15-07-17

Nieuwsoverzicht

Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werden op Britse bedrijven in totaal 65.000 cyberaanvallen uitgevoerd. Dat betekende en toename met 52 procent tegenover het kwartaal voordien. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ISP Beaming. Opgemerkt wordt dat het internet-of-things en geconnecteerde apparaten het belangrijkste doelwit bleken en 68 procent van het totale pakket aanvallen vertegenwoordigden. De snelste groei moest echter worden vastgesteld bij de aanvallen tegen de databanken van de ondernemingen, waar een toename met 673 procent tot meer dan 9.500 incidenten diende te worden gemeld. Het fenomeen bewijst volgens de onderzoekers de noodzaak aan een sterke online beveiliging.

Frankrijk en Duitsland willen een Europees systeem voor luchtgevechten ontwikkelen. De technologie moet op lange termijn de huidige vloot gevechtsvliegtuigen vervangen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron gemeld na een recente ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Macron benadrukte daarbij dat de twee landen aan een nieuwe generatie gemeenschappelijke gevechtsvliegtuigen willen werken. Het initiatief kadert in het streven naar een Europees defensiebeleid. Op dit ogenblik maken de Franse strijdkrachten gebruik van de Rafale, een gevechtsvliegtuig van Dassault. De Duitse luchtmacht werkt met de Eurofighter Typhoon en de Tornado.

De Oost-Vlaamse visproducent Aqua4C heeft een samenwerkingscontract gesloten met de supermarktgroep Carrefour. Dat heeft Stijn Van Hoestenberghe, oprichter van Aqua4C bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat de verkoop door het akkoord van één naar anderhalve ton vis per week toeneemt. De voorbije jaren leverde de visproducent al aan restaurants en speciaalzaken. Aqua4C maakt bij de kweek van de omegabaars gebruik van maïs, tarwe, soja, lijnzaad en zeewier, terwijl andere specialisten in aquacultuur vooral beroep doen op visolie en vismeel van onder meer ansjovis en haring. Aqua4C rekent dit jaar op een omzet van ongeveer 0,4 miljoen euro en wil midden volgend jaar winstgevend worden.

Streamingdienst Spotify doet geen beroep op nepartiesten om inkomsten te genereren. Dat heeft het bedrijf gezegd in een reactie op beschuldigingen dat Spotify afspeellijsten zou vullen met fictieve artiesten om de opbrengsten uit de activiteiten voor zichzelf te houden. Er wordt door een aantal partijen al langer opgemerkt dat Spotify van tientallen fictieve artiesten gebruik zou maken. Gewag werd gemaakt van een samenwerking met verschillende producers voor de creatie van composities die zouden kunnen worden gebruikt voor populaire afspeellijsten. Opgemerkt werd daarbij ook dat de betrokken artiesten - zoals Deep Watch of Enno Aare - nergens worden opgemerkt en ook geen concerten blijken te geven.

Ook de Zweedse groep Saab trekt zich terug uit een potentiële aanbesteding voor de levering van het volgende gevechtsvliegtuig voor het Belgische leger. De Zweedse autoriteiten hebben immers gemeld dat voor de levering geen mandaat kan worden gegeven. Eerder trok ook de Amerikaanse constructeur Boeing zich terug. De Zweedse overheid merkt op dat de Gripen, het gevechtsvliegtuig van Saab, perfect aan de Belgische vereisten voldoet, maar er wordt aan toegevoegd dat België ook een uitgebreide operationele steun van de leverende natie vraagt, maar daarvoor kunnen naar eigen zeggen binnen het Zweedse buitenlandse beleid op dit ogenblik onmogelijk de nodige toezeggingen worden gedaan.

De Duitse voetbalclub Bayern München ontvangt volgend jaar 95,84 miljoen euro uit de nationale en internationale verkoop van de televisierechten op de Bundesliga. Dat heeft het magazine Kicker gemeld. Borussia Dortmund staat op een tweede plaats met 86,5 miljoen euro, gevolgd door Schalke met 77,9 miljoen euro. Opmerkelijk is het verschil tussen landskampioen Bayern München en RB Leipzig, dat de competitie op een tweede plaats afsloot, maar met een bedrag van 28,78 miljoen euro op het gebied van televisierechten slechts op een achttiende plaats eindigt. De berekening is echter gebaseerd op de prestaties van de clubs de voorbije vijf jaar. RB Leipzig treedt slechts het tweede seizoen in de hoogste afdeling.

Het voorbije jaar werden tegen het personeel van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) 1.040 daden van agressie gepleegd. Dat betekende een ommekeer tegenover de voorbije twee jaar. Dat blijkt uit cijfers van François Bellot, federaal minister van mobiliteit. Drie jaar geleden werden 1.233 feiten geregistreerd, maar het jaar daarop was er sprake van 1.252 incidenten. Vier jaar geleden werden 1.276 daden van agressie opgetekend. Er werden vorig jaar 166 gevallen van slagen en verwondingen opgetekend, terwijl bij 219 incidenten sprake was van licht geweld. Het grootste aantal incidenten werd echter gemeld bij bedreigingen (401) en beledigingen (254).

Constructeur Mol Cy uit Roeselare, fabrikant van zware werfvoertuigen, heeft een contract gesloten voor de levering van trucks voor olievelden in Algerije en India. In totaal hebben de opdrachten een waarde van 25 miljoen euro. De contracten bieden Mol Cy naar eigen zeggen werk voor een periode van dertig maanden. Voor de Algerijnse staatsenergiegroep Sonatrach bouwt Mol Cy veertig trekkers met tachtig trailers. Het materieel zal worden ingezet bij de constructie van boortorens in de olievelden van Algerije in de Sahara. Daarnaast worden ook zes trucks geleverd voor olieboringen in India. De trucks hebben een kostprijs van ongeveer 0,5 miljoen euro en worden volledig op maat gemaakt.

In het dorp Ollolai op Sardinië worden een aantal woningen voor een symbolische prijs van 1 euro verkocht. Met het aanbod wil Efisio Arbau, burgemeester van Ollaloi, de ontvolking van het dorp tegengaan. Nieuwe eigenaars moeten zich wel engageren om het pand binnen een periode van drie jaar te renoveren. Hoewel Ollolai nog steeds twaalfhonderd inwoners telt, wordt het dorp geconfronteerd met een grote leegstand en verkrotting. Italië wordt al langer geteisterd door het probleem van spookdorpen. Drieduizend gemeentes werden door een drastische daling van het inwonersaantal getroffen, terwijl ongeveer zesduizend dorpen volledig zijn leeggelopen en geen enkele inwoner meer tellen.

De Nederlandse automatiseerder Getronics wordt door de Amerikaanse ondernemer Nana Baffour overgenomen van investeerder Aurelius. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 220 miljoen euro. Getronics werd tien jaar geleden door KPN Group ingelijfd, maar vijf jaar later grotendeels weer van de hand gedaan. Getronics realiseert een jaaromzet van ongeveer 500 miljoen euro en telt 4.500 werknemers. Het bedrijf nam vorig jaar de cloudactiviteiten van sectorgenoot Colt over. Nana Baffour is met het Braziliaanse concern Grupo Cimcorp actief in de informaticasector. De overname van Getronics gebeurt door Bottega Investco, waarin Baffour een meerderheidsbelang heeft.

Het Britse concern Reckitt Benckiser, het moederconcern van merken zoals Durex en Nurofen, heeft met een aantal financiële constructies zijn fiscale lasten gevoelig kunnen afbouwen. Dat heeft de organisatie Oxfam gemeld. Alleen al in België zou een fiscaal voordeel van 25 miljoen euro zijn gerealiseerd. Het Britse concern heeft wereldwijd 344 dochterondernemingen, waardoor het mogelijk wordt winsten te verschuiven naar locaties met een belastingvriendelijk klimaat. Naast België zouden volgens Oxfam onder meer ook Frankrijk, Australië en Nieuw-Zeeland door de strategie van Reckitt Benckiser belangrijke fiscale inkomsten hebben moeten derven. Nederland kon een aantal activiteiten van de groep aantrekken.

De coöperatieve P&V Group neemt honderdzeventig zelfstandige agenten van verzekeraar Ergo Insurance, het vroegere Hamburg-Mannheimer, over. Ergo Insurance besliste vorig jaar niet langer levensverzekeringen aan te bieden besloot toen ook fors in het personeelsbestand te schrappen. In juni werd nog een akkoord bereikt waarbij 164 vaste banen werden geschrapt. Daarmee werd het personeelsbestand bijna gehalveerd. Voor de vijfhonderd zelfstandige agenten was echter nog geen oplossing gevonden. P&V Group heeft nu echter aangeven een aantal betrokkenen in zijn netwerk te kunnen opnemen. Een honderdtal agenten kunnen terecht bij P&V Group, terwijl zeventig anderen worden ondergebracht bij zusterbedrijf Vivium.

Uitzendgroep Vivaldis neemt zijn Duitse sectorgenoot Myra over. De transactie betekent voor Vivaldis de eerste uitbreiding in het buitenland. Vivaldis verwerft een belang van 70 procent in het Duitse bedrijf. Het resterende pakket blijft in handen van Mirce Filiposki, oprichter van Myra. Het Duitse bedrijf beschikt over een netwerk van zes kantoren. Vier filialen zijn gevestigd in de regio Frankfurt. Daarnaast heeft het bedrijf nog kantoren in Hamburg en Jena. Myra realiseerde vorig jaar een omzet van 18 miljoen euro. Dit jaar wordt gerekend op een omzet tussen 24 miljoen euro en 25 miljoen euro. Vivaldis heeft in België een netwerk van meer dan zestig kantoren, die samen bijna 100 miljoen euro omzet genereren.

De regionale regering van de Balearen in Spanje heeft in luchthavens en vliegtuigen een alcoholverbod ingevoerd. Dat heeft Pilar Carbonell, commissaris voor toerisme op de Balearen, gemeld. De maatregel is volgens de autoriteiten noodzakelijk om de overlast van dronken toeristen op Mallorca en Ibiza tegen te gaan. Ook moet volgens de overheid de veiligheid van de passagiers en het personeel worden gewaarborgd. In de maand mei van dit jaar moest de Spaanse politie nog uitrukken naar luchthaven Palma de Mallorca om een gevecht tussen drie dronken passagiers van een vlucht van Ryanair vanuit Manchester te beëindigen. Er moet volgns Carbonell paal en perk worden gesteld aan het antisociale toerisme.

Het bedrijf VCST Technologies uit Sint-Truiden, fabrikant van tandwielen, gaat zijn fabriek in Alba Iulia in Roemenië uitbreiden. Met het initiatief is een investering van ruim 14 miljoen euro aan gebouwen en machines gemoeid. Door de investering wordt de capaciteit van de fabriek meer dan verdubbeld, waarmee het bedrijf hoopt tegemoet te kunnen komen aan de toenemende vraag. Op dit ogenblik realiseert de fabriek een omzet van 26 miljoen euro, maar dat moet volgend jaar al zijn opgelopen tot 35 miljoen euro. Tegen eind dit decennium wordt naar een jaaromzet van 40 miljoen euro gestreefd. Het bedrijf zegt ook in China een sterke groei te verwachten. Ook daar wordt naar een verdere uitbreiding gekeken.

Meer Nieuws

09:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.