11-07-17

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse groep Eneco heeft de overname van Eni België - het voormalige Nuon - afgerond. De Belgische mededingingsautoriteiten hebben de transactie immers zopas goedgekeurd. Dat heeft Eneco bekend gemaakt. Eneco krijgt in België toegang tot een portefeuille van 1,1 miljoen klanten en wordt daarmee de derde grootste energieleverancier van het land. Marktleider is Engie Electrabel, gevolgd door EDF Luminus. Eneco is op dit ogenblik nog in handen van een aantal Nederlandse lokale overheden. De gemeentebesturen van Rotterdam en Den Haag - die respectievelijk een belang van 31 procent en 16,6 procent in Eneco hebben - willen hun participatie echter verkopen.

De Nederlandse autoverkoper Pon Holdings neemt een belang in zijn Amerikaanse sectorgenoot IndiGo Auto Group, verdeler van merken zoals Porsche, Bentley, Lamborghini en Audi in de Verenigde Staten. Pon importeert en verkoopt deze merken als op de Nederlandse markt. Verdere details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Wel zou Pon op termijn de ambitie hebben volledig eigenaar van IndiGo te worden. Pon is in Noord-Amerika al actief als producent en verkoper van fietsmerken Gazelle, Kalkhoff, Santa Cruz, Cervélo en Faraday. Pon deed eerder dit jaar ook een vergeefse poging om zijn Nederlandse sectorgenoot - eigenaar van de merken Sparta, Batavus en Koga - over te nemen.

De Amerikaanse voedingsgroep Kraft Heinz zal mogelijk een vijandig bod lanceren op het Brits-Nederlandse concern Unilever. Dat heeft analist Susquehanna gemeld. Kraft Heinz deed eerder een mislukte overnamepoging over Unilever, maar volgens Susquehanna is er 75 procent kans dat er uiteindelijk een vijandig bod zal volgen. Volgens de analisten is het veelzeggend dat Kraft Heinz al vijf maanden niet meer op de overnamemarkt actief is geweest. Bovendien meent Susquehanna dat Kraft Heinz en zijn grootaandeelhouder 3G Capital een mislukt overnamebod niet kunnen tolereren indien ze van plan zijn om op de markt van consumentenproducten verder uit te breiden.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Jawbone, producent van intelligente armbanden, heeft het faillissement aangevraagd. Dat heeft de nieuwssite The Information gemeld. Het bedrijf was één van de pioniers op het gebied van wearables en bereikte drie jaar geleden een piekwaarde van 3,2 miljard dollar. Investeerders zoals BlackRock, Sequoia Capital en Andreessen Horowitz stelden het bedrijf ongeveer 900 miljoen dollar ter beschikking en moeten met een zwaar verlies rekening houden. Jawbone wordt na zonnepanelenproducent Solyndra zes jaar geleden het grootste faillissement uit de geschiedenis van de Amerikaanse startup-sector. Jawbone werd vorig jaar in de etalage geplaatst.

Het beursbedrijf Euronext heeft een belang van 60 procent genomen in iBabs, ontwikkelaar van digitale vergadertechnologieën. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 30,1 miljoen euro. Dat heeft Euronext bekend gemaakt. iBabs levert een veilige digitale omgeving voor vergaderingen aan bijna duizend bedrijven en publieke organisaties met meer dan 77.000 gebruikers. De onderneming realiseerde vorig jaar omzet van 5,9 miljoen euro en boekte een winst van 3,8 miljoen euro. De overname past volgens Stéphane Boujnah, chief executive van Euronext, in de strategie van het beursbedrijf om de zakelijke dienstverlening aan bedrijven verder te verbeteren.

De overheden van China en Canada hebben onlangs een overeenkomst getekend waarin beide partijen beloven elkaars zakenmarkten niet meer te hacken om geheimen te stelen. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. Met de overeenkomst zeggen de landen geen hackaanvallen meer te richten op de private sector. Er zijn geen beloftes gemaakt over mogelijke hackaanvallen op overheidsdoelwitten. De overeenkomst moet de diefstal van bedrijfsgeheimen en geheime technologie tegengaan. Spionage door inlichtingendiensten is nog wel toegestaan. Onderhandelingen over de overeenkomst werden gevoerd door een adviseur van de Canadese inlichtingendienst en een lid van de Chinese Communistische Partij.

Het gewapend conflict in Syrië, dat intussen al zes jaar woedt, heeft de infrastructuur van het land volledig verwoest en de economie 226 miljard dollar gekost. Dat bedrag is nagenoeg het viervoud van het volledige bruto binnenlandse product van het land op het ogenblik dat het conflict uitbarstte. Dat heeft de Wereldbank berekend. De oorlog kostte aan minstens 320.000 mensen het leven. Ongeveer de helft van de Syrische bevolking sloeg op de vlucht. Meer dan een kwart van alle woningen zijn vernield, net zoals ongeveer de helft van alle scholen en ziekenhuizen. Bovendien moet volgens de Wereldbank worden vastgesteld dat het sociale en economische weefsel van het land is vernield.

De investeringsmaatschappijen Bain Capital en Cinven verhogen hun overnamebod op de Duitse farmagroep Stada Arzneimittel, nadat een eerder bod onlangs mislukte omdat te weinig aandeelhouders hun participatie hadden aangemeld. Er wordt nu een bod van 66,25 euro gedaan op een aandeel van Stada. Dat betekende een stijging met 0,25 euro tegenover het vorig bod. Daarmee wordt Stada gewaardeerd op 5,4 miljard euro. Verder wordt de minimale acceptatiegrens verlaagd naar 63 procent. Bain en Cinven hebben aan Bafin, de Duitse financiële autoriteit, gevraagd om een uitzondering voor de uitsluitingsperiode van een jaar waarin geen nieuw bod mag worden gedaan.

De Chinese vastgoedpromotor Sunac neemt een pakket activa ter waarde van 9,3 miljard dollar over van het conglomeraat Dalian Wanda Group. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. De overname betekent volgens Bloomberg de grootste vastgoedovereenkomst die tot nu toe in China werd gerealiseerd. In de overeenkomst is voorzien dat Sunac 76 hotels van Dalian Wanda overneemt. Daarnaast wordt ook een belang van 91 procent verworven in dertien andere culturele en toeristische projecten. Sunac wordt gecontroleerd door miljardair Sun Hongbin, die het voorbije jaar meer dan 12 miljard dollar heeft geïnvesteerd in de uitbreiding van zijn holding.

In de nasleep van het dieselschandaal bij Volkswagen is het gerecht van Stuttgart nu ook een onderzoek gestart tegen Porsche. Medewerkers van de luxewagenfabrikant in Duitsland en de Verenigde Staten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan fraude en valse reclame met betrekking tot de uitstootwaarden van dieselwagens. Meer details over het onderzoek werden voorlopig niet bekend gemaakt. Porsche benadrukte wel zijn volledige samenwerking aan het onderzoek te zullen verlenen. Porsche vertolkt in het schandaal slechts een bijrol, want de autobouwer betrekt zijn dieselmotoren bij zustermerk Audi, die al langer het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek is.

De Britse bouwonderneming Carillion zal tijdens de eerste helft van dit jaar minder winst maken dan oorspronkelijk was geraamd. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt. Er werd aan toegevoegd dat Richard Howson zijn mandaat als bestuursvoorzitter van Carillion neerlegt. Hij blijft nog wel een jaar aan de bouwonderneming verbonden om de transitie in goede banen te leiden. Het bedrijf benadrukt verder zijn activiteiten en kapitaalstructuur onder de loep te zullen nemen. Er zullen voor 125 miljoen pond aan bezittingen worden verkocht. Ook zouden stappen worden ondernemen om de kredieten gevoelig terug te schroeven. Er zal dit jaar geen dividend worden uitbetaald.

Het Nederlandse retailconcern Hema wil met de uitgifte van obligaties een bedrag van 760 miljoen euro ophalen. De uitgifte moet het concern toelaten zijn schulden te herfinancieren. Dat heeft Hema bekendgemaakt. De opbrengst van de operatie zal, samen met bestaande financiële reserves, worden gebruikt om een aantal oude kredieten af te betalen. Het bedrijf heeft voor 715 miljoen euro obligaties uitstaan die over twee jaar aflopen, maar waarop rentepercentages tot 8,5 procent moeten worden betaald. Door de operatie wordt het volgens waarnemers minder waarschijnlijk dat Hema snel te koop zal worden gesteld. Eigenaar Lion Capital had eerder aangegeven op termijn uit Hema te willen stappen.

Het Duitse concern Siemens tolereert niet dat zijn gasturbines door Rusland worden ingezet om op de Krim elektriciteit op te wekken. Het bedrijf stapt naar de rechter om de turbines te laten stilleggen. Dat heeft Siemens bekend gemaakt. Siemens leverde de turbines aan een Russisch ingenieursbedrijf. De operaties in de Krim zijn strijdig met sancties van de Europese Unie tegen Rusland voor de annexatie van de Krim. Siemens zegt echter dat zijn Russische klant heeft gelogen over de bestemming van de turbines. De Russische regering benadrukt dat de turbines in Rusland werden geproduceerd. Het materiaal komt uit een fabriek uit Sint-Petersburg, die echter voor bijna tweederde eigendom is van Siemens.

Tabaksfabrikant Philip Morris moet ettelijke miljoenen dollars aan gerechtskosten terugbetalen aan de Australische overheid. Dat heeft het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag beslist. Philip Morris had Australië voor de rechter gedaagd omdat het land zes jaar geleden merklogo's op sigarettenverpakking verbood. Er werden miljarden dollar compensaties geëist, tenzij de maatregel zou worden teruggedraaid. De eis van de tabaksfabrikant was twee jaar geleden al afgewezen, maar nu is beslist dat de onderneming ook de gerechtskosten van de Australische regering op zich moet nemen. Volgens ramingen zouden die kosten kunnen oplopen tot 50 miljoen dollar.

De Amerikaanse retailer Abercrombie & Fitch staat niet langer te koop. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. In mei had Abercrombie & Fitch aangekondigd over een mogelijke verkoop voorlopige gesprekken te voeren met verschillende partijen. Het concern waarschuwde destijds echter wel dat er geen zekerheid was dat de gesprekken tot een transactie zouden leiden. Het verkoopproces trok volgens de bronnen een aantal geïnteresseerden, waaronder rivalen Express en American Eagle Outfitters, die samenwerken met investeerder Cerberus Capital Management. De waarde van Abercrombie & Fitch wordt geraamd op 820 miljoen dollar.

Meer Nieuws

09:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.