29-06-17

Nieuwsoverzicht

De Japanse verzekeraar MS Amlin brengt zijn Europees hoofdkwartier van Londen over naar Brussel. Het internationale hoofdkwartier van de groep blijft wel in de Britse hoofdstad. In de motivering voor zijn verhuis verwijst MS Amlin onder meer naar het ondernemingsvriendelijk klimaat in België en de centrale liggen van België in Europa. De verhuis is ingegeven door de beslissing van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten. MS Amlin, dat al kantoren heeft in Brussel en Antwerpen, is een onderdeel van de groep Mitsui Sumitomo, een van de tien grootste verzekeraars ter wereld. Eerder gaven ook sectorgenoten QBE Insurance en Lloyd’s aan een Europees hoofdkantoor in Brussel te installeren.

Italië wil de mogelijkheid om zijn havens af te sluiten voor buitenlandse schepen die vluchtelingen in het land aan wal hebben proberen te zetten. Dat hebben Italiaanse media gemeld. De Italiaanse ambassadeur zou bij Dimitris Avramopoulos, Europees commissaris voor migratie, een aanvraag voor een afsluiting van de havens hebben ingediend. De voorbije dagen zijn opnieuw meer dan tienduizend vluchtelingen in Italië aangekomen. Volgens de Italiaanse regering is de situatie onhoudbaar geworden. Het land merkt op zijn internationale verplichtingen ruimschoots te zijn nagekomen en de Italiaanse premier Paolo Gentiloni heeft de andere Europese landen ervan beticht weg te kijken.

De breuk met Groot-Brittannië zal ook voor de Europese Unie grote financiële gevolgen hebben. Dat heeft Günter Oettinger, Europees commissaris voor begroting, gezegd. Volgens hem zal op de jaarlijkse begroting van de Europese Unie met een bijkomend tekort tussen 10 miljard euro en 12 miljard euro rekening moeten worden gehouden. Wanneer ook extra investeringen worden doorgevoerd op het gebied van defensie, grensbewaking en veiligheid, kan dat tekort volgens Oettinger oplopen tot 20 miljard euro. Daarom zal moeten worden gespaard, maar ook zullen bijkomende budgetten worden opgehaald bij de lidstaten of zullen nieuwe inkomstenbronnen moeten worden aangeboord.

Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung gaat in Newberry in de Amerikaanse staat South Carolina een nieuwe fabriek voor wasmachines en andere huishoudelijke apparaten bouwen. Met de fabriek, die bijna duizend nieuwe banen zou opleveren, is een investering gemoeid van 380 miljoen dollar. Samsung vestigt zich in Newberry in een industrieel complex dat eerder door Caterpillar werd gebruikt. De fabriek moet Samsung de mogelijkheid bieden om de productie in de Verenigde Staten verder op te voeren. Op dit ogenblik heeft Samsung in de Verenigde Staten al bijna 18.500 werknemers. Het Zuid-Koreaanse bedrijf benadrukt de investering al enkele jaren in overweging te hebben.

Het Britse luxe-automerk Aston Martin wil over twee jaar zijn elektrische sportwagen RapidE op de markt brengen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Er zullen van het type slechts 155 exemplaren worden gebouwd. De wagen werd twee jaar geleden als concept voorgesteld en wordt nu in productie genomen. Bij de ontwikkeling van de wagen werkt Aston Martin samen met het Williams Racing, constructeur van racewagens. De elektrische wagen wordt gebouwd op basis van Rapide, de sedan van Aston Martin. Over de prijs en de actieradius van de elektrische versie zijn nog geen details bekend. Andy Palmer, topman van Aston Martin, benadrukt dat ook bij de RapidE prestaties centraal zullen staan.

Het logistieke bedrijf Essers investeert op de voormalige terreinen van autobouwer Ford Motor langs het Albertkanaal in Genk 75 miljoen euro in nieuwe magazijnen met een totale oppervlakte van 160.000 vierkante meter. Door de investering zouden ook 420 arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Een eerste fase van het project zou volgend jaar al operationeel moeten zijn. De nieuwe site kreeg de naam Dry Port Genk en moet een centrum worden voor de logistieke operaties van de chemiedivisie van Essers. In de magazijnen zullen onder meer lakverven voor auto’s en reinigingsproducten worden gestockeerd. De activiteiten van het centrum zouden maandelijks 1.800 vrachtwagenritten moeten vervangen.

De Nederlandse webwinkel Coolblue gaat zijn grote elektronische producten - zoals koelkasten, wasmachines en televisietoestellen - in België zelf installeren. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Tot voort kort deed Coolblue voor de distributie nog een beroep op externe logistieke partners, maar wil ook die activiteit voor eigen rekening uitvoeren. In Nederland was Coolblue één jaar geleden al gestart met een gelijkaardige service. Voor de nieuwe dienst heeft de webwinkel al vijftig Belgische chauffeurs aangeworven. Tegen eind dit jaar zou het bedrijf een ploeg van honderd Belgische chauffeurs willen vormen. De producten zullen worden geleverd vanuit een aantal kleine Belgische magazijnen.

Het bedrijf Deckers Outdoor, moederconcern van het schoenenmerk Uggs, moet zichzelf tegen een aantrekkelijk prijs te koop zetten. Dat heeft de activistische aandeelhouder Marcato Capital Management, die een belang van ongeveer 6 procent heeft in Deckers, geëist. Indien het bedrijf niet op die eis ingaat, wil Marcato naar eigen zeggen de volledige raad van bestuur van Deckers laten vervangen. Marcato zegt de steun te hebben van minstens zes andere aandeelhouders. De activistische aandeelhouder merkt op dat Deckers niet in lukt om een voldoende winstgroei te realiseren. Hij heeft ook kritiek op de waardecreatie voor de aandeelhouders. Deckers had in april al gemeld potentiële initiatieven te bestuderen.

De Antwerpse ring tussen Borgerhout en Deurne en de verkeerswisselaar in Ranst worden testgebied voor zelfrijdende auto’s. Dat heeft Philippe Muyters, Vlaams minister van innovatie, gemeld. Een aantal rijstroken zullen worden uitgerust met sensoren die informatie aan zelfrijdende auto’s kunnen doorgeven. Daarmee kunnen de zelfrijdende auto’s het verkeer aansturen en files en ongevallen vermijden. De eerste tests zouden over een tweetal jaar worden opgestart. Naast de Antwerpse regio zijn er ook proefprojecten voorzien in Lyon (Frankrijk), Vigo (Spanje), Nürnberg-München (Duitsland) en Rotterdam-Den Haag (Nederland). In totaal is voor het project een budget van 20 miljoen euro voorzien.

Het Nederlandse technologieconcern Philips wil het Amerikaanse bedrijf Spectranetics, ontwikkelaar van apparatuur voor vaatchirurgie, overnemen. Met het bod is een bedrag van 1,9 miljard euro gemoeid. Dat heeft het Nederlandse concern gemeld. Met Spectranetics haalt Philips technologie in huis die naar eigen zeggen nauw aansluit bij het eigen aanbod voor chirurgische ingrepen met behulp van beeldvormende apparatuur. Benadrukt wordt dat Spectranetics een dubbelcijferige groei kent. Dit jaar wordt een omzet van ongeveer 300 miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld. Spectranetics is onder meer eigenaar van het product Stellarex, een ballon die in het lichaam kan worden gebracht.

Het Amerikaanse concern Western Digital mag niet langer proberen de verkoop van de chipdivisie van het Japanse bedrijf Toshiba te blokkeren. Dat staat in een klacht die Toshiba tegen Western Digital heeft neergelegd. Het Japanse concern eist ook een schadevergoeding van ongeveer 1 miljard dollar. Western Digital wijst op een samenwerkingsakkoord met de chipdivisie van Toshiba. Die collaboratie zou door een verkoop van de divisie in het gedrang worden gebracht. Toshiba wil met de verkoop van de divisie de nodige financiële middelen verzamelen om de verliezen te kunnen dekken die werden geboekt op de activiteiten van zijn Amerikaanse nucleaire dochterbedrijf Westinghouse.

Het Franse kabelconcern Altice toont interesse om het Amerikaanse netwerkbedrijf Lightower Fiber Networks over te nemen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Eerder dit jaar werd aangegeven de Lightower zichzelf in de etalage zou plaatsen. Voor een overname van het bedrijf zou een prijs van meer dan 7 miljard dollar worden gevraagd. Daarbij werden onder meer CenturyLink, Zayo Group en Crown Castle als mogelijke bieders naar voor geschoven. Op dit ogenblik is Lightower nog in handen van de investeerders Berkshire Hathaway, Pamlico en Abry. Er wordt op gewezen dat de verkoop een logische stap lijkt en zou volgen op gelijkaardige transacties die al in de telecomsector konden worden geregistreerd.

Het Nederlandse bedrijf ASML krijgt de toelating om in zijn toeleverancier Carl Zeiss SMT een belang van 24,9 procent te nemen. Dat hebben de mededingingsautoriteiten in Duitsland, Zuid-Korea en China beslist. Door de toestemming is aan alle voorwaarden voor de overname voldaan. Met de verkoop is een bedrag van 1 miljard euro gemoeid. ASML is een fabrikant van chipmachines en had in november vorig jaar al gezegd een belang te willen nemen in zijn Duits toeleverancier. De volgende jaren worden bij Carl Zeiss immers belangrijke investeringen gepland in nieuwe technologieën voor de volgende generatie machines van zijn Nederlandse opdrachtgever, die een budget van 760 miljoen euro zou bijdragen.

De financiële en operationele gevolgen van het dieselschandaal voor het Duitse autoconcern Volkswagen lijken onder controle. Dat heeft het ratingbureau Fitch bekend gemaakt. Volgens het bureau is er inmiddels meer duidelijkheid over de gevolgen van het dieselschandaal. Het risico van verdere juridische stappen tegen Volkswagen is volgens Fitch weliswaar nog niet verdwenen, maar benadrukt wordt dat de risico's beheersbaar lijken. Zelfs indien toch nog enkele miljarden euro bijkomende schade zou moeten worden betaald, zou Volkswagen voor het bureau niet direct in financiële problemen komen. De kredietrating bleef op BBBplus, maar de vooruitzichten werden van negatief naar stabiel gebracht.

De bedrijf June Energy uit Antwerpen wil voor eind dit jaar 3 miljoen euro extra kapitaal ophalen. Gekeken wordt naar binnenlandse en buitenlandse investeerders. June Energy ging midden vorig jaar van start en heeft een technologie ontwikkeld die het energieverbruik van zijn klanten meet en automatisch naar de goedkoopste leverancier overschakelt. Dat zou een jaarlijkse besparing van meer dan 10 procent kunnen opleveren. De onderneming zegt maandelijks tussen vierhonderd en vijfhonderd klanten aan te trekken. Tegen eind dit jaar zou worden gemikt op vierduizend tot vijfduizend gebruikers. June Energy ging vorig jaar van start met een kapitaal van 1 miljoen euro.

Meer Nieuws

08:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.