01-07-17

Nieuwsoverzicht

Chauffeurs van het alternatieve taxiplatform Uber hebben sinds de oprichting van het bedrijf zeven jaar geleden al meer dan vijf miljard ritten verzorgd. Dat heeft Uber bekend gemaakt. In juni vorig jaar werd de kaap van twee miljard ritten bereikt. De grens van vijf miljard verplaatsingen werd tijdens de derde week van de maand mei bereikt. Op dat ogenblik begonnen 156 chauffeurs in vierentwintig landen aan transporten die over afstanden van 470 meter tot 27 kilometer liepen. De betrokken chauffeurs ontvingen een bonus van 500 dollar. De nieuwe mijlpaal toont volgens waarnemers de aanhoudende populariteit van Uber, dat in zijn Amerikaanse thuismarkt wel terrein moet toegeven aan concurrent Lyft.

Het Amerikaanse bedrijf Nike, fabrikant van sportartikelen, heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat eind mei werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 8,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met bijna 20 procent tot ruim 1 miljard dollar. Over het volledige boekjaar werd een omzetgroei met 6 procent tot 34,4 miljard dollar opgetekend. De nettowinst steeg over diezelfde periode met 13 procent tot ruim 4,2 miljard dollar. Opgemerkt wordt dat Nike zijn boekjaar sterk heeft kunnen afsluiten. Nochtans was gevreesd dat het bedrijf terrein zou verliezen tegenover concurrenten zoals Adidas en Under Armour.

Genk Green Logistics mag een deel van de voormalige site van Ford Motor langs het Albertkanaal ontwikkelen. Genk Green Logistics in een joint-venture van de Limburgse milieugroep Group Machiels en het Antwerpse vastgoedbedrijf Intervest. Voor de herbestemming van de site - met een totale oppervlakte van 42 hectare - zal de joint-venture samenwerken met vastgoedontwikkelaar MG Real Estate van vastgoedontwikkelaar MG Real Estate van Ignace De Paepe en baggeraar Deme. Op de site - waar vroeger de perserij en de koetswerkafdeling van Ford Genk stond, komt een logistiek centrum voor ecommerce en de maakindustrie. Een ander deel van de site werd al toegewezen aan de transportgroep Essers.

Maaltijdkoerier Delivery Hero houdt aan zijn beursgang van 1 miljard euro uiteindelijk een bedrag van 483 miljoen euro over. Het saldo wordt immers uitgekeerd aan de internetholding Rocket Internet van de Duitse familiale groep Sanwer, die zijn belang in de maaltijdbezorger van 35,7 procent naar 25,7 procent heeft teruggebracht. Delivery Hero is na webwinkel Zalando drie jaar geleden de tweede dochteronderneming van Rocket Internet die naar de beurs kon worden gebracht. Delivery Hero kreeg bij zijn beursgang een marktwaarde van 4,8 miljard euro. Het bedrijf wil de bijkomende financiële middelen gebruiken in de strijd voor marktaandeel met rivalen Deliveroo en UberEats.

De Fruit Farm Group van de Vlaamse landbouwondernemer Hein Deprez koopt het Nederlandse bedrijf AC Hartman, producent van biologische producten uit de glastuinbouw en leverancier van supermarktketen Albert Heijn. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. De Fruit Farm Group is een plantageholding die drie jaar geleden werd afgesplitst van Univeg, dat inmiddels is opgegaan in Greenyard, dat eveneens in handen is van Hein Deprez. AC Hartman beschikt op dit ogenblik over een gebied van 72 hectare voor glastuinbouw, maar wil die oppervlakte de volgende jaren naar ongeveer 110 hectare uitbouwen. Het bedrijf gaat in Sexbierum in Friesland een experiment met geothermie opzetten.

Rusland heeft het embargo op voedselproducten uit westerse landen tot eind volgend jaar verlengd. Dat heeft de Russische president Vladimir bekendgemaakt. De verlenging van de maatregel is volgens Poetin noodzakelijk om de Russische belangen te verdedigen. Dat embargo is een reactie op de Amerikaanse en Europese sancties die aan Rusland werden opgelegd na de crisis in Oekraïne en de Russische annexatie van de Krim. De Europese Commissie besloot zopas ook zijn steun aan de Europese fruitproducenten te verlengen om de gevolgen van het Russische importverbod af te zwakken. Dat regime werd verlengd tot eind juni volgend jaar. Het hulppakket omvat subsidies tot 70 miljoen euro.

Het bedrijf Trinean uit Gentbrugge, fabribank van hoogtechnologische biotechapparatuur, wordt overgenomen door groep Unchained Labs uit California. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De verkoop van Trinean was noodzakelijk gebleken omdat de investeringsfondsen van aandeelhouders Vesalius Biocapital en Capital-E ten einde liepen en naar een overnemer diende te worden gezocht. Unchained Labs nam ook de participaties van investeerders Capricorn, Baekeland Fonds en Fidimec in Trinean en van de oprichters van de Vlaamse onderneming over. Trinean werd tien jaar geleden opgericht als een spinoff van de Universiteit Gent en het onderzoekscentrum Imec.

De haven van Zeebrugge heeft een eerste goederentrein uit de Chinese stad Daqing, geladen met personenwagens van autobouwer Volvo, ontvangen. Het transport nam een twintigtal dagen in beslag en passeerde onder meer langs Rusland Wit-Rusland, Polen en Duitsland. Daarbij moest een afstand van 9.832 kilometer worden afgelegd. In totaal vervoerde de trein 123 exemplaren van het model S90L dat in de fabriek van Volvo in Daqing wordt geproduceerd. Vanuit Zeebrugge zullen de wagens over de rest van Europa verdeeld. Langs maritieme weg zou het transport zestig dagen in beslag hebben genomen. Uiteindelijk hoopt Volvo wekelijks vier tot vijf transporten tussen Daqing en Zeebrugge te kunnen organiseren.

Voedingsgroep Ter Beke wordt volledig eigenaar van de Franse pastaproducent Stefano Toselli. Ter Beke had sinds twee jaar al een belang van 33 procent in Toselli, maar neemt nu ook de resterende aandelen over van GS&DH Holdings. De overname is volgens Ter Beke een logische stap in de groeistrategie van de onderneming. Met GS&DH Holdings had Ter Beke eerder al de Oost-Europese joint-venture Pasta Food Company opgericht. Daarmee wil de groep inspelen op de ontluikende markt voor bereide maaltijden in Centraal-Europa. Stefano Toselli is gevestigd in Normandië en is één van de marktleiders in gekoelde en ingevroren lasagnes. Toselli exporteert naar meer dan dertig landen.

De nieuwe sluis in Terneuzen zal worden gebouwd door het consortium Sassevaart, een joint-venture van de Belgische bedrijven Deme en Van Laere en het Nederlandse concern BAM Groep. Door de nieuwe sluis - met een lengte van 427 meter, een breedte van 55 meter en een diepte van 16,4 meter - wordt de haven van Gent ook met grotere schepen bereikbaar. Met de aanleg van de sluis is een bedrag gemoeid van 934 miljoen euro. De kosten voor beheer en onderhoud worden geraamd op een bedrag van 75 miljoen euro. Het project ontvangt 48 miljoen euro Europese subsidies. Vlaanderen investeert bijna 600 miljoen euro in de nieuwe sluis. Het saldo zal worden geleverd door Nederland.

De Antwerpse haven realiseerde vorig jaar een nettowinst van 122,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 13 miljoen euro tegenover het jaar voordien. De stijging is te danken aan de verkoop van het oude Havenhuis, die een meerwaarde van 22,4 miljoen euro heeft opgeleverd. Jacques Vandermeiren, topman van de Antwerpse haven, waarschuwde wel dat de volgende jaren gevreesd moet worden voor een daling van de financiële resultaten. Er staan immers een aantal grote projecten op het programma - zoals de Oosterweelverbinding, de renovatie van Royersluis en de uitbouw van het Saeftinghedok, die belangrijke financiële inspanningen zullen eisen. Er wordt een dividend van 21,3 miljoen euro uitgekeerd.

Aan het Kinepoliscomplex in Antwerpen heeft de groep Burger King zijn eerste Belgische filiaal geopend. Tegen het einde van dit jaar wil Burger Brands België, uitbater van de keten, al een achttal Belgische vestigingen hebben geopend. Burger Brands is ook eigenaar van de keten Quick, waarvan een aantal filialen tot vestigingen van Burger King zullen worden omgebouwd. Een aantal vestigingen van Quick blijft echter eveneens operationeel. Bedoeling van Burger King is om in België over een periode van vijf jaar tussen vijfendertig en veertig nieuwe vestigingen te openen. Burger Brands benadrukt echter dat Burger King en Quick een eigen publiek hebben en naast elkaar zullen blijven bestaan.

Israël wil in de Middellandse Zee, een vijftal kilometer voor de kust van Gaza, een kunstmatig eiland bouwen. Dat heeft Yisrael Katz, Israëlisch minister van inlichtingen, bekend gemaakt. Het initiatief moet volgens Katz een antwoord bieden aan de problemen waarmee Gaza en zijn bevolking te kampen hebben. De bouw van het eiland, dat met een brug met Gaza zou worden verbonden, zou een investering vergen van 5 miljard dollar. Het eiland zou een eigen haven en luchthaven krijgen en zou ook voorzien worden van eigen energiecentrales en waterzuivering. De bouw van het complex zou vijf jaar in beslag nemen en zou door internationale donoren moeten worden gefinancierd.

De Amerikaanse krant New York Times is door de republikeinse politica Sarah Palin wegens laster voor de rechtbank gedaagd. Dat heeft de krant meegedeeld. De krant zou volgens Palin midden vorige maand op de opiniepagina bewust een valse bewering over de politica hebben gepubliceerd. In het artikel, dat betrekking heeft op een schietpartij waarbij haar partijgenoot Steve Scalise zwaargewond raakte, wordt een verband gelegd met een eerdere campagne van Palin waarin democratische congresleden met een schietschijf werden afgebeeld. De krant had in een tweet weliswaar afstand genomen van het gesuggereerde verband, maar Palin nam met dat initiatief geen genoegen en legde bij de rechtbank klacht neer.

Thorsten Dirks, de nieuwe chief executive van luchtvaartmaatschappij Eurowings, treedt ook toe tot de raad van bestuur van SN Airholding, de groep boven zijn Belgische sectorgenoot Brussels Airlines. Beide bedrijven zijn dochters van de Duitse groep Lufthansa. Brussels Airlines noemt de benoeming van Dirks een logische stap, aangezien de Belgische maatschappij al een samenwerking met Eurowings heeft lopen. Waarnemers hebben echter de vrees uitgedrukt dat Brussels Airlines op termijn mogelijk in Eurowing zou kunnen opgaan. Dirks vervangt in de raad van bestuur van de Belgische maatschappij Harry Hohmeister, verantwoordelijk voor het hubmanagement bij Lufthansa.

Meer Nieuws

08:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.