04-07-17

Nieuwsoverzicht

De Londense City probeert bij de Europese Unie de toekomstige belangen van de Britse financiële sector verdedigen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Daarbij een plan worden voorgelegd voor de toekomstige verhoudingen wanneer Groot-Brittannië zich uit de Europese Unie terugtrekt. Onder meer zou worden aangestuurd op een onbeperkte toegang tot de wederzijdse markten, terwijl ook een gezamenlijke regelgeving en arbitrage zou worden voorzien. Het initiatief toont volgens de krant dat de Britse financiële sector geen vertrouwen heeft in de strategie die de Britse regering rond de brexit hanteert en weinig geloof hecht aan een gunstige uitkomst.

Het Japanse technologieconcern Toshiba wil zijn divisie Landis+Gyr naar de beurs in Zürich te brengen. De opbrengst van de beursgang moet Toshiba de mogelijkheid helpen bieden de financiële problemen van zijn nucleaire divisie aan te pakken. Landis+Gyr is een ontwikkelaar van intelligente energienetwerken. Gehoopt wordt de beursgang tegen eind september te kunnen realiseren. Volgens sommige bronnen hebben CVC Capital en Hitachi op de divisie al een gezamenlijk bod van ongeveer 2 miljard dollar gedaan. Toshiba heeft een belang van 60 procent in Landis+Gyr. Het andere pakket behoort tot de portefeuille van Innovation Network Corporation of Japan (INCJ)

Het Franse levensmiddelenconcern Danone verkoopt zijn divisie Stonyfield aan landgenoot Lactalis. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 875 miljoen dollar. Stonyfield is een Amerikaanse producent van organische zuivelproducten zoals yoghurt, room en melk. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 370 miljoen dollar. De verkoop van Stonyfield is een gevolg van de overname van het Amerikaanse bedrijf WhiteWave Foods, producent van sojamelk en andere biologische voedingsmiddelen, door Danone. Om voor die transactie - met een waarde van ruim 10 miljard dollar - toelating van de Amerikaanse autoriteiten te krijgen, moet Danone andere activiteiten in de Verenigde Staten afbouwen.

Het Nederlands-Belgisch investeringsfonds Waterland zoekt een overnemer voor het isolatiebedrijf Ipcom uit Gent. Inmiddels zouden al een aantal geïnteresseerde partijen zijn benaderd. Ipcom versnijdt isolatiemateriaal op maat voor de bouwsector en technische infrastructuur, zoals ketels, elektrische installaties en ventilatiesystemen. Het bedrijf werkt met materiaal van leveranciers zoals Saint-Gobain, Paroc, Armacell of Recticel. Waterland nam zeven jaar geleden een belang in het isolatiebedrijf, dat sindsdien vijftien overnames realiseerde en onder meer zijn activiteiten naar Zwitserland en Ierland uitbreidde. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van ongeveer 270 miljoen euro.

Op de scheepswerf Geoje in Zuid-Korea is de drijvende gasfabriek Prelude opgeleverd. Het schip werd gebouwd door Samsung Heavy Industries in opdracht van de Brits-Nederlandse energiegroep Shell en wordt de grootste drijvende fabriek voor vloeibaar aardgas. Financiële details over de investering werden niet bekendgemaakt, maar volgens sommige bronnen zou de Prelude een bedrag van meer dan 10 miljard dollar hebben gekost. Het schip is 488 meter lang en heeft een breedte van 74 meter. De Prelude zal worden ingezet op een gasveld 200 kilometer voor de kust van Australië. De productie kan volgend jaar worden gestart. Volgens Shell zal de Prelude jaarlijks een productie van 3,6 miljoen ton realiseren.

Hinkley Point, de kerncentrale die door de Franse energiegroep Electricité de France (EDF) in Somerset in Engeland wordt gebouwd, zal uiteindelijk 1,5 miljard pond meer kosten dan oorspronkelijk was geraamd. Er moet nu rekening gehouden worden met een totale kostprijs van 20,3 miljard pond. Dat heeft het Franse concern bekend gemaakt. Tevens moet volgens het bedrijf rekening gehouden worden met een vertraging van vijftien minuten. Hinkley Point is de eerste kerncentrale die in Groot-Brittannië sinds twintig jaar geleden wordt gebouwd. De site moet over een periode van zestig jaar 7 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van het land leveren. De bouw ging in september vorig jaar van start.

Het Amerikaans technologieconcern Microsoft heeft plannen om zijn commerciële afdelingen te herstructureren. Door de operatie zouden in de divisies verkoop en marketing duizenden banen worden bedreigd. Dat hebben een aantal bronnen tegen het persbureau Bloomberg gemeld. Het bedrijf zou zich volgens de bronnen meer willen concentreren op de verkoop van cloud-diensten, die de levering van software voor desktops zouden moeten vervangen. Microsoft telde eind maart wereldwijd 121.000 medewerkers. Ook vorig jaar meldde Microsoft 2.850 banen te schrappen. Toen verdwenen bij de afdeling verkoop negenhonderd banen. De voorbije jaren werden al verscheidene reorganisaties doorgevoerd.

Het levensmiddelenconcern Unilever verkoopt zijn fabriek in het Nederlandse Oss aan de Zwanenberg Food Group. In de fabriek worden producten van de merken Unox, Bertolli en Knorr geproduceerd. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat alle merken en recepten eigendom blijven van Unilever, dat ook verantwoordelijk blijft voor de marketing en verkoop. Unilever zegt te willen profiteren van de innoverende productiemethodes van Zwanenberg. De fabriek telt 325 medewerkers, die de overstap naar Zwanenberg zullen maken. Zwanenberg hevelt ook eigen productie over naar de fabriek in Oss, waardoor de gelegenheid met 20 procent zou toenemen.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs lijdt sterk onder tegenvallende inkomsten uit zijn beleggingen in grondstoffen. De bank zou dan ook overwegen zich volledig uit de sector terug te trekken. Dat hebben een aantal bronnen tegen het persbureau Bloomberg gemeld. Goldman Sachs is een van de weinig grote zakenbanken die nog een eigen handelsdesk voor grondstoffen heeft. De raad van bestuur van de bank zou volgens Bloomberg een onderzoek naar een eventuele stopzetting van de activiteiten hebben ingezet. Goldman Sachs gaf aan te verwachten dat de slechte prestaties van de grondstoffen zich ook het volgende kwartaal verder zullen doorzetten.

De Britse hotelgroep Queens Moat Houses (QMH) verkoopt zijn Nederlandse dochterketen Bilderberg aan een consortium van de Singaporese vastgoedinvesteerder First Sponsor Group en de Duitse holding Event Hotels. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Bilderberg heeft in Nederland zeventien luxehotels met restaurants. First Sponsor Group is in Nederland al eigenaar van onder meer de Arena Torens, de Mondriaan Toren en het Munthof in Amsterdam en Berg & Bosch in Bilthoven. Event Hotels is een familiebedrijf uit Keulen en heeft op dit moment elf hotels in Nederland onder beheer. Bilderberg telt 1.360 werknemers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Renkum.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar iets meer dan 22.000 wagens afgeleverd. Dat betekende een stijging met 53 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij het Model S werd een levering van 12.000 exemplaren gemeld. Het Model X kende een productie van 10.000 eenheden. Over de eerste zes maanden van het jaar werd een levering van 47.100 voertuigen gemeld. Wel wordt gemeld dat de productie tijdens het tweede kwartaal werd afgeremd door problemen met de levering van batterijen. Het bedrijf zegt te verwachten dat tijdens de tweede jaarhelft een hogere productie zal worden gerealiseerd dan tijdens de eerste twee kwartalen.

Medewerkers van de Bank of England willen eind juli een stakingsactie houden. Gedurende vier dagen zou het werk worden stilgelegd. Dat heeft de vakbond Unite bekend gemaakt. De actie zou bij de Engelse centrale bank de eerste staking in vijftig jaar zijn. De actievoerders zouden een hoger loon eisen. Onder meer in de diensten onderhoud en beveiliging zou worden gestaakt. Volgens Unite zal de bank door de staking worden platgelegd. De vakbond heeft Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, gevraagd om persoonlijk in het arbeidsconflict in te grijpen. De bank zegt dat maatregelen zijn genomen om de dienstverlening tijdens de staking te kunnen garanderen en zegt nog op een oplossing te hopen.

In de Verenigde Staten is de overname van het bedrijf Baker Hughes, dienstverlener voor de oliesector, door het industriële conglomeraat General Electric (GE) afgerond. Dat hebben de twee bedrijven aangekondigd. De overname werd vorig jaar aangekondigd. Door de samensmelting van Baker Hughes met de energiedivisie van General Electric ontstaat een bedrijf met een gecombineerde omzet van 32 miljard dollar. De onderneming wordt onder de naam Baker Hughes als een zelfstandige entiteit op de Amerikaanse beurs genoteerd. General Electric krijgt in de fusiegroep een meerderheidsbelang van 62,5 procent. Aan de aandeelhouders van Baker Hughes wordt 7,4 miljard dollar uitgekeerd.

Deepmind, het dochterbedrijf van Google en gespecialiseerd in artificiële intelligentie, heeft twee jaar geleden in een samenwerking met Britse ziekenhuizen de Britse privacywetgeving overtreden. Dat heeft de Britse dataregulator gemeld. Er zou immers nagelaten zijn aan de patiënten toestemming te vragen voor het gebruik van hun persoonlijke gegevens. De dataregulator beklemtoont dat de privacyrechten niet aan innovatie worden opgeofferd. Bovendien wordt opgemerkt dat Deepmind onvoldoende zorgzaam is omgegaan met de gevoelige patiënteninformatie. Deepmind gaf toe dat de patiënten een betere voorlichting hadden moeten krijgen. De samenwerking is inmiddels aangepast.

Talpa Radio, de radiodivisie van het Nederlandse entertainmentconcern Talpa Media, lanceert samen met elektronicaketen MediaMarkt een dienst voor muziekstreaming. Aan de ontwikkeling van de dienst, die onder de naam Juke op de markt wordt gebracht, werd anderhalf jaar gewerkt. Juke zal muziekzenders, specifiek samengestelde speellijsten en een muziekbibliotheek van 40 miljoen composities aanbieden. De dienst is ondergebracht in een joint-venture, waarvan de partners elk 50 procent bezitten. Talpa Radio en MediaMarkt denken door hun huidige bereik de concurrentie van buitenlandse diensten aan te kunnen. Later zou Juke eventueel ook aan een uitbreiding naar het buitenland kunnen werken.

Meer Nieuws

09:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.