05-07-17

Nieuwsoverzicht

Na een onderbreking van zeventien jaar start de Duitse autoproducent Volkswagen opnieuw met een verkoop in Iran. De Duitse groep heeft voor de import van de modellen Tiguan en Passat in Iran een overeenkomst gesloten met een lokale partner. In augustus zou worden begonnen met de verkoop bij dealers in de regio rond de Iraanse hoofdstad Teheran. Ook de Franse groepen PSA Peugeot-Citroën en Renault zijn al opnieuw in Iran actief. Autobouwers beschouwen de tachtig miljoen inwoners van Iran als een belangrijke groeimarkt. De Iraanse overheid verwacht dat op termijn op de lokale markt jaarlijks ongeveer drie miljoen nieuwe wagens kunnen worden verkocht.

Italië heeft toestemming om 5,4 miljard euro nieuw kapitaal te injecteren in de bank Monte dei Paschi di Siena (MPS). De Europese Commissie heeft voor de investering zijn toestemming gegeven nadat gebleken is dat de aandeelhouders en een aantal obligatiehouders 4,3 miljard euro meebetalen aan het reddingsplan voor de bank. Een bedrag van meer dan 26 miljard euro slechte leningen zal aan investeerders worden overgedragen. Verder werd bepaald dat Monte dei Paschi binnen een periode van vijf jaar een reorganisatie moet doorvoeren. De salarissen van de topkaders van de bank worden geplafonneerd. Tevens moet de instelling zijn efficiëntie opvoeren. Daardoor kunnen ontslagen volgen.

De staatsbank Belfius kan mogelijk gedeeltelijk naar de beurs worden gebracht zonder de dividenden voor de Belgische overheid in het gedrang te brengen. Dat zeggen Bank of America Merrill Lynch en JPMorgan, die werden aangesteld om een mogelijke privatisering van Belfius te onderzoeken. Volgens de banken zou de beursgang van Belfius een bedrag tussen bijna 1,5 miljard euro en nagenoeg 4,5 miljard euro kunnen opleveren. Die middelen zouden kunnen worden gebruikt om de overheidsschuld af te bouwen, maar tegelijkertijd is het volgens de zakenbanken ook niet uitgesloten dat Belfius een groter deel van zijn winst zou uitkeren, zodat ook de inkomsten uit dividenden gegarandeerd blijven.

Het Britse bedrijf Worldpay, een voormalige divisie van Royal Bank of Scotland (RBS), is door twee Amerikaanse groepen benaderd voor een mogelijke overname. Dat heeft het bedrijf, dat twee jaar geleden op de beurs werd geïntroduceerd, bekend gemaakt. Zowel de bank JPMorgan Chase als Vantiv, ontwikkelaar van betaaltechnologie, zouden interesse in Worldpay hebben laten blijven. Worldpay is Europees marktleider voor betaaldiensten en werd begin dit decennium door Royal Bank of Scotland verkocht aan de investeerders Advent International en Bain Capital. De waarde van de onderneming wordt geraamd op ongeveer 6,4 miljard pond. Worldpay realiseerde vorig jaar een omzet van 4,5 miljard pond.

Het Spaanse energieconcern Gas Natural heeft interesse in een fusie met zijn Portugese sectorgenoot Energias de Portugal (EDP). Door de samensmelting zou een Iberisch consortium ontstaan met een waarde van ongeveer 35 miljard euro. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters bevestigd. De Spaans-Portugese combinatie zou op het gebied van beurswaarde de vierde grootste energiegroep van Europa worden. Gemeld wordt dat Isidre Faine, topman van Gas Natural, al met zijn Portugese collega Antonio Mexia zou hebben gesproken, maar er zou nog geen enkele aanwijzing van een overeenkomst zijn. Energias de Portugal ontkent de toenadering.

China Literature, online uitgever en boekhandel, wil een notering op de beurs van Hongkong. Het bedrijf hoopt met de operatie een bedrag van 800 miljoen dollar te kunnen ophalen. De bijkomende financiële middelen zouden worden gebruikt om toekomstige overnames te kunnen ondersteunen en de diensten van China Literature voor smartphones en tablets uit te breiden. China Literature is een dochter van de Chinese technologiegroep Tencent, die op dit ogenblik nog een belang van 65 procent heeft in de online uitgever. Ook na de beursgang wil Tencent minstens een participatie van 50 procent in het bedrijf behouden. China Literature realiseerde vorig jaar een nettowinst van 5 miljoen euro.

Lidstaten van de Europese Unie mogen de activiteiten van de taxidienst UberPop verbieden zonder de Europese Commissie in te lichten. Dat staat in een advies van Maciej Szpunar, advocaat-generaal van het Europees hof van justitie. UberPop maakt gebruikt van particuliere chauffeurs, maar werd twee jaar geleden in Frankrijk door het grondwettelijk hof geweerd. UberPop was echter van mening dat een dergelijke beslissing vooraf aan de Europese Commissie zou moeten worden voorgelegd en vroeg dan ook de Franse maatregel ongedaan te maken. Advocaat-generaal Szpunar is echter een andere mening toegedaan. Meestal volgt het Europese hof het advies van de advocaat-generaal.

Het Amerikaanse concern Procter & Gamble (P&G) heeft zijn sectorgenoot Edgewell wegens een patentinbreuk voor een Duitse rechtbank gedaagd. Het dispuut tussen de twee groepen heeft te maken met de productie van scheermessen. Procter & Gamble is eigenaar van Gillette, terwijl zijn concurrent het merk Wilkinson in portefeuille heeft. Wilkinson heeft scheermessen gemaakt voor het scheerapparaat Mach 3 van Gillette. Daarmee maakt Wilkinson volgens Procter & Gamble een inbreuk op de patenten van Gillette. Edgewell voert echter aan dat de gecontesteerde technologie al bestond vooraleer Gillette op het einde van de jaren negentig een patent op de toepassing nam.

De Duitse retailgroep Aldi Nord wil een budget van 5 miljard euro reserveren voor de renovatie en modernisering van zijn winkels. De ingreep moet de groep toelaten een sterke marktpositie te behouden in de strijd met concurrent Lidl. Theo Albrecht, topman van het Duitse concern, maakt gewag van de meest ingrijpende operatie uit de geschiedenis van de groep. In negen landen - waaronder België en Nederland - zouden de winkels worden gemoderniseerd. Een definitieve beslissing over de investering is nog niet genomen. Een aantal andere leden van de familie Albrecht moeten immers nog hun toestemming geven en zouden meer informatie hebben gevraagd vooraleer een beslissing te nemen.

Het Britse chemiebedrijf Ineos overweegt een tweede investering van tientallen miljoenen op zijn site in Zwijndrecht in de Antwerpse haven. De divisie Ineos Oxide, fabrikant van oxoalcoholen, wil een nieuwe fabriek bouwen om de productie van oxoderivaten op te drijven. Het project zou ook enkele tientallen arbeidsplaatsen creëren. Naast Zwijndrecht zouden ook de fabrieken van Ineos in Dormagen in Duitsland of Lavéra in Frankrijk kandidaat zijn voor de nieuwe investering. In Lavéra heeft Ineos al een oxoalcoholfabriek, maar Graham Beesley, chief executive van de divisie, beklemtoont dat Antwerpen een even valabele kandidaat is voor de investering als de Franse site.

Het Spaanse bedrijf Zara Home, onderdeel van de groep Inditex, heeft voor een kaarsencollectie zonder toelating gebruik gemaakt van een embleem dat door de Limburgse houtsnijder Patrick Damiaens eerder was gemaakt voor het wapenschild van een Nederlandse familie. Dat heeft een rechtbank in Brussel beslist. De Brusselse rechter bepaalde dat Zara Home daarmee het auteursrecht van Damiaens heeft geschonden. De Spaanse keten werd veroordeeld tot een schadevergoeding van 7.500 euro en moet ook de gerechtskosten betalen. Bovendien mogen de kaarsen niet meer in België worden verkocht. Zara Home kan nog wel tegen de beslissing in beroep gaan.

Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de uitbreiding van het transportbedrijf Essers in Genk is door de Raad van State geschorst. Opgemerkt dat in de ruimtelijke plannen onvoldoende rekening werd gehouden met de impact van een eerdere uitbreiding van het bedrijf en vroegere afspraken over natuurbescherming. Door de uitbreiding, die vierhonderd banen zou creëren, zou immers twaalf hectare bos moeten verdwijnen. Door de beslissing van de Raad van State kan Essers zijn uitbreidingsplannen voorlopig niet doorvoeren. Het bedrijf zegt op zoek te gaan naar noodoplossingen voor de lopende projecten en uit te kijken naar alternatieven in binnenland en buitenland.

Het staalconcern Aperam wil de volgende jaren een budget van 150 miljoen dollar investeren in de modernisering van zijn fabrieken. Tussen 25 procent en 33 procent van die investeringen zullen worden toegewezen aan de vestigingen van Aperam, producent van roestvrij staal, in Genk en Châtelet. Timoteo Di Maulo, chief executive van Aperam, maakt daarbij gewag van investeringen in nieuwe technologieën zoals bigdata, automatisatie en robotisering om de productielijnen competitiever te maken. Het nieuwe budget komt volgens Di Maulo boven de klassieke onderhoudsinvesteringen, waarvoor jaarlijks een bedrag van ongeveer 100 miljoen euro is voorzien.

Het farmabedrijf Alter Pharma uit Brussel is door zijn eigenaar, de familiale groep Van Rompay, te koop gezet. Aan de Britse zakenbank Jefferies zou de opdracht zijn gegeven een koper te zoeken voor het bedrijf, dat gespecialiseerd is in de distributie van generische geneesmiddelen. Zowel industriële groepen als financiële partijen zouden als mogelijk overnemer in aanmerking kunnen komen. Het verkoopproces zou zich echter nog in een beginstadium bevinden. Alter Pharma bestaat uit veertien bedrijven, gespreid over Ierland, België en Luxemburg. Er zou voor de verkoop van het bedrijf een bedrag van 150 miljoen euro worden gevraagd. Alter Pharma boekte vorig jaar een omzet van 71 miljoen euro.

De Amerikaanse basketbalspeler Stephen Curry (29) heeft bij zijn club Golden State Warriors een nieuw contract voor vijf jaar ondertekend. Hij zal daarbij in totaal een salaris van 201 miljoen dollar ontvangen. Curry leidde de Golden State Warriors recent nog naar een tweede Amerikaanse titel in drie jaar tijd. Hij wordt met het nieuwe contract de best betaalde speler uit de geschiedenis van de Amerikaanse National Basketball Association (NBA). Curry krijgt ontvangt immers een jaarloon van 40 miljoen dollar. Het huidige record staat nog op naam van LeBron James van de Cleveland Cavaliers, die vorig seizoen 30,9 miljoen dollar kreeg betaald en volgend jaar 33,3 miljoen dollar zal verdienen.

Meer Nieuws

09:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.