13-07-17

Nieuwsoverzicht

Luchthaven Frankfurt Airport heeft tijdens de eerste helft van dit jaar bijna 30 miljoen reizigers ontvangen. Daarmee heeft de Duitse luchthaven een nieuw record laten optekenen. Dat blijkt uit cijfers van Fraport, exploitant van de luchthaven. Tegenover de eerste helft van vorig jaar nam de trafiek op Frankfurt Airport met 1,3 miljoen passagiers toe. In totaal werden op de Duitse luchthaven tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 227.558 vliegbewegingen geregistreerd. Dat betekende een lichte stijging tegenover de eerste helft van vorig jaar. Bij het vrachtvervoer werd een groei met bijna 5 procent tot ruim 1,1 miljoen ton opgetekend. Daarmee heeft het vrachtvervoer op Frankfurt Airport het hoogste niveau in zes jaar bereikt.

Het Nederlandse postconcern PostNL levert voortaan ook voedingsmiddelen op de Belgische markt. Dat heeft het Nederlandse bedrijf bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De Belgische activiteiten van de Nederlandse groep omvatten in eerste instantie drie klanten. PostNL zal in België immers de maaltijdboxen van het bedrijf Marley Spoon, bestellingen van de Nederlandse biologische supermarktketen Ekoplaza en de aankopen bij vestigingen van de supermarktketen Carrefour bij klanten aan huis bezorgen. Sinds een drietal jaar bezorgt PostNL ook in eigen land al boodschappen en voedingsmiddelen bij consumenten thuis.

De Duitse autogroep BMW heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 1,22 miljoen wagens verkocht. Dat was een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Hoofdmerk BMW kon een groei met 5,2 procent tot bijna 1,04 miljoen exemplaren melden. Daarmee overschrijdt BMW voor de eerst keer de grens van één miljoen verkopen tijdens de eerste jaarhelft. Weliswaar was er in eigen land een lichte daling, maar vooral China boekte goede resultaten. Zustermerk Mini meldde een toename met 3,6 procent tot 181.214 wagens, terwijl Rolls-Royce een achteruitgang met 6,5 procent tot 1.575 exemplaren kende. Daarnaast werden ook 88.389 motorfietsen verkocht. Dat weerspiegelde een groei met 9,5 procent.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple opent in Guizhou zijn eerste Chinese datacenter geopend. Met de operatie wil Apple voldoen aan de nieuwe cybersecurity-wetgeving die in China werden geïntroduceerd. Dat heeft het bedrijf tegenover het persbureau Reuters gemeld. Volgens de nieuwe Chinese wet moeten gegevens van onderdanen ook binnen de landsgrenzen worden opgeslagen. Apple heeft voor de realisatie een collaboratie gesloten met het lokale bedrijf Guizhou-Cloud Big Data Industry. Apple investeert 1 miljard dollar in vestigingen in Guizhou. Het bedrijf benadrukt dat de systemen binnen het nieuwe datacenter goed worden beveiligd, zodat geen klantengegevens kunnen worden verspreid.

Mark Karpeles, voormalig chief executive van de bitcoinbeurs Mt. Gox, heeft nooit valuta van zijn klanten verduisterd. Dat heeft Karpeles (32) voor een rechtbank in Tokio gezegd. Karpeles is door voormalige gebruikers van Mt. Gox voor de rechtbank gedaagd omdat hij ervan verdacht werd oor een bedrag van 300 miljoen euro aan bitcoins te hebben verduisterd. Mt. Gox was drie jaar geleden de eerste grote bitcoinbeurs die de boeken diende neer te leggen. Daarbij bleken 850.000 bitcoins te zijn verdwenen. Een aantal gedupeerden wees daarbij naar Karpeles, die kort daarna ook daadwerkelijk werd gearresteerd. Mt. Gox controleerde ooit 80 procent van de totale bitcoinmarkt.

Het Britse modehuis Burberry heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 478 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De vergelijkbare verkopen lieten een toename met 4 procent optekenen. Het bedrijf dankt de groei vooral aan de positieve resultaten op de Aziatische markt, waar een omzetstijging met ongeveer 5 procent kon worden gemeld. Die positieve resultaten waren vooral te danken aan een sterke interesse op de Chinese markt. Ook in Groot-Brittannië kon het bedrijven goede resultaten melden, waardoor de lichte omzetdaling in Noord-Amerika en Zuid-Amerika kon worden opgevangen.

Luchthaven Brussels Airport heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar ruim 11,5 miljoen passagiers ontvangen. Daarmee heeft de luchthaven een nieuw record laten optekenen. Dat heeft Brussels Airport Company, uitbater van de luchthaven in Zaventem, bekend gemaakt. Tegenover dezelfde periode twee jaar geleden - toen de vorige recordcijfers werden opgetekend, kon een groei met 6,3 procent worden gemeld. Een vergelijking met vorig jaar, toen de luchthaven in maart met een terroristische aanslag werd geconfronteerd, zou weinig informatie bieden over de gezondheid van de luchthaven. Bij de transitreizigers werd een groei met 18,8 procent gemeld, tegenover een groei met 4,7 procent bij de vertrekkende passagiers.

Het staalconcern Tata Steel heeft honderd topkaders een aanblijfbonus van minstens anderhalf jaar salaris aangeboden. De premie moet ervoor zorgen dat hoge kaderleden nog minstens twee jaar in dienst blijven. Volgens een aantal waarnemers kan een dergelijk aanbod op een belangrijke koerswijziging in de toekomst wijzen. Onder meer wordt opgemerkt dat in de aanloop naar overnames vaak van retentiebonussen gewag kan worden gemaakt. Mogelijk zou Tata Steel zich voorbereiden op een grote fusie. Al meer dan een jaar bekijkt Tata Steel de mogelijkheden om zijn activiteiten te laten samensmelten met de staaldivisie van de Duitse groep ThyssenKrupp. De totale bonus heeft een waarde van 25 miljoen euro.

Luchtvaartmaatschappij Iran Air heeft Farzaneh Sharafbani (44) aangesteld tot chief executive. Daarmee wordt Sharafbani de eerste vrouwelijke bedrijfsleider uit de geschiedenis van Iran. Sharafbani was eerder ook de eerste vrouw die een doctoraatsdiploma ruimtevaarttechniek behaalde en gas les aan de universiteit. De vrouw werkte eerder al mee aan een aantal luchtvaartprojecten en was ook al lid van de raad van bestuur van Iran Air. Sharafbani moet bij de luchtvaartmaatschappij een grootscheepse modernisering leiden. Iran Air wordt onder meer geconfronteerd met een sterk verouderde vloot vliegtuigen, die na het wegvallen van de internationale sancties tegen het land snel zouden moeten worden vervangen.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell verkoopt voor een bedrag tot 1,23 miljard dollar aan bezittingen in Ierland aan het Canadese CPP Investment Board. Dat heeft Shell bekend gemaakt. De transactie heeft betrekking het gasveld Corrib, waarin Shell een belang van 45 procent had. In eerste instantie ontvangt Shell een vergoeding van 947 miljoen dollar, maar afhankelijk van de gasprijzen en productieniveaus kunnen tot het midden van volgend decennium nog voor 285 miljoen dollar bonussen worden geboekt. Shell voorziet bij de transactie wel een afschrijving van 350 miljoen dollar. De verkoop maakt deel uit van een desinvesteringsprogramma van 30 miljard dollar dat Shell heeft opgestart.

Het imago van de Verenigde Staten in de rest van de wereld lijdt onder de verkiezing van president Donald Trump. Dat blijkt uit een enquête van het Pew Research Center in zevenendertig landen. Slechts 22 procent van de ondervraagden heeft er vertrouwen in dat Trump in zijn buitenlands beleid de juiste beslissingen zal nemen. Barack Obama, voorganger van Trump, haalde op het einde van zijn ambtstermijn een score van 64 procent. Bij een aantal grote bondgenoten van de Verenigde Staten in Azië en Europa wordt een sterke terugval in het vertrouwen opgetekend. Alleen in Rusland en Israël wordt in Trump meer vertrouwen gesteld dan in Obama. Hij wordt door 64 procent wel een sterk leider genoemd.

Ten laatste tegen het einde van dit decennium wil de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn nog uitsluitend cashloze verplaatsingen mogelijk maken. Dat hebben woordvoerders van het vervoerbedrijf bevestigd. De maatschappij heeft een aanbesteding uitgeschreven voor de levering van aangepaste betaalterminals waardoor cashloze betalingen mogelijk worden. Een betaalsysteem zonder fysiek geld biedt volgens De Lijn immers verschillende voordelen. Onder meer wordt erop gewezen dat de aanwezigheid van geld steeds een veiligheidsprobleem blijft, terwijl de betalingen ook tijdrovend zijn en dat ook een negatieve impact hebben op de stiptheid van de maatschappij.

Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar werden in België 254.899 wagens verkocht. Daarbij kozen 131.161 kopers voor een benzinemotor, terwijl nog 123.738 klanten de voorkeur gaven voor een dieselmotor. Dat blijkt uit cijfers van de autofederatie Febiac. Daarmee wordt benzine bij de Belgische autobestuurder voor de eerste keer populairder dan diesel. Het fenomeen moet worden toegeschreven aan de maatregelen van de overheid, waardoor het immers steeds minder interessant is geworden om een dieselwagen te kopen. Door de hervorming van de belasting op de inverkeerstelling en de verkeersbelasting is de aankoop en het gebruik van een dieselwagen gevoelig duurder geworden.

Tijdens de eerste helft van dit jaar werden in België 5.731 faillissementen geregistreerd. Dat betekende een stijging met 8,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Graydon. Opgemerkt wordt dat vooral het Brusselse gewest een belangrijke bijdrage tot de toename van het aantal faillissementen heeft geleverd, al diende ook in Wallonië en Vlaanderen een stijging worden gemeld. Verder bleek dat opnieuw de horeca het grootste slachtoffer werd. Anderzijds kon worden gemeld dat door de faillissementen minder banen verloren gingen dan tijdens de eerste helft vorig jaar. Het grootste faillissement was IdemPapers, waar 396 arbeidsplaatsen verdwenen.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) heeft het voorbije jaar in totaal een oppervlakte van 116.400 vierkante meter graffiti moeten laten verwijderen. Dat betekende een toename met 10,5 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van François Bellot, federaal minister van mobiliteit. Tegenover drie jaar geleden is er zelfs sprake van een stijging met 24 procent. Er wordt aan toegevoegd dat het spoorbedrijf de voorbije jaren maatregelen heeft genomen om graffiti sneller op te sporen en te verwijderen. De maatschappij schuift daarbij het esthetisch uitzicht als een absolute prioriteit naar voor. Die actie krijgt dan ook voorrang op de opsporing van de daders.

Meer Nieuws

08:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.