07-07-17

Nieuwsoverzicht

Investeerder Gimv neemt een meerderheidsbelang in het farmabedrijf Arseus Medical uit Puurs. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 15 miljoen euro. Arseus Medical, een voormalige divisie van Fagron, is een verdeler van medische apparatuur en diensten voor onder meer ziekenhuizen, rusthuizen en specialisten. Cedric De Quinnemar en Jan Ponnet, die Arseus Medical drie jaar geleden overnamen van Fagron, blijven ook na de overname op post. Met de hulp van Gimv moet het farmabedrijf zijn activiteiten verder kunnen uitbreiden. Arseus Medical realiseerde het voorbije jaar een omzet van 30 miljoen euro. Het bedrijf heeft een negentigtal medewerkers in dienst.

De Europese Commissie start een onderzoek naar informatie die de Duitse groep Merck heeft gegeven rond de geplande overname van Sigma-Aldrich. Datzelfde geldt voor een overname van het Deense bedrijf LM Wind door het Amerikaanse concern General Electric. Daarnaast wordt ook een onderzoek gestart naar het Japanse concern Canon, dat de onderneming Toshiba Medical Systems zou hebben opgestart zonder op toestemming van de autoriteiten te wachten. De transacties werden door de Europese autoriteiten al goedgekeurd. Die beslissing zal niet worden ingetrokken, maar wel kunnen aan de nalatige ondernemingen mogelijk nog een aantal boetes worden opgelegd.

Virgin Galactic, het bedrijf van Richard Branson voor ruimtetoerisme, hervat binnenkort zijn testvluchten met een nieuw ruimteschip. Dat heeft Branson bekend gemaakt. Sinds een fatale crash drie jaar geleden lag het ruimteproject van Virgin stil. Branson hoopt dat eind volgend jaar de eerste betalende klanten een vlucht naar de ruimte kunnen maken. Daarbij worden toeristen met een ruimteschip, dat vanonder de buik van een vliegtuig wordt gelanceerd, tot op een hoogte van 100 kilometer gebracht. Virgin Galactic werd dertien jaar geleden opgericht en was een pionier van de commerciële ruimtevaart. Virgin wil volgend jaar ook starten met de lancering van commerciële satellieten..

Het Canadese evenementenbedrijf Cirque du Soleil, bekend van zijn acrobaten en circusacts, neemt de muziekgroep Blue Man Group uit New York over. Met de overname wil Cirque du Soleil zijn aanbod verbreden en wereldwijd uitbreiden. Met de transactie zijn enkele tientallen miljoenen dollar gemoeid. Blue Man Productions wordt overgenomen van investeerder GF Capital en de oprichters van de muziekgroep. Blue Man Group houdt wereldtournées, maar speelt ook op verschillende vaste locaties. Cirque du Soleil is grotendeels eigendom van de Amerikaanse investeerder Texas Pacific Group (TGP), die het evenementenbedrijf twee jaar geleden voor een bedrag van 1,5 miljard dollar inlijfde.

Elektrische wagens vertegenwoordigden tijdens de maand juni in Noorwegen 27,7 procent van de totale autoverkopen. Daarmee vormde de elektrische aandrijving op de Amerikaanse automarkt voor de eerste keer in de geschiedenis de belangrijkste sector van de nieuwe inschrijvingen.  Dat heeft de Noorse Organisatie voor de Elektrische Auto bekend gemaakt. Diesel komt op de tweede plaats met een aandeel van 24,2 procent, gevolgd door benzine met 23,1 procent. Elektrische modellen vormen zes van de zeven best verkochte auto’s op de Noorse markt. De ranglijst wordt aangevoerd door de E-Golf van Volkswagen, gevolgd door het Model X van Tesla en de Renault Zoe.

Albert Heijn gaat volgend jaar kassaloze winkels testen in Nederland. De aankopen worden bij het verlaten van de winkel automatisch verrekend bij een onbemand registratiepunt. De technologie zal eerst in de vestigingen van de formule AH to Go worden uitgeprobeerd. In die winkels wordt volgens het concern immers een bijzonder aandacht gevraagd voor snelheid en gebruiksgemak. De formule heeft inmiddels ruim zeventig locaties, onder meer op treinstations. De vestigingen zijn gericht op kleine en snelle aankopen. Een implementering in de gewone winkels van de Nederlandse retailer is voorlopig nog niet voorzien. Bovendien is de proef ook voorlopig enkel voor Nederland gereserveerd.

Op vluchten van Qatar Airways van Doha naar de Verenigde Staten kunnen opnieuw laptops en tablets worden meegenomen. Dat heeft Qatar Airways bekend gemaakt. De Verenigde Staten hadden in maart beslist dat op luchtvaartverbindingen met acht islamitische landen geen elektronische apparaten meer in de handbagage mochten worden meegevoerd. Ook Qatar was één van de betrokken landen. Qatar Airways benadrukt nu echter dat de maatschappij en zijn thuisbasis Hamad International Airport alle vereiste veiligheidsmaatregelen hebben ingevoerd die door de Amerikaanse autoriteiten werden opgelegd, zodat elektronische apparatuur opnieuw kan worden meegenomen.

De Japanse premier Shinzo Abe heeft in Brussel een politiek akkoord gesloten over een handelsverdrag met de Europese Unie. Het akkoord heeft betrekking om meer dan één vierde van de wereldeconomie en zou daarmee het grootste handelsakkoord uit de geschiedenis worden. De handtekening van Abe is een belangrijke stap op weg naar de definitieve introductie van een akkoord. Het feit dat de Verenigde Staten zich uit het Trans-Pacific Partnership heeft teruggetrokken, zouden Japan volgens waarnemers hebben doen inzien dat het land op zoek moest naar een andere sterke handelspartner. Met een akkoord voor Europese landbouwproducten en Japanse auto’s werden twee knelpunten weggewerkt.

Gitaarbouwer Fender heeft een applicatie gelanceerd om beginners met het aanleren van de basiskennis te helpen. Fender wijst erop dat de helft van zijn gitaren door beginners worden gekocht, maar de grote meerderheid houdt het binnen het jaar voor bekeken. Klanten die wel doorgaan, zouden gemiddeld in hun leven nog eens zes gitaren kopen. Met de applicatie van Fender Play wil de beginners ondersteunen, zodat de uitval kan worden beperkt. Fender Play gaat gepaard met een gratis introductieperiode van dertig dagen. Daarna wordt een bijdrage van 19,99 dollar per maand aangerekend. In eerste instantie in de applicatie alleen beschikbaar in de AppStore van Apple. Later volgt een versie voor Android.

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vanop Cape Canaveral in Florida met succes een nieuwe communicatiesatelliet voor Intelsat gelanceerd. Bedoeling was het netwerk draadloze verbindingen in Europa, Afrika en de Caraïben verder te versterken. Met een gewicht van 5.900 kilogram vormde de lading één van de zwaarste lasten die de Falcon-9, de draagraket van Spacex, ooit in de ruimte heeft moeten brengen. Onder meer die uitzonderlijke lading zorgde ervoor dat een recuperatie van de raket niet meer mogelijk was. De Falcon-9 heeft op twaalf dagen drie lanceringen op zijn naam gebracht. Daarbij konden in totaal twaalf satellieten in de ruimte worden geplaatst.

Het autoconcern McLaren haalt met de uitgifte van obligaties een bedrag op van 500 miljoen pond. De financiële middelen moeten worden gebruikt om Ron Dennis, topman van de renstal, te kunnen uitkopen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Ron Dennis stond zevendertig jaar aan het hoofd van McLaren. Recent raakte echter bekend dat Dennis zijn belangen in autoproducent McLaren Automotive en renstal McLaren Technology Group te verkopen. De resterende aandeelhouders - investeerders uit Bahrein en Luxemburg - zouden plannen hebben om de twee bedrijven te fuseren tot de McLaren Group. Dat bedrijf zou tegen eind dit decennium naar de beurs worden gebracht.

De Amerikaanse startup Duke Robotics heeft een contract gesloten voor de levering van drones aan het Israëlische leger. Dat heeft het bedrijf bevestigd. Duke Robotics is ontwikkelaar van de drone Tikad, die onder meer kan worden uitgerust met machinegeweren en granaatwerpers. De Tikad is vergelijkbaar met een consumentendrone, maar is uitgerust met een aantal rotoren om in de lucht een stabiele positie te kunnen aanhouden. Bijzondere dempers moeten ervoor zorgen dat de machine niet ontregeld wordt door de impact van geweervuur. Het huidige model van de Tikad wordt door een soldaat vanop afstand bediend. De drone zou ook al aangeboden zijn aan het Amerikaanse leger.

John McAfee zal onder eigen naam niet meer in de virusbestrijding actief zijn. Daarover heeft McAfee een schikking getroffen met het technologiebedrijf Intel. Het oorspronkelijke McAfee was immers door Intel overgenomen, terwijl de oprichter met het nieuwe bedrijf MGT Capital Investments van start was gegaan. MGT Capital Investments maakte recent bekend zijn activiteiten onder de naam John McAfee Global Technologies te willen verder zetten. Intel waarschuwde echter de rechten op de naam McAfee te hebben. Daarover hebben de twee partijen nu een akkoord gesloten. Voor andere activiteiten en commerciële initiatieven mag John McAfee zijn eigen naam nog wel gebruiken.

Tegen het eind van de jaren dertig van deze eeuw moet in Frankrijk de verkoop van auto’s met benzine of diesel zijn gestopt. Dat heeft Nicolas Hulot, Frans minister van milieu, bekend gemaakt. Het plan maakt onderdeel van de Franse strategie om de eisen van de klimaatakkoorden van Parijs te kunnen invullen. Onder meer wordt voorzien dat eigenaars van oudere wagens door een premie zouden worden aangezet om hun voertuig voor een modernere versie in te ruilen. Daarnaast wil Hulot ook de afhankelijkheid van kernenergie gevoelig terugdringen. Op dit ogenblik dekt de nucleaire sector 80 procent van de Franse energievraag. Midden volgend decennium moet dat zijn gedaald tot 50 procent.

Over vijf jaar zal de sigarettenautomaat in Nederland ook in de horeca worden verboden. Daarmee zal het toestel helemaal uit de Nederlandse markt zijn verdwenen. Dat heeft Martin van Rijn, Nederlands staatssecretaris van volksgezondheid, gemeld. Op dit ogenblik telt het land nog ongeveer dertienduizend sigarettenautomaten, maar een ingrijpen is volgens de staatssecretaris noodzakelijk om de jongeren te beschermen. Op dit ogenblik is het volgens hem voor jongeren te gemakkelijk om zich in de horeca stiekem te bevoorraden. Over vijf jaar wordt het ook in tankstations, nachtwinkels, kiosken of online verkooppunten verboden sigaretten zichtbaar uit te stallen. Alleen de tabakszaak wordt gespaard.

Meer Nieuws

10:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.