02-07-17

Nieuwsoverzicht

Sportartikelenfabrikant Nike wordt de volgende vijf seizoenen kledingsponsor van de Engelse voetbalclub Tottenham Hotspur. Het bedrijf heeft een meerjarige overeenkomst gesloten met de Londense club, die het voorbije seizoen als tweede eindigde in de Premier League. Het contract zou een waarde hebben van ongeveer 30 miljoen pond per jaar. De voorbije vijf jaar werkte Tottenham Hotspur samen met Under Armour. Nike heeft nu een akkoord met de drie teams die het voorbije seizoen de rangschikking hebben aangevoerd. Ook landskampioen Chelsea en Manchester City hebben Nike immers als kledingsponsor. Tottenham Hotspur bouwt aan White Hart Lane een nieuw stadion en speelt volgend seizoen op Wembley.

De Verenigde Staten willen voor 1,3 miljard dollar wapens leveren aan Taiwan. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van landsverdediging bevestigd. Het contract omvat onder meer raketten en geleide bommen, naast het onderhoud en upgrades van reeds geleverde wapens, zoals een luchtafweersysteem. Het Amerikaanse Congres moet de verkoop wel nog goedkeuren, maar dat lijkt slechts een formaliteit. Het order is de eerste wapenlevering aan Taiwan onder president Donald Trump. De leveringen zouden China tegen het hoofd kunnen stoten, maar de Verenigde Staten zeggen dat het order tegemoetkomt aan de veiligheidsnoden van Taiwan. Twee jaar ontving Taiwan ook voor 1,8 miljard dollar Amerikaanse wapens.

Paul McCartney en het muzieklabel Sony hebben een compromis bereikt in hun dispuut rond de auteursrechten op het oeuvre van The Beatles. Dat heeft het magazine Hollywood Reporter gemeld. Financiële details over het akkoord werden niet meegedeeld. McCartney probeert al jaren de rechten terug te krijgen van de composities die hij samen met John Lennon heeft geschreven. Sony kocht acht jaar geleden de rechten uit de erfenis van zanger Michael Jackson, die de catalogus in het midden van de jaren tachtig voor een bedrag van 50 miljoen dollar had verworven. Sony had eerder gemeld niet bereid te zijn om de rechten op de portfolio van The Beatles zomaar af te staan.

Steeds meer maffiabendes uit Sicilië wijken uit naar Duitsland omdat ze in hun thuisland in financiële moeilijkheden komen. Dat heeft de Britse krant The Guardian gemeld. De Siciliaanse bendes zouden immers in Italië zware klappen hebben gekregen van de economische crisis en van de strijd van de overheid tegen de georganiseerde misdaad. Onder meer zouden de Italiaanse bendes een nieuwe toekomst zoeken in Baden-Württemberg, één van de meest welvarende regio’s van Duitsland. Onder meer de Siciliaanse maffiafamilie Mondino uit Palermo zou in Duitsland actief zijn, net zoals de Cosa Nostra. Onder meer de Siciliaanse bouwsector, één van de werkterreinen van de maffia, heeft zware klappen gekregen.

Bij autobouwer McLaren, constructeur van racewagens, heeft Ron Dennis zijn functie als bestuursvoorzitter neergelegd. Dennis maakte bekend ook zijn aandelen in McLaren te verkopen. Daarmee neemt McLaren na zesendertig jaar definitief afscheid van de autobouwer. Dennis werd in november vorig jaar al gedwongen zijn functie als directeur van McLaren neer te leggen. Hij werd in die functie vervangen door Zak Brown. Weliswaar bleef Dennis toen nog wel aan als bestuursvoorzitter, maar hij trok zich toen al volledig terug uit de race-activiteit van het merk. McLaren heeft al sinds de Grand Prix van Brazilië vijf jaar geleden geen race meer gewonnen. Het team ondervindt ook nu zware problemen met de motoren van Honda.

Luchthaven Brussels Airport doet voortaan beroep op de humanoïde robot Bruce Pepper om reizigers te begeleiden. De robot kan niet alleen de boardingpass lezen en informatie over de vluchten en de betrokken vertrekgates verstrekken, maar geeft ook nieuws over de weersomstigheden op de plaats van bestemming. Ook geeft Bruce Pepper tips en informatie over winkels en restaurants op de luchthaven en kan hij de weg naar de toiletten wijzen. Brussels Airport benadrukt wel dat ook het personeel van de luchthaven verder ter beschikking blijft staan om de reizigers verder te helpen. Robot Pepper werd ontwikkeld door het bedrijf Softbank Robots. Ook op de luchthaven van Oostende is al een robot operationeel.

De Efteling heeft zijn nieuwe attractie Symbolica officieel in gebruik genomen. Met de bouw van de attractie was een investering gemoeid van ongeveer 35 miljoen euro. Daarmee is Symbolica de duurste attractie uit de geschiedenis van het Nederlandse themapark. De attractie heeft een oppervlakte van 3.600 vierkante meter en reikt tot 30 meter hoog. Symbolica kan per uur maximaal veertienhonderd bezoekers ontvangen. Een bezoek aan de attractie duurt zeven minuten. Verwacht wordt Symbolica snel de meest populaire attractie van De Efteling zal worden en daarmee Droomvlucht van de troon zal stoten. De Efteling wil tegen eind dit decennium 5 miljoen bezoekers per jaar ontvangen.

De Franse divisie van Volkswagen heeft aan het hoofdkwartier jarenlang verkeerde cijfers gepresenteerd. Daarmee zou de Frans divisie een overdreven positieve indruk hebben willen wekken. De praktijken zouden begin dit decennium van start zijn gegaan en zouden betrekking hebben gehad op de merken Volkswagen, Audi, Skoda en Seat. Dat heeft het magazine Der Spiegel gemeld. In totaal zouden achthonderdduizend wagens bij de constructies zijn betrokken. Matthias Müller zou in april dit jaar een intern rapport over de praktijken hebben ontvangen. Jacques Rivoal, hoofd van de Franse divisie van Volkswagen, moest daarop vertrekken, al werd officieel gewag gemaakt van strategische verschillen.

De Duitse ontwerper Philipp Mainzer heeft bij het Bundesgerichtshof in Karlsruhe klacht neergelegd tegen de Zweedse meubelgroep Ikea, die ervan beticht werd zich met zijn bedtype Malm aan plagiaat schuldig te hebben gemaakt. Mainzer beweert voor het Duitse meubelmerk e15 het bedmodel Mo ontworpen te hebben. Dat model kwam vijftien jaar geleden op de markt. Eén jaar later volgde het type Malm van Ikea. Volgens Mainzer zijn er tussen beide types opvallende gelijkenissen. Ikea betoogt echter dat beide ontwerpen tegelijkertijd werden ontwikkeld. Daardoor zou Malm volgens de Zweedse groep volgens de Duitse wet dan ook afgeschermd zijn tegen het patent dat voor Mo was verkregen.

De Vlaamse Radio en Televisie (VRT) zal nog zeker gedurende zes jaar de Tour de France kunnen uitzenden. Daarover heeft de Vlaamse omroep een akkoord gesloten met Amaury Sport Organisation (ASO), de eigenaar van het sportevenement. Het huidige contract loopt over twee jaar af, maar is nu nog eens met vier jaar verlengd. Naast de Tour de France omvatten de rechten ook de uitzendingen op wedstrijden zoals Parijs-Roubaix, Parijs-Nice, Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl, het Criterium du Dauphiné, Parijs-Tours en de Grote Prijs van Frankfurt. Door het contract kan de Vlaamse omroep naar eigen zeggen ook de volgende jaren een aantrekkelijk, relevant en consistent wieleraanbod garanderen.

Door een halvering van de kosten moet het technologiebedrijf Option tegen eind dit jaar opnieuw rendabel zijn. Dat heeft Eric Van Zele, voorzitter van de onderneming, tijdens de algemene vergadering van de onderneming tegenover de aandeelhouders bevestigd. Met een halvering van de kosten verwacht Van Zele naar eigen zeggen tijdens de tweede jaarhelft een operationele winst te kunnen boeken. Hij voegde eraan toe dat inmiddels het grootste deel van de schuldenberg van Option al kon worden weggewerkt. De kosten werden tot 3 miljoen euro gehalveerd. Tevens werden twaalf banen geschrapt, waardoor de onderneming nog een dertigtal werknemers overhoudt. Ooit had Option zevenhonderd medewerkers.

Warren Buffett gaat een optie lichten op 700 miljoen aandelen die zijn holding Berkshire Hathaway zes jaar geleden had verworven bij een investering van 5 miljard dollar in Bank of America. De transactie heeft een waarde van 17 miljard dollar, waardoor hij op de investeringen uiteindelijk een meerwaarde van 12 miljard dollar realiseert. Door de investering van onder meer Warren Buffett moest Bank of America destijds de nodige middelen verzamelen om de verliezen door de financiële crisis in de Verenigde Staten te kunnen opvangen. Buffett wordt door de lichting van de optie meteen ook de grootste aandeelhouder van Bank of America, de tweede grootste bank van de Verenigde Staten. Die positie heeft hij ook al bij Wells Fargo.

In Japan is het proces tegen drie voormalige topfiguren van het energiebedrijf Tepco van start gegaan. Het drietal moet zich verantwoorden voor de rol die Tepco heeft gehad bij de ramp in zijn kerncentrale in Fukushima. Voormalig bestuursvoorzitter Tsunehisa Katsumata (77) en twee hogere kaderleden Sakae Muto (66) en Ichiro Takekuro (71) moeten zich voor de rechtbank verantwoorden wegens nalatigheid. Het bedrijf wordt ervan beticht onvoldoende voorzorgsmaatregelen te hebben genomen voor de risico’s van een tsunami. De betichten houden echter hun onschuld staande en benadrukken dat een dergelijk ongeval nooit had kunnen voorzien. Ze hebben wel hun verontschuldigingen aangeboden.

Kledingmerken en kledingwinkels hebben het veiligheidsakkoord voor Bangladesh verlengd. Dat heeft de Schone Kleren Campagne bekend gemaakt. Het huidige akkoord loopt tot en met volgend jaar, maar werd nog eens met drie jaar verlengd. Bij de overeenkomst zijn onder meer bedrijven zoals Hennes & Mauritz (H&M), Zara, Primark en Clemens & August (C&A), net zoals vakbonden en een aantal andere sociale organisaties. Door de overeenkomst stellen de kledingbedrijven zich akkoord met onafhankelijke inspecties in hun fabrieken in Bangladesh. Het originele akkoord werd vier jaar geleden gesloten in een reactie op een brand in een kledingfabriek in Dhaka, waarbij elfhonderd arbeiders om het leven kwamen.

Luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) heeft van de Britse autoriteiten toestemming gekregen om tijdens een stakingsactie van het personeel vliegtuigen van Qatar Airways in te zetten. Een gedeelte van het cabinepersoneel van British Airways heeft beslist om de eerste twee weken van de maand juli het werk neer te leggen. Reden is de onvrede bij het personeel voor het schrappen van reisvoordelen voor actievoerders. Volgens vakbond Unite zouden zeker tweeduizend medewerkers aan de actie deelnemen. Om de passagiers toch op hun bestemming te krijgen, wil British Airways negen toestellen van Qatar Airways inzetten. Qatar Airways heeft een belang in International Air Group (IAG), het moederbedrijf van British Airways.

Meer Nieuws

08:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.