06-07-17

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse bierproducent Bavaria investeert een bedrag van 20 miljoen euro in de Belgische brouwer Palm Belgian Craft Brewers. Door de financiële injectie zal de infrastructuur van de brouwerij van Palm in Steenhuffel in Brabant worden gemoderniseerd. Daarnaast zullen ook budgetten worden voorzien voor investeringen in het merk en de marketing van Palm. Bavaria nam de groep Palm Belgian Craft Brewers - eigenaar van de bieren Palm, Rodenbach, Cornet en Brugge Tripel - over van de familie Toye. Met die transactie was bijna 80 miljoen euro gemoeid. Eerder waren ook al voor 2,3 miljoen euro investeringen bij brouwerij Rodenbach in Roeselare aangekondigd.

Bij de Zweedse autobouwer Volvo zal in de toekomst elk nieuw model minstens gedeeltelijk zijn uitgerust met een elektrische motor. Dat heeft Volvo, onderdeel van de Chinese groep Geely, bekend gemaakt. De nieuwe strategie wordt over twee jaar ingevoerd. Op dat ogenblik zal elk nieuw model een elektrische of hybride aandrijving krijgen. Over een periode van twee jaar zullen vijf volledig elektrische modellen worden geïntroduceerd. Alle andere modellen worden aangevuld met hybride versies. Volvo heeft op dit ogenblik nog geen type met een exclusief elektrische aandrijving. Midden volgend decennium wil de constructeur meer dan één miljoen elektrische of hybride auto’s hebben verkocht.

De Franse groep Michelin, uitgever van de gelijknamige restaurantgids, neemt een belang van 40 procent in de wijngids The Wine Advocate van de Amerikaanse recensent Robert Parker. De wijngids werd door Parker, historicus en advocaat van opleiding, op het einde van de jaren zeventig gelanceerd. Hij verzamelde daarin in eerste instantie reportages die hij als wijnliefhebber publiceerde. Inmiddels is de gids uitgegroeid tot de meest invloedrijke wijnrecensent van de wereld. Vijf jaar geleden verkocht Parker een meerderheid van de gids voor een bedrag van 15 miljoen dollar aan drie Aziatische investeerders. Datzelfde jaar legde hij ook zijn functie als hoofdredacteur neer, maar bleef wel voorzitter en recensent.

Het Franse energieconcern Engie twijfelt over de toekomst van zijn Belgische dochter Electrabel. Isabelle Kocher, chief executive van Engie, zou overwegen om een minderheid van de aandelen van Electrabel te verkopen, maar met die strategie zou Gérard Mestrallet, voorzitter van de Franse groep, het volgens een aantal waarnemers niet eens zijn. Vooral de problemen met de kernreactoren van Electrabel zouden Kocher een verkoop doen overwegen. Door een dergelijke strategie zou Engie volgens Mestrallet echter de winst met andere partijen moeten delen, zonder de risico’s rond de kernreactoren te kunnen afbouwen. Ook bij de interesse voor het Duitse Innogy staan Kocher en Mestrallet tegenover elkaar.

Ook autobouwers Daimler en Ford stappen in het project Apollo van de Chinese technologiegroep Baidu om tegen eind dit decennium een zelfrijdende auto op de markt te brengen. Baidu heeft een groep van een vijftigtal partners samengebracht om Apollo te kunnen realiseren. Onder meer wordt samengewerkt met de Chinese autobouwers Great Wall Motors en Chery Automobile, maar ook westerse toeleveranciers zoals Bosch, Delphi, Continental en TomTom. Technologiepartners zijn onder meer Microsoft, Intel en Nvidia. Baidu hoopt tegen volgend jaar een zelfrijdende wagen te kunnen bouwen. Begin volgend decennium zou de auto in een aantal steden moeten kunnen worden ingezet.

De Belgische biergroep Duvel Moortgat neemt een belang van 35 procent in de Italiaanse brouwer Birrificio del Ducato. Met de overname wil de Belgische groep inspelen op de toenemende populariteit van lokale en kleinschalige brouwerijen in Europa. Birrificio del Ducato werd tien jaar geleden opgericht door Giovanni Campari en Manuel Piccolo, die in functie blijven om de Italiaanse brouwerij verder uit te bouwen. Het Italiaanse bedrijf realiseerde vorig jaar een productie van bijna 5.000 hectoliter en is de tiende brouwerij in de portefeuille van Duvel. Eerder werden al overnames gedaan in Nederland en de Verenigde Staten. Birrificio del Ducato is in Londen ook uitbater van de bierpub The Italian Job.

Luchtverkeersleider Belgocontrol heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 227 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 7 procent tot 26,4 miljoen euro. Bij de trafieken werd een daling met 0,6 procent geregistreerd. Een belangrijke inkrimping werd opgetekend op luchthaven Brussels Airport, waar het aantal vluchtbewegingen onder invloed van de terroristische aanslagen het voorbije jaar in totaal een daling met 6,54 procent lieten registreren. Verder werd bekend gemaakt dat Belgocontrol dit jaar 37 miljoen euro wil investeren in een verbetering van de infrastructuur en de aanwerving van nieuwe verkeersbegeleiders.

De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring gehecht aan de overname van de Duitse autobouwer Opel door diens Franse sectorgenoot PSA Peugeot-Citroën. Er worden aan de overnemer geen bijkomende voorwaarden opgelegd. PSA Peugeot-Citroën maakte begin maart bekend de Europese divisie van de Amerikaanse autogroep General Motors - bestaande uit het Duitse Opel en het Britse Vauxhall - te willen overnemen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,3 miljard euro. Door de overname wordt PSA Peugeot-Citroën na de groep Volkswagen de grootste autobouwer van Europa. Wel moet de Europese Commissie nog een beslissing nemen over de overname van GM Financial Europe.

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena, die met 5,4 miljard euro noodsteun van de Italiaanse overheid wordt gered, zal de volgende vier jaar in totaal 5.500 arbeidsplaatsen schrappen. Bovendien zullen ook zeshonderd vestigingen worden gesloten, waardoor de bank nog 1.400 filialen zal overhouden. De maatregelen moeten de bank helpen om opnieuw winstgevend te kunnen worden. Monte dei Paschi rekent erop over vier jaar een nettowinst van meer dan 1,2 miljard euro te kunnen realiseren. Meer dan 26 miljard euro slechte leningen worden afgestoten en door andere partijen overgenomen. Ook de Belgische divisie van de Italiaanse bank wordt in de etalage geplaatst.

Deutsche Bank hevelt de begeleiding van zijn Europese bedrijfsklanten over van zijn zetel in Londen naar het hoofdkantoor in Frankfurt. Dat heeft de Duitse zakenkrant Handelsblatt gemeld. De operatie van Deutsche Bank, één van de grootste financiële instellingen van Europa, zou volgens de krant een nieuwe aderlating voor Londen en het financiële centrum van Groot-Brittannië. Gemeld wordt dat de operatie verder zou gaan dan de verschuiving van personeel. Opgemerkt wordt dat Deutsche Bank plannen zou hebben om de handel in waardepapier in de toekomst volledig vanuit Frankfurt te sturen. De verhuisoperatie zou tijdens het volgende anderhalf jaar worden georganiseerd.

De Amerikaanse investeerder Cerberus Capital Management overweegt een minderheidsbelang te nemen in de Duitse financiële groep Commerzbank. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. Opgemerkt wordt dat Cerberus zijn investeringen in financiële instellingen wil opvoeren. Er zou nog wel geen beslissing zijn over het belang dat de investeerder in Commerzbank zou willen opbouwen. De participatie zou op de beurs worden verzameld. De portefeuille van Cerberus omvat al de Australische groep Bawag PSK Bank, die zelf recent nog had aangegeven plannen te hebben om Duitse kredietverstrekker Südwestbank over te nemen.

In Griekenland in Athenian Brewery, dochter van de Nederlandse groep Heineken, ook in hoger beroep schuldig bevonden aan machtsmisbruik. Daarmee wordt een vonnis van de Griekse mededingingsautoriteit van twee jaar geleden bevestigd. Wel besliste de rechter om de boete van 31,5 miljoen euro naar 26,7 miljoen euro te herleiden. Heineken zegt de kennis genomen te hebben van de uitspraak van de Griekse rechtbank en voegt eraan toe dat Athenian Brewery de verdere mogelijke juridische opties bestudeert. Tegen Heineken en Athenian Brewery loopt ook nog een procedure van het Griekse familiebedrijf Macedonian Thrace Brewery (MTB). In die procedure dreigt een claim van ruim 100 miljoen euro.

Het Amerikaanse farmabedrijf Gilead start een nieuw onderzoek naar mogelijke toepassingen van filgotinib, een product dat door het biotechbedrijf Galapagos werd ontwikkeld. Dat heeft Galapagos bekend gemaakt. Daarmee betreedt filgotinib een bijkomend ziektedomein. Gilead wil immers de efficiëntie van het middel tegen niet-besmettelijke uveïtis, een vorm van inwendige oogontsteking, testen. Uveïtis omvat een dertigtal verschillende aandoeningen. Voor de meest voorkomende variant wordt geraamd op 121 gevallen per honderdduizend volwassenen en 29 patiënten per honderdduizend kinderen. Tegen eind volgend jaar zouden resultaten van het onderzoek worden verwacht.

De Efteling is het beste pretpark ter wereld. Dat zegt de gespecialiseerde website Theme Park Insider. De voorbije zes jaar werd de ranglijst aangevoerd door Tokyo DisneySea, maar moet nu het Nederlandse pretpark laten voorgaan. Eerdere winnaars van de prijs waren onder meer Islands of Adventure van Universal, Disneyland en Busch Gardens Williamsburg. De beste nieuwe show is volgens de website Mickey and the Magician van Walt Disney Studios Parijs, terwijl de de Krakatau Aqua Coaster van Volcano Bay werd verkozen tot beste nieuwe rollercoaster. De beste overnachtingsmogelijkheden zouden worden geboden door het Loews Portofino Bay Hotel van het Universal Orlando Resort.

Singapore heeft de beste cyberbeveiliging van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van de International Telecom Union (ITU), waar werd vastgesteld dat Singapore het minst kwetsbaar is voor cyberaanvallen. De Aziatische stadsstaat gaat in de rangschikking de Verenigde Staten, Maleisië, Oman en Estland vooraf. De rest van de top tien bestaat uit Mauritius, Australië, Georgië, Frankrijk en Canada. België staat op een 27ste plaats. Opgemerkt wordt dat vele landen zich nog altijd niet voldoende bewust zijn van mogelijke veiligheidsproblemen en kunnen onvoldoende kennis en mankracht worden ingezet om de bedreigingen het hoofd te bieden. Nederland eindigde op een vijftiende positie.

Meer Nieuws

10:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.