08-07-17

Nieuwsoverzicht

De Duitse streamingdienst SoundCloud schrapt 173 banen. Daarmee wordt het personeelsbestand met 40 procent afgeslankt. Ook worden de kantoren in San Francisco en Londen gesloten. Het bedrijf werkt voortaan alleen nog uit Berlijn en New York. De maatregel bleek volgens Alex Ljung, topman van SoundCloud, noodzakelijk om te garanderen dat het bedrijf een onafhankelijke koers zou kunnen blijven varen. Er waren al herhaaldelijk geruchten over een verkoop aan Twitter, Spotify of Deezer. Het bedrijf zou nog geen winst maken. Ljung benadrukte wel dat de omzet de voorbije twaalf maanden meer dan een verdubbeling heeft gekend. Verdere details over het gebruik van SoundCloud ontbreken.

In Frankrijk zal een pak sigaretten vanaf volgend jaar 10 euro kosten. Dat heeft Agnès Buzyn, Frans minister van volksgezondheid, bekend gemaakt. Financiële ingrepen blijken volgens Buzyn de beste strategie om de tabaksconsumptie tegen te gaan. Op dit ogenblik kost een pak sigaretten in Frankrijk 6,5 euro. Door de nieuwe maatregel wordt Frankrijk voor rokers één van de duurste landen van Europa. Op dit ogenblik vormen rokers nog bijna één derde van de totale Franse populatie. De Fransen die echter in deze periode worden geboren, moeten volgens minister Buzyn de eerste tabaksloze generatie uit de geschiedenis van het land worden.

Hackers ondernemen al sinds mei pogingen om te kunnen binnendringen in de computernetwerken van de exploitanten van kerncentrales en andere energiecentra en fabrieken in de Verenigde Staten en andere landen. Dat is volgens de krant New York Times gebleken uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid en het Federal Bureau of Investigation (FBI). De hackers zouden gebruik maken van fictieve sollicitaties met aantrekkelijke karakteristieken, die aan verantwoordelijken van de bedrijven worden gestuurd. De sollicitaties zouden echter kwaadaardige codes bevatten en zijn gericht aan kaderleden met toegang tot cruciale functies.

De Amerikaanse groep Tesla gaat in Jamestown in South Australia de grootste lithium-ionbatterij van de wereld bouwen. Dat heeft Jay Weatherill, premier van South Australia, gezegd. De eenheid krijgt een vermogen van 100 megawatt en is daarbij drie keer sterker dan de grootste batterij die op dit operationeel is. De batterij moet de elektriciteitsproblemen en stroomtekorten in de Australische deelstaat verhelpen. De batterij moet de energie opslaan van een windmolenpark dat nog in aanbouw is. Tesla, vooral bekend als producent van zijn elektrische wagens, werkt voor het Australische project samen met het Franse bedrijf Neoen, dat voor de bouw van het windmolenpark zal instaan.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair wil verder groeien in Nederland, maar krijgt daarvoor onvoldoende ruimte. Dat heeft Michael O’Leary, topman van Ryanair, gezegd. Volgens hem wil de Nederlandse overheid daarmee lokale partijen zoals de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) en Transavia beschermen. Ryanair maakte bekend tegen de praktijk klachten te zullen neerleggen bij de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Europese Commissie. Ryanair had tevergeefs toelating gevraagd om vanop Eindhoven Airport nieuwe routes te openen. De Ierse luchtvaartmaatschappij vraagt ook dat luchthavens zoals Lelystad en Eindhoven Airport een andere eigenaar krijgen dan Schiphol.

Ook investeerder Elliott Management van miljardair Paul Singer overweegt een bod te doen op elektriciteitsnetbeheerder Oncor uit Texas. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. Eerder was al bekend gemaakt dat Berkshire Hathaway van Warren Buffett een bod van 9 miljard dollar op Oncor had gedaan. Energy Future Holdings, het moederconcern van Oncor, verkeert in financiële problemen. Elliott is één van de schuldeisers van het concern. Energy Future Holdings heeft een meerderheidsbelang van iets meer dan 80 procent in Oncor. Het bedrijf geniet al enkele jaren bescherming tegen crediteuren om een schuld van 50 miljard dollar te herstructureren.

Zes technologieën van de iPhone van Apple plegen een inbreuk tegen de patentrechten van chipfabrikant Qualcomm. Dat staat in een klacht die door Qualcomm bij een Amerikaanse rechtbank tegen Apple heeft neergelegd. Daarnaast heeft Qualcomm ook aan de International Trade Commission gevraagd een verbod uit te vaardigen voor de import van iPhones die niet met zijn chips zijn gemaakt. Een dergelijk verbod zou Apple met belangrijke verliezen kunnen confronteren. De twee groepen zijn al langer in onderlinge zakelijke conflicten verwikkeld geraakt. Qualcomm moest recent een winstwaarschuwing geven nadat Apple de betaling voor licenties had stopgezet.

Air Berlin, de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland, moet door een reeks vertragingen en afgelaste vluchten de voorbije weken aan gedupeerde reizigers een schadevergoeding van minstens 10 miljoen euro betalen. Dat heeft Thomas Winkelmann, topman van Air Berlin, tegenover Duitse media bevestigd. De problemen begonnen nadat Air Berlin eind maart een nieuw vluchtplan introduceerde. Bovendien bleek de overstap naar een andere afhandelaar - Aeroground - op luchthaven Berlijn-Tegel minder vlot te verlopen dan was verhoopt. Air Berlin heeft van Aeroground een belangrijke schadevergoeding geëist, maar de afhandelaar wijst de verantwoordelijkheid voor de problemen af.

In Nederland heeft de groep Sligro een overnamebod op zijn supermarktketen Emté van de hand gewezen. Dat heeft een woordvoerder van Sligro bekend gemaakt. Eerder was gemeld dat een consortium rond de retailgroep Jumbo een overnamebod op Emté had gedaan. Emté wordt al enkele tijd met dalende omzetten geconfronteerd en ook de introductie van een nieuwe winkelformule lijkt geen oplossing te bieden. Daarom zou Sligro de mogelijke strategieën voor Emté bekijken. De groep zegt geregeld benaderd te worden met voorstellen rond voor een samenwerking of een overname van Emté. Er wordt echter benadrukt dat deze biedingen op dit ogenblik niet opportuun zijn.

Investeerder Gimv neemt een belang in het Nederlandse notenbedrijf Snack Connection. Dat heeft Gimv bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Wel werd aangekondigd dat vooral de participatie van Trophas, grootaandeelhouder van Snack Connection, wordt verworven. Over de omvang van het betrokken belang werd echter geen verdere informatie verstrekt. Snack Connection richt zich op het inkopen, bewerken, mengen en verpakken van noten en aanverwante artikelen. De onderneming werd begin dit decennium opgericht en beschikt over productielocaties in Giessen en Bergschenhoek. Het notenbedrijf heeft een honderdtal medewerkers.

De aanval van met het virus Petya heeft Duitse bedrijven vele miljoenen euro schade gekost. Dat heeft Arne Schönbohm, voorzitter van het Duitse Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), gezegd. Schönbohm merkt daarbij op dat sommige bedrijven hun productie of andere activiteiten gedurende één week dienden te onderbreken. Hij voegt er echter aan toe dat het land nog aan veel ergere problemen is ontsnapt. Eerder al was bekend dat onder meer Beiersdorf, Duits producent van verzorgingsmiddelen, vele miljoenen euro schade zou hebben geleden. Schönbohm merkte ook op dat vele bedrijven de besmetting kunnen doorgeven zonder zelf schade te hebben geleden.

De Franse retailer Carrefour heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 21,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op vergelijkbare basis steeg de omzet met 2,8 procent. Het bedrijf zegt in alle zijn geografische regio’s een groei te hebben kunnen realiseren. Op de Franse thuismarkt werd een beperkte omzetstijging met 0,8 procent genoteerd, maar de internationale divisies registreerden een groei met 11,1 procent. Onder meer sterke prestaties werden opgetekend in Spanje, Roemenië, België, Polen en Italië. Buiten Europa was er vooral een sterke toename in Brazilië.

De Zweedse truckbouwer Volvo heeft zijn belang van 25 procent in de Duitse groep Deutz, fabrikant van dieselmotoren, verkocht. De participatie werd overgenomen door een aantal institutionele partijen. Met de transactie was een bedrag van bijna 1,9 miljard Zweedse kroon of bijna 200 miljoen euro gemoeid. Volvo zegt op de transactie een boekwinst van 350 miljoen kroon te kunnen inschrijven. Er werd wel benadrukt dat Deutz een belangrijk leverancier blijft van Volvo. De verkoop kadert in de strategie van de Zweedse groep, die zich meer op zijn kernactiviteiten wil toespitsen. Verwacht wordt dat tegen het eind van het jaar ook de militaire divisie van de hand zal worden gedaan.

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft de Italiaan Giovanni Pamio, een voormalig manager van autofabrikant Audi, officieel van samenzwering tot fraude in beschuldiging gesteld. De betichting vloeit voort uit een onderzoek naar het gebruik van misleidende uitstootsoftware bij dieselmotoren van Audi. In de klacht wordt Pamio ervan beschuldigd werknemers de opdracht te hebben gegeven om frauduleuze software te ontwerpen, zodat de wagens van Audi in de Amerikaanse emissietests zouden slagen. In de klacht wordt de voormalige manager er ook van beticht de milieuwetten overtreden te hebben en pogingen ondernomen te hebben om de Verenigde Staten op te lichten.

Het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM), gevestigd in Luxemburg, heeft zijn toestemming gegeven voor de uitbetaling van een nieuwe enveloppe van 8,5 miljard euro steun aan Griekenland. Dat heeft de instelling bekend gemaakt. In een eerste schijf is een betaling van 7,7 miljard euro voorzien, waarvan het grootste gedeelte bestemd is voor de aflossing van een aantal schulden die Griekenland deze maand moet voldoen. Het saldo is bedoeld om achterstallige betalingen te verrichten. In september zouden onder voorwaarden nog eens 0,8 miljard euro worden overgemaakt om de Griekse betalingsachterstand verder weg te werken. Het geld maakt deel van het derde steunprogramma voor Griekenland.

Lees Verder

13:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.