SMI) overgenomen. Dat heeft Apple bevestigd. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. SensoMotoric heeft een bril ontwikkeld die de oogbewegingen van zijn drager registreert. Het Duitse bedrijf richtte zich in eerste instantie op wetenschappelijke doeleinden, maar zou ook al andere toepassingen hebben uitgetest, waarbij onder meer gekeken werd naar de besturing van games. De overname van het Duitse bedrijf moet gezien worden in de toenemende interesse die Apple zou hebben voor augmented reality. Mogelijk zou de iPhone van Apple met de Duitse technologie kunnen worden uitgerust.

Meer Nieuws

08:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.