16-07-17

Atoomlaboratorium Los Alamos zoekt nieuwe beheerder

In de Verenigde Staten zijn de autoriteiten op zoek naar een nieuwe beheerder voor het beroemde Los Alamos National Laboratory, waar de eerste Amerikaanse atoombommen werden ontwikkeld. De Amerikaanse National Nuclear Security Administration heeft een aanbesteding aangekondigd door het beheer van de site. De nucleaire veiligheidsautoriteit merkt op dat een aanbesteding de beste opportuniteit zal bieden om de voorwaarden van het contract te verscherpen, zodat de prestaties van Los Alamos op onder meer het gebied van veiligheid gevoelig zouden kunnen worden verbeterd. Het contract met de huidige beheerder loopt in september volgend jaar af.

Bijna twee jaar geleden was aangekondigd dat Los Alamos National Security, de huidige manager van het nucleaire laboratorium, wegens ondermaatse prestaties geen verlenging van zijn contract - dat een waarde had van 2,2 miljard dollar - kon verwachten. De kritiek is de voorbije periode nog toegenomen door de plannen om de productie van plutonium herop te starten. Woordvoerders van Los Alamos benadrukken dat de plutonium-fabriek veilig werkt en wijzen erop dat er de voorbije jaren verbeteringen zijn doorgevoerd. Bij critici blijven echter twijfels over de mogelijkheden van de beheerder om een dergelijke opdracht op een veilige manier tot een goed einde te kunnen brengen.

De voorbije jaren werd Los Alamos geregeld in verband gebracht met slordigheden bij het vervoer en de behandeling van nucleair materiaal en kernafval. Daarnaast wordt echter onder meer door het Center for Public Integrity ook gewezen naar de Amerikaanse overheid, die door een zwakke controle en beperkte sancties zou hebben bijdragen tot een zwakke veiligheidscultuur in de verschillende Amerikaanse nucleaire laboratoria. Opgemerkt wordt dat vele onderaannemers de boetes voor foutieve operaties en andere incidenten in hun economisch model hebben ingebouwd. In Los Alamos bouwden wetenschappers zoals Robert Oppenheimer en Enrico Fermi de atoombommen die Hiroshima en Nagasaki vernielden.

Lees Verder

https://www.abqjournal.com/1024558/multibillion-dollar-contract-for-los-alamos-lab-up-for-bid.html

11:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: los alamos |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.