30-06-17

Nieuwsoverzicht

De Britse supermarktketen Tesco schrapt nog eens twaalfhonderd banen om toenemende kostendruk te kunnen beheersen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De voorbije jaren zijn er bij Tesco al tienduizenden banen verdwenen. De arbeidsplaatsen die nu moeten worden geschrapt, bevinden zich op het Britse hoofdkantoor en in kantoren in India, waar ongeveer een kwart van zijn medewerkers zijn baan verliest. De waardedaling van het pond door de brexit heeft een ongunstige impact op de marges van Tesco, dat voor sommige inkopen meer moet betalen. Daarnaast is er de toenemende concurrentie van budgetketens zoals Aldi en Lidl en de online handel.

De Britse regering wil de voorgenomen overname van het Britse mediaconcern Sky door de Amerikaanse groep 21st Century Fox uitgebreid onderzoeken. Men wil onderzoeken of de pluriformiteit van de Britse mediawereld gewaarborgd blijft. De Britse overheid is bang dat Rupert Murdoch, topman van Fox, een dominante invloed in het medialandschap zou kunnen opbouwen. Dat hebben verscheidene media gemeld. Met de overname, die in december vorig jaar werd aangekondigd, wil Rupert Murdoch het Britse concern helemaal in handen krijgen. Murdoch bezit al een participatie van 39 procent in Sky en heeft een bod van 14,5 miljard dollar gedaan op het resterende pakket aandelen.

Het Canadese concern Bombardier, fabrikant van vliegtuigen en treinen, schrapt de volgende jaren in Duitsland 2.200 banen. Dat heeft Bombardier bekend gemaakt. Op dit ogenblik werken in de Duitse divisie van Bombardier nog 8.500 mensen in zeven verschillende fabrieken. De bezuinigingsronde moet naar eigen zeggen meer financiële ruimte creëren om in nieuwe technologieën te kunnen investeren. Alle Duitse fabrieken van Bombardier worden getroffen, maar geen enkele vestiging zal helemaal worden gesloten. De reorganisatie wordt gespreid over een periode van drie jaar. Daardoor hoopt Bombardier ook gedwongen ontslagen te kunnen voorkomen.

Investeringsmaatschappij Sycamore neemt voor bijna 7 miljard dollar de Amerikaanse groep Staples, leverancier van kantoorbenodigdheden, over. Ook Cerberus Capital had een bod gedaan op Staples, dat het voorstel echter onvoldoende vond. Er was echter ook al langere tijd gewag gemaakt van gesprekken tussen Sycamore en Staples, dat al geruime tijd met tegenvallende resultaten wordt geconfronteerd. De omzet van het bedrijf staat immers onder druk. Het kantoor wordt immers steeds meer een digitale omgeving. Daarnaast is er ook de toenemende populariteit van de online verkoop, waaronder de fysieke winkels van Staples lijden. Het bedrijf heeft al veel onrendabele filialen gesloten.

Voor een rechtbank in Den Haag heeft vier Nigeriaanse vrouwen tegen het energieconcern Shell een klacht neergelegd wegens medeplichtigheid aan moord. Dat heeft Amnesty International, dat de Nigeriaanse weduwen bijstaat, gemeld. Shell wordt er in een burgerlijke procedure van beticht in het midden van de jaren negentig het militaire regime in Nigeria geholpen te hebben protesten tegen olieboringen in het Ogoni-gebied te onderdrukken. Shell wordt daarbij ook beticht van medeplichtigheid aan de moord op negen mannen die tijdens de protesten waren opgepakt en door het regime werden opgehangen. De vrouwen eisen publieke excuses van Shell. Ook wordt aangestuurd op een schadevergoeding.

Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé zal tot het einde van dit decennium voor 20 miljard Zwitserse frank of 18,4 miljard euro eigen aandelen inkopen. Dat heeft het concern bekend gemaakt. De beslissing volgt op een actie van de Amerikaanse activistische investeerder Daniel Loeb, die had geëist dat Nestlé betere prestaties zou nastreven. Door de terugkoop van de aandelen, waarmee Nestlé zijn aandeelhouders beloont, hoopt het concern de activistische belegger van antwoord te kunnen dienen. Tevens kondigde Nestlé aan zich meer te willen richten op groeimarkten, zoals koffie, dierenproducten, babyvoedsel en mineraalwater. Mogelijk worden daarbij enkele kleinere merken afgestoten.

Het Israëlische bedrijf Eviation heeft het prototype van zijn elektrisch vliegtuig Alice Commuter voorsteld. Het toestel heeft een bereik van 950 kilometer en zou naast een bemanning van twee personen ook zes tot negen passagiers kunnen vervoeren. Volgens Eviation voldoet het ontwerp van het toestel aan alle internationale eisen, zodat de certificering geen grote problemen zou kunnen opleveren. De eerste commerciële vluchten zouden al over vier jaar kunnen plaatsvinden. Het bedrijf ziet de Alice Commuter als een milieuvriendelijk alternatief voor verplaatsingen met de auto of de trein tussen grote agglomeraties. De luchtvaart heeft een aandeel van 2 procent in de uitstoot van koolstofdioxide.

Dataverwerker Sentiance uit Antwerpen haalt met een kapitaaloperatie een bedrag van 8 miljoen euro op. Het geld werd ingezameld bij KPN Ventures en de bestaande aandeelhouders van de dataverwerker. Het bedrijf, dat zakelijke klanten een dieper inzicht in de stroom klantgegevens wil bezorgen, wil de bijkomende financiële middelen gebruiken voor de ontwikkeling van een aantal prototypes. Onder meer zal worden geïnvesteerd in de rekrutering van experts. In die technologische ontwikkelingen zou een bedrag van ongeveer 4 miljoen euro worden voorzien. Het saldo is voor de verdere exploratie van de Amerikaanse en Aziatische markt. Sentiance heeft al kantoren in Antwerpen, Londen en New York.

De Franse miljardair François Pinault, de zakenman achter luxemerken als Yves Saint Laurent en Gucci, wil over twee jaar zijn persoonlijke collectie moderne en hedendaagse kunst in de Bourse de Commerce in Parijs exposeren. Pinault laat aan het complex, dat hij gedurende een halve eeuw mag leasen voor een bedrag van 7 miljoen euro per jaar, een renovatie van 108 miljoen euro uitvoeren. Het museum wordt ontworpen door de Japanse architect Tadao Ando. Pinault bezit een collectie met meer dan drieduizend werken van onder meer Mark Rothko, Pablo Picasso, Jeff Koons, Piet Mondriaan en Damien Hirst. Eerder probeerde hij van een oude Renault-fabriek op het Île de Seguin een museum te maken.

De Britse vloerspecialist Carpetright heeft het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 457,6 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 0,2 procent tegenover het jaar voordien. Op de Britse markt werd een daling met 2,6 procent tot 381 miljoen pond gemeld. De nettowinst viel echter met ruim 21 procent terug tot 14,4 miljoen pond. Het bedrijf had onder meer te maken met kosten voor winkelsluitingen en de herinrichting van een aantal andere filialen. Tevens diende het bedrijf rekening te houden met de afzwakking van het Britse pond. Wilf Walsh, topman van Carpetright, maakte in het algemeen gewag van een bemoedigende start van zijn nieuwe boekjaar, ondanks de uitdagende en concurrentiële omgeving.

De Nederlandse verzekeraar Aegon heeft de verkoop van een deel van zijn verzekeringsactiviteiten in de Verenigde Staten aan herverzekeraar Wilton Re afgerond. Dat heeft Aegon bekend gemaakt. Daarnaast is ook voorzien dat Wilton Re de herverzekering zal verzorgen van 14 miljard dollar aan contracten van de resterende divisies van Transamerica, dochter van Aegon. Door de operatie maakt Aegon een kapitaal van ongeveer 700 miljoen dollar vrij. Daardoor kan de verzekeraar zijn kapitaalbuffer opnieuw verder versterken. Aegon probeert al verscheidene jaren een grotere kapitaalbuffer aan te leggen. Wel zal de jaarlijkse winst door de verkoop met ongeveer 30 miljoen euro afnemen.

De Amerikaanse drogisterijketen Walgreens Boots Alliance neemt 2.186 winkels van sectorgenoot Rite Aid over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5,2 miljard dollar. Anderhalf jaar geleden hadden de twee partijen een akkoord gesloten voor een volledige overname van Rite Aid, maar uit vrees voor concurrentie-problemen moest die overeenkomst worden geschrapt. Walgreens betaalt voor de verbreking van die overeenkomst een Rite Aid een schadevergoeding van 325 miljoen dollar. Rite Aid wil zich na de verkoop beter positioneren als een regionale drogisterij en zich meer focussen op gezondheidszorg. Rite Aid had eind vorig kwartaal nog meer dan 4.500 filialen.

Het Nederlandse telecomconcern KPN Groep heeft de online provider Solcon overgenomen. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet gemeld. De transactie moet KPN Groep toelaten zijn positie op de markt voor breedbanddiensten verder te versterken. Solcon bedient ongeveer 45.000 particuliere klanten met internet, vaste en mobiele telefonie en televisie-diensten. Daarnaast is het bedrijf ook actief in de zakelijke markt met hosting, internet en datacenter services. Solcon zegt door de samenwerking met KPN Groep op een sterkere groei te kunnen rekenen. Het bedrijf, dat ruim zeventig medewerkers telt, blijft onder eigen naam actief.

In Los Angeles heeft het stadsbestuur zich akkoord verklaard met de bouw van het Lucas Museum of Narrative Art. Dat heeft de stad bekend gemaakt. Het museum is een initiatief van George Lucas. De collectie zal bestaan uit filmmemorabilia en moderne kunst. George Lucas, bedenker van Star Wars, droomt al lang van een museum. Eerst dacht Lucas daarbij aan zijn thuisstad San Francisco, maar uiteindelijk werd gekozen voor de locatie in Los Angeles, in de omgeving van de campus van de University of Southern California (USC), waar de filmmaker heeft gestuurd. De museum van het museum vergt een investering van 1,4 miljard dollar, die door Lucas zelf zal worden gedragen.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft het Amerikaanse bedrijf CardioProlific, fabrikant van katheters die bloedklonters in aders moeten helpen aanpakken, overgenomen. Dat heeft Philips bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De technologie van CardioProlific sluit aan bij het eigen productaanbod van Philips op het gebied van beeldgestuurde vaatchirurgie en bij de portfolio van het Amerikaanse bedrijf Spectranetics, dat eerder door de Nederlandse groep voor een bedrag van 1,9 miljard euro werd overgenomen. Omdat de technologie van CardioProlific zich nog in ontwikkelingsfase bevindt, heeft het bedrijf nog geen omzet.

Meer Nieuws

08:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.