10-07-17

Nieuwsoverzicht

Het Franse industrieconcern Schneider Electric wil een nieuwe poging wagen om het Britse softwarebedrijf Aveva in te lijven. Dat hebben Britse media gemeld. Daarbij wordt aangegeven dat de aandeelhouders van beide ondernemingen interesse in een volledige overname zouden hebben. Twee eerdere pogingen om een fusie of samenwerking te realiseren, liepen uit op een mislukking. Aveva is gespecialiseerd in de ontwikkeling van software en informatica-diensten voor de energiesector. Op diezelfde markt bevinden zich ook een groot aantal klanten van Schneider. Door een bundeling van de krachten zouden de bedrijven beter in staat moeten zijn de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden.

Het Chinese maritieme concern Cosco Shipping wil zijn kleinere concurrent Orient Overseas International (OOIL) uit Hongkong overnemen. Dat heeft Cosco bekend gemaakt. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 5,5 miljard euro zijn gemoeid. Cosco zou voor de overname samenwerken met het havenbedrijf Shanghai Port Group, dat een belang van bijna 10 procent zou verwerven in de nieuwe onderneming. Door de samensmelting van de twee Chinese rederijen wordt de derde grootste containervervoerder van de wereld gecreëerd, na het Deense AP Moller-Maersk en het Zwitserse Mediterranean Shipping Company (MSC). Er werd al enkele maanden gespeculeerd over de Chinese fusie.

Het beursbedrijf Euronext - eigenaar van de aandelenmarkten in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon - heeft een reserve van ongeveer 2 miljard euro opzij gezet voor mogelijke overnames. Dat heeft Stephane Boujnah, topman van Euronext, tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Boujnah wijst erop dat ook Euronext zich zich voorbereiden op een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, dat volgens hem het speelveld op de financiële markten de volgende jaren ingrijpend zal veranderen. Euronext zou daarbij willen zoeken naar overnames die voor extra schaalgrootte creëren en de inkomsten diversifiëren. Boujnah verwacht daarbij de steun van zijn aandeelhouders te genieten.

Het Amerikaanse financiële concern Visa gaat een samenwerking aan met de Zweedse online betaaldienst Klarna. Dat heeft Visa bekend gemaakt. Financiële details over de constructie werden niet meegedeeld. De twee partijen willen naar eigen zeggen met een strategische samenwerking de uitrol van online en mobiele commerciële diensten in Europa versnellen. Klarna levert momenteel betalingsdiensten aan 70.000 retailers en 60 miljoen consumenten. De Zweedse groep kreeg recent een Europese banklicentie, zodat aan klanten ook betaalkaarten en betaalrekeningen kunnen worden aangeboden. Door de samenwerking met Klarna krijgt Visa toegang tot een nieuwe generatie diensten en consumenten.

Het Braziliaanse energieconcern Petrobras heeft een samenwerking opgezet met China National Petroleum Corporation (CNPC). Daarover heeft Pedro Parente, chief executive van Petrobras, in Peking een intentie-overeenkomst ondertekend met Wang Dongjin, de vice-voorzitter van het Chinese bedrijf. De partners willen bekijken op welke manier hun onderscheiden ervaring en capaciteiten voor gezamenlijke projecten kunnen worden gebruikt. Samenwerkingsverbanden vormen een belangrijk onderdeel van de strategie van Petrobras, dat hiermee risico's wil delen en zijn investeringscapaciteit verhogen. Beide partijen werken al vier samen voor de ontwikkeling van het oliegebied Libra.

Postbedrijf Bpost heeft interesse in fietskoerier Bubble Post. Dat heeft Marc Morioux, topman van Bubble Post, bevestigd. Bpost zou bereid zijn een bod van ongeveer 4 miljoen euro te doen op Bubble Post, dat naar eigen zeggen ook met een aantal potentiële investeerders rekening houdt. Bubble Post werd vijf jaar geleden in Gent opgericht en spitst zich toe op ecologisch pakketvervoer. Morioux benadrukt dat het bedrijf al enkele maanden geleden te kennen gaf een partner te zoeken om zijn activiteiten verder te ondersteunen en uit te breiden. Bubble Post hoopt tegen het einde van de zomer een akkoord te hebben kunnen bereikt. Huidig hoofdaandeelhouder van Bubble Post is de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV).

Het bedrijf Apicbase, die professionele koks helpt gerechten te fotograferen en archiveren, haalt bij een aantal Vlaamse investeerders en Vlaio, een agentschap van de Vlaamse overheid, een bedrag van 700.000 euro op. Jan Verbeke, één van de betrokken investeerders, wordt voorzitter van de onderneming. Apicbase is een initiatief van de Antwerpse kok Julien Burlat, gastronoom Carl Jacobs en fotograaf Kim Rothuys. Het bedrijf werkt onder meer voor restaurants in België, Frankrijk en Spanje en heeft ook een samenwerking met de Amerikaanse driesterrenkok Thomas Keller. Apicbase heeft inmiddels zijn klantenbestand verder uitgebreid naar het bedrijfsleven en grote cateraars. Er zijn een honderdtal klanten per jaar.

In Frankrijk is Station F, de grootste incubator voor startups ter wereld, van start gegaan. Het nieuwe project is gevestigd in de Halle Freyssinet, een oud station voor goederentreinen uit de jaren twintig van de voorbije eeuw, in Parijs. Het complex zal plaats bieden aan tweehonderd startups. De resterende achthonderd worden aan andere programma’s voor onderzoek naar nieuwe projecten - zoals een Startup Garage van Facebook - ter beschikking gesteld. In totaal kan Station F plaats bieden aan een duizendtal startende projecten. Met de realisatie van het project, dat onder meer gesteund werd door Microsoft Ventures, was een investering gemoeid van 247 miljoen euro. Initiatiefnemer is Xacier Niel.

Hertz Global Holdings gaat auto's leveren aan Apple, dat daarmee de ontwikkeling van technologieën voor zelfrijdende wagens wil testen. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld op basis van documenten die bij het California Department of Motor Vehicles werden ingediend. Volgens Bloomberg heeft Apple vorig jaar in de omgeving van San Francisco met een zestal wagens tests rond zelfrijdende technologieën uitgevoerd. Voorzien zou zijn dat Donlen, een dochteronderneming van Hertz, aan Apple zes exemplaren van het merk Lexus zal leveren. De samenwerking zou ook voor Hertz een manier zijn om de mogelijkheden van de technologie te testen zonder nu al klanten in te schakelen.

Keyware Technologies heeft het Franse fintechbedrijf Magellan volledig overgenomen. Dat heeft Keyware bekend gemaakt. In september vorig jaar nam Keyware voor een bedrag van 4 miljoen euro al een belang van 40 procent in het Franse bedrijf. Nu wordt ook het resterende pakket van 60 procent voor een bedrag van 6 miljoen euro verworven. Keyware betaalt de uitbreiding van de participatie gedeeltelijk met eigen middelen, aangevuld met een banklening van 4,5 miljoen euro. Magellan behaalde vorig jaar een omzet van 3,3 miljoen euro en boekte daarbij een winst van 0,6 miljoen euro. Het bedrijf maakt onder meer gebruik van technologie voor gespreide betalingen voor consumentenaankopen.

Transurb, het studiebureau van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), wordt overgenomen door de ingenieursgroep Cockerill Maintenance & Ingénierie (CMI), voor 80 procent gecontroleerd door de Franse zakenman Bernard Serin. De ingenieursgroep verwerft een belang van 82 procent in Transurb, dat in de eerste helft van de jaren zeventig van de voorbije eeuw door de NMBS en het energiebedrijf Tractebel werd opgericht. Transurb diende in eerste instantie technische bijstand te leveren aan de voormalige Belgische kolonie Congo. Op dit ogenblik biedt het studiebureau technische assistentie aan voor allerlei projecten op het gebied van spoorverkeer en openbaar vervoer.  

Het Amerikaanse technologieconcern Qualcomm heeft een nieuwe vingerafdrukscanner voor smartphones ontwikkeld. De vingerlezer kan onder meer bij schermen en metaal worden gebruikt. De scanner kan onder het aanraakscherm van een smartphone worden geïnstalleerd. Om een scan te maken, hoeft de gebruiker alleen een vinger op het scherm te leggen. De nieuwe hardware stelt de producenten van smartphones in staat om vingerafdruklezers te installeren zonder daarvoor op het toestel een speciaal aanraakvlak te moeten monteren. Qualcomm wil de hardware vanaf eind dit jaar aan geïnteresseerde smartphone-fabrikanten aanbieden. De eerste apparaten zouden de eerste helft van volgend jaar op de markt komen.

Rusland is begonnen met de opruiming van het radioactief afval van kernonderzeeërs uit de tijd van de Sovjet-Unie. Een eerste lading afgewerkte splijtstof is inmiddels naar een opwerkingsfabriek verstuurd. Het radioactieve materiaal is afkomstig uit meer dan honderd kernreactoren van een vijftigtal onderzeeërs. De voorbije vijfendertig jaar lag het afval opgeslagen op een marinebasis langs de Andrejevbaai in de Barentszzee. De basis ging vijfentwintig jaar geleden, kort na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, dicht. Het opruimen van het kernafval, dat wordt gezien als een groot risico voor het milieu, vindt plaats in internationaal verband. Europa en Canada dragen 165 miljoen euro bij aan het project.

De Mossad, de geheime dienst van Israël, heeft het technologiefonds Libertad gelanceerd. Het fonds moet voor de geheime dienst innoverende spionage-technologieën helpen ontwikkelen. Daarbij wordt gemikt op bedrijven en startups die onder meer actief zijn in robotica, cryptologie of de identificatie van goederen en diensten. De Mossad wil tot 500.000 euro in het project investeren. Er werd wel meegedeeld dat de geheime dienst nooit bekend zal maken in welke technologieën en projecten zal worden geïnvesteerd. De Mossad is niet de eerste geheime dienst die in technologie investeert. Op het einde van de voorbije eeuw lanceerde de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA) al het fonds In-Q-Tel.

Het investeringsfonds Saffelberg van voormalig informatica-ondernemer Jos Sluys neemt een meerderheidsbelang in het bedrijf Maxi Cleaning. Financiële details over de transactie zijn niet bekend. Maxi Cleaning is een reinigingsbedrijf uit Zaventem met activiteiten in de particuliere en industriële sector. Het bedrijf realiseerde het voorbije jaar een nettowinst van 1,3 miljoen euro. Sluys richtte Saffelberg op nadat hij zijn controlend belang in Arinso had verkocht. Saffelberg investeert in kleine en middelgrote ondernemingen. Naast Jos Sluys investeert ook Olivier Somers, oprichter van Gemaco, in het reinigingsbedrijf. Gemaco werd eerder dit jaar verkocht aan de Duitse groep Capiton.

Meer Nieuws

08:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.