09-07-17

Nieuwsoverzicht

In Parijs heeft het Hotel de Crillon, gelegen aan het Place de la Concorde, zijn deuren opnieuw geopend. Het complex bleef voor een fundamentele renovatie gedurende een periode van vier jaar ontoegankelijk. De renovatie van het luxehotel, dat sinds het begin van dit decennium eigendom is van de Saoedische prins Mutaib ben Abdullah Al Saoud, vergde een investering van bijna 200 miljoen euro. Aan de renovatie namen bijna honderdvijftig specialisten en designers, waaronder Karl Lagerfeld, deel. Het hotel was oorspronkelijk de residentie voor de Comtes de Crillon en dateert van het midden van de achttiende eeuw. Sinds meer dan een honderd jaar is in het gebouw een hotel ondergebracht.

Lingeriegroep Van de Velde uit Schellebelle heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 116,9 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf had na het eerste kwartaal al aangekondigd dat de omzet dit jaar wellicht een status-quo zou laten optekenen tegenover vorig jaar. Daarbij werd gewezen naar de daling van het Britse pond, terwijl het bedrijf ook de impact blijft ervaren van de aanhoudende problemen bij zijn Amerikaanse retailactiviteiten. Het bedrijf maakte zelfs gewag van de eerste omzetdaling sinds de groep twintig jaar een notering op de beurs van Brussel nam.

Facebook gaat zijn hoofdkantoor in Menlo Park in de Amerikaanse staat Californië gevoelig uitbreiden. Recht tegenover het hoofdkantoor van het bedrijf wil Facebook op een terrein van 12.000 vierkante meter de Willow Campus realiseren. Het project moet een klein dorp worden met vijftienhonderd woningen, een winkelcentrum, een supermarkt, een apotheek en kantoorruimte. Op de site komt ook een hotel. Het bedrijf, dat ervan beticht wordt het vastgoed in de omgeving onbetaalbaar te maken, maakte bekend tweehonderd panden aan een basisprijs op de markt te zullen brengen. Facebook kocht het terrein voor de Willow Campus twee jaar geleden voor een bedrag van ongeveer 400 miljoen dollar.

Het maritieme bedrijf GeoSea, onderdeel van baggeraar Deme, neemt de Deense onderneming A2Sea over van Dong Energy en Siemens. Dat heeft GeoSea bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. GeoSea hoopt de transactie, die nog wel door de toezichthouders moet worden goedgekeurd, tijdens het derde kwartaal van het jaar te kunnen afronden. GeoSea richt zich op complexe maritieme engineering-projecten. A2Sea werd op het einde van het voorbije decennium overgenomen door Dong Energy en Siemens, maar past niet meer in de strategie van zijn huidige eigenaars. Ook vanuit Nederland, Groot-Brittannië, Noorwegen en China was interesse voor A2Sea gebleken.

In de Verenigde Staten wordt Pacific Foods, producent van biologische voedingsproducten, door de groep Campbell Soup overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 700 miljoen dollar. Dat heeft Campbell bekend gemaakt. Pacific Foods is een leidende fabrikant van organische bouillons en soepen, maar produceert ook plantaardige dranken en maaltijden. De overname moet de positie van Campbell op de markt voor biologische producten, die een snelle opmars kent, versterken. Opgemerkt wordt dat deze markt inmiddels 11 miljard dollar omzet realiseert en jaarlijks ruim 15 procent groeit. Pacific Foods wordt bij Campbell onderdeel van de divisie Americas Simple Meals and Beverages.

In China zal Cai Xiyou, gewezen topman van het chemieconcern Sinochem, zich wegens corruptie voor de rechtbank moeten verdedigen. Dat heeft de Centrale Commissie voor de Controle op de Discipline (CCCD) van de Chinese communistische partij bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat onderzoek heeft aangetoond dat Cai steekpenningen heeft aangenomen. Inmiddels is Cai ook al uit de Chinese communistische partij gezet. De gevallen topman had eerder ook al een hoge functie vervuld bij het Chinese olieconcern Sinopec. De man zou geld en geschenken hebben aanvaard en zou ook familieleden hebben laten bevoordelen. Het onderzoek tegen Cai ging in februari vorig jaar van start.

De Nederlandse financiële groep ABN Amro investeert niet langer in de tabaksindustrie. Klanten uit de sector zullen ook niet meer worden aanvaard. Dat heeft het Nederlandse concern bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat lopende contracten wel worden uitgevoerd, maar niet zullen worden verlengd of uitgebreid. De activiteiten van de tabaksindustrie zijn volgens de Nederlandse bank niet langer met de kernwaarden van ABN Amro verenigbaar. Beleggingen van klanten vallen buiten de aangekondigde maatregelen. De activiteiten van ABN Amro in de tabaksindustrie zijn beperkt en omvatten slechts enkele ondernemingen. Een woordvoerder van de bank maakte gewag van een principieel standpunt.

Roularta Media Group heeft het marketingbedrijf Bright Communications, vooral bekend van het multimediamerk Sterck, overgenomen. Dat heeft Roularta bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Sterck biedt marketingoplossingen aan voor de lokale zakenwereld in de provincies Antwerpen en Limburg, maar breidt nu verder uit naar de andere Vlaamse provincies. Onder meer wordt gewerkt met events, seminars, diners, een televisiezender, sociale mediakanalen en een magazine dat vijf keer per jaar wordt gepubliceerd. Sterck werd vier jaar geleden opgericht door Geert Brouwers en Stijn Bonroy. De onderneming realiseert een jaaromzet van ongeveer 3 miljoen euro.

De Franse investeerder PAI Partners heeft een nieuw bod uitgebracht op de Nederlandse bottelaar Refresco. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Met het bod zou een bedrag zijn gemoeid van 1,62 miljard euro. Refresco wimpelde in april al een eerder ongevraagd overnamevoorstel van 1,4 miljard euro af. Volgens het bestuur van Refresco bood dat voorstel geen aanknopingspunten voor onderhandelingen. PAI Partners zou ook twee jaar geleden al interesse hebben laten blijken in Refresco, dat toen echter koos voor een notering op de beurs van Amsterdam. Refresco zou een fusie met de Amerikaanse groep Cott overwegen om zich tegen overnames te wapenen.

Het ontmantelde energiebedrijf Electrawinds uit Oostende moet in Duitsland een boete betalen van 230.000 euro. Dat heeft Bafin, de Duitse financiële autoriteit, bekend gemaakt. De boete werd uitgesproken omdat het bedrijf opnieuw de deadline voor de publicatie van zijn jaarcijfers niet heeft gehaald. Electrawinds ontsnapte vier jaar geleden aan een faillissement en werkt sindsdien aan een herstructurering, die bijna zou zijn afgerond. Omdat de jaarcijfers niet klaar waren, moest Electrawinds eerder ook al zijn jaarvergadering uitstellen. Daarbij werd gewezen naar de recente transfer van de overkoepelende holding van Luxemburg naar Oostende.

De Belgische markt van breedbandinternet en digitale televisie vertoont te weinig concurrentie. Dat staat in een rapport van het Belgische Instituut voor Post en Telecom (BIPT) en de drie gewestelijke mediaregulatoren. Onder meer wordt opgemerkt dat Proximus, Voo en Telenet ruim 99 procent van de bundelmarkt controleren, terwijl kleinere operatoren steeds meer marktaandeel inleveren en alternatieve televisie-diensten hun activiteiten moeten stoppen. Zonder regulering is het volgens het rapport voor nieuwe partijen onmogelijk om in België vaste voet aan grond te krijgen. De netwerken van de grote operatoren moeten volgens het rapport dan ook nog meer voor concurrenten worden open gesteld.

De Belgische fitnessketen Jims, die op dit ogenblik wordt gecontroleerd door de familiale groep De Clerck, is op zoek naar een nieuwe eigenaar. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de krant De Tijd gezegd. Jims werd zeven jaar geleden opgericht door investeerder Francis Ottevaere, die op dit ogenblik nog 40 procent van de aandelen van de keten in handen zou hebben. De holding Dovesco van de familie De Clerck zou een belang van ongeveer 60 procent in Jims hebben opgebouwd. Jims heeft in België een netwerk van tweeëntwintig vestigingen en heeft ook in Luxemburg en Frankrijk telkens twee filialen. Onder meer de Nederlandse groep Basic-Fit wordt als een mogelijke overnamekandidaat vernoemd.

De Britse investeerder Actis zoekt een overnemer voor zijn Nederlandse textielbedrijf Vlisco. Dat heeft David Suddens, topman van Vlisco, bevestigd. Actis zou een groep advocaten en bankiers de opdracht hebben gegeven om de verkoop voor te bereiden. De formele verkoopprocedure zou in september van start gaan. Vlisco is een producent van batikstoffen voor de Afrikaanse markt. De onderneming wordt al enkele jaren met belangrijke problemen geconfronteerd, onder meer door een toenemende concurrentie en de gevolgen van een economische recessie in West-Afrika, te wijten aan de lage olieprijzen en een uitbraak van ebola. Ook twee jaar geleden had Actis al eens gepoogd voor Vlisco een koper te vinden.

De Franse cateraar Sodexo heeft tijdens de eerste negen maanden van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van bijna 16 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,7 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De autonome groei bedroeg 0,5 procent. Michel Landel, directeur-generaal van Sodexo, benadrukte dat het derde kwartaal met tegenvallende cijfers werd geconfronteerd, onder meer door zwakke prestaties in de ziekenhuissector en de universiteitswereld in Noord-Amerika, terwijl ook in Europa rekening moet worden gehouden met en aanhoudende zwakte bij de dienstverlening aan het bedrijfsleven. Het bedrijf realiseerde tijdens het derde kwartaal een interne groei van 1,5 procent.

Het Britse elektronicaconcern Dixons Carphone heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind april werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 10,69 miljard pond. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst nam met 12 procent toe tot 389 miljoen pond. Het bedrijf merkt op in alle regio’s betere resultaten te hebben kunnen melden. Sebastian James, chief executive van Dixons, wijst erop dat het bedrijf inmiddels al de meer dan de helft van de totale omzet en winst vertegenwoordigt. Die cijfers geven volgens James aan dat het bedrijf - dat de merken Dixons, Currys, Carphone Warehouse en PC World - inmiddels geen retailer meer kan worden genoemd.

Meer Nieuws

08:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.