12-07-17

Nieuwsoverzicht

De Franse farmagroep Sanofi neemt het Amerikaanse bedrijf Protein Sciences, ontwikkelaar van griepvaccins, over. Met de transactie zou uiteindelijk een bedrag van 750 miljoen dollar kunnen zijn gemoeid. Sanofi betaalt in eerste instantie 650 miljoen dollar, maar daaraan kan nog eens een bedrag van 100 miljoen dollar worden toegevoegd indien Protein Sciences aan bepaalde ontwikkelingsdoelstellingen voldoet. De transactie moet later dit jaar afgerond worden. Protein Sciences kreeg in oktober van de Amerikaanse toezichthouder de toestemming om een griepvaccin op de markt te brengen. Met de overname van het Amerikaanse bedrijf versterkt Sanofi de eigen portefeuille griepvaccins.

Het Nederlandse bedrijf Vika, producent van kaas en bouillon, wordt overgenomen door het Zwitserse concern Givaudan, producent van geuren en smaken. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Vika producent onder meer kaas-ingrediënten voor snacks, sauzen en bereide maaltijden. Vika heeft meer dan tweehonderd medewerkers en heeft vestigingen in Nederland, België, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. Het Nederlandse bedrijf realiseert een jaaromzet van ongeveer 64 miljoen euro. De aankoop zou tijdens de tweede helft van het jaar moeten worden afgerond. De operatie moet nog wel door de autoriteiten worden goedgekeurd.

De Britse winkelketen Marks & Spencer (M&S) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,5 miljard Britse pond. Dat betekende een stijging met 2,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten van de divisie kleding krompen met 0,5 procent tot 852 miljoen pond. Het fenomeen moet worden verklaard door een keuze om minder vaak kortingen aan te bieden. In de afdeling voeling kon een groei met 4,5 procent tot 1,4 miljard pond worden gemeld. In Groot-Brittannië steeg de omzet met 2,6 procent tot 2,3 miljard pond. Steven Rowe, topman van Marks & Spencer, benadrukte dat de reorganisatie van het bedrijf, met een groot aantal winkelsluitingen, op koers zit.

De Britse mediagroep Pearson verkoopt een belang van 22 procent in uitgever Penguin Random House aan het Duitse mediaconcern Bertelsmann. Pearson behoudt een kwart van de aandelen van Penguin Random House. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Met de transactie was een bedrag van 1 miljard dollar gemoeid. De opbrengst van de operatie zal worden gebruikt om de balans van Pearson te versterken. Daarnaast wordt voor een bedrag van 340 miljoen euro aandelen ingekocht. Verwacht wordt dat de verwachting tegen het einde van het derde kwartaal zal kunnen worden afgerond. Penguin, dat onder meer schrijvers zoals John Grisham en Dan Brown in portefeuille heeft, bezit nu 75 procent van Penguin.

De Britse uitzender PageGroup heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een brutowinst gerealiseerd van 182 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 7,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Steve Ingham, chief executive van PageGroup, wees erop dat het bedrijf weliswaar een recordwinst heeft kunnen melden, maar hij waarschuwde tegelijkertijd voor een negatieve impact van de brexit en de politieke onzekerheid, waardoor de markt in Groot-Brittannië onder druk staat. Ook in Australië moest een negatieve evolutie worden opgetekend. Anderzijds wordt gewezen op sterke prestaties in Frankrijk, Duitsland en Zuid-Europa, maar ook in Zuidoost-Azië, op uitzondering van Singapore.

Het Amerikaanse concern PepsiCo heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,71 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Autonoom kon een groei met 3,1 procent worden gemeld. De nettowinst steeg van 2,01 miljard dollar naar 2,11 miljard dollar. Indra Nooyi, chief executive van PepsiCo, benadrukte dat de kwartaalresultaten in lijn zitten met de eerdere verwachtingen. Het concern blijft volgens Nooyi op schema om zijn financiële doelstellingen voor het lopende jaar te realiseren. Het bedrijf maakte verder bekend dit jaar voor ongeveer 3 miljard dollar investeringen te voorzien.

Het Nederlandse bedrijf Ordina, gespecialiseerd in automatisering, wil zijn kostenstructuur verlichten. Daarvoor zal een besparing van 5 miljoen euro op de jaarlijkse overheadkosten worden doorgevoerd. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Onder meer zal worden gesneden in het aantal managers, terwijl ook het personeelsbestand op het hoofdkantoor zal worden afgeslankt. Daarnaast zullen volgens het bedrijf ook de processen sterk worden vereenvoudigd. Ordina boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 84,7 miljoen euro, tegenover 87,9 miljoen euro inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat daalde van 3,7 miljoen euro naar 2,7 miljoen euro.

Bij het Duitse concern ThyssenKrupp zullen tussen tweeduizend en vijfduizend banen worden geschrapt. Dat heeft ThyssenKrupp bekend gemaakt. Er zou vooral worden gesnoeid in administratieve functies. De operatie moet de volgende drie jaar een kostenbesparing van ongeveer 400 miljoen euro opleveren. Het concern heeft op dit ogenblik een jaarlijkse administratieve kost van 2,4 miljard euro. Dat cijfer ligt naar eigen zeggen gevoelig hoger dan bij de concurrentie. ThyssenKrupp heeft wereldwijd 156.000 mensen in dienst. In de administratie werken 18.000 personen. De helft van de sanering, die tegen eind dit decennium moet kunnen worden afgerond, zal in Duitsland worden doorgevoerd.

De waarde van het technologiebedrijf Snap, eigenaar van het videoplatform Snapchat, was te hoog ingeschat. Dat heeft analist Morgan Stanley erkend. Onder meer wordt opgemerkt dat het innovatievermogen van het sociale mediabedrijf verkeerd werd ingeschat. Er zou teveel vertrouwen zijn gehecht aan het vermogen van Snap om advertentie-producten te blijven vernieuwen en verbeteren. Tevens zou onvoldoende rekening zijn gehouden met de toegenomen concurrentie van Instagram en gelijkaardige producten. Snap werd begin maart dit jaar op de beurs van New York tegen een prijs van 17 dollar geïntroduceerd. Eén dag later werd een recordprijs van 27 dollar bereikt. De koers is nu onder de introductieprijs teruggevallen.

De clip Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse artiest Psy is op YouTube niet langer de meest bekeken video. Gangnam Style verzamelde tot nu toe 2,894 miljard views. Psy voerde met zijn clip vijf jaar lang de lijst van YouTube aan, maar is nu voorbij gestoken door See You Again van Wiz Khalifa en Charlie Puth, die 2,895 miljard views kon registreren. De top vijf wordt vervolledigd door Sorry van Justin Bieber (2,63 miljard), Uptown Funk van Mark Ronson en Bruno Mars (2,55 miljard) en Despacito van Luis Fonsi (2,48 miljard). Omdat Despacito pas in januari van dit jaar online werd geplaatst, wordt verwacht dat See You Again uiteindelijk slechts korte tijd de ranglijst van YouTube zal aanvoeren.

Lufthansa Group heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar ongeveer 60 miljoen passagiers vervoerd. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd een groei met 17,2 procent opgetekend. Dat heeft het concern bekend gemaakt. De luchtvaartgroep vervoerde daarmee naar eigen zeggen een recordaantal passagiers. De bezettingsgraad steeg met 2,7 procentpunt tot 79 procent. De groei is onder meer te danken aan de overname van Brussels Airlines en de inhuur van bijkomende capaciteit bij Air Berlin. Ook bij het vrachtvervoer kon een verdere toename worden gemeld. Het totale aantal tonkilometers nam met 7,1 procent toe, terwijl de beladingsgraad met 2,7 procentpunt steeg naar 69 procent.

Het Project Loon van Alphabet dreigt door patentproblemen in het gedrang te komen. Dat hebben een aantal partijen bekend gemaakt. Alphabet heeft Project Loon opgezet om met behulp van heliumballonnen in afgelegen en onherbergzame gebieden draadloos internet te kunnen voorzien. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een systeem dat de ballonnen toelaat zijn koers aan te passen door de vlieghoogte te veranderen. De achterliggende technologie zou echter worden geclaimd door het bedrijf Space Data. Er wordt aan toegevoegd dat Alphabet zonder het patent op de technologie onmogelijk in staat zou zijn Project Loon verder te zetten. Space Data zou Alphabet ook voor de rechtbank dagen.

De Amerikaanse autobouwer Faraday Future, ontwikkelaar van supersnelle elektrische wagens, heeft zijn plannen voor de bouw van een fabriek in de omgeving van Las Vegas dienen op te bergen. Dat heeft Faraday Future bekend gemaakt. Het bedrijf wierp zich op als de grote uitdager van Tesla en kondigde aan op het Apex Industrial Park ten noorden van Las Vegas een autofabriek te willen bouwen. Met het project was een bedrag voorzien van 1 miljard dollar, maar Faraday Future heeft nu bekend gemaakt die plannen te verlaten en op zoek te gaan naar een bestaande fabriek in Californië of Nevada, waar de productie sneller zou kunnen worden opgestart. Daardoor zouden ook sneller inkomsten kunnen worden verworven.

De Franse luxegroep Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) brengt het smartwatch Tambour Horizon op de markt. Het horloge werkt op het besturingssysteem Android van Google en kost meer dan 2.100 euro. Tambour Horizon richt zich vooral op de welstellende reiziger en biedt de gebruiker toegang tot vluchtinformatie en reisgidsen voor zeven bestemmingen. Ook de basisfuncties van de smartphone zijn in het aanbod van Tambour Horizon opgenomen. Het toestel is weliswaar acht keer duurder dan de Apple Watch, maar toch hoopt Louis Vuitton een gedeelte van de markt te kunnen veroveren. De Apple Watch werd op amper twee jaar het tweede populairste horlogemerk, na Rolex, ter wereld.

In Pakistan moet een dochteronderneming van het Brits-Nederlandse energieconcern Shell een schadevergoeding en compensatie van minstens 2 miljoen dollar betalen. Dat hebben de Pakistaanse autoriteiten beslist. De sanctie heeft betrekking op de explosie van een tankwagen van Shell in de provincie Punjab in juni dit jaar, waarbij meer dan tweehonderd mensen om het leven kwamen. De tankwagen, eigendom van een onderaannemer van Shell, zou door een klapband zijn gekanteld en ontplofte toen honderden inwoners van een nabijgelegen dorp toesnelden om weglekkende olie te bemachtigen. Volgens de toezichthouder zou Shell zich niet aan de veiligheidsvoorschriften hebben gehouden. Shell kan nog wel in beroep gaan.

Meer Nieuws

09:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.