03-07-17

Nieuwsoverzicht

De Franse oliemaatschappij Total tekent in iran een contract voor de ontwikkeling van een nieuwe fase van het offshore gasveld South Pars. Met de overeenkomst is een bedrag gemoeid van 4,8 miljard dollar. Total krijgt een belang van 50,1 procent in het project. De rest van de participatie wordt gedeeld door China National Petroleum Corporation (CNPC) en de Iraanse groep Petropars, die respectievelijk 30 procent en 19,9 procent van het pakket in portefeuille hebben. Total raamt dat het project, de elfde fase van South Pars, een productie van 370.000 vaten per dag zal opleveren. South Pars is het grootste offshore gasveld van de wereld. Sinds vorig jaar zijn economische sancties tegen Iran opgeheven.

De Britse regering is van plan het visserijverdrag met verschillende lidstaten van de Europese Unie eenzijdig op te zeggen. Het initiatief zou voor Groot-Brittannië een eerste stap zijn om weer zeggenschap over eigen wateren te krijgen. Dat heeft Michael Gove, Brits minister van leefmilieu, tegenover Britse media gezegd. Het akkoord geeft deelnemende landen toestemming om te vissen in wateren die tussen de zes en twaalf zeemijlen van de Britse kust liggen. Het verdrag heeft betrekking op onder meer Ierland, Nederland, Frankrijk, Duitsland en België. Het akkoord werd in het midden van de jaren zestig ondertekend. Ook Britse schepen zullen nu worden geweerd voor de kust van andere Europese landen.

India heeft bij de hervorming van zijn belastingstelsel de registratie van meer dan honderdduizend bedrijven ongedaan gemaakt. De bedrijven handelden volgens de Indiase premier Narendra Modi in strijd met de wet. Hij waarschuwde dat nog meer ondernemingen zullen worden gesanctioneerd. Naar driehonderdduizend bedrijven zou nog een onderzoek worden gevoerd. Bij de eerdere hervorming van het Indiase monetaire stelsel, waarbij de biljetten van vijfhonderd en duizend roepie waren afgeschaft, zou volgens de premier gebleken zijn dat een grote groep bedrijven zich aan allerlei onregelmatigheden hadden geleend. Modi zegt tegen zwart geld en corruptie te strijden.

De Zuid-Afrikaanse luchtvaartmaatschappij South African Airways heeft van de nationale overheid bijkomende financiële middelen gekregen om zijn schuldeisers te kunnen betalen. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse regering bekend gemaakt. De omvang van de financiële tussenkomst werd niet bekendgemaakt, maar wel werd meegedeeld dat de maatschappij door de steun zijn schuld van ongeveer 154 miljoen euro aan de bank Standard Chartered zal kunnen terugbetalen. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van financiën bevestigde eerder dat de luchtvaartmaatschappij aan een zevental crediteuren in totaal ruim 590 miljoen euro moet terugbetalen. De maatschappij worstelt met grote financiële problemen.

De Chinese overheid gaat zich landelijk meer richten op kunstmatige intelligentie-projecten (AI). Daarmee wil het land de productiviteit binnen zijn bedrijven verhogen. Dat heeft Wan Gang, Chinees minister van wetenschap en technologie, bekend gemaakt. China is van plan meerdere projecten met kunstmatige intelligentie te starten, waarbij het gebruik van de technologie wordt onderzocht. Op termijn moet de technologie volgens de minister frequenter worden gebruikt in het onderwijs, de gezondheidszorg en de beveiligingswereld. De Chinese overheid wil samenwerking met buitenlandse bedrijven stimuleren. Wan hoopt dat technologiebedrijven ook onderzoekscentra in China zullen vestigen.

Facebook heeft zijn algoritme aangepast om spammers en nepnieuws gemakkelijker te identificeren en de betrokken  links te verbergen. Dat heeft Facebook aangekondigd. Volgens het sociale netwerk is een kleine groep dagelijks verantwoordelijk voor de publicatie van een grote hoeveelheid berichten, wat volgens Facebook in het overzicht van bevriende gebruikers tot spam leidt. Het platform wil met het vernieuwde algoritme vooral clickbait en nepnieuws bestrijden. Daarmee moet de informatiewaarde van het nieuwsoverzicht van Facebook gevoelig worden versterkt. Er werd wel benadrukt dat aan andere berichten - zoals foto’s, video’s of statusupdates - niet zal worden geraakt.

In Duitsland is een wet aangenomen waarmee sociale media zoals Facebook en Twitter een boete van maximaal 50 miljoen euro kunnen krijgen als ze haatzaaiende berichten niet verwijderen. Dat heeft het magazine Der Spiegel gemeld. De betrokken berichten moeten na een melding binnen een periode van vierentwintig uur worden verwijderd. Onder meer wordt gewezen op laster en het aanzetten tot geweld en haat. Indien het bericht niet wordt verwijderd, dreigt een boete van 5 miljoen euro, die uiteindelijk tot maximaal 50 miljoen euro kan oplopen. De nieuwe wet wordt in oktober van kracht. Critici noemen de wet een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.

In Rotterdam heeft de maritieme groep Boskalis zijn nieuwe baggerschip Helios gedoopt. De Helios is een megasnijkopzuiger en werd speciaal ontwikkeld voor baggerwerk in extreem harde grond. Het schip zal onder meer worden ingezet bij baggerwerken in de haven van Duqm in Oman. Met de bouw van de Helios zou een investering zijn gemoeid van ongeveer 170 miljoen euro. Het schip heeft een lengte van 152 meter en een breedte van 28 meter en kan baggeren op dieptes van zes tot vijfendertig meter. Daarmee is de Helios de grootste en krachtigste snijkopzuiger die Boskalis heeft laten bouwen. Tegen eind dit decennium zou Boskalis ook een zusterschip van de Helios in de vaart nemen.

Autofabrikanten investeren sinds de beslissing over de brexit veel minder in de Britse autosector. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. In de eerste helft van dit jaar werd nog 322 miljoen pond geïnvesteerd, tegenover 1,66 miljard pond over de volledige periode van twaalf maanden vorig jaar. Het jaar daarvoor werd nog een investering van 2,5 miljard pond opgetekend. De afname is volgens de krant sterker dan verwacht en ook de volgende zes maanden zouden geen grote investeringen meer worden voorzien. Volgens een woordvoerder van de Britse autosector willen de fabrikanten meer zekerheid vooraleer opnieuw grote investeringen te overwegen.

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar, dat eind mei werd afgesloten, een omzet van 59,5 miljard Zweedse kroon of 6,1 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg met 11 procent tot 607 miljoen euro. Het bedrijf profiteerde naar eigen zeggen van een groei van het winkelbestand, een stijging van de online verkoop en kostenbesparingen. De keten kondigde verder aan de voorbije periode winkels te hebben geopend in Kazachstan en Colombia. Dit jaar zijn ook nog openingen gepland in IJsland, Vietnam en Georgië.

Blokker Holding gaat niet meer verder met de ombouwoperatie van Bart Smit naar Intertoys in België en Luxemburg. Het Nederlandse winkelbedrijf wil kopers van de speelgoedketens, die in de etalage staan, daarmee de kans geven zelf over hun toekomststrategie te beslissen. Dat heeft een woordvoerder van Blokker bekend gemaakt. Blokker kondigde vorig jaar aan dat alle filialen van Bart Smit en Toys XL verder zouden gaan onder de naam Intertoys. Dit betrof in totaal bijna 250 winkels. Uiteindelijk werden de speelgoedketens echter in de etalage geplaatst. De ombouw was in België in april al tijdelijk uitgesteld omdat de naam van Intertoys slechts weinig bekend was.

Het Russische applicatiebedrijf Telegram gaat toch akkoord met de eis van de Russische telecomautoriteit Roskomnadzor om zich te laten inschrijven bij een register van overheidsdiensten. Dat heeft het Russische persbureau Tass gemeld. De Russische mediaregulator had eerder nog geblokkeerd Telegram te zullen blokkeren indien het bedrijf geen informatie zou verstrekken. Pavel Durov, oprichter van Telegram, weigerde lange tijd aan de eisen van de Russische overheid te voldoen. Durov zegt wel informatie over het bedrijf te willen leveren, maar benadrukt dat Russische overheidsdiensten geen inzage zouden krijgen in de chatbestanden van gebruikers.

Bij Uber wist niemand dat Anthony Levandowski, die was aangeworven om zelfrijdende autotechnologie te helpen ontwikkelen, geheime documenten van zijn vorige werkgever in bezit had. Dat heeft Uber in documenten voor de rechtbank gemeld. Levandowski werkte bij Waymo, een zusterbedrijf van Google, aan de ontwikkeling van technologieën voor zelfrijdende auto’s, waarna hij overging tot de oprichting van een eigen bedrijf, dat nadien door Uber zou worden overgenomen. Waymo heeft Uber ervan beschuldigd 14.000 documenten met gestolen bedrijfsgeheimen in bezit te hebben. Uber zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de activiteit van Levandowski, die inmiddels is ontslagen.

De Canadese constructeur Bombardier stapt opnieuw naar de Raad van State tegen de toewijzing van een order van De Lijn aan de Spaanse groep Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF). Dat hebben woordvoerders van Bombardier Transportation bevestigd. De Raad van State had in november vorig jaar de toewijzing van een order van 146 trams aan de Spaanse groep geschorst. Vorige maand gunde De Lijn een eerste schijf van vierentwintig trams opnieuw toe aan de Spaanse groep, al was er sprake van een mogelijke commerciële samenwerking met Bombardier. De Canadese groep zegt dat De Lijn echter niet grondig op de bezwaren van de Raad van State heeft geantwoord.

Het Nederlandse concern IMCD, producent van chemicaliën, neemt zijn Italiaanse sectorgenoot Neuvendis over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Neuvendis is vooral actief met de distributie van chemische producten aan de bouwsector, fabrikanten van verf en kunststoffen, inkten en de lederindustrie. Het Italiaanse bedrijf heeft een twintigtal medewerkers en realiseerde vorig jaar een omzet van 26,3 miljoen euro. Dankzij de overname van Neuvendis kan IMCD zijn positie op de markt voor specialistische chemicaliën in Italië en Zuid-Europa versterken. Volgens het Nederlandse bedrijf vormt Neuvendis een uitstekende aanvulling op zijn bestaande activiteiten.

Meer Nieuws

10:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.